Skocz do zawartości
IGNORED

Tani zestaw DIY z mini sprzętem seryjnym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Jestem żółtodziobem jeżeli chodzi o audio dlatego proszę o poradę i wskazówki  
Ostatnio wygrzebałem z szafy miniwieżę Sony CMT-BX20i z głośnikami oraz subwoofer Creative P380. Zastanawiam się czy da się jakkolwiek połączyć ten sprzęt w system 2.1 lub wraz z dodatkowymi głośnikami w system 4.1 (chciałbym je wykonać z projektów DIY) ??.  Głośniki w wieży są 25'cio watowe (2x25W total) oraz mają impedancję 6 ohm'ów (zakres 6-16 ohm'ów), natomiast subwoofer jest 17W (zasilany jest z zewnątrz; ma wejście na jack 3,5).  Czytałem, iż da się połączyć głośniki szeregowo przy czym nie należy wykorzystywać ich maksymalnie by nie spowodować uszkodzeń. Niestety na ewentualne inwestycję nie mogę przeznaczyć dużych pieniędzy, dlatego chciałbym aby budżet maksymalny wynosił ~700 zł - kieruję się w stronę #cebula - generalnie im taniej tym dla mnie lepiej :|

Czy moglibyście mi pomóc z moim dylematem? 
Pozdrawiam serdecznie 

Opisz lub lepiej pokaż fotkę tylnej strony mini-wieży, żeby gniazda było widać. 
Czy są jakieś wyjścia RCA/czincz ?   Jakieś wejścia? 

Podobnie fotki lub opis gniazd w tym Subwooferze. 

Najsensowniej byłoby wykorzystać ten sprzęt takim, jakim jest. No, ... może z drobną wcinką / modyfikacją, aby się z kukułczym jajem wpiąć w jakieś magiczne miejsce i wprowadzić bądź wyprowadzić sygnał do subwoofera. 

Jeśli dwa głośniki są IDENTYCZNE, to można je połączyć szeregowo. Ale w Twoim przypadku nie należy rozważać tego scenariusza, bo creative P380 to jest chyba 2+1 a nie 4+1, więc nie bardzo jest co łączyć. 

A monitorków z Creative'a NIE będziesz łączył szeregowo z głośnikami z wieży. 

Najrozsądniej by było wyprowadzić sygnał stereo z wnętrzności mini-wieży do subwoofera. 

Mini wieże mają często budowę wielopłytkową.  Być może jest tak, że płytka wzmacniacza jest "osobna" i że dochodzi do niej wiązka przewodów w standardzie napięć RCA z innych komponentów (np. z selektora wejść typu tuner / taśma / radio. 
Proponuję zrobić wcinkę w wiązkę która WYCHODZI z za tego selektora na wzmacniacz miniwieży. Kukułczym jajoprzewodem (stereofonicznym) odgałęzić się.   Za 10 zł dokupić dodatkowe gniazdo/-a mocowane "do ściany obudowy" i zamocować (o ile nie masz) takie wyjście sygnału z tej mini-wieży. Z tego/tych gniazd następnie pójdziesz normalnym przewodem na tego Creative'a. 

Jak już będziesz miał mini wieżę rozkręconą, z widokiem na wyjście selektora źródeł i na wiązki przewodów idące do płytki wzmacniacza, to wklej tutaj, a "napewno" jakiś życzliwy Ci tu co może jeszcze doradzi. Co z tą wcinką. 

Zacząłbym jednak od obejrzenia tyłu obudowy miniwieży, bo być może wszystko już masz co potrzeba, a ja tu język strzępię. 

..

Pogrzebałem w necie. Rzeczywiście, ta wieża nie ma żadnego wyjścia sygnałowego. 
Tutaj natomiast chyba znalazłem serwisówkę do niej. Może warto popatrzeć na schemat i poszukać fajnego miejsca na wcinkę, czyli na miejsce, z którego ukradniesz sygnał. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

... nie, to jednak nie jest pełna serwisówka.  Więc albo poszukaj pełnej serwisówki, albo randka w ciemno: śrubokręt w dłoń, rozkręć to i owo, no i pokaż kotku co masz w środku. 

14 godzin temu, zjj_wwa napisał:

Opisz lub lepiej pokaż fotkę tylnej strony mini-wieży, żeby gniazda było widać. 

Podobnie fotki lub opis gniazd w tym Subwooferze. 

Najsensowniej byłoby wykorzystać ten sprzęt takim, jakim jest. No, ... może z drobną wcinką / modyfikacją, aby się z kukułczym jajem wpiąć w jakieś magiczne miejsce i wprowadzić bądź wyprowadzić sygnał do subwoofera. 

Jeśli dwa głośniki są IDENTYCZNE, to można je połączyć szeregowo. Ale w Twoim przypadku nie należy rozważać tego scenariusza, bo creative P380 to jest chyba 2+1 a nie 4+1, więc nie bardzo jest co łączyć. 

A monitorków z Creative'a NIE będziesz łączył szeregowo z głośnikami z wieży. 

Najrozsądniej by było wyprowadzić sygnał stereo z wnętrzności mini-wieży do subwoofera. 

Mini wieże mają często budowę wielopłytkową.  Być może jest tak, że płytka wzmacniacza jest "osobna" i że dochodzi do niej wiązka przewodów w standardzie napięć RCA z innych komponentów (np. z selektora wejść typu tuner / taśma / radio. 
Proponuję zrobić wcinkę w wiązkę która WYCHODZI z za tego selektora na wzmacniacz miniwieży. Kukułczym jajoprzewodem (stereofonicznym) odgałęzić się.   Za 10 zł dokupić dodatkowe gniazdo/-a mocowane "do ściany obudowy" i zamocować (o ile nie masz) takie wyjście sygnału z tej mini-wieży. Z tego/tych gniazd następnie pójdziesz normalnym przewodem na tego Creative'a. 

Jak już będziesz miał mini wieżę rozkręconą, z widokiem na wyjście selektora źródeł i na wiązki przewodów idące do płytki wzmacniacza, to wklej tutaj, a "napewno" jakiś życzliwy Ci tu co może jeszcze doradzi. Co z tą wcinką. 

Zacząłbym jednak od obejrzenia tyłu obudowy miniwieży, bo być może wszystko już masz co potrzeba, a ja tu język strzępię. 

..

Pogrzebałem w necie. Rzeczywiście, ta wieża nie ma żadnego wyjścia sygnałowego. 
Tutaj natomiast chyba znalazłem serwisówkę do niej. Może warto popatrzeć na schemat i poszukać fajnego miejsca na wcinkę, czyli na miejsce, z którego ukradniesz sygnał. 

Ukryta Zawartość

Witaj. 
Na wstępie serdecznie dziękuję za odpowiedź. 

Wrzucam dwa zdjęcia 
1. Gniazda na tyle miniwieży ( na przodzie jedynie wyjście słuchawkowe jack oraz wejście aux jack )
2. Wyjścia na creativie p380. 

Mam nadzieję że to już pomoże, ale przy wieży również mogę pomajstrować i zobaczyć co jest w środku. 

Pozdrawiam
265347672_71mY2CdOqlL(1).thumb.jpg.1869f757678975ab197d8b7f308a1b76.jpg

IMG_20200729_212930.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj niedestrukcyjnie rozkręcić tą wieżę Sony.  (Czyli śrubokrętem przez bawełnianą szmatkę te łby śrub, co by ich nie porysować.). 

Uważaj na jakieś ewentualne "plastikowe zatrzaski", które przy odciąganiu pokryw na siłę, jeśli niefortunnie pociągniesz, mogą się połamać. Czasem oprócz śrubek są też takie 'zatrzaski'.  

Skoncentruj uwagę na tej płyce, do której przylutowany jest blok czerwono-czarnych zacisków głośnikowych. 
Jak się poszczęści, to będzie to płytka wzmacniacza mocy. Płytka, która jest "osobna" względem innych płytek porozrzucanych po wnętrzu obudowy. 
Jeśli będziesz miał jeszcze więcej szczęścia, to "selektor wejść" (czyli ten którym wybierasz czy słuchasz radia, czy innych źródeł do wyboru) będzie na osobnej płytce.  To byłoby korzystne, bo wtedy "SYGNAŁ" do płytki wzmacniacza to będą raptem trzy druty:  "Prawy", "Lewy" oraz "Masa". 

Jeśli ta płytka wzmacniacza jest "odrębną jednostką" - to tak naprawdę jak się poszczęści, będzie do niej dochodzić jedynie wiązka przewodów zasilania z zasilacza (zgaduję: ciut grubsze?),  oraz wiązka z sygnałem muzycznym (zgaduję: zapewne nieco delikatniejsze, i/lub ekranowane koncentryki?). 

Spróbuj rozkręcić i dokopać się do tej płytki wzmacniacza, aby ją "obfotografować". 

Zobaczymy kotku, co masz w środku. 

Celem jest dostać się do tego złącza z wiązką z "sygnałem" co wchodzi na tą płytkę i wyprowadzić te sygnały gdzieś na jakieś dodatkowo zamontowane gniazda na tyle obudowy. 

Cześć Wszystkim 

Aktualnie jestem poza mieszkaniem, w niedzielę będę miał chwilę to do tego przysiądę i ładnie powrzucam ? 

Dzięki za wsparcie 

W dniu 31.07.2020 o 23:43, pawepan napisał:

Cześć Wszystkim 

Aktualnie jestem poza mieszkaniem, w niedzielę będę miał chwilę to do tego przysiądę i ładnie powrzucam ? 

Dzięki za wsparcie 

Wrzucam fotki. Starałem się zwrócić uwagę na najważniejsze elementy. Nie ma zbyt wiele czerwono-czarnych wiązek (Poza zasilaniem wentylatora :P), ale jest parę różnych płytek . Niestety ciężko mi zlokalizować która płytka to ta właściwa - porządana. 
Oczywiście mogę wykonać kolejne zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 115805099_2686768888316873_2962554512324639524_n.thumb.jpg.07dd313f28bd0df26645f451f5518ca8.jpg116685291_1144984319205663_5007916751011211504_n.thumb.jpg.af7d7b63a154531ca55d0497d5f0d02c.jpg116708437_857701504761393_2733753450496205615_n.thumb.jpg.fd3a8a09c3e75545b83f37ebaad0a4fb.jpg116714216_742187063198799_1046674972246311800_n.thumb.jpg.9a6ea42e6eec15168f5b9775564a427d.jpg284975816_116694362_667455363845811_771828379956607587_n(1).thumb.jpg.c6cdc5f8ac91730407c4941cdec3ceea.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jak widzę masz końcówkę mocy na scalaku STK433 na osobnej płytce na radiatorze. Ściągnij notę katalogową tego scalaka i znajdź, które nóżki są wejściami. Potem należałoby sprawdzić, czy nie ma w torze sygnału rezystora. Jeśli jest, to należałoby wziąć sygnał do creative-a przed nim również włączając szeregowy rezystor ok. 4,7 kom na wyjściu do creative-a.