Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego pisalem o magazynach i celowo nawet off-grid. Byly czasy gdzie 5kWh kosztowalo 15kpln. Obecnie gotowe 15kWh kosztuja 10kpln, a zlozyc samemu mozna za pol ceny.

• 2 tygodnie później...
1 godzinę temu, mariusz05 napisał:

Przestroga przed pochopnym kupowaniem.

Widzialem xD

A ja znalazlem takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piter z

Czarna dziura wciąga prosumentów no komunizm sam wyszedł: energia za darmo i tępić kułaków za nadprodukcję energii

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 16.04.2025 o 00:05, piter z napisał:

Dlatego pisalem o magazynach i celowo nawet off-grid. Byly czasy gdzie 5kWh kosztowalo 15kpln. Obecnie gotowe 15kWh kosztuja 10kpln, a zlozyc samemu mozna za pol ceny.

tylko że 15kwh to i tak jest tyle co nic a do tego trzeba mieć resztę.

19 minut temu, fetek napisał:

tylko że 15kwh to i tak jest tyle co nic a do tego trzeba mieć resztę.

W podanym ostatnio linku jest 32kWh za 10kzl, co pachnie niemal oszustwem (1kWh gotowego magazynu za 300pln?). 15kWh to jest dla niektorych wystarczajaco, zalezy kto ile zuzywa. Jak masz wieksze potrzeby to poprostu kupujesz wiekszy. Zeby potrzebowac 32kWh to trzeba krecic miesieczne zuzycia w okolicy 2000kWh - to juz chyba ktos kto jezdzi elektrykiem i "przelewa" do niego w nocy, ale wtedy to nawet i ze 2 takie 32kWh by podeszly i do tego naprawde duza instalacja FV.

26 minut temu, piter z napisał:

W podanym ostatnio linku jest 32kWh za 10kzl, co pachnie niemal oszustwem (1kWh gotowego magazynu za 300pln?). 15kWh to jest dla niektorych wystarczajaco, zalezy kto ile zuzywa. Jak masz wieksze potrzeby to poprostu kupujesz wiekszy. Zeby potrzebowac 32kWh to trzeba krecic miesieczne zuzycia w okolicy 2000kWh - to juz chyba ktos kto jezdzi elektrykiem i "przelewa" do niego w nocy, ale wtedy to nawet i ze 2 takie 32kWh by podeszly i do tego naprawde duza instalacja FV.

Jakaś sobie nie wyobrażam offgridu na tak małym aku

zimą dla przeciętnego zjada chleba z powietrzną PC 32kWh / 24h jest na i to pod warunkiem że nie ma mrozów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
10 minut temu, fetek napisał:

Jakaś sobie nie wyobrażam offgridu na tak małym aku

zimą dla przeciętnego zjada chleba z powietrzną PC 32kWh / 24h jest na i to pod warunkiem że nie ma mrozów.

Ukryta Zawartość

Dlatego ja czesto pisze ze nie rozumie sensu w pompie ciepla. To kosztuje zbyt duzo jak na zyski z niej. Podstawa to dobrze ocieplic i rekuperacja. Jak ktos nie ma 2 lewych rak to rekuperator do powietrza mozna zlozyc za mniej niz 1000pln, a do wody trzeba miec dom podpiwniczony i ze 3000pln (zbiornik, wezownica i troche rurek i kolanek). Jak to sie nie da to jakis piec zeby te 2-3 miesiace mrozu obskoczyc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piter z
2 minuty temu, piter z napisał:

To kosztuje zbyt duzo jak na zyski z niej. Podstawa to dobrze ocieplic i rekuperacja. Jak to sie nie da to jakis piec zeby te 2-3 miesiace mrozu obskoczyc.

Niektóre PC kosztują mniej od pieca na pellet, ja za swoją dałem ~5 tyś (14kw).

Okna, drzwi, doba izolacja i reku fajnie brzmi jak masz nowy dom ja się swojego dorobiłem w wieku 25 lat czyli dawno.

Po za tym PC połączona z klimatyzacją fajnie się komponuje i nie generuje jakiś dużych kosztów, jest to porównywalne z każdym innym źródłem ciepła.

październik - marzec to trochę więcej niż 2 miesiące.

Zalezy od sytuacji. Jezeli masz tak wysokie zapotrzebowanie na prad to mozna policzyc czy lepiej by Ci wyszedl prad i pompa, czy piec i drewno. Odpowiedz znam w ciemno. Prad jest fajny i bezobslugowy, ale niestety zeby nim wygrzac niedoizolowany dom to troche nierozsadne/nieekonomiczne. Trzeba policzyc w izolacjach to ze jak sie je zrobi to jest to trwale mniej energii na ogrzewanie i chlodzenie kompletnie za darmo. Pompa jedynie troche redukuje zuzycie. Ogolnie wszystko jest jednostkowym przypadkiem.

O 2-3 miesiacach pisalem bo wtedy jest najmniejsza produkcja z FV i tylko o tym myslalem.

36 minut temu, piter z napisał:

to rekuperator do powietrza mozna zlozyc za mniej niz 1000pln,

Jeden wentylator komutowany elektronicznie tyle kosztuje (trzeba 2szt.) a gdzie wymiennik ,filtry powietrza ,obudowa, sterowanie ,rury wentylacyjne, anemostaty,5-7 tyś trzeba liczyć w wersji budżetowej.

7 minut temu, mariusz05 napisał:

Jeden wentylator komutowany elektronicznie tyle kosztuje (trzeba 2szt.) a gdzie wymiennik ,filtry powietrza ,obudowa, sterowanie ,rury wentylacyjne, anemostaty,5-7 tyś trzeba liczyć w wersji budżetowej.

Ile kWh rocznie zużyje system wentylacji mechanicznej z rekuperatorem w domu powiedzmy 150 m.kw.?

1 minutę temu, mariusz05 napisał:

Mowie o rekuperatorze (czyli wymienniku ciepla), a nie o calej instalacji, bo ta bedzie rozna dla kazdego domu i mieszkania. Wentylatory jakbym poszukal to znajde za okolice 200-300 pln. Poza tym to najtaniej reszte zrobic z XPS i folii aluminiowej (tak robiac DIY na max. xD).

Wentylator jak sobie dziala powoli to bierze z 30W. 30Wx2x24x365, wychodzi 525,6 kWh/rok, lub niecale 44kWh/miesiac.

19 minut temu, Zbig napisał:

Ile kWh rocznie zużyje system wentylacji mechanicznej z rekuperatorem w domu powiedzmy 150 m.kw.?

25W/h ,nie pizga z kratek wentylacyjnych w np. łazience, brak wilgoci /zaduchu w domu, filtrowane powietrze, odzysk ciepła z wentylacji jak bonus.

8 minut temu, piter z napisał:

Mowie o rekuperatorze

Wymiennik ludzie robili z różnych materiałów ale średnio się to opłacało ,porównywalnie wychodzi fabryczny. Gotowy rekuperator 300m3 /h kupisz w okolicach 2500-3000zł.

Edytowane przez mariusz05
7 minut temu, mariusz05 napisał:

25W/h ,nie pizga z kratek wentylacyjnych w np. łazience, brak wilgoci /zaduchu w domu, filtrowane powietrze, odzysk ciepła z wentylacji jak bonus.

Wymiennik ludzie robili z różnych materiałów ale średnio się to opłacało ,porównywalnie wychodzi fabryczny. Gotowy rekuperator 300m3 /h kupisz w okolicach 2500-3000zł.

Taniej niz z folii aluminowej sie nie zrobi poniewaz nie ma takiego materialu w sprzedazy. Material wymiennika za 20-30pln. Xps na obudowe to tez ze 100pln max. Mozna samemu zrobic wymiennik o duzo lepszych patametrach niz te tanie ze sklepu bo bedzie mial duzo wyzszy odzysk ciepla, ale nie bedzie taki ladny ;).

8 minut temu, piter z napisał:

Mowie o rekuperatorze (czyli wymienniku ciepla), a nie o calej instalacji, bo ta bedzie rozna dla kazdego domu i mieszkania. Wentylatory jakbym poszukal to znajde za okolice 200-300 pln. Poza tym to najtaniej reszte zrobic z XPS i folii aluminiowej (tak robiac DIY na max. xD).

Wentylator jak sobie dziala powoli to bierze z 30W. 30Wx2x24x365, wychodzi 525,6 kWh/rok, lub niecale 44kWh/miesiac.

Niemcy mają  normę że w zdrowym domu powinna być 4 krotna wymiana powietrza i nijak się to ma z mocą wentylatorków co podałeś dla "typowych" 150 m2 z wysokością ok 2,7metra. Przy nich zrobi się duszna nora a nie mieszkanie. Do tego wentylator jak działa na 30% poboru mocy to jego wydajność jest guzik warta. Po drodze przyoszczędzając da się rury o małej średnicy wzrosną opory przepływu (przy okazji hałas wentylacji) i znów straty na wydajności m3/h, Przy spadku temperatury poniżej 5*Celsjusza na wymiennikach krzyżowych (bo tańszych) trzeba grzać bo je para wodna z pomieszczenia oblodzi i guzik z wentylacji. Za tym znów się budżet energetyczny domu nie domyka...

4 minuty temu, piter z napisał:

Taniej niz z folii aluminowej sie nie zrobi poniewaz nie ma takiego materialu w sprzedazy. Material wymiennika za 20-30pln. Xps na obudowe to tez ze 100pln max. Mozna samemu zrobic wymiennik o duzo lepszych patametrach niz te tanie ze sklepu bo bedzie mial duzo wyzszy odzysk ciepla, ale nie bedzie taki ladny ;).

F-35 też przez wieki można samemu zrobić...

5 minut temu, ASURA napisał:

Przy nich zrobi się duszna nora a nie mieszkanie

Nie przesadzajmy bo lepsza wentylacja na 30 procent ale ciągła niż zatkane kratki wentylacyjne bo wieje chłodem.

2 minuty temu, mariusz05 napisał:

Nie przesadzajmy bo lepsza wentylacja na 30 procent ale ciągła niż zatkane kratki wentylacyjne bo wieje chłodem.

Jak wiesz lepiej niż spece niemieccy od klimatyzacji to działaj...

1 minutę temu, ASURA napisał:

Jak wiesz lepiej niż spece niemieccy od klimatyzacji to działaj...

Co mnie spece niemieccy obchodzą. Mam wentylacje mechaniczna z reku od 10 lat .Jakieś doświadczenia na niej zebrałem, teoria swoje a życie swoje.

2 minuty temu, mariusz05 napisał:

Co mnie spece niemieccy obchodzą. Mam wentylacje mechaniczna z reku od 10 lat .Jakieś doświadczenia na niej zebrałem, teoria swoje a życie swoje.

A ja w dużej firmie 100 osobowej byłem odpowiedzialny także za działanie centralnej klimatyzacji . Silniki nawiewne i wywiewne przy wymiennikach bębnowych miały tylko po 1,5KW ale w każdym pomieszczeniu były po jednym, dwóch , trzech klima konwektorów a w każdym wentylator 70 Wat

22 minuty temu, ASURA napisał:

Niemcy mają  normę że w zdrowym domu powinna być 4 krotna wymiana powietrza i nijak się to ma z mocą wentylatorków co podałeś dla "typowych" 150 m2 z wysokością ok 2,7metra. Przy nich zrobi się duszna nora a nie mieszkanie. Do tego wentylator jak działa na 30% poboru mocy to jego wydajność jest guzik warta. Po drodze przyoszczędzając da się rury o małej średnicy wzrosną opory przepływu (przy okazji hałas wentylacji) i znów straty na wydajności m3/h, Przy spadku temperatury poniżej 5*Celsjusza na wymiennikach krzyżowych (bo tańszych) trzeba grzać bo je para wodna z pomieszczenia oblodzi i guzik z wentylacji. Za tym znów się budżet energetyczny domu nie domyka...

F-35 też przez wieki można samemu zrobić...

Wszyscy naganiacze systemów wentylacji mechanicznej jak ognia unikają kwestii kosztów użytkowania.  Mnie przy pompie z wymiennikiem gruntowym, której rzeczywista sprawność to około 380% wychodziło, że inwestycja w reku zwróci się po ok. 23 latach.  Dodatkowo, wszystkie znane mi instalacje wentylacji mechanicznej generują słyszalny szum, który dość szybko zaczyna mnie wk...

1 minutę temu, Zbig napisał:

Wszyscy naganiacze systemów wentylacji mechanicznej jak ognia unikają kwestii kosztów użytkowania.  Mnie przy pompie z wymiennikiem gruntowym, której rzeczywista sprawność to około 380% wychodziło, że inwestycja w reku zwróci się po ok. 23 latach.  Dodatkowo, wszystkie znane mi instalacje wentylacji mechanicznej generują słyszalny szum, który dość szybko zaczyna mnie wk...

Kopanie w dół  z racji wyższej sprawności ma sens ale jest drogie na dzień dobry jednak szybciej się zwraca

Co do wentylacji mechanicznej to po pierwsze trzeba dać przekrój przewodów x4 i przed jak i za wentylatorem tłumiki akustyczne  i wtedy jest ok

8 godzin temu, Zbig napisał:

No bo to jest wlasnie taki interesik. To sa przewaznie firmy ktore nie interesuja sie niczym innym niz zlapanie klienta i zarobek. Nie ma co przy okazji liczyc na to ze zrobia to dobrze, albo ze sie na tym jakos znaja, a jedyne co to gadane maja sprzedawcy. To jest zreszta standard obecnie gdzie by sie nie obrocic.

Zysk z rekuperacji w rzeczywistosci nie tak latwo policzyc bo odzysk energii jest z powietrza ktore sie wentyluje i teoretycznie mozna to zestawic z energia wykorzystywana przed zalozeniem rekuperacji. Niestety po drodze sa tez straty energii na przegrodach zewnetrznych budynku i to powoduje ze policzyc sie nie da tak latwo. Mozna policzyc z przeplywow, ale jak ktos nie ma wentylacji mechanicznej to z kolei grawitacyjna przed zalozeniem dziala jak chce i tez sie to rozminie.

50 minut temu, piter z napisał:

To sa przewaznie firmy ktore nie interesuja sie niczym innym niz zlapanie klienta i zarobek.

Oczywiście.  To samo było z fotowoltaiką.  Mieszkam w zasadzie w lesie, bo większość sąsiednich działek jest niezabudowana i rośnie na nich regularny las, nawet w lecie przez znaczną część dnia południowa połać dachu jest w cieniu.  Na pytania o wyliczenie ew. uzysków, co moim zdaniem nie jest specjalnie trudne, było że przyjedzie technik i zobaczy.  

Jako, że w lesie to wieczorami jest cisza, że aż w uszach dzwoni, zepsucie tego szumem z wentylacji to słaby pomysł.  

2 minuty temu, Zbig napisał:

Oczywiście.  To samo było z fotowoltaiką.  Mieszkam w zasadzie w lesie, bo większość sąsiednich działek jest niezabudowana i rośnie na nich regularny las, nawet w lecie przez znaczną część dnia południowa połać dachu jest w cieniu.  Na pytania o wyliczenie ew. uzysków, co moim zdaniem nie jest specjalnie trudne, było że przyjedzie technik i zobaczy.  

Jako, że w lesie to wieczorami jest cisza, że aż w uszach dzwoni, zepsucie tego szumem z wentylacji to słaby pomysł.  

Rekuperacja nie musi dzialac caly rok i duza czesc wiosny i jesieni mozna poprostu otwierac okna (po co tracic prad jak nie ma na tym zysku?), jedyna opcja to jak sie chce chronic przed pylkami/zanieczyszczeniami. Po drugie jak sie ma wentylacje mechaniczna to mozna ja wykorzystac do grzania i chlodzenia budynku i tutaj odpadna koszty ktore by sie wydalo na inne instalacje (jak sie jeszcze nie ma). Po trzecie to dobrej instalacji mechanicznej praktycznie nie slychac bo stosuje sie odpowiednie przekroje, rury i tlumiki.

58 minut temu, piter z napisał:

Rekuperacja nie musi dzialac caly rok i duza czesc wiosny i jesieni mozna poprostu otwierac okna (po co tracic prad jak nie ma na tym zysku?), jedyna opcja to jak sie chce chronic przed pylkami/zanieczyszczeniami. Po drugie jak sie ma wentylacje mechaniczna to mozna ja wykorzystac do grzania i chlodzenia budynku i tutaj odpadna koszty ktore by sie wydalo na inne instalacje (jak sie jeszcze nie ma). Po trzecie to dobrej instalacji mechanicznej praktycznie nie slychac bo stosuje sie odpowiednie przekroje, rury i tlumiki.

Bardzo fajnie działają w takim układzie PC wentylacyjne .

Jest jeszcze do rozpatrzenia rekuperacja decentralna, działa bardzo dobrze i nie wymaga budowy instalacji wentylacyjnej oraz zakupu centrali.

To tańsze ale bardzo dobre rozwiązanie dla starszego budiwnictwa.

11 godzin temu, Zbig napisał:

Dlatego sam robiłem ,wiem co mam jak to serwisować, filtr powietrza wywaliłem z reku zrobiłem oddzielny, mam też dodatkowy filtr węglowy (bodajże z 8 kg węgla aktywnego w obudowie z filtra powietrza Tira) na zimę przeciw smrodom sąsiadów ale aktualnie na szczęście praktycznie nie potrzebny. Szum na 2 biegu praktycznie niesłyszalny a też mam cicho w okolicy , przed dodatkowym dociepleniem strychu było w nocy słychać jak latają samoloty na Kraków. Nie liczyłem kiedy mi się zwróci rekuperacja ,priorytetem był brak zaduchu i pojawiające się problemy z nadmierną wilgocią. Miało być w miarę tanio i z niskimi kosztami eksploatacji.

Godzinę temu, Zbig napisał:

Godzinę temu, piter z napisał:

Rekuperacja nie musi dzialac caly rok i duza czesc wiosny i jesieni mozna poprostu otwierac okna (po co tracic prad jak nie ma na tym zysku

Lepiej żeby działała przynajmniej na minimum bo wilgoc w kanałach może zacząć żyć własnym życiem tzn. zrobi się grzybek który można poznać po specyficznym zapaszku. Co nie przeszkadza w otwieraniu okna. W okresach przejściowych czyli 0-5 stopni  w rekuperatorze wykrapla się dziennie kilka litrów skroplin .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.