Skocz do zawartości
IGNORED

Aurora vs i8

Rekomendowane odpowiedzi

Precision czy XT może by się spodobały, tylko nie mają takiej barwy jak 7.4, tam już jest metal na górze w kopułce. Vienna, Dynaudio, Chario, Proac, Spendor, jeśli z droższych to może coś z tych by pasowało. Na podstawie odsłuchu tylko 2 modeli (Heco / AS) trudno określić pewny i właściwy kierunek poszukiwań. 

Wydaje mi się, że AUDIOLUBNY może mieć rację - postaraj się posłuchac ich z mocniejszym piecem i wtedy zobacz, czy coś się zmieniło. Za dobrze nie znam audiosymptomów,  ale słuchałem i8 pod CYRUS 8.2 DAC i powiem szczerze, że na mnie w tej klasie cenowej zrobiły ogromne wrażenie. Nie słuchałem za to tej AURORY i tu ciężko mi się wypowiedzieć na temat bezpośredniego porównania, ale sam fakt, ze mówisz, że sa mniejsze od i8 sugerowałby raczej porównanie ich bezpośrednio z i6 od AUDIOSYPTOMA. 

Kolejnym aspektem, który bym sprawdził, to eksperymenty z ustawieniem tych i8. Może spróbuj odstawić ja mocniej od ściany, potem spróbuj je zbliżyć / oddalić względem siebie itp... nie sądze, że i8 są słabe, bo tak jak pisałem ja nie odczułem ich słabości ( biorąc pod uwagę cenę oczywiście). 

no i najważniejsze, testuj kolumny zawsze na ustawieniu zerowym (tj. bez podkrecania żadnych pasm, bez włączonych ulepszaczy itp...)

Tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Po testach mówią iż i8 wcale nie są kolumnami które potrzebują dużo prądu. Mi się wydaje iż jednak może być słaba akustyka lub źródło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rok temu i8 grały na AVS 2019, napędzane były hybrydą Unico. Dźwięk był dobry nawet przy cichym słuchaniu. Dobra stereofonia. Robiły wrażenie. 

I8:

Po dwóch dniach plumkania dość cichego, z chwilowymi epizodami muzyki puszczanej głośniej (dosłownie kilka razy po parę minut), oraz po jednokrotnym, glośnym  włączeniu Audio De-Tox CD (numery 3 i 4)... kolumny grają znacznie lepiej, a różnica między i8 a Aurorami zaczyna maleć. Chyba można je juz zacząć porównywać pod kątem charakterystyki grania czy gustu. 

Audiosypmtomy wciąż prezentują "węższą scenę", detale są mniej wyczuwalne, bas nadal dominuje i jakby się rozlewa, ale... wydają się być mocniejsze od Auror, a już po tych dwóch dniach głównie cichego grania moc ta przestaje być chaotyczna i idąca głównie w sflaczały bas. Pojawiły się detale, jakas taka precyzja, bas wciąż dominuje ale juz nie tak tanio-knajpowo. Scena rowniez się rozrosła. Wszystko to prezentuje się moim zdaniem wciąż slabiej niz w Aurorach, ale i8 mocno sie zbliżyły. 

Powalczę z nimi jeszcze z 2-3 dni. Jesli ich granie zyska w tym czasie drugie tyle co przez ostatnie 2 dni to naprawdę pojawi się dylemat ktore wybrać. Jest w nich jakas taka kusząca moc, ktorej trudno szukać w Aurorach. Pytanie czy dojdą do stanu, w którym przyjemnie będą grały wlaczyczone stosunkowo cicho (póki co Aurory wciąż są "lepsze" zarówno przy cichym jak i głośnym graniu). 

Sprobuje dziś poeksperymentować z różnymi wzmacniaczami (choć będzie to starszy, raczej słaby sprzęt), ustawieniami, itp. Powtorzę to dla pewności za 2-3 dni by ostatecznie wybrać. 

Wpadnie dziś znajomy, który w kwestii gustu, czy sprawdzenia "wygrzania" i8 nie pomoże pewnie, ale o muzyce/sprzęcie wie sporo (taki nasz drugi, niedoszły "Blechacz", który przesiadł się na robienie muzyki elektronicznej, itp)

Dam znać, może się komuś przyda. 

• 1 miesiąc później...

Czy możesz dopisać jak skonczyło się wygrzewanie i8?Czy Aurory nadal były lepsze i na nie postawiłeś?

Pozdrawiam.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

• Pokaż nowe odpowiedzi