Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do NuPrime DAC9 + STA9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

rozpoczynam poszukiwania kolumn do zestawu NuPrime DAC9 + STA9 (źródłem jest głównie Node 2i). Aktualnie zestaw gra z Klipsch RP-260f. Jak zapewne się domyślacie doskwiera brak średnicy.

Góra i dół dają radę, choć góry mogłoby być trochę mniej, ale nie jest to konieczność. Zależy mi na dźwięku neutralnym (może być delikatnie ocieplony) bez podbitych skrajów pasma. Kolumny będą grały w salonie (ok 20m2). Budżet na kolumny to 4-5 tys.

Odsłuchiwana muza to głównie rock, metal, czasem spokojniejsze klimaty.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie.

Z góry dzięki!

https://www.audiostereo.pl/topic/152436-kolumny-do-nuprime-dac9-sta9/

Jeszcze dopisz czy tylko nowe czy bierzesz też pod uwagę używki. Bo za 4-5 tys. można mieć dobre nówki i bardzo dobre używane (choć często wiąże się to z ryzykiem zakupowym )

Z STA9 na pewno nie będzie dżwięku neutralnego. Ta końcówka sama ociepla w przeciwieństwie do STA10 a Ty chcesz jeszcze ocieplone kolumny. Ja bym szukał raczej chłodniejszych (ale to ja)

Używane też wchodzą w grę, jednak nie ukrywam, że wolałbym iść w nowe minimalizując ryzyko.

Co do dźwięku to może niezbyt jasno się wyraziłem. Oczywiście chodziło o ocieplenie dźwięku w stosunku do Klipsch...więc jak najbardziej chłodniejsze / neutralne kolumny do STA9 będą wskazane.

Cześć,
Jeśli chciałbyś uzyskać bardziej nasycone brzmienie z mocniejszą podstawą basową to polecam posłuchać Pylon Audio Diamond 25, które są przestrzenne, muzykalne i wypychają do przodu wokal. 
Alternatywą mogą być System Audio Saxo 40, które również charakteryzują się bardzo dobrą dynamiką, szeroką sceną dźwiękową i nieco mocniejszą górą względem Pylonów. Wokal także posiada barwę i odpowiednią masę. 
Heco Aurora 700 to także ciekawa propozycja jeśli chciałbyś postawić na średnicę, łagodną ale szczegółową górę oraz nisko schodzący bas. 

Jeśli byłaby taka możliwość to zapraszam oczywiście na odsłuch w naszym salonie. 

Pozdrawiam
Szymon 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak masz na kolumny 4-5 tys. zł. to ja bym poszedł, albo przynajmniej przesłuchał Tannoy Revolution ?

Tannoy Revolution XT 6F - ok. 5000 zł, Tannoy Revolution XT 8F trochę ponad 6000 zł. Ponoć grają dużo lepiej nawet od 2-3 razy droższych kolumn.

Tu za 4300 powystawowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 5000 zł są powystawowe "ósemki" (Allegro)

Tu recenzje:

Warto je wziąć pod uwagę i przesłuchać!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć,

Moim zdaniem wspomniane tu Tannoye Revolution XT6F mogą być dobrym tropem, chociaż osobiście bardziej stawiałbym na Fyne Audio F501, mają trochę mniej góry a więcej dołu niż Tannoy więc powinny być przyjemniejsze od Klipschów w ogólnym odbiorze. Niemniej uważam, że idealne byłyby tu Audio Physic Classic 5 i to jest mój faworyt do tej elektroniki.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

• 9 miesięcy później...
  • 4 tygodnie później...

Ostatecznie wybór padł na Fyne Audio F501. Tak jak wspominał Michał, grają trochę mniej górą niż Tannoye. Z wyboru jak najbardziej zadowolony. Niestety nie miałem okazji sprawdzić Audio Physic Classic 5 (poza budżetem).

W dniu 16.10.2020 o 14:19, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

Moim zdaniem wspomniane tu Tannoye Revolution XT6F mogą być dobrym tropem, chociaż osobiście bardziej stawiałbym na Fyne Audio F501, mają trochę mniej góry a więcej dołu niż Tannoy więc powinny być przyjemniejsze od Klipschów w ogólnym odbiorze. Niemniej uważam, że idealne byłyby tu Audio Physic Classic 5 i to jest mój faworyt do tej elektroniki.

Pozdrawiam,

Michał

Cześć,

Super, cieszę się, że mogłem coś podpowiedzieć. 

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl