Skocz do zawartości
IGNORED

Salon 17 m2 Polk T50 co do nich ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam sprzętu do kolumn Polk T50 - obecnie posiadam podpiętego do nich Denona RCD-M39, potrzebuję coś z radiem + CD

Kolumny po jakimś czasie ( za ok 2 lata ) będę zmieniał

Budżet ok 3-4 tys.

Salon 17 m2 w kwadracie

Słucham dużo muzyki z CD ( Metallica, Slayer, System Of A Down, Korn, Motorhead, Pink Floyd, Kult, Hey, Cypress Hill, Kaliber 44 Prodigy, Lana Del Rey, Wardruna itp... )

Pozdrawiam

Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/151030-salon-17-m2-polk-t50-co-do-nich/

trochę duże te kolumny na 17m... Efekt będzie taki, że przy normalnych poziomach głośności brakuje basu, dopiero jak rozkręcisz konkretnie to się pojawi. Potem klienci szukają suba, bo nie ma basu...

Dodatkowo, w tak małym pomieszczeniu będziesz siedział pewnie zbyt blisko kolumn, aby dźwięk zdążył zlać się w jedną spójną całość z tylu przetworników.

Ja tam bym celował w podstawki poniżej 20m...

Jak ma być kombajn, to zobacz Yamahę R-N803D. Sprawdzony i dopracowany ampli zbudowany na bazie wzmacniacza stereo, a nie amplitunera kina domowego ?

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

21 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

trochę duże te kolumny na 17m... Efekt będzie taki, że przy normalnych poziomach głośności brakuje basu, dopiero jak rozkręcisz konkretnie to się pojawi. Potem klienci szukają suba, bo nie ma basu...

Te kolumny mam już od roku, na brak basu nie narzekam, nawet przy cichym graniu go nie brakuje.

Od kolumn siedzę ok 2,5-3 m, pokój w kwadracie ok 4.2 x 4.1 m, może więcej, musiał bym pomierzyć dokładnie, ale będzie ok 17-18 m2

21 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jak ma być kombajn, to zobacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Sprawdzony i dopracowany ampli zbudowany na bazie wzmacniacza stereo, a nie amplitunera kina domowego ?

Trochę o yamaha-R-N803D już czytałem, czy te głośniki nie będą za słabe do niej ?

Pozdrawiam

Bartek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
23 minuty temu, Bautek napisał:

Te kolumny mam już od roku, na brak basu nie narzekam, nawet przy cichym graniu go nie brakuje.

Od kolumn siedzę ok 2,5-3 m, pokój w kwadracie ok 4.2 x 4.1 m, może więcej, musiał bym pomierzyć dokładnie, ale będzie ok 17-18 m2

Trochę o yamaha-R-N803D już czytałem, czy te głośniki nie będą za słabe do niej ?

Pozdrawiam

Bartek

Niekoniecznie. Ta Yamaha jest zbudowana na bazie wzmacniacza A-S701. Kolumny nigdy nie są za słabe, jak nigdy wzmacniacz nie jest zbyt mocny. Bardziej tu chodzi o jakość. Na pewno z lepszymi kolumnami ta Yamaha zagra lepiej. Jednak podejrzewam, że testując na Twoich kolumnach Yamahę R-N602 i R-N803D i tak dołożysz ten tysiączek. Poza tym sam pisałeś o wymianie kolumn za jakiś czas, więc trzeba tez patrzeć przyszłościowo ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Bautek napisał:

Brak niskich nie dotyczy tych kolumn, grały u mnie w 12m2 dla testu dałem do 20m2 niskich dalej nie brakowało. Zaskakują nawet tym jak potrafią niskie zagrać z jednego woofera. Od siebie polecę Onkyo TX-8150, używałem z T-50 dobrze się zgrywały, odtwarzacza CD nie polecę bo w tym temacie się nie znam.

Edytowane przez Prewwit

Bardzo fajnym i przyszłościowym rozwiązaniem jest Audiolab 6000A. Sprawdziłbym też koniecznie Cyrusa One HD, mimo małych gabarytów może naprawdę zaskoczyć.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

19 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Niekoniecznie. Ta Yamaha jest zbudowana na bazie wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Kolumny nigdy nie są za słabe, jak nigdy wzmacniacz nie jest zbyt mocny. Bardziej tu chodzi o jakość. Na pewno z lepszymi kolumnami ta Yamaha zagra lepiej. Jednak podejrzewam, że testując na Twoich kolumnach Yamahę R-N602 i R-N803D i tak dołożysz ten tysiączek. Poza tym sam pisałeś o wymianie kolumn za jakiś czas, więc trzeba tez patrzeć przyszłościowo ?

To pozostaje posłuchać RN602 i RN803 i z Yamaha CD-S 300 powinno udać mi się zamknąć w kwocie ok 3 tys z  RN602  i ok  4 tys z RN803

16 godzin temu, Prewwit napisał:

Brak niskich nie dotyczy tych kolumn, grały u mnie w 12m2 dla testu dałem do 20m2 niskich dalej nie brakowało. Zaskakują nawet tym jak potrafią niskie zagrać z jednego woofera. Od siebie polecę Onkyo TX-8150, używałem z T-50 dobrze się zgrywały, odtwarzacza CD nie polecę bo w tym temacie się nie znam.

Dzięki za sugestię, to jeszcze sprawdzę TX-8250 do tego Onkyo CD 7030 i tu cena robi się poniżej 3 tys

15 godzin temu, Na Temat Audio napisał:

Bardzo fajnym i przyszłościowym rozwiązaniem jest Audiolab 6000A. Sprawdziłbym też koniecznie Cyrusa One HD, mimo małych gabarytów może naprawdę zaskoczyć.

Pozdrawiam,

Michał

Michał, dzięki, ale Cyrus One HD i Audiolab to są sprzęty ponad mój budżet, jeśli by jeszcze dokupywać do nich CD i nie posiadają radia.

Pozdrawiam

Bartek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć, Do cięższych brzmień bardziej sprawdzi się Yamaha model R-N803D z CD-S300, warto również zwrócić uwagę na francuską markę Advance Paris, która w swojej ofercie posiada świetne urządzenie All in One, model MyConnect 50, obydwa urządzenia posiadamy fizycznie w salonie, dlatego w miarę możliwości zapraszamy na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.