Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów,

Od bardzo długiego czasu  już nie wiem jak ugryźć temat braku dźwięku 5.1 w moim kinie domowym Harman Kardon. Wcześniej w latach świetności w zdobywaniu filmów odtwarzałem je poprzez USB, w wersji mkv etc. Teraz ścieram się z odtworzeniem filmów z Netxlix podłaczajac kompa do kina , ale neistety brak tego dzwieku. Pewnie czegos mi brakuje.... Urodził się pomysł z CHROMECAST 3 ale czy i on zda egzamin i rozwiąże mi problem ?

Możecie pomóc ?

Pozdro !!!

Nie napisałeś nic o tym jaki to laptop, jaka karta dźwiękowa, ani jaki ampli HK i czym próbowałeś podłączyć. Może warto zacząć od tego.

Elo, no tak...

Wiec Laptp to Lenovo IdeaPad 100-15 i5-5200U 8GB 128SSD z karta graficzną zintegrowaną Intel HD Graphics 5500 więc szału nie ma... natomiast ampek to Harman C BDS 577

Jeśli lipa z lapkiem to czy  poprzez np. CHROMECAST 3 poleci np. Netflix etc ze dzwiekiem 5.1 ? 

Może jakieś inne sugerujecie rozwiązanie. 

THX 

@marcin_czak ok Marcin, wyjdę teraz na idiotę, bo Cię "skarciłem" że nic nie napisałeś odnośnie sprzętu, a w sumie szczegóły nie mają znaczenia. Z mojego doświadczenia wynika że ani Chrome, ani safari nie wypuszczają dźwięku przestrzennego, a w taki sposób pewnie odtwarzasz NETFLIX. Poszukaj w necie czy przeglądarkowy netflix obsługuje 5.1, jeżeli tak to poszukaj przeglądarki odpowiedniej. Jeżeli nie to może poszukaj czy da się zainstalować jakąś apkę, która odtwarza NETFLIX i wypuszcza Dolby digital.

Jeżeli to nie pomoże to szukaj jakiegoś playera. Jak chcesz tanio i sumie dobrze to Xiamoi MiBox - jedna uwaga odtwarza 5.1 w Netflix tylko przez KODI.

a jak odtwarzałeś kiedyś z pendrive to teraz możesz odtwarzać przez lapka za pomocą VLC.

Pozdro

Ale Zarówno Chromeast 3 jak i Mi box wypuszcza dzwięk dolby digital + w 5.1 i działa doskonale ze wszystkimi popularnymi usługami satreamingowymi

Jak można pisać takie bzdury ?

W dniu 8.09.2020 o 03:04, Krzaku666 napisał:

Ale Zarówno Chromeast 3 jak i Mi box wypuszcza dzwięk dolby digital + w 5.1 i działa doskonale ze wszystkimi popularnymi usługami satreamingowymi

Jak można pisać takie bzdury ?

Krzaku666 miałem MiBox S, było to ok 10msc temu, zaktualizwane wtedy do najnowszego softu. Próbowałem na 100 sposobów i nie mogłem wyciągnąć Dolby z Netflix, a z kodi nie chciało mi się bawić. Wróciłem do standardowego Netflix z TV. Oczywiście, nie zakładam, że zrobiłem wszystko bo po 2 wolnych wieczorach walki sobie odpuściłem. Może miałem jakieś wadliwe urządzenie - nie wiem. Wpisz sobie "mibox s netflix 5.1" w Google wyświetlą Ci się wyniki zarówno w PL jak i EN i zobaczysz, że nie jestem jedynym nieudacznikiem ?

Edytowane przez PawelMitsu

Witam Panowie, dzieki za pomoc w temacie i sugestie. Ostatecznie zdecydowałem się na Mi Boxa. Gostek sugerował dokupić ewentualnie adapter mini toslink - toslink. Finalnie wystarczył kabel hdmi dołączony z urządzeniem Mi box. Dźwięk 5.1 Śmiga jak szalony ! (pozostał tylko problem dobrej apki do sterowania mi boxem z iPhona)  ? Pozdro i Piona !

17 godzin temu, marcin_czak napisał:

Witam Panowie, dzieki za pomoc w temacie i sugestie. Ostatecznie zdecydowałem się na Mi Boxa. Gostek sugerował dokupić ewentualnie adapter mini toslink - toslink. Finalnie wystarczył kabel hdmi dołączony z urządzeniem Mi box. Dźwięk 5.1 Śmiga jak szalony ! (pozostał tylko problem dobrej apki do sterowania mi boxem z iPhona)  ? Pozdro i Piona !

Super, czyli uzyskałeś prawdziwe 5.1 z Netflix bez KODI na MiBox?

Paweł Mitsu, tak, nawet dzięki HDMI który był w zestawie. Tak zastanawiałem sie czy sprawdzić czy nie lepszy będzie na tej przejśćiówce toslink, ale zrezygnowałem. Tak jest OK. :)