Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice pomiędzy streamer'ami

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie może wydawać się nie na miejscu bo i choćby ich cena to przepaść. Ale jednak je zadam. Czy ktoś może mi powiedzieć jak bardzo duża jest różnica w dźwięku  pomiędzy Yamaha NP-S303 i CA CXN? Nie pytam o ich funkcjonalność itp. Chodzi mi tylko o dźwięk. Miałoby to grać z Anthem MRX520 i Focal Chora 826.

Różnica wynika z jakości zastosowanych komponentów, zasilania, oraz software. Nie będę się wypowiadał na temat CXN, bo w ofercie go nie mamy, ale Yamahę możesz u nas przetestować, więc zapraszam. Na plus Yamahy z pewnością przemawia stabilność działania i dopracowanie aplikacji, plus sam multiroom.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, kreciowaty napisał:

Pytanie może wydawać się nie na miejscu bo i choćby ich cena to przepaść. Ale jednak je zadam. Czy ktoś może mi powiedzieć jak bardzo duża jest różnica w dźwięku  pomiędzy Yamaha NP-S303 i CA CXN? Nie pytam o ich funkcjonalność itp. Chodzi mi tylko o dźwięk. Miałoby to grać z Anthem MRX520 i Focal Chora 826.

Do tego amplitunera Yamaha, podłącz na próbę cyfrowo i analogowo. Wybierz co lepiej zagra. 

Warto też wydać kilka stów na lepszy kabel zasilający do tej Yamahy i postawić na platformie o której pisałem w dziale DIY. 

12 minutes ago, muda44 said:

Warto też wydać kilka stów na lepszy kabel zasilający do tej Yamahy i postawić na platformie o której pisałem w dziale DIY. 

To zdanie powinno brzmieć:

Warto też zmarnować kilka stów na "lepszy" kabel zasilający do tej Yamahy i postawić na platformie o której pisałem w dziale DIY, by zmarnować trochę czasu na bezsesowne, prowadzące donikąd proby.

14 minut temu, muda44 napisał:

Możesz rozwinąć to jakoś szerzej lub przekierować? Jaki kabel i o co chodzi z tą platformą? Nie umiem tego wątku znaleźć...

Niezależnie od powyższych dywagacji moje pytanie nie zmienia się - czy i jak bardzo słyszalne są różnice. Pliki to HiRes FLAC i DSD.

46 minut temu, acapella55 napisał:

To zdanie powinno brzmieć:

Warto też zmarnować kilka stów na "lepszy" kabel zasilający do tej Yamahy i postawić na platformie o której pisałem w dziale DIY, by zmarnować trochę czasu na bezsesowne, prowadzące donikąd proby.

Zmień hobby ?

45 minut temu, kreciowaty napisał:

Możesz rozwinąć to jakoś szerzej lub przekierować? Jaki kabel i o co chodzi z tą platformą? Nie umiem tego wątku znaleźć...

Wątek " tania i skuteczna platforma DIY ". 

Kable zasilające różnie wpływają na brzmienie więc pytanie jaki pozostaw do momentu zakupu urządzenia i osłuchaniu się jak gra. 

14 minutes ago, muda44 said:

Zmień hobby ?

Jeśli to hobby ma polegać na oglądaniu i zbieractwie różnych rzeczy dobieranych na chybił trafil na podstawie złudzeń, to to rzeczywiście nie dla mnie.

17 minut temu, acapella55 napisał:

Jeśli to hobby ma polegać na oglądaniu i zbieractwie różnych rzeczy dobieranych na chybił trafil na podstawie złudzeń, to to rzeczywiście nie dla mnie.

Wypożyczasz , sprawdzasz, wyciągasz wnioski... 

Albo piszesz i tylko piszesz dla zabicia czasu... 

Godzinę temu, kreciowaty napisał:

Niezależnie od powyższych dywagacji moje pytanie nie zmienia się - czy i jak bardzo słyszalne są różnice. Pliki to HiRes FLAC i DSD.

Na tym amplitunerze różnica nie jest warta dopłaty. 

29 minut temu, acapella55 napisał:

Zdecydowanie NIE dla Ciebie.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

58 minut temu, muda44 napisał:

Wątek " tania i skuteczna platforma DIY "

Kompletny bezsens. Najpierw kupić pseudo profesjonalny pseudoantywibracyjny stolik audio, a potem drgania, przenoszone przez styk metalowych kolców opartych na metalowych podstawach redukować sklejką sosnową z marketu budowlanego. Takie rzeczy tylko w audio ?.

Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

3 minuty temu, Franz-007 napisał:

Kompletny bezsens. Najpierw kupić pseudo profesjonalny pseudoantywibracyjny stolik audio, a potem drgania, przenoszone przez styk metalowych kolców opartych na metalowych podstawach redukować sklejką sosnową z marketu budowlanego. Takie rzeczy tylko w audio.

Kompletny bezsens to pisać o czymś negatywnie bez osobistego sprawdzenia. 

Teraz, muda44 napisał:

Radziłbym najpierw cofnąć się do szkoły podstawowej i pouczyć się fizyki, a potem wypowiadać się publicznie na forum.

Godzinę temu, muda44 napisał:

Na tym amplitunerze różnica nie jest warta dopłaty. 

No, przyznam, że po raz pierwszy tak ktoś o tym Anthem'ie napisał. Takie "coś" ma być na poziomie 1400 PLN ????

48 minut temu, Franz-007 napisał:

Radziłbym najpierw cofnąć się do szkoły podstawowej i pouczyć się fizyki, a potem wypowiadać się publicznie na forum.

Jesteśmy na forum na którym piszemy o sprzęcie audio i tym co ma wpływ na jakość brzmienia. A skoro ileś tam osób pisze że coś wpływa to warto najpierw samemu się przekonać czy my to usłyszymy oraz czy dla nas różnica jest warta poniesionych kosztów. 

Można też dużo pisać i tylko pisać... 

15 minut temu, kreciowaty napisał:

No, przyznam, że po raz pierwszy tak ktoś o tym Anthem'ie napisał. Takie "coś" ma być na poziomie 1400 PLN ????

NP-S303 to jest wybitne urządzenie w swojej i nie tylko w swojej cenie. Szybkie, stabilne, bezawaryjne z bardzo dobrą aplikacją. 

Amplitunery są lepsze i gorsze ale z racji swojej konstrukcji jakością brzmienia odbiegają od dobrych wzmacniaczy stereofonicznych. Masz tam wejścia cyfrowe, warto sprawdzić tylko gęstych plików cyfrowo nie wypuścisz. 

8 minut temu, muda44 napisał:

Można też dużo pisać i tylko pisać... 

Nareszcie napisałeś prawdę o sobie.

8 minut temu, muda44 napisał:

Jesteśmy na forum na którym piszemy o sprzęcie audio i tym co ma wpływ na jakość brzmienia. A skoro ileś tam osób pisze że coś wpływa to warto najpierw samemu się przekonać czy my to usłyszymy oraz czy dla nas różnica jest warta poniesionych kosztów.

Widzę, że nie rozumiesz o czym mówię, użyję więc prostego języka:

Bez sensu są te pseudo antywibracyjne stoliki audio, które tylko potęgują drgania w miejscach styku metalowych kolców z metalowymi podstawkami. I ktoś to wreszcie usłyszał (chociaż nie zrozumiał o co chodzi) i ratuje sytuację podkładając pod sprzęt najtańszą sklejkę liściastą. Dlaczego najtańszą? Ponieważ jest ona wykonana z bardzo miękkiego drewna drzew iglastych i jest w stanie częściowo absorbować drgania. Jak chcesz tanio to zrób sobie stolik audio z takiej sklejki i gwarantuję, że będzie o niebo lepszy niż te cuda ze szkła i metalu.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem to precyzyjnie. Pozdrawiam.

1 hour ago, muda44 said:

Wypożyczasz , sprawdzasz, wyciągasz wnioski... 

Sprawdzam i nie działa. Test ślepy, test różnicowy. Bez emocji.

1 hour ago, muda44 said:

Kompletny bezsens pisać o czymś o czym ma się mgliste pojęcie oparte na urojeniach i narażać innych na straty czasu i pieniędzy.

41 minut temu, Franz-007 napisał:

Nareszcie napisałeś prawdę o sobie.

Widzę, że nie rozumiesz o czym mówię, użyję więc prostego języka:

Bez sensu są te pseudo antywibracyjne stoliki audio, które tylko potęgują drgania w miejscach styku metalowych kolców z metalowymi podstawkami. I ktoś to wreszcie usłyszał (chociaż nie zrozumiał o co chodzi) i ratuje sytuację podkładając pod sprzęt najtańszą sklejkę liściastą. Dlaczego najtańszą? Ponieważ jest ona wykonana z bardzo miękkiego drewna drzew iglastych i jest w stanie częściowo absorbować drgania. Jak chcesz tanio to zrób sobie stolik audio z takiej sklejki i gwarantuję, że będzie o niebo lepszy niż te cuda ze szkła i metalu.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem to precyzyjnie. Pozdrawiam.

Oczywiście miałeś dokładnie taki sam stolik który mam... 

Nie pod każdym urządzeniem te sklejki dają pozytywny efekt, w większości ale niektóre urządzenia grają lepiej na tym jakże złym stoliku zupełnie nie sprawdzając się grając na czymś miękkim. Takim urządzeniem jest np Sony CDP-XA50ES. 

Zanim stolik zatrzymałem robiłem różne porównania, to samo ta platforma a jest tak tania że warto spróbować. 

Ty tylko teoretyzujesz... 

29 minut temu, acapella55 napisał:

Sprawdzam i nie działa. Test ślepy, test różnicowy. Bez emocji.

Kompletny bezsens pisać o czymś o czym ma się mgliste pojęcie oparte na urojeniach i narażać innych na straty czasu i pieniędzy.

Więc tylko się ciesz że nie jesteś w stanie wyłapać różnic które dla innych ( ich systemów czy słuchu) są warte wydania pieniędzy. W końcu po coś jest robiony sprzęt różnych klas. 

Nie każdego stać na ten lepszy tak jak i nie każdy ma dobry słuch żeby warto było w sprzęt czy akcesoria inwestować. 

Żeby się o tym przekonać, jak w każdym hobby potrzebny jest czas i pieniądze... 

OK, ale może dyskusję o sklejkach przenieść do tego wspomnianego wątku w DIY. Ja bym chciał dostać jakieś odpowiedzi na to o co pytam. Jakoś nie przemawia do mnie opinia, że ten Anthem "nie gra" w stereo. Moim zdaniem właśnie tam się lepiej sprawuje niż w 5.1 mimo, iż to amplituner kina.

22 minuty temu, muda44 napisał:

Zanim stolik zatrzymałem robiłem różne porównania

Eeeee, widzę, że kolega Empirysta. A, że niedouczony? Nie każdy przecież rodzi się Einsteinem....

Lud egipski też wierzył, że zaćmienia słońca to sprawka Faraona. Widzieli to na własne oczy.

Nie zaśmiecam więcej wątku. Spadam. Łowczy muda44 - powodzenia w polowaniu, dużo jeleni życzę.

Edytowane przez Franz-007

3 minuty temu, Franz-007 napisał:

Eeeee, widzę, że kolega Empirysta. A, że niedouczony? Nie każdy przecież rodzi się Einsteinem....

Lud egipski też wierzył, że zaćmienia słońca to sprawka Faraona. 

Nie zaśmiecam więcej wątku. Spadam. Łowczy muda44 - powodzenia w polowaniu, dużo jeleni życzę.

?

Tyle że ja nie sprzedaje ani stolików ani platform. O tej platformie podzieliłem się wiedzą i doświadczeniem  , też źle. 

Tacy są ludzie, zawsze znajdzie się ktoś komu coś nie będzie pasować... 

Powodzenia w czytaniu o sprzęcie i akcesoriach... 

12 minut temu, kreciowaty napisał:

OK, ale może dyskusję o sklejkach przenieść do tego wspomnianego wątku w DIY. Ja bym chciał dostać jakieś odpowiedzi na to o co pytam. Jakoś nie przemawia do mnie opinia, że ten Anthem "nie gra" w stereo. Moim zdaniem właśnie tam się lepiej sprawuje niż w 5.1 mimo, iż to amplituner kina.

Nikt Ci nie da 100% satysfakcjonującej odpowiedzi. Wypożycz jednocześnie obydwa urządzenia i sam oceń. Jeżeli do tego dojdzie to przed porównaniem pograj 2 popołudnia na obydwu ( zakładając że są wygrzane) i kolejne popołudnie porównaj. 

Nie wątpię że w stereo gra lepiej co nie zmienia faktu że tego typu urządzenia nie były budowane żeby grać w stereo a nakład środków na ich budowę pochłaniały procesory, licencje, dodatkowe końcówki itd. 

1 hour ago, muda44 said:

Więc tylko się ciesz że nie jesteś w stanie wyłapać różnic które dla innych ( ich systemów czy słuchu) są warte wydania pieniędzy. W końcu po coś jest robiony sprzęt różnych klas. 

Nie każdego stać na ten lepszy tak jak i nie każdy ma dobry słuch żeby warto było w sprzęt czy akcesoria inwestować. 

Test różnicowy nie wymaga odsłuchu.

2 hours ago, muda44 said:

Żeby się o tym przekonać, jak w każdym hobby potrzebny jest czas i pieniądze... 

W tym wypadku, a zwłaszcza jeśli o sieciówkę chodzi to marnowanie i jednego i drugiego.