Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do Cambridge AXR100

Rekomendowane odpowiedzi

Nie patrzcie tylko na charakterystykę liniowa. Bo ona względem późniejszych zmian akustyki pomieszczenia się zmienia. 

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To może być faktycznie wynik twojej akustyki pomieszczenia i podmiana na inne kolumny tutaj nic nie zmieni. Bronze 500 grają jaśniej. Nie wiem czy pod axr100 bo to będzie jasne granie. 

Ale z drugiej strony miałeś już te kolumny tylko w poprzedniej odmianie więc wiesz o co chodzi. 

Przy kefach bas będzie głębszy. Mocniejszy. Góra łagodniejsza.

Chcesz zostawić górę jaka jest a tylko zmienić dół? 

raczej tak - gora jest ok - choc moglaby byc bardziej selektywna - lepiej sie otwiera jak na CA ustawie +2 w treble

ale problem mam z basem - chcialbym go - w tym wypadku nieco ujac - lubie jak dzwiek plynie ladnym pelnym dolem - ale tutaj przy akcentach pojawia sie 'zatkanie' .. jakby glosnik nie przenosil

roboczo przelaczam przewody na kolumny - PSB T1 - i problem ow znika - kolumny stoja obok siebie.. ale tu znowu jest za malo basu - jest on wycofany - plaski - (PSB uzywam do kina domowego) ale to nie jest dobra kolumna - bass reflex ma od tylu.  

Wiec raczej nie jest to kwestia akustyki pomieszczenia - zwlaszcza, ze pod CA Azur 540A graly bez zarzutu. 

44 minuty temu, audioburak napisał:

Kefy mogą być dobrym rozwiązaniem - konstrukcja zamknięta i bez podbić

żadnego z podzakresów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem tylko, co z wyglądem, bo widzę same czarne, ale może są ...

trudno - jakos sie do czarnych - o ile na nie padnie - przyzwyczaje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez qidd
14 minut temu, qidd napisał:

raczej tak - gora jest ok - choc moglaby byc bardziej selektywna - lepiej sie otwiera jak na CA ustawie +2 w treble

ale problem mam z basem - chcialbym go - w tym wypadku nieco ujac - lubie jak dzwiek plynie ladnym pelnym dolem - ale tutaj przy akcentach pojawia sie 'zatkanie' .. jakby glosnik nie przenosil

roboczo przelaczam przewody na kolumny - PSB T1 - i problem ow znika - kolumny stoja obok siebie.. ale tu znowu jest za malo basu - jest on wycofany - plaski - (PSB uzywam do kina domowego) ale to nie jest dobra kolumna - bass reflex ma od tylu.  

Wiec raczej nie jest to kwestia akustyki pomieszczenia - zwlaszcza, ze pod CA Azur 540A graly bez zarzutu. 

trudno - jakos sie do czarnych - o ile na nie padnie - przyzwyczaje

To może bronze ale 200?

Albo faktycznie acoustic Energy by ci tu podeszły.

55 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To może bronze ale 200?

Albo faktycznie acoustic Energy by ci tu podeszły.

a z tych co wypisalem .. zadna? moze jeszcze jakis polk?

Jednak to inne granie, chociaż zarówno BR na dnie kolumny, jak miękki

charakter brzmienia mógłby się spodobać, ale trzeba posłuchać.

Mowa tu o Polk Audio Signature S50 - najmniejsze podłogówki w serii.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

32 minuty temu, audioburak napisał:

Jednak to inne granie, chociaż zarówno BR na dnie kolumny, jak miękki

charakter brzmienia mógłby się spodobać, ale trzeba posłuchać.

Mowa tu o Polk Audio Signature S50 - najmniejsze podłogówki w serii.

wiesz ile mam juz teraz do posluchania ? 🙂 nie znajde wszystkich tych kolumn w krakowie 🙂

To rzut beretem na Pawią do Denona 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

w sumie duzy wybor z mojego zakresu ma sklep @S4Home, bo to i 

KEF Q750 ; Q Acoustics QA 3050i ; Polk Audio Signature ES55 ; Wharfedale Diamond 12.4 ; Acoustic Energy AE120 ; Dali Oberon 7 ; Focal Chora 816 ; ELAC Debut Reference F5 ; Indiana Line Tesi 661 

z tych co chcialbym jeszcze uslyszec - to nie maja Pylownow - ale to jest do zrobienia jakos inaczej 🙂

tyle, ze jak mialbym tam wjechac - to pol dnia odluchow 🙂 Pizze by trzeba zamawiac 🙂

Ciekawe czy z 'mechanika' odsluchow jest tak jak z zapachami w perfumerii? 3 - 4 i juz dalej nie ma sensu bo zaczyna sie mieszac ?

Jest jeszcze gorzej 😉 bo poza mieszaniem opinii ( lepiej sobie zapisywać )

dochodzi inny aspekt - w sklepie jest miodzio, a w domu kicha ... i co wtedy ?

A zdarzyło mi się też, że sklep nie chciał klientowi sprzedać kabli z odsłuchu ...

33 minuty temu, audioburak napisał:

Jest jeszcze gorzej 😉 bo poza mieszaniem opinii ( lepiej sobie zapisywać )

A zdarzyło mi się też, że sklep nie chciał klientowi sprzedać kabli z odsłuchu ...

wiesz - znawcy whisky, piwa i innych alko zapisuja sobie specjalnym wykresem wszystkie dane 🙂 

Ukryta Zawartość

Zdjecie pochodzi z FB profilu Tomasza Milera - Konesera i znawcy w w wielu tematach 🙂  - moze by tak cos dla kolumn? 🙂

40 minut temu, audioburak napisał:

no to jak juz wybierzesz - wypozyczasz 🙂 odsluchujesz i klepiesz finalnie transakcje 🙂

Ukryta Zawartość

Albo rozpoczynasz właśnie epopeję 17 sesji odsłuchowych i zwrotów 😉 

Ale to też kwestia wymagań i czasem jednak słuchanych gatunków;

a tu dziwna sprawa - im mniej, tym lepiej ... 😉 

10 minut temu, audioburak napisał:

Albo rozpoczynasz właśnie epopeję 17 sesji odsłuchowych i zwrotów 😉 a tu dziwna sprawa - im mniej, tym lepiej ... 😉 

🙂 

W dniu 17.04.2023 o 15:39, qidd napisał:

a z tych co wypisalem .. zadna? moze jeszcze jakis polk?

To nie jest tak że żadna to są jedynie propozycje przecież to twój system i ty musisz to sprawdzić. Dla mnie Polk jest bardzo obojętny. Co jest dziwne bo raczej ludzie go albo bardzo lubią albo bardzo nie lubią ja Nie dostrzegam jego olbrzymich zalet jeżeli takowe są ale też nie wytykam mu żadnych wad. Bardzo lubiłem serie której już nie ma RTi.

W dniu 17.04.2023 o 16:19, qidd napisał:

wiesz ile mam juz teraz do posluchania ? 🙂 nie znajde wszystkich tych kolumn w krakowie 🙂

Których nie znajdziesz?

Jestem z Krakowa pomogę szukać.

W dniu 18.04.2023 o 09:38, qidd napisał:

w sumie duzy wybor z mojego zakresu ma sklep @S4Home, bo to i 

KEF Q750 ; Q Acoustics QA 3050i ; Polk Audio Signature ES55 ; Wharfedale Diamond 12.4 ; Acoustic Energy AE120 ; Dali Oberon 7 ; Focal Chora 816 ; ELAC Debut Reference F5 ; Indiana Line Tesi 661 

z tych co chcialbym jeszcze uslyszec - to nie maja Pylownow - ale to jest do zrobienia jakos inaczej 🙂

tyle, ze jak mialbym tam wjechac - to pol dnia odluchow 🙂 Pizze by trzeba zamawiac 🙂

Ciekawe czy z 'mechanika' odsluchow jest tak jak z zapachami w perfumerii? 3 - 4 i juz dalej nie ma sensu bo zaczyna sie mieszac ?

Mój dawny sklep 🙂

a to zależy na kogo trafisz jak na Grześka to może i zje ta pizzę z tobą 🙂

Piotrek 

20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mój dawny sklep 🙂

a to zależy na kogo trafisz jak na Grześka to może i zje ta pizzę z tobą 🙂

nawet nie myslalem jej jesc samemu 🙂

Jezeli chodzi o Krakow - to Pylony sa na Sołtysowskiej, tam tez sa q750 i monitory audio Bronze 200 i 500 - choc nie pelnym wyborze - tam tez jest kilka z tych wymienionych przeze mnie - szczerze - najszerszy wybor jak sie okazuje ma s4home - ale tez nie wiadomo co jest 'na sklepie' 🙂

Milo powitac krajanina 🙂

pozdrawiam Irek

10 minut temu, qidd napisał:

nawet nie myslalem jej jesc samemu 🙂

Jezeli chodzi o Krakow - to Pylony sa na Sołtysowskiej, tam tez sa q750 i monitory audio Bronze 200 i 500 - choc nie pelnym wyborze - tam tez jest kilka z tych wymienionych przeze mnie - szczerze - najszerszy wybor jak sie okazuje ma s4home - ale tez nie wiadomo co jest 'na sklepie' 🙂

Milo powitac krajanina 🙂

pozdrawiam Irek

No taki był nasz cel podczas zakładania tego salonu. Żeby mieć wybór właśnie w tym przedziale cenowym. Cieszę się że koledzy nadal go kultywują. 

No tak inna sprawa co jest na stanie.

Ale zadzwonisz to się dowiesz. 

W audiotrend też zależy na kogo trafisz ale moim zdaniem warto pojechać bo mają spory wybór. Chociaż lubią tak się wymadrzac. Chodź to kwestia dnia. 

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No taki był nasz cel podczas zakładania tego salonu. Żeby mieć wybór właśnie w tym przedziale cenowym. Cieszę się że koledzy nadal go kultywują. 

No tak inna sprawa co jest na stanie.

Ale zadzwonisz to się dowiesz. 

W audiotrend też zależy na kogo trafisz ale moim zdaniem warto pojechać bo mają spory wybór. Chociaż lubią tak się wymadrzac. Chodź to kwestia dnia. 

w audio - rozmawialem jak do tej pory z wlascicielem - jakos tak Panowie konsultanci zawsze byli zajeci .. raz soba - drugi raz klientami 🙂

zadzwonie - zobacze co z tego jest - i jak piszesz warto komunikowac sie z panem Grzegorzem?

W dniu 19.04.2023 o 10:34, qidd napisał:

w audio - rozmawialem jak do tej pory z wlascicielem - jakos tak Panowie konsultanci zawsze byli zajeci .. raz soba - drugi raz klientami 🙂

zadzwonie - zobacze co z tego jest - i jak piszesz warto komunikowac sie z panem Grzegorzem?

A to już nie wiem.

Każdy z chłopaków ma do powiedzenia coś swojego coś innego lubi. Zależy z kim nawiążesz po prostu najlepszy kontakt większy niż poprosze to kajzerkę w awiteksie. 

Tutaj też mówimy o sprzedaży ale jednak relacja na linii sprzedawca i kupujący jeżeli jest lepsza to i doradzenie jest lepsze. 

W dniu 25.04.2023 o 17:23, Piotr Sonido napisał:

A to już nie wiem.

Każdy z chłopaków ma do powiedzenia coś swojego coś innego lubi. Zależy z kim nawiążesz po prostu najlepszy kontakt większy niż poprosze to kajzerkę w awiteksie. 

Tutaj też mówimy o sprzedaży ale jednak relacja na linii sprzedawca i kupujący jeżeli jest lepsza to i doradzenie jest lepsze. 

kajzerki nie kupuje 🙂 zadzwonie - dowiem sie co w trawie piszczy 🙂 dziekuje Ci serdecznie za pomoc.

5 godzin temu, qidd napisał:

kajzerki nie kupuje 🙂 zadzwonie - dowiem sie co w trawie piszczy 🙂 dziekuje Ci serdecznie za pomoc.

Nie ma sprawy jeżeli będę jeszcze mógł w czymś pomóc to pisz do mnie śmiało

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie ma sprawy jeżeli będę jeszcze mógł w czymś pomóc to pisz do mnie śmiało

nie omieszkam nie zapytac 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi