Skocz do zawartości
IGNORED

lm3886 prowadzenie masy

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

wiem, że już było o tym kilka razy - lecz nie moge sobie poradzić

jestem początkujący i chce zrobić boomboxa opartego na 3x lm3886TF ( płytki z AVT ), pre z 2x opa627 zrobiłem sam

podłączyłem wszystko i gada ? - lecz mam jest problem z szumem - pewnie mam coś źle z prowadzeniem masy

próbowałem, już różnych podłączeń lecz to jak na razie jest najlepsze - choć i tak słychać dość mocny szum

na rysunku pokazałem jak mam obecnie podłączone - czerwone to masy z zasilaczy, niebieskie masy sygnałowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dodam tylko, że jeśli daca podłącze do wspólnej masy to jest jeszcze gorzej

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/151249-lm3886-prowadzenie-masy/

Porobiłeś pętle masy. 
Niepotrzebne połączenia: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szum objaw wzbudzenia. Można tymczasowo pospinać wejścia +i- na nogach LM pojamnościami i zobaczyć czy szum zniknie. Nie jest to dobre rozwiązanie , bo psuje parametry. Wartośc coś w okolicach 220p. Chyba, że tam masz już takie. Można zmieniać tą wartość z tym , że lepiej z oscyloskopem bo to trzeba monitorować i sprawdzać jaka jest reakcja. Oczywiście jak to w przypadku każdego wzmacniacza unikać pętli mas

1. odłączyłem na razie filtr suba i samego suba - podłączyłem wg rysunku - niestety nadal coś szumi

2. co do pospinania LM'ów kondensatorami zrobiłem wg schematu

Ukryta Zawartość

dodam tylko, że nie montowałem kondensatora C3 - wszyscy pisali, że nie jest konieczny - mam zamontować ?

dodam jeszcze, że mam kondensatory w każdym zasilaczu - zdjęcia

masa2.jpg

IMG_1553.jpg

IMG_1554.jpg

IMG_1555.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

47 minut temu, klawisz napisał:

. co do pospinania LM'ów kondensatorami zrobiłem wg schematu

Ukryta Zawartość

dodam tylko, że nie montowałem kondensatora C3 - wszyscy pisali, że nie jest konieczny - mam zamontować ?

To jest właśnie ta pojemność o której pisałem. Dasz go i szum powinien zniknąć

On nie jest konieczny w większosci przypadków, w Twoim powinien jednak być

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, artw napisał:

czy każdy segment oddzielnie działa poprawnie?

odłącz wszystkie przeszkadzajki ( preamp sub filtr ,odlutuj zasilania , sygnałówki i masy) zostaw tylko moduł stereo z LMami. Czy wtedy też szumi?Pokaż zdjęcie układu zasilanie + moduł stereo.Połącz to w jakiś stabilny sposób np na desce

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Odłączyłem wszystko - zostawiłem tylko soft start+ trafo+ końcówki+ głośniki = idealna cisza

dodam ze trafo od toroidy.pl w wersji audio, kondensatory w końcówkach to panasonici fc+ wimy

Godzinę temu, klawisz napisał:

Hej, sprawdzilem jeszcze raz - jednak mialem je zamontowane? - odlutowałem je i jest jeszcze gorzej☹️☹️

co robic?

Najpierw zrób tak jak Ci Kolega artw radzi. Podlącz samo zasilanie do końcówki i wyłącz wszystko inne no i na desce. Gdyby jednak wszystko zawiodło to ta pojemność C3 mozna zwiększyć np. Chodzi o to , że układ się podbudza. Kombinować można jeszcze w zoblu. Można też w sprzężeniu zwrotnym dać małą pojemność równolegle do rezystora np

5 minut temu, klawisz napisał:

dodam ze trafo od toroidy.pl w wersji audio, kondensatory w końcówkach to panasonici fc+ wimy

padłem ze śmiechu:):):

Przecież takie bzdety nie mają nic do wzbudzenia czy brumu

Układ się już nie wzbudza , uporządkuj kablologię i dołączaj pojedyńczo następne moduły

Pokaż takie zdjęcie jakie prosiłem

narysuj jak podłączasz preamp

Edytowane przez artw

4 minuty temu, klawisz napisał:

Zdjecie

Ukryta Zawartość

ups

Ukryta Zawartość

schemat preampu nas nie interesuje , przyjmujemy ,że pre jako kostka działa poprawnie.

Narysuj jak podłączasz pre do wzmacniacza mocy , wszystkie kabelki ,zasilania masy sygnały.Wydaje się ,że połączenie pre ze st.mocy wprowadza błąd.I zrób zdjęcie takiego układu zasilanie ,pre , st.mocy

UPORZĄÐKUJ KABLE

hej, zrobiłem połączenie jak na rysunku - niestety bardzo brumi ( jednostajnie )

próbowałem też podłączyć masę z pre do końcówki z obu stron - to samo

jest o wiele gorzej niż jak było wpięte źródło - nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje - możne wzbudzają się opampy jeśli się na nie nie podaje sygnału?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A skróciłeś te kilometry kabli? Puściłeś mase do płytki LM grubym i któtkim kablem? Pooglądaj trochę zdjęcia jak to inni robią , jest tego od groma. Spróbuj tak ustal punkt centralny mas w punkcie +- kondensatorów  płytki zasilacza do LM, poprowadź możliwie krótkim kablem , ale przede wszystkim grubym mase z zasilacza LM do płytki końcówki. Do tego samego punktu doprowadź mase zasilacza preampa. Mas sygnałowych nie łącz w tym punkcie. Mase zasilania poprowadź normalnie razem z zasilaniem. Lokalne połączenia mas sygnałowych będziesz miał na płytkach wzmacniacza i preampa i spróbuj.

No i na przyszłość poszukaj tekstów na necie na temat prowadzenia mas. Doedukuj się przyda się na przyszłość

Edytowane przez Krzych 2
Teraz, artw napisał:

odłącz masę pre i masę zasilania pre od punktu gwiazdy, napisz co wyszło.Masę sygnału połącz normalnie 

Właściwie napisałem to samo hehe tylko rozwlekle

4 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Właściwie napisałem to samo hehe tylko rozwlekle

próbuj bardziej łopatologicznie formułować rady :):):) im lepsze tym krócej :):):):)

Edytowane przez artw

A wiec tak:

skróciłem kable, dalem 0,75mm przekrój wszędzie

Zrobilem wspólny pkt. masy z płytki miedzianej ( ocynowanej)

podłączyłem jak na ostatnim rysunku - brumi

puściłem masę z zasilacza pre bezpośrednio do pre - brumi

odliczałem sygnałowy z pre do lm z jednej strony i z obu - brumi

caly czas tak samo bardzo głośno - myślę ze wzbudzają się opampy - bo jak odłącze pre to jest cisza

Brum nie jest objawem wzbudzania raczej. Często to szum lub co gorsza zupełnie bezobjawowo aż spalą się wysokotonowe w kolumnach. Tak na marginesie jakie masz wzmocnienie w pre? Czyli stosunek wartości R11 i R12? Jeśli montowałeś kity AVT to wzmocnienie końcówki mocy masz wystarczające do pełnego wysterowania. Pre w tym wypadku może pełnić rolę bufora o wzmocnieniu 2 np. Inaczej wartość R11 taka sama co R12 (1 + 1)

R11=1k, R12=2k

niestety innego wzmacniacza nie mam

Ponizej zdjecie - mase do pre idze bezposrednio z zasilacza do pre. Przy sygnalowym z pre do lm odpiąłem mase przy pre - brumi jeszcze bardziej - najgorzej

O tyle dziwne ze wczoraj jak mialem zapięte zrodło to nie brumilo tylko szumiało - i bylo duzo ciszej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A mógłbyś z łaskawości swojej posłuchać rad? Po pierwsze dalej masz bajzel i kilometry przewodów. Po drugie zlikwiduj wreszcie to "coś" co pewnie jest tym wspólnym punktem. Tak się tego nie robi po prostu, pierwszy raz w życiu cos takiego widzę. Podłącz- jeszcze raz napiszę - masę grubym/grubszym przewodem np 1.5mm zasilacz końcówki z końcówką, a zasilacz preampa i jego masę do tego samego miejsca tam gdzie spotykają się kondensatory plus z minusem w zasilaczu końcówki. Masy sygnałowe mają swoje masy na płytkach, które i tak spotykają sie z masą zasilań, tego nie łącz do punktu centralnego

Edytowane przez Krzych 2

Ok. Ide szukac grubego przewodu i jeszcze wszystko poskracam.

usune ten pkt wspolny i podlacze sie do kondensatorow w zasilaczu koncowki.

co do zasilacza pre to jego mase mam polaczyc tez z masa zasilacza glownego przy kondensatorach ?? I jak puscic mase do pre z glownego zasilacza ? 

sygnalowe puszcze normalnie 

29 minut temu, klawisz napisał:

R11=1k, R12=2k

niestety innego wzmacniacza nie mam

a jak sprawdziłeś ze sam pre dziala poprawnie ?

5 minut temu, klawisz napisał:

co do zasilacza pre to jego mase mam polaczyc tez z masa zasilacza glownego przy kondensatorach ?? I jak puscic mase do pre z glownego zasilacza ? 

Tak

Jeśli połączysz tak jak pisałem. Masy masz połączone przez zasilanie i jeśli połączysz dodatkowo masy sygnałowe powstanie pętla

A pre sprawdź jakoś z innym wzmacniaczem tak jak radzi kolega. Musisz mieć pewność, że tam nie skopałeś czegoś. Ostatecznie możesz użyć słuchawek przez rezystor szeregowy

Chociaż połaczenie między płytkami sygnału powinno być pełne wraz z masą

Idea jest taka, że po masie nie mogą płynąć zadne prądy wyrównawcze

• Pokaż nowe odpowiedzi