Jump to content
IGNORED

Co będzie jak wejdzie nowy divx?

Viktor

Recommended Posts

Witam !

Mam takie pytanko.

Wiem, ze stacjonarne odtwarzecze divx są kompatybilne z kodekami divx 3,4,5.

Co będzie jak wejdzie kodek divx6, który już u nas zawita w połowie marca?

Czy można jakoś "zmodernizować " odtwarzacze divx by bez problemu oblugiwaly standard divx6?

Glownie chodzi mi o Pioneera DV-575.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeżeli stacjonarny nie będzie chciał czytać to wystarczy zmienić kodowanie na takie jakie czyta. Czyli film zakodowany Divx 6 czy innym zamienić kodowanie na Divx 5.1.1 kodekiem Divx Pro 5.1.1 i po sprawie.

pzdrv

Hidden Content

123... test

niby banalne.......

ale co to w praktyce znaczy zmienic kodowanie?

Przeciez divx6 jest o wiele bardziej zaawansowany niz wersja 5 wiec jak mam to zrobic?

Hidden Content

chyba jest prostrze rozwiązanie

najprawdopodobniej będzie to na takiej samej zasadzie jak do tej pory czyli najprostrze:

wchodzisz na strone producenta, ściągasz nowe oprogramowanie, nagrywasz na płytkę, wkładasz do odtważacza, się instaluje i wsio masz odkodowywanie divxa 6 :)

Hidden Content

Divx6 zdaje się nie będzie się różnił od 5 pod takimi względami które miałyby uniemożliwiać odtwarzanie filmów przez stare kodeki.

Hidden Content

a zeby sciagnac to nowe oprogramowanie trzeba kupic odtwarzacz oficjalnie w sklepie i podac tam na ich stronie jakies dane itd?

Hidden Content

Viktor>

Zwykły divx jest tylko do odtwarzania, a Pro służy również do kodowania.

A robi się to następująco:

mam zainstalowanego Divxa 5.2.1 na kompie (z którym mój Philips sobie już nie radzi - pomimo wgrania nowego softu) i Divixa Pro 5.1.1 (do kodowania filmów - z którym sobie bd. radzi). Jest taki program Dr.Divx, który to automatycznie zmienia kodowanie filmu np. z D5.2.1 na D.5.1.1 za pomocą kodeka Divx Pro 5.1.1 (jak będzie D6xx zainstalowany w systemie to wtedy ten program będzie zmieniał kodowanie z D6xx na D5.1.1). Program ten sam wyszukuje kodeki zainstalowane w systemie aby otworzyć film. Można nim convertować też pliki mpg do avi, reszty nie sprawdzałem :-)

A jeżeli chodzi o nowe softy to one raczej dotyczą tego jak mają być widoczne literki (polska czcionka,wielkość itp.) w filmach Divx i inne pierdoły typu MENU itp, a formatu czytania raczej nie udoskonalą, bo gdyby tak było to wszystkie by czytały pliki TXT po wgraniu nowych softów, a tak nie jest, a skoro z tym nie mogą sobie dać rady producenci tych "kombajnów wszystko-żernych" to z nowymi kodekami też raczej nie. I dlatego też pewnie ceny Divx-ów stacjonarnych są takie a nie inne. np. WIWA za trochę ponad 200zł. A te droższe typu Pioneer, Yamaha itp. poprostu lepiej sobie radzą gdy film jest uszkodzony, bo naprzykład taka WIWA wogóle nie ruszy filmu gdy jest plik uszkodzony. Na kompie mogą być problemy z odpaleniem takiego filmu a np. mój philips odtwarza takie filmy, z tym że tam gdzie jest uszkodzony plik robi się stop klatka i trzeba przewinąć trochę do przodu, aby pominąć uszkodzony fragment.

pzdrv

Hidden Content

123... test

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.