Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw zamiast NAD + PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

posiadam wzmacniacz NAD C370 i do tego kolumny Paradigm Monitor 11 v6. Gram z plików generalnie a czasem z podłączonego CD NAD C541. Ustawione to jest niestety fatalnie jeśli chodzi o jakieś zasady akustyki. Przestrzeń to jest mniej więcej 5,5x4,5 m otwarte dodatkowo na jadalnie i dalej kuchnie. Zestaw zepchnięty do rogu pomieszczenia, jedna kolumna gra w rogu a druga ustawiona w połowie dłuższej ściany. Za drugą kolumną szyba...

Słucham muzyki rozrywkowej, szeroko rozumianego rocka po ciężkie akcenty. Problemy mam dwa. Jak się dużo dzieje to jest jazgot, brak selektywności instrumentów i brak powietrza (o ile moge tak to określić). Drugi problem to sybilanty. Jakaś masakra z tym jest. Np. słychać je mocno na płycie Petera Gabriela SO. Szeleści strasznie. Podpiąłem równiez stare B&W DM601 i sybilanty chyba nawet większe.... Z płyt słychać tak samo.

Myślę o wymianie wzmacniacza i kolumn zapewne tez bo ten podwójny bas reflex jest tutaj do bani. Szczerze mówiąc kusi mnie zestaw Nuprime STA-9 plus DAC-9. Ale nie wiem jakie kolumny do tego. Musza być "łatwo ustawialne" w tych warunkach, czyli niestety do ściany, do rogu...

Może ktoś ma jakiś pomysł?

https://www.audiostereo.pl/topic/150881-zestaw-zamiast-nad-paradigm/

NAD'a na razie nie ruszaj, bo odpowiedzialna za wszystko jest i akustyka i Paradigmy.

Miałem kiedyś mniejszy model -  też Monitor i też były sybilanty, a nawet dźwięki, których nie było

nawet na słuchawkach ? Nie mam pojęcia, jaki dźwięk lubisz, ale niedaleko tej barwy, już bez

takich przygód powinny być np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

albo i z tekstylną kopułką, ale nie wiem, czy to zaakceptujesz ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- jeśli nie jesteś basolubem ... A elektronikę zawsze zdążysz wymienić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Większym problemem moim zdaniem są kolumny. Moja propozycja zestawu to wzmacniacz Audiolab 6000A lub Cambridge Audio CXA61 z kolumnami System Audio Saxo 60 lub Pylon Audio Ruby 25, może jeszcze ewentualnie trochę droższe Audiovector QR3.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kolumny faktycznie nie pasują. Niemniej zarówno na tych Paradigmach jak i na mały B&W było kiepsko więc może nie tylko problem kolumn? 

Zapomniałem dodać, że jako DAC używam Aune x1s.

Przyznam, że korci mnie ten Nuprime, mały, zgrabny i podobno niezły....

Równie dobrze mógłbyś szukać niskich i elastycznych podstawek pod kable ? 

70 % tego co możesz usłyszeć to kolumny i tego bym się nadal trzymał.

Ale dobry wzmacniacz w D na pewno ograniczy jasność dźwięku a może też

pohamuje zapędy do sybilantów i bałaganu, cudów bym jednak nie oczekiwał ...

Akurat tani Paradigm czy B&W to podobna szkoła dźwięku i trzeba do tej elektroniki

podłączyć nawet jakieś tanie kolumny z dobrą tekstylną kopułką i będzie dźwięk do przyjęcia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Te, które zapodałem mają BR na froncie - trochę łatwiej je ustawić, jednak Quadrale to podpucha

z ceną za sztukę ... Nie określiłeś budżetu, więc nie ma co szukać, a czasem masz coś blisko na 

przykład przez olx więc byłoby łatwiej z lokalizacją.

Zawsze możesz też skupić się na nowych Indiana Line czy innej produkcji budżetowej,

jednak najlepiej też z BR na froncie.

Miejsce w rogu pokoju jest najgorsze i aż się prosi o kłopoty ? 

Jak nie musisz mieć basu "piwnicznego" pomyśl o monitorach; łatwiej odjechać z rogu ...

5 godzin temu, kazik-t napisał:

Musi być nowe?

Absolutnie nie musi być nowe.

Jeśli chodzi o budżet to trudno mi określić. Ten róg pokoju, jak rozumiem, jest kiepski i pytanie czy wogóle ładowanie kasy w jakieś fikuśne rozwiązania przyniesie wymierne skutki.

Gość

(Konto usunięte)
39 minut temu, halmil napisał:

Absolutnie nie musi być nowe.

Jeśli chodzi o budżet to trudno mi określić. Ten róg pokoju, jak rozumiem, jest kiepski i pytanie czy wogóle ładowanie kasy w jakieś fikuśne rozwiązania przyniesie wymierne skutki.

ten róg może być mało groźny...znam takie i podobne układy i zdarza się, że mimo rogu gra dobrze.

Sugeruję rozwiązanie; sprzedać wszystko, zacząć od nowa.

Rzuć okiem na takie propozycje....przykłady;

od najsłabszego

https://allegrolokalnie.pl/oferta/arcus-as3-vintage-niemieckie-kultowe-monitory

https://allegro.pl/oferta/chario-academy-millennium-1-9333458248

https://allegro.pl/oferta/avalon-acoustic-symbol-mkii-9336212754

Jeśli szukasz systemu opartego o wzmacniacz z przetwornikiem DAC to spójrz na wzmacniacz brytyjskiego Cyrusa 6DAC QXR lub 8DAC QXR. Sprzęt ma kompaktowe gabaryty a gra naprawdę świetnie. Fajną opcją jest również włoski Synthesis Roma 54DC+. Tu też mamy małe gabaryty i przetwornik DAC na pokładzie.  Do tego zestawiłbym kolumny Fyne Audio F502. W razie wszelkich pytań jestem do dyspozycji, zachęcam również do odsłuchu. Jeśli zestaw by się spodobał atrakcyjna oferta nie będzie problemem.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl