Skocz do zawartości
IGNORED

jaki ekran do projektra

yaro29

Rekomendowane odpowiedzi

>yaro29

Widze, ze miales mozliwosc powieszenia go na scianie -czyli troche nizej, to by bylo bardziej ergonomiczne, zdecydowanie lepiej sie oglada gdy ekran jest nie wyzej niz 50 cm od podlogi. Na statywie mam 63 cm,wolalbym mniej, dlatego m.in. nie decydowalem sie na opcje wiszaca (wygodniejsza), u mnie nie mialem go gdzie powiesic, dlaczego tak uwazam? Wczesniej ogladalem na ekranie rozkladanym z ziemi (kaseta lezaca na podlodze) i tak bylo najfajniej, byl troche pofaldowany i niewielki 120cm. Czym wiekszy obraz tym wyzej musisz podnosic glowe, w pozycji siedzacej czlowiek naturalnie patrzy lekko w dol.

Jeszcze przy okazji - na duzym pofaldowaniu obraz sie znieksztalca do tego stopnia, ze jest to denerwujace, widac to przy ruchomych poziomych liniach na obrazie, dlatego bardzo wazny jest mechanizm zwijania i bardzo wazne dokladne umocowanie plotna pomiedzy mechanizmem a listwa naprezajaca tkanine, drobne milimetrowe nierownosci moga powodowac znieksztalcenia - faldy, podejrzewam, ze to jeden z powodow nizszych cen tych szwedzkich ekranow, bo nie trzymaja parametrow.

pozdr

>do skrzypek<

co do cm to tak własnie jest iż przy pełnym rozwinięciu ekranu nie jest wyżej niz 50cm od podłogi. Poza tym cały czas mam możliwość zrobienia kolejnych dziur i opuszczenia go jeszcze nizej, to tylko kolejne 2 małe otworki w scianie :)

>do mim<

falowanie jest, nie będę pisał ze go nie ma, ale jak pisałem trzeba się wpatrywac zeby zobaczyc w/w efekt. Poza tym nie oczekiwałem niczego innego przy cenie za jaką go kupiłem.

P.S mim zrób zdjęcie swojego ekranu nie na wprost tylko z boku (powiedzmy pod kątem 60-70% z lampą błyskową) tak zeby płaszczyzna była dobrze doświetlona, ja osobiscie dopiero przy tak wykonanym zdjęciu zobaczyłem "falowanie". dziwne ale prawdziwe!!

Pozdr.

mim, gadalem z viz-artem a propos tego twojego ekranu. Niestety w takim wykonaniu robia tylko elektryczne, manualny, ktory mi zaproponowali nie do zaakceptowania (m.in. 1:1, zupelnie inne wykonanie). Cena tego elektrycznego jest calkiem przyjemna w porownaniu do konkurencji, ale prawie 2500 to i tak sporo. Temat mnie meczy, ale jest pare innych tematow, na ktore trzeba wydac kase :) No i na razie nie bede mial jak podlaczyc zasilania. Ale dzieki za link - sprzet fajny, cena i tak lepsza niz innych ekranow, obsluga - jak dotad - tez bardzo dobra :)

Zobaczymy, moze musze z tematem jeszcze poczekac i do konca sie przekonac do tej elektryki.

pzdr

Zibi

mim, nie zrozumielismy sie chyba :) nie ma opcji bez elektryki - taki ekran jak twoj (srebrnya, owalna kaseta, material Da-Lite itd) wystepuje tylko w wersji elektrycznej (i kosztuje przy wymiarach 200 x 117 z ramkami dokladnie 2018 netto). Sprzedaja tez manualne, ale juz zupelnie inne, raczej nie dostosowane do KD. Szkoda, bo liczylem, ze te srebrne beda dostepne takze w wersji rozwijanej recznie - raz, ze tansze, dwa - na razie nie mam mozliwosci doprowadzic zasilania (a bez tego chyba nie da sie rozwinac).

Troche nie moge sie przelamac, zeby wydac tyle kasy na ekran ile na calkiem dobry TV. Z drugiej strony - to juz taki urok tej zabawy. W koncu niektore kable, interkonekty itd tez powalaja cenami. A ludziska kupuja :)

Jak powiadaja - najlepszym lekarzem na rozterki jest czas :) Wyjsciem z sytuacji jest poczekac do remontu pokoju (zasilanie), w tym czasie oswoic sie z koniecznoscia rozszerzenia budzetu na ekran. Tylko to ogladanie na scianie juz mnie wkurza :(

czyli ja po przez sklep dałem taniej bo 2500 brutto czyli netto 2050 za ekran wiekszy bo 240x124

a wybrałem ta opcję / po przez zaprzyjażniony sklep RTV / co niektórzy wiedza jak niskie ceny sa w tym sklepie bo juz załatwiałem jednej osobie z forum kolumny JBL'a .VIZ-ART stosuje upusty do sklepów

i dlatego mój taniej mi wyszedł , a wiekszy niż ten co Ty podałeś

a nie mowiłem, choc jak pisałem nie w tym rzecz zeby porownywac 10 krotnie drozszy ekran. Co do fałd to jak pisałem wydaje mi sie ze podczas projekcji nie będą miały zadnego znaczenia.

Pozdr.

zapewniam cię ze tak tez uczynie, będzie ładny opis wraz z bogatą fototeką :D

Przy czym mysle ze przy dobrych wiatrach nastąpi to w połowie marca.

recenzja byłaby już wkrótce ale niestety benq6100 z odległości 3,2 metra rzuca za mały obraz na moj ekran wiec musze dozbierac do poowiedzmy benq 6200 tak 6210.

• 1 miesiąc później...
  • 11 miesięcy później...

Starałem się znaleźć najbardziej odpowiedni wątek dla postu mojego kolegi i zdecydowałem się odświeżyć właśnie ten.

Niniejszy post umieszczam na prośbę użytkownika ADAMFRELISZKA, który śledzi nasze forum od jakiegoś czasu, niemniej dopiero teraz zdecydował się zarejestrować i jeszcze jest objęty tygodniową karencją a a spieszno mu trochę do odpowiedzi. Miejmy nadzieję, że zostanie u nas na dłużej.

* * *

Odległość jedynego rzędu od ekranu to 5.5 metra. Przeczytałem w innych postach, że idealna odległość to 1,8-2x szerokość ekranu. Wynika więc, że ekran powinien mieć wymiary ( oczywiście 16:9) 270 x 152 - jednak niektórzy twierdzą, że to zbyt duży ekran jak na taką ogległość:

1. Jaki ekran byście wybrali ( ten czy może opcje 240x 135, a może jeszcze jakiś inny?)

2. Planuję zakup projektora PANASONIC AE900 - > jaka powierzchnia ekranu? W sklepie polecali mi Glass bleaded ale na forum przeczytałem o niej wiele niepochlebnych opini. Z drugiej strony powierzchni Matt Grey, która jest szczególnie polecana do kin domowych, gdyż powiększa kontrast, przeznaczona jest dla projektorów z dużą jasością ( podobno zdecydowanie ponad 1000 ANSI lumenów - AE900 ma 1100) Istnieją jeszcze powierzchnie preferowane przez sklep viz-art Da-Lite Matte White( 1,0 gain) oraz Da-Lite Pearlescent(1.5 gain). Proszę pomóżcie, którą powierzchnie mam wybrać? Mam jasne pomieszczenie, jednak jeśli potrzeba, jestem w stanie je zaciemnić, gdyż zależy mi na jak najlepszej jakości - jednak wolałbym gdyby można było oglądać projekcje w niecałkowitym zaciemnieniu, jeśli jakość ma być minimalnie gorsza.

3. Chciałbym kupić ekran przed końcem lutego - proszę powiedźcie mi gdzie najlepiej kupić ekran ( chodzi mi żeby nie przepłacać a jednocześnie otrzymać solidny produkt) Ekran ma być elektryczny z akumulatorem, kaseta ( nie biała ) stalowa lub metaliczna. Podajcię mi proszę jakieś sklepy i ile mniej więcej taki ekran by kosztował. Maksymalnie mogę wydać 3.500PLN, ale wolałbym wydać mniej, jeśli różnica w jakości ma być minimalna. Mieszkam w Warszawie i słyszałem, że kupując przez zwykły sklep można dostać ekran taniej niż kupować bezpośrednio od sklepu internetowego.

4. Czy warto kupować ekran z czarnymi ramkami?

5. Bardzo się zdziwiłem , gdy Pani w sklepie powiedziała, mi że " jeżeli chodzi o wielkość ekranu to polecam max. rozmiar przy formacie 16:9 210x119 cm, bo max wielkość obrazu z Pana projektora to przy 5,5 m 227x198 cm" Czy to prawda?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

ADAMFRELISZKA

[email protected]

ekran powinien mieć wymiary 270 x 152 - jednak niektórzy twierdzą, że to zbyt duży ekran jak na taką odgległość

odp. z odległości 5,5 m obraz o podstawie 2,7 m na pewno nie będzie za duży

1. Jaki ekran byście wybrali ( ten czy może opcje 240x 135, a może jeszcze jakiś inny?)

odp. na projectorcentral.com znajdziesz kalkulator odległości do większości projektórw, w tym na pewno do 900-tki. przy odległości 5,5 m uzskasz w zalezności od zooma obraz o podstawie od 198 cm do 394 cm.

z tego co się orientuję, trudno jest zdobyć ekran większy niż 240 cm. a ja bym przy odległości 5,5 m preferował obraz raczej większy niż mniejszy.

sam osobiście oglądam z odległości ok. 3,5 m i nie uważam, any obraz o podstawie 225 cm był za duży.

2. Planuję zakup projektora PANASONIC AE900 - > jaka powierzchnia ekranu?

odp. zdecydowanie matt grey o współczynniku gain=0,8. 1100 ANSI Panasonica to jednak spora dawka światła. jednak przy odległości 5,5 m trzeba by było sprawdzić to w praktyce.

przy odległości 3,5 m i zoimie ustawionym na maxa ekran o wspł. 1,0 daje wg mnie zbyt jasne światło.

mam więc w tym przypadku odmnienne zdanie niż portal projectorcentral.com

może oczywiście zmniejszyć jasność w opcjach menu, ale wg mnie pogorszasz jakość ciemnych detali.

Mam jasne pomieszczenie, jednak jeśli potrzeba, jestem w stanie je zaciemnić, gdyż zależy mi na jak najlepszej jakości - jednak wolałbym gdyby można było oglądać projekcje w niecałkowitym zaciemnieniu, jeśli jakość ma być minimalnie gorsza.

odp. jeżeli chcesz uzyskać najlepszą jakość obrazu to tylko całkowicie zaciemnione pomieszczenie.

dobrze by było, aby elementy pomieszczenia też były jak najciemniejsze (ściany, sufit, mebel itp.)

3. Chciałbym kupić ekran przed końcem lutego - proszę powiedźcie mi gdzie najlepiej kupić ekran ( chodzi mi żeby nie przepłacać a jednocześnie otrzymać solidny produkt) Ekran ma być elektryczny z akumulatorem, kaseta ( nie biała ) stalowa lub metaliczna. Podajcię mi proszę jakieś sklepy i ile mniej więcej taki ekran by kosztował. Maksymalnie mogę wydać 3.500PLN, ale wolałbym wydać mniej, jeśli różnica w jakości ma być minimalna. Mieszkam w Warszawie i słyszałem, że kupując przez zwykły sklep można dostać ekran taniej niż kupować bezpośrednio od sklepu internetowego.

odp. zastanów się na propozycją Projecta (holednerski producent). raczej unikałbym polskich wynalazków.

Na pewno Viz-Art jest lepszy niż Avers (uwaga na falowanie powierzchni po rozciągnięciu!)

4. Czy warto kupować ekran z czarnymi ramkami?

odp. w sumie to tak, ale pod warunkiem, że wszystkie filmy będziesz oglądał w formacie 16:9. ja preferuję raczej format kinowy 2,35:1, może też dlatego, że więkoszość divxów jest tak zripowana. w takim przypadku ekran z ramkami nie ma sensu.

5. Bardzo się zdziwiłem , gdy Pani w sklepie powiedziała, mi że " jeżeli chodzi o wielkość ekranu to polecam max. rozmiar przy formacie 16:9 210x119 cm, bo max wielkość obrazu z Pana projektora to przy 5,5 m 227x198 cm" Czy to prawda?

odp. nieprawda, patrz wyżej.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

odp. You welcome.

Ja rowniez sie przylacze i zapytam doswiadczonych kinomaniakow, jaki ekran byscie polecili do Mitsubishi HC3000 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), myslalem o podstawie 220-240, a inne parametry?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

WItam!

Mam bardzo poważny problem. Jestem zdecydowany na kupno ekranu projekcyjnego o podstawie MINIMUM 240cm ( będę oglądał z 5 metrów więc oczywiście przydałoby się więcej) , powierzchnia MATTE GREY, oczywiście ekran elektrycznie rozwijany. Jednak bardzo ważna dla mnie jest estetyka i kolor kasety ( ekran będzie zamontowany w salonie ) Przeszukałem oferę wielu sklepów. Firma VIz-Art ma atrakcyjną ofertę, jednak potwronie drogą ( za ekran o podstawie 3m , bez akumulatora, elektryczny, bez pilota, matte grey, życzą sobie około 4 000) Proponują mi jeszcze ekran NEPTUN( to pewnie najgorszy model viz-artu?) o wymiarach 240 x 135 cm (format 16:9), czyli typowy do kina domowego, bez czarnych ramek - 3 000 zł brutto.

Jest jeszcze seria ekranów z białymi kasetami ( kiepsko to wygląda, co prawda można zamówić pomalowanie, jednak kosztuje 500zł i sama kaseta jest gruba więc.. widział ktoś może ) I np taki AKUSTRATUS 210X119 MW kosztuje 2.503 BRUTTO, który ma akumulator i sterowanie elektryczne.

Czy może mi ktoś doradzić konkretny sklep z ekranami, który jest w miare tani ( nie chcę wydać więcej niż 3 000 za ekran o podstawie 240). I bardzo zależy mi na srebrnej kasecie.

Szukam już takiego ekranu od miesiąca jednak nadal nie mogę znaleźć.

Byłbym niezmiernie wdzięczny za każdą pomoc

Pozdarawiam

adamfreliszka

a co - ogłosili koniec świata?

a poważniej - raczej unikaj firmy Avers. lepszy jest Viz-Art.

a w zasadzie w podobnej cenie znajdziesz ekrany holenderskiej firmy Projecta (dystrybutor - np. wrocławski Cinematic)

ze względu na mnogość formatów od 16:9 do 2,35:1 ja zrezygnowałem z zakupu ekranu z czarną ramką.

jeżeli już masz wybrać to polecam Matt Grey.

kupowanie ekranów o współczników 1,2 uważam, za lekkie przegięcie.

Witaj meloman,

Mam podobny problem z wyborem ekranu. U mnie odległść oczu od powierzchni wyniesie ok. 3,6 m i pasuje mi ekran o podstawie 210-220 cm.

Interesuje mnie zaś twoja "awersja" do ekranów Aversa :D.

Kurcze, estetyczne mają te swoje kasety w serii AcuStratus, Stratus i znacznie bardziej mi się podobają od VizArtu.

Co jest w nich nie tak?

Patrzyłem na ceny Projecty na stronie monroe i ine są chorenndalne, a ponadto nie zauważyłam tam powłok mattgrey.

Pozdrawiam

>kupowanie ekranów o współczników 1,2 uważam, za lekkie przegięcie.

Melomanie, masz rację. Ekran o współczynniku g=1 lub mniej, spowoduje że mniej światła odbije sie od niego, więc jest mniejsza szansa że następnie powróci nań (odbijając się np. od ścian, sufitu i innych jasnych powierzchni w pomieszczeniu) pogarszając ostrość, nasycenie kolorów, czerń itp.

Ale wyobraź sobie że ja posiadam właśnie taki ekran g=1,2, tyle że na czas projekcji "zasłaniam" ściany czarnym materiałem. W pokoju robi się dość ciemno, a obraz jest świetnej jakości.

Moje rozwiązanie jest oczywiście sporo tańsze i myśle że... jednak skuteczniejsze. Tzn. moim zdaniem powinno dawać lepszy efekt.

Czyż nie?

słyszałem opinię, że Aversy mają tendencję do falowania.

jeżeli masz mozliwość sprawdzenia ekranu przed zakupem, to Avers może być słuszną decyzją.

oczywiście, że zaczernienie pokoju to podstawa w KD. nie wiem jak to można w praktyce rozwiązać, aby przy okazji pokój pozostał estetycznie urządzonym.

a co z sufitem? jak go czasowo zaczerniać?

nie za bardzo sobie też wyobrazam jak to zrobić ze ścianą.

jedynie co mi teraz przychodzi do głowy, to rozsuwana czarna kotara, z wycięciem na obraz czyli prowadzenie karniszu pod sufitem wzdłuż boku pokoju, na którym będzie wyświetlany obraz.

w sumie pomysł nie jest zły, ale ja nie wiem czy byłbym w stanie przekonać żonę.

jeżeli można to poproszę parę fotek.

No cóż.. niewiem czy moje rozwiązanie byłoby dla Ciebie interesujące.

Dla mnie liczy sie jego skuteczność bo kiedy już oglądamy film.. to i tak nic oprócz obrazu nie widać :)

To prowizorka troche ale jak narazie nic lepszego nie wymyśliliśmy.

Otóż, tuz pod sufitem mamy powbijane na skos gwoździki (nie widać ich u nas, ściana ma grubą fakturę gipsową). Na tym wieszamy czarne materiały które na górze posiadają wszyte metalowe proste i sztywne pręty. O te pręty zaczepiamy. Na ekran zarzucamy od góry materiał (czarny, przylegający) który opuszczamy do wysokości projekcji. Od dołu jest już tylko czarny stolik i czarne subwoofery.

Sufit niestety goły, tu zabrakło nam wyraźnie pomysłu..

Ale i tak działa.

Zawieszanie trwa kilka minut, zdejmowanie jeszcze szybciej. Myśle że to nienajgorsze rozwiązanie, dojazd do kina zajmowałby więcej czasu..:)

Z fotkami bedzie gorzej, nie operuje jeszcze aparatami cyfrowymi, ale jak uda mi się pożyczyć to chetnie zamieszcze jeśli to nadal będzie kogoś interesować.

Witam!

Jestem już prawie zdecydowany na kupno ekranu projekcyjnego firmy holenderskiej PROJECT ,seria ProCinema, wide 139x240, High Contrast S ( 0,8 gain). KOsztuje około 1650 Zł. Postanowiłem nie płacić 2x więcej za elektryczny. Macie do tego zakupu jakieś sugestie, może inne propozycje? Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię - Pozdrawiam

Adam

Przyszedł mi do głowy pomysł w związku z podawanymi przez Was proporcjami podstawa/odległosć które wydają mi się małe (tzn chyba 240cm w podstawie z odległości np. 5m to mało):

Czy uważacie że ekran w kinie (pełnowymiarowym) jest za duży jeśli się siedzi w końcowych rzędach? Ja też nie :P a zatem może gdy ktoś z Was będzie w kinie to niech zmierzy (krokami, chodzi tylko o zorientowanie się) szerokość ekranu i odległosć od niego. Sam tego nie zrobię bo do kina nie chadzam.

Myślę że takie kinowe proporcje są dość referencyjne i patrząć na inne wątki nie rozumiem w tych super-hiper instalacjach dlaczego ludzie mają tak małe ekrany (około 100-130 cali na oko) w dużych salach.

PS. A może ktoś ma dostęp do oficjalnych danych sal kinowych?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.