Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z DAC (szukam czegoś sensownego)

KvM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne towarzystwo.

Proszę o pomoc w doborze DAC'a

Opcja pierwsza - zrobienie DAC "samemu" z kitu AVT z października/listopada 2002. Koszt ok 700zł

DAC 24 bit 48kHz ponoć gra przyzwoicie?

Opcja druga - znalezienie ciekawej oferty w internecie/ na allegro.

Szukam raczej czegoś ponizej 1000zł Najchętniej 24bit/96kHz

Wpadły mi w oko LITE DAC - 60 za 2500zł - mocno przekracza budżet, ale może warto?

oraz DAC phoenix łódzkiej firmy nieznanej mi nazwy za ok 1200zł - nie znam parametrów.

Jeszcze wyjaśnienie czemu ma to służyć.

Chcę puścić na to sygnał z Cd-ROM/komputera (chcę się trochę pobawić efektami DSP, może uda się uruchomić DVD-Audio?). Być może także z skorzystam z czasem z jakiegoś taniego konwencjonalnego napędu.

Być może jeśli będzie to tego warte zbuduję jakiś poważniejszy system.

Komponenty które mam do współpracy to nawet przyzwoicie grający (nie wstydził się przy AVMie za 8 tys) wzmacniacz zrobiony przez jednego audiofila-elektronika i kolumienki Acoustic Energy One (trochę podrasowane).

Może znajdą się tu także osoby, które udzielą mi informacji związanych ze źródłem w postaci komputera?

Nie ukrywam, że jestem laikiem, ale cenię dźwięk dobrej jakości.

Niewiele Ci pomoge ponadto, ze sam uzywam komputera jako transportu cyfrowego do moich DAC-ow, obok oczywiscie "normalnego" klocka. Moja karta wypuszcza 48kHz, ktore bez problemu jest dekodowane zarowno przez X-Daca (18 bit + HDCD) jak i DAC-a z integry Luxmana (16 bit). Niestety, karta moja nie wypuszcza (albo ja nie potrafie jej tak skonfigurowac) 100% czystej cyfry ze zrodla, co skutkuje np. brakiem HDCD na X-Dacu (standalone transport Luxmana nie ma z tym oczywiscie zadnych problemow, przy probkowaniu 44kHz), bez wzgledu na ustawiony poziom glosnosci (ustawiam na 100% celem unikniecia kompresji dynamiki). Jakosc trasportow dla mnie nieodroznialna w slepych testach. Polaczenie coax. Oba moje przetworniki sa odroznialne, dosc ciezko jest mi jednak okreslic faworyta: ten z Luxmana (stare LC7881) jest jasniejszy i jakby zwawszy, X-Dac (PCM69 Burr-Browna + PMD100) ciemniejszy i troche rozlazly.

Wyjscia analogowego z mojej karty dzwiekowej sluchac nie moge, straszny szajs.

Szukaj X-DAC Musicala lub jakiegoś Parasounda z e-bay.de

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja uzywam Audio Alchemy "Dac-in-the-Box".

Jako naped sluzy Sony X55ES. W moim wypadku, zastosowanie tego DAC'a, to duzy postep. Facet od ktorego kupilem, moze jeszcze cos ma.

Sluchalem roznych. Rozny tez byl efekt. Bardzo podobal mi sie tez California Audio Labs (z lampa w srodku).

Powinienes myslec o tym co chcesz poprawic w swoim systemie. Czy chcesz zwiekszyc dynamike, ocieplic dzwiek, etc. Naturalnie,rowniez, ile jestes gotow wydac na urzadzenie. W "sensownym" przedziele cenowym, moim zdaniem, nie ma urzadzen uniwersalnych.

Posluze sie moim przykladem. Nie chcialem wydac wiecej niz 1000,-

AA zwiekszal dynamike, polepszal stereofonie i sluchajac rocka, jazzu dzwiek zmienial sie zdecydowanie na lepsze. Natomiast muzyka symfoniczna brzmiala zbyt ostro. Poniewaz rzadko slucham klasyki zdecydowalem sie na to, czyli tansze rozwiazanie. Porownywalny efekt z polepszeniem odsluchu muzyki klasyczne kosztowal za duzo.

Jakiego uzywasz odtwarzacza ?

No tak.... troche sie zagapilem. Jesli nie znajdziesz tutaj zadowalajacych informacji, (wiem, ze te moje, nie sa) to pewnym kompetetnym zrodlem informacji bedzie Tadeusz Grabowski (www.kartydzwiekowe.com.pl)

co do lite dac to mialem propozycje zalatwienia go za ok.2000zl, ponoc niezla zabawka, jesli jestes zainteresowany to kontakt moge Ci podac na priv. Czy sa juz jakies prognozy kiedy ukaze sie wolnostojacy DAC pana Andrzeja Stelmacha?

Wysłałem maila do pana Andrzeja - jutro powinienem mieć odpowiedź, molestuję Go od kilku miesięcy o wersję wolnostojącą - wspominał coś o problemach konstrukcyjnych.....ale cierpliwie czekam :-)

ja bym tam poczekał na "Stelamcha" miałem kilka dni cd denon335 od Cynamona z jego dacem na pokładzie i gra to cudo ze szczena mi sie zwezyła naprawde w cenie do 3000 trudno znalezc konkurencje i sie doczepic...

watpie czy jakis kiepsko zrobiony dac na jakims budzetowym burr brownie dorowna dacowi pana Stelmacha...

nie chce myslec co by było jakby to podpiac do solidnego serwo np tl51 ceca.

Wpadł mi jeszcze do głowy taki pomysł by kupić na allegro jakiś CD z dobrym transportem zapodać Panu Stelamachowi do upgradu i poprosić go o zrobienie jakiegos dodatkowego wejścia SPDiF.

Co o tym myślicie?

-> Piotrek 608: mnie też się ten Denon podobał. Sęk w tym, że pewien poprawiany SONY (930?, 940?) oraz Rotel zyzia oraz pewien poprawiony Marantz też ;-))

Ale mam rozrzut, co ?

I co byś wybrał ?

A co sądzisz o dźwięku tuningowanych Maranztów ? (Analogowy, muzykalny dźwięk miały wszystkie poprawiane i przeze mnie słuchane. Sterowanie full wypas, jak to u Marantza, wiadomo.)

Podpowiesz coś? (Wiesz, co mam ;)

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.