Skocz do zawartości
IGNORED

VIFA NE19VTS dać ferrofluid czy nie dać?

Rekomendowane odpowiedzi

hejka, tak jak w temacie, co o tym myślicie?

pomysł ma na celu ochronę termiczną głośnika bo jak się zepsuje to kolumny do wyrzucenia bo produkcja tego głośnika wstrzymana.

trzeba byłoby przebić igłą resor i wpuścić trochę.

2 godziny temu, witek_z napisał:

hejka, tak jak w temacie, co o tym myślicie?

pomysł ma na celu ochronę termiczną głośnika bo jak się zepsuje to kolumny do wyrzucenia bo produkcja tego głośnika wstrzymana.

trzeba byłoby przebić igłą resor i wpuścić trochę.

Do domu czy na domówki? Jakie cięcie i którym rzędem?

2 minuty temu, Ricambi napisał:

Do domu czy na domówki? Jakie cięcie i którym rzędem?

do domu, a jaki filtr to sprawa wtórna

19 minut temu, daris666 napisał:

Uważam, że to niedobry pomysł. 

dlaczego?

6 minut temu, witek_z napisał:

do domu, a jaki filtr to sprawa wtórna

Właśnie, że nie wtórna, ponieważ częstotliwość podziału i stromość filtra determinują obciążenie mocową głośnika.

2 minuty temu, Ricambi napisał:

ponieważ częstotliwość podziału i stromość filtra determinują obciążenie mocową głośnika.

zgadza się ale nie chcę bazować tylko na tej metodzie

Edytowane przez witek_z
1 minutę temu, Ricambi napisał:

To na jakiej?

nooo jak na jakiej, przecież piszę o ferrofluidzie.

bez ferrofluidu ciężko dać 6 dB/oktawę lub trzeba cicho grać, natomiast 6 dB plus ferrofluid i to ma sens

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

lepiej ostrzej ciąć tweeter i zrezygnować z zamulacza

przekonałem się wielokrotnie że im wyższy rząd tym granie mniej naturalne, najpiękniej gwizdek gra gdy tniemy pierwszym rzędem, trzeci rząd dla mnie nieakceptowalny

12 minut temu, witek_z napisał:

przekonałem się wielokrotnie że im wyższy rząd tym granie mniej naturalne, najpiękniej gwizdek gra gdy tniemy pierwszym rzędem, trzeci rząd dla mnie nieakceptowalny

Zgadzam się, jednak ferrofluid to także nic dobrego. Jeśli ma to grać w dwóch lub dwóch i pół drogi, to z filtrem pierwszego rzędu elektrycznie może być problem mocowy.

Spróbuj pokombinować z takim filtrem hybrydowym, kondensator na obliczoną częstotliwość cięcia filtra i niżej cięcie cewką do elektrycznego LR2. Trzy drogi także pozwolą zastosować LR1 bez dodatków.

Nie aplikowałbym ferrofluidu do głośnika, w którym konstruktor tego nie przewidział.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SBA-761-crossover.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi
4 minuty temu, Ricambi napisał:

Jeśli ma to grać w dwóch lub dwóch i pół drogi, to z filtrem pierwszego rzędu elektrycznie może być problem mocowy.

3-way, stosuje tylko i wyłącznie zwrotnice szeregowe

14 minut temu, Ricambi napisał:

Nie powinno być problemu. Jaka częstotliwość podziału?

jeszcze niewiem,  może 4, może 5

Edytowane przez witek_z
Teraz, witek_z napisał:

jeszcze niewiem,  noże 4, moze 5

To zupełnie nie widzę problemu przy nawet sporych poziomach dźwięku. Myślałem, że chcesz dzielić dużo niżej i stąd obawy.

10 minut temu, Ricambi napisał:

To zupełnie nie widzę problemu przy nawet sporych poziomach dźwięku. Myślałem, że chcesz dzielić dużo niżej i stąd obawy.

średniak to Hi-Vi B3N więc teoretycznie można nawet przy 8 kHz,

nie wiem skąd taki optymizm, w innej kolumnie (seas 1213) fabrycznie miał ferrofluid i jak kiedyś podkręciłem volume (podział 5k, 12 dB/okt) to po odkręceniu gwizdka cewka trochę była ciemniejsza.

Edytowane przez witek_z
2 minuty temu, witek_z napisał:

średniak to Hi-Vi B3N więc teoretycznie można nawet przy 8 kHz,

nie wiem skąd taki optymizm, w innej kolumnie (seas 1213) fabrycznie miał ferrofluid i jak kiedyś podkręciłem volume (podział 5k) to po odkręceniu gwizdka cewka trochę była ciemniejsza.

Miałem sporo kolumn i wzmacniaczy, nigdy nie spaliłem tweetera w domowym sprzęcie audio. Zdarzyło mi się za młodych lat w sprzęcie pro na dyskotece, grałem ewidentnie na czerwonej skali wzmacniacza. Najczęstszą przyczyną jest przesterowanie wzmacniacza, lawinowy wzrost zniekształceń lub wzbudzanie wzmacniacza na częstotliwościach ponad akustycznych.

1 minutę temu, Ricambi napisał:

Miałem sporo kolumn i wzmacniaczy, nigdy nie spaliłem tweetera w domowym sprzęcie audio. Zdarzyło mi się za młodych lat w sprzęcie pro na dyskotece, grałem ewidentnie na czerwonej skali wzmacniacza. Najczęstszą przyczyną jest przesterowanie wzmacniacza, lawinowy wzrost zniekształceń lub wzbudzanie wzmacniacza na częstotliwościach ponad akustycznych.

preamp krell KRS-2 a końcówka KAV-300i więc chyba nie da sie przesterować lub wzbudzić

To powiem dosadniej, nie widzę problemu, nie ma możliwości uwalenia tego głośnika w prawidło działającym systemie.

3 minuty temu, Ricambi napisał:

To powiem dosadniej, nie widzę problemu, nie ma możliwości uwalenia tego głośnika w prawidło działającym systemie.

a ja mam obawy bo moc jest i to własnie ona plus jakieś rozluźnienie spowodowane kilkoma głębszymi może zrobić kuku dlatego się pytam czy "dziurawić" ten głośnik czy nie

Mi również nie udało się spalić głośnika podczas słuchania, ale po alkoholu nie słucham.

Parę lat słuchałem na takiej konfiguracji, ale Visaton miał ferrofluid.

Ukryta Zawartość

Od paru lat słucham na takiej z wysokim podziałem:

ms.thumb.png.bfd15ed63bf7221d1a7260ca62ce1723.png

Możliwe opcje:

- propozycja Ricambi jak w  SBA-761

- pierwszy rząd z pułapką

- wysoki podział

- waveguide i wysoki podział.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość