Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe jako bliski odsłuch

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, wiem,  że najlepiej samemu sprawdzić ale może ktoś kombinował z takim pomysłem? Chciałby zasięgnąć nieco informacji zanim przeniosę sprzęt do innego budynku, trochę zamieszania z przenoszeniem, transportem i kablami

Mam denon 1055r i magnat 673, stoją w pomieszczeniu 20m2 i jestem z nich zadowolony jak na ich możliwości:)

Chciałbym to przenieść do biura na biurko i powstaje pytanie: czy kolumny podstawkowe nadają się na tzw. bliski odsłuch? Czy to w zasadzie będzie to samo co monitory bliskiego odsłuchu tylko w wersji wzmacniacz+kolumny zamiast kolumny aktywne? Wiadomo, że każdy zestaw będzie brzmiał różnie, liczba kombinacji jest ogromna ale chodzi mi o samą zasadę?

Czy takie monitory są jakoś specjalnie budowane aby dobrze brzmieć z bliska i czy takie zwykłe kolumny mogą podołać czy rozwiną się dopiero z jakiejś odległości?

Bedą stały na biurku 160x120, ewentualnie mogę pokombinować ze standami obok biurka, tylko pytanie czy warto zaczynać zabawę, wiem dużo pytań teoretycznych ale może ktoś już sie w to bawił?

Pozdrawiam

Cześć,
Rozwiązania widzę dwa - albo monitory aktywne albo mały zestaw stereo. 
Z monitorów aktywnych warto zwrócić uwagę na:
1. Klipsch R51PM - brzmienie szczegółowe z mocniejszym dołem i górą pasma. Jest to zdecydowanie brzmienie po jaśniejszej stronie.
2. System Audio Saxo 3 Active - brzmienie muzykalne, z punktowym basem i bliższą średnicą. 

Jeśli miałoby stanąć na zestaw stereo to polecam Topping MX3 w połączeniu z Heco Aurora 300 jeśli cenisz sobie muzykalność i precyzję. 
Alternatywą dla Heco mogą być Q-Acoustic 3020i, które zagrają potężniejszą podstawą basową i zaprezentują nieco szerszą scenę dźwiękową. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zrób praktyczną próbę z Magnatami; słuchaj z 2-3 m a następnie z 1 m albo 60 cm 

i będziesz wiedział wszystko. Moim zdaniem do bliskiego słuchania raczej coś słabego

w górze pasma np. Jakieś Tannoy Mercury, ale raczej nie M2 ale 1 ...co to nawet gdyby

równowaga była za wysoko, to można zajrzeć i stłumić trochę tweeter.

Co zresztą można zrobić w każdej kolumnie ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@Q21 @audioburak

Cześć, magnaty raczej się nie nadają, za mocno sypią na lewo i prawo wysokimi co w salonie było fajne, bo dawały fajną"projekcję" dźwięku. Na biurko trochę męczące. Chyba, że by podstawić je pod jedną ścianą, a na drugiej biurko:)

Tak się składa, że miałem tannoye m1 pod ręką i jest lepiej, nie męczą z bliska.

Basu trochę mało, ustawienie też nie mam za fajne ale chyba dołożę jakiegoś suba.

MAGNAT BETASUB 20A czy MAGNAT monitor sub 200A? Akurat te dwa mam bardzo blisko za około 300zł

Wiem, że jakieś tanie subwoofery magnata były nawet polecane tylko nie pamiętam które

Ostatecznie msub10 od tannoya (konstrukcja zamknięta) 550zł - żałuję, że sprzedałem kiedyś:(