Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jest, można przepchnąć do DACa strumień bez rozwiązywania MQA, ale wtedy konwerter jak nie obsługuje MQA nie dostaje rzeczywistego próbkowania flaca tylko np. 44,1kHz, a zakodowany jest np. 88,2kHz.

Tak obserwacja - jak odpalę na komórce Tidal to pokazuje parametry strumienia kHz, bit ale jak się przełączę na Lumin T2 to znika . Szkoda.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czy lumin x1 moze zastąpić przyzwoity przedwzmacniacz? Czy ktoś porownywal dobre pre z "pre" w luminie? Myślę nad minimalystycznym systemem i chciałbym używać lumina jako źródło/pre w jednym... czy to zda egzamin?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• 3 tygodnie później...

Dzień dobry, a właściwie dobry wieczór.

Miałem zamienić bezpiecznik w D2 (w celu sprawdzenia czy dźwięk się poprawi), ale jakoś wyszło inaczej i zamieniłem D2 na T2. W mojej ocenie ta zmiana,  jest zdecydowanie lepsza w każdym aspekcie😀

Dzień dobry, a właściwie dobry wieczór.
Miałem zamienić bezpiecznik w D2 (w celu sprawdzenia czy dźwięk się poprawi), ale jakoś wyszło inaczej i zamieniłem D2 na T2. W mojej ocenie ta zmiana,  jest zdecydowanie lepsza w każdym aspekcie

Również gratulacje. I życzę każdemu aby mógł takich zmian dokonywać .

Ja za przyczyną Audio Atelier z Wrocławia - bardzo fajni ludzie notabene - też zasmakowałem T2 no i już nie było drogi odwrotu.
T2 gra piękna sceną wg mnie poza innymi walorami.

Czy lumin x1 moze zastąpić przyzwoity przedwzmacniacz? Czy ktoś porownywal dobre pre z "pre" w luminie? Myślę nad minimalystycznym systemem i chciałbym używać lumina jako źródło/pre w jednym... czy to zda egzamin?

Nie wiem jakie jest w x1 ??
Mam T2 i za każdym razem gdy pomine moje lampowe PRE i podłącze wprost do końcówki to i owszem jest szybciej ale poza tym to jest gorzej .
Z drugiej strony muszę być obiektywny i PRE BAT VK-31SE kosztowało w dniu premiery dużo więcej niż całe T2 no i do tego lampy - tego się nie da oszukać .
Nie wiem czego oczekujesz. I do jakiej końcówki podepniesz. Jeśli klasa D ? To pomyśl o choć nie drogim buforze lampowym . Będzie bardziej analogowo i z barwą - jeśli to jest "twoje granie" ? Jeśli końcówka w klasie A no to może być ok.
Ciężko radzić nie wiedząc jakie masz oczekiwania.

18 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

zasmakowałem T2 no i już nie było drogi odwrotu.

Miałem tak samo ale z T3. Wypożyczyłem....i został już w domu.

W dniu 20.10.2023 o 22:14, stecko napisał:

Też wstępnie miałem taki plan, ale tu koledzy pisali, że jednak lepiej jest z pre oddzielnym. Podświadomie decyzja już jest podjęta, ma być końcówka mocy i przedwzmacniacz. Co do pre, jeszcze nie wiem czy lampowy, czy tranzystorowy. Mam hybrydę gdzie pre jest na lampach i to mi się podoba. Zycie jest pełne niespodzianek i co z tego wyjdzie, okaże się.

Ja chcialbym podlaczyc kolumny aktywne do lumina x1. Bez tradycyjnych końcówek mocy.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

7 godzin temu, stecko napisał:

Ja chcialbym podlaczyc kolumny aktywne do lumina x1. Bez tradycyjnych końcówek mocy.

Jest to pewnego rodzaju różnica, bo sporo charakteru ostatecznego dźwięku zależeć będzie od kolumn, które pełnią tutaj dwojaką rolę, bo mamy i wzmocnienie sygnału i same głośniki. Z doświadczenia wiem, że producenci najczęściej wstawiają do obudów wydajne wzmacniacze, często w klasie D, z wiadomych względów. Jeżeli przy odsłuchu końcowym tychże kolumn aktywnych, nie brakuje Ci barwy, wypełnienia i dociążenia dźwięku, to mariaż z regulacją głośności w X1 może być udany. Jeżeli brakuje, niestety regulacja głośności w Luminie nie podoła temu zadaniu, choć sama w sobie nie jest zła. 

46 minut temu, Sprezyn1982 napisał:

Witam kolegów czy ktoś porównywał nowego d3 do t2 ,czy warto kupić w podobnej cenie t 2 używany  czy nowy d 3 ?pozdrawiam .

D3 to nic innego jak poprawiona wersja modelu D2, choćby nie wiem jak producent się starał, to jest to podstawowa seria i nie możemy oczekiwać cudów. Znając nieco podejście Lumina, a mam ich urządzenia od 11 lat, znając samo D2 (nie słuchałem D3) to nie mam żadnych wątpliwości, że seria T to dużo, dużo lepsze granie. T2 miałem u siebie, to znakomity w swojej cenie streamer, jeżeli cena jest podobna sugeruje sprawdzić najpierw T2, prawdopodobnie nie będziesz chciał szukać dalej. 

Edytowane przez zycie_to_gra

Panowie, Panie
Pytanie poniekąd w nurcie powyższym.

Jak wiecie mam T2 -> Do porządnego pre BAT lampowego no i czy robiliście test i w Luminie i dawaliście na wyjściu sygnał fix ( volume control OFF) Czyli jak rozumiem ścieżka sygnału z pominięciem pre w T2 porównując do "ON" ? Czy słyszycie jakąkolwiek poprawę jakości dźwięku przy OFF ? Bo teoretycznie tak powinno ? Być ale ja nie słyszę różnicy a nie chce rezygnować z możliwości regulacji dźwięku komórką.

Ja standardowo wyłączam wszystkie niepotrzebne funkcje i nieużywane wejścia/wyjścia w Luminie. 

Chwilowo zostałem bez kolumn, to nie mam jak nausznie zweryfikować czy coś słychać czy tylko mi się wydaje 😉 

Ja standardowo wyłączam wszystkie niepotrzebne funkcje i nieużywane wejścia/wyjścia w Luminie. 
Chwilowo zostałem bez kolumn, to nie mam jak nausznie zweryfikować czy coś słychać czy tylko mi się wydaje  

Daleko do Wrocławia ? Wpadaj bo ja parę par mam i żona chce mnie z nimi wyprowadzić . Bierz na odsłuch

Drodzy użytkownicy Lumina T2;

Czy Ktoś z użytkowników T2 robił bezpośrednie porównanie Lumina T2 i T3 na swojej elektronice i zdecydował się na zmianę ?   Mam chętnego na T2 ale na szybko nie uda mi się wypożyczyć T3 do porównania. 

53 minuty temu, Nowy25 napisał:
Drodzy użytkownicy Lumina T2;
Czy Ktoś z użytkowników T2 robił bezpośrednie porównanie Lumina T2 i T3 na swojej elektronice i zdecydował się na zmianę ?   Mam chętnego na T2 ale na szybko nie uda mi się wypożyczyć T3 do porównania. 

Musisz się cofnąć w klubie. Były wpisy kolegi który porównywał i opisywał jakie różnice w jego odbiorze . Na podstawie tych wpisów ja wiem że T3 chyba raczej nie mój typ   bo lubię analogowosc T2 . Nie gonie za nowoczesnym turbo rozdzielczym dźwiękiem. Tak to porównanie odebrałem no i kasa  i ciągle nie ma wejścia na DAC co mnie wkurza. 

Jak bym coj już chciał to transport Lumina I DAC Denafrips Pontus II posłuchać.  

Edytowane przez Marcin Wielgus
2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie, Panie emoji6.png
Pytanie poniekąd w nurcie powyższym.

Jak wiecie mam T2 -> Do porządnego pre BAT lampowego no i czy robiliście test i w Luminie i dawaliście na wyjściu sygnał fix ( volume control OFF) Czyli jak rozumiem ścieżka sygnału z pominięciem pre w T2 porównując do "ON" ? Czy słyszycie jakąkolwiek poprawę jakości dźwięku przy OFF ? Bo teoretycznie tak powinno ? Być ale ja nie słyszę różnicy a nie chce rezygnować z możliwości regulacji dźwięku komórką.

Przetestowałem. Co prawda przez DACa w T3, również nie słyszałem różnicy. Głośność miałem ustawioną na 100%. Od początku używając T3 Volume Control mam cały czas włączone z Leed Processing Volume i póki co tak zostanie.. 

11 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Daleko do Wrocławia ? emoji1.png Wpadaj bo ja parę par mam i żona chce mnie z nimi wyprowadzić . Bierz na odsłuch

Nie daleko 🙂 Od 20 lat mieszkam  w stolicy Dolnego Śląska 🙂 

Dziękuję za tę uprzejmość, niezwykłą w sumie jak na obecne czasy, jednak moje są już tak blisko, że jeszcze z tydzień lub dwa dam rady wytrzymać 😉 

Pozdrawiam Serdecznie !

Edytowane przez zycie_to_gra
Nie daleko  Od 20 lat mieszkam  w stolicy Dolnego Śląska  
Dziękuję za tę uprzejmość, niezwykłą w sumie jak na obecne czasy, jednak moje są już tak blisko, że jeszcze z tydzień lub dwa dam rady wytrzymać  
Pozdrawiam Serdecznie !

Super. A co jedzie jak możesz zdradzić ?
Trzymam kciuki i trzeba się spotkać. Napiszę na priv

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Super. A co jedzie jak możesz zdradzić ?
Trzymam kciuki i trzeba się spotkać. Napiszę na priv

Spotkać się bardzo chętnie, co do kolumn, to jeszcze muszę chwilę się wstrzymać z odpowiedzią. Wpadniesz to sam posłuchasz 🙂 

Spotkać się bardzo chętnie, co do kolumn, to jeszcze muszę chwilę się wstrzymać z odpowiedzią. Wpadniesz to sam posłuchasz  

No to czekam. Napięcie jest zbudowane. Do zobaczenia

Posiadłem lumina T2 następnie T3. Powiem szczerze nigdy w życiu nie będę planował powrócić do tego tematu.  Można w cenie T3 zakupić urządzenie które poprostu zdemoluje tego samograja.

Posiadłem lumina T2 następnie T3. Powiem szczerze nigdy w życiu nie będę planował powrócić do tego tematu.  Można w cenie T3 zakupić urządzenie które poprostu zdemoluje tego samograja.

To co Ci zdemolowało T3?

Mytek Manhattan 2 ,byłem naprawdę dużym fanem lumina wszelkiej maści. Aczkolwiek oczy zostały naprawdę szeroko otwarte, duża większa precyzja, kontrolka basu. To była egzekucja. 

Mytek Manhattan 2 ,byłem naprawdę dużym fanem lumina wszelkiej maści. Aczkolwiek oczy zostały naprawdę szeroko otwarte, duża większa precyzja, kontrolka basu. To była egzekucja. 

To inna szkoła prezentacji DACa. Ja też długo szukałem brzmienie, które mi pasuje. Miałem przeświadczenie, że ciepłe brzmienie, musi być zaokrąglone i mało rozdzielcze, a okazało się to zamulenie, które wielu nawet znanych doradców handlowych preferuje, albo udaje że to jest ok.
Dokładnie, zamulone ciepłe granie. Tutaj jest wyraźnie, soczystość i najważniejsze energia której nie ma lumin. 
Na co wymieniłeś swojego lumina ?

Ja mam trochę inną filozofię. DAC mam oddzielny, Holo Audio Springa 3 lev. 2. Lumina mam u2 mini i jest na wylocie. Świetnie się zrobiło w parze moona A330 z kolumnami Pylona Jade 20. Wcześniej moon grał z Operami Quintami, ale to dość sprawne kolumny jednak dla klasyków i jazzu, a ja lubię rąbankę i tam nie było pierd…a.
Jakby ktoś miał ochotę na Quinty to służę uprzejmie.

moze koledzy doradza..jaki bylby w miare nie drogi, ale dobry kabel Ethernet polaczeniowy miedzy Luminem U1 Mini a internetem?

czy taki jest wystarczajacy? moze macie inna propozycje?

https://www.av.com/Cables/AudioQuest-Pearl-RJ-E-Ethernet-Cable-3m/4AGQ?origin=product-ads&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAgeeqBhBAEiwAoDDhn1e-To9WMcuPJLtj_5BCcSnRZgsTbza2WtRMnxdEo6TqTtLnyRrD4xoCDh0QAvD_BwE

Kabel Ethernet AudioQuest Pearl RJ/E 3m (44,99 GBP)

moze koledzy doradza..jaki bylby w miare nie drogi, ale dobry kabel Ethernet polaczeniowy miedzy Luminem U1 Mini a internetem?
czy taki jest wystarczajacy? moze macie inna propozycje?
https://www.av.com/Cables/AudioQuest-Pearl-RJ-E-Ethernet-Cable-3m/4AGQ?origin=product-ads&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAgeeqBhBAEiwAoDDhn1e-To9WMcuPJLtj_5BCcSnRZgsTbza2WtRMnxdEo6TqTtLnyRrD4xoCDh0QAvD_BwE
Kabel Ethernet AudioQuest Pearl RJ/E 3m (44,99 GBP)

Aż za nad to.

Kabel Ethernet AudioQuest Pearl RJ/E kupiony do Lumina U1Mini teraz mam pytanie bede sprawdzal czy Lumin podlaczony do mojego DAC bedzie lepiej chodzil poprzez USB kabel ktory profesjonalny posiadam czy po Coaxak RCA I tu pytanie posiadam kabel firmy QED UNEX P.CV (Performance component video interconnect dual screen 99.999% OFC) czy taki kabel bedzie odpowiedni do poleczenia mojego DAC z Luminem czyli odpowiedni standart?

To ten na zdjeciu,akurat posiadam trzy sztuki kiedys uzywalem do podlaczenia glosu I obrazu w TV

1700555537328196257544006141414.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.