Skocz do zawartości
IGNORED

zwrotnica głosnikowa

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jestem na etapie budowania pierwszej kolumny

kupiłem głośniki,  mam już skrzynki

porobiłem pomiary impedancji i on axis dla każdego głośnika - robię to wszystko w speaker workshop

potrzebna tylko zwrotnica

tzn. zaprojektowałem zwrotnice - lecz robię to po raz pierwszy i nie wiem czy taka może być ?

głośniki to:

Scan-Speak  H2606/920000 oraz SB Acoustics  SB17NBAC35-4

poniżej wstawię pomiary

czerwony - to on axis

czarny - po działaniu zwrotnicy

i kolejny to suma zwrotnic + wzorce

chyba nie jest najlepiej - ale nie bardzo wiem co jest nie tak - może powinienem powtórzyć  pomiary ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

scan speak.JPG

suma.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/152850-zwrotnica-g%C5%82osnikowa/

Po prostu faza się wywaliła na głupi ryj i robi ci się filtr grzebieniowy. Spróbuj go nie ciąć 20db na oktawę, tylko znacznie lżej (bo liczy się rząd akutsyczny, a nie elektryczny bo ten odpowiada tak naprawdę tylko za wytrzymałość prądową. W szczególności, że ten głośnik na luzaku pierwszy rząd elektryczny przyjmie. Dla akustycznego musiałbyś w opór wysoko ciąć, i jeszcze się bawić w potężne RLC, więc nie warto. 

zrobiłem ponownie pomiary -

nie zmieniałem pozycji mikrofonu

chyba jest trochę lepiej - choć nadal .....

filtry 3 rzędu - Butterworth'a

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie2.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez klawisz

a pokaż parametry ts pojedyńczych głośników?

3 minuty temu, witek_z napisał:

a pokaż parametry ts pojedynczych głośników oraz impedancje?

Edytowane przez witek_z

parametry zmierzone - różnią się od tych z katalogu ( ale pewnie dlatego, że ich nie wygrzewałem )

dodam, że głośniki sa w obudowie zamkniętej 8,5 litra ( większej nie dało rady )

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie4.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez klawisz

po pierwsze to głośnik trzeba potraktować generatorem 20-50 Hz przez kilka dni po min 5 godzin i z wychyłem +/- 4 mm,

po drugie w parametrach wychodzą głupoty ponieważ w Added mass widać jeden gram zamiast np 10-15 gram, i właśnie takim obciążeniem musisz obciązyć membranę aby program zmieżył prawidłowe Vas.

na wcześniejszej fotce masz błąd korekcji impedancji, daje się go bezpośrednio do zacisków głośnika a nie jak na tej fotce w źródle

nie robiłem metodą masy dodanej - robiłem metodą sealed box

rozumiem - poprawiłem - czy tak mogę zostawić ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, klawisz napisał:

nie robiłem metodą masy dodanej - robiłem metodą sealed box

sealed box oznacza obudowę zamkniętą, czyli symulowałeś własnie taka obudowę (głosnik nie nadaje się do obudowy zamknietej wedle parametrów producenta) Twoje błędne dane zwłaszcza przed wygrzaniem a i owszem predysponuja ten dłosnik do obudowy zamkniętej Qts -0.44

żeby dobrze zmierzyś parametry głosnika trzeba zmierzyć impedancje i free air potem estimate, po estimate przyklejasz plasteline do głośnika np -15 gram ale musisz to zaznaczyć w odpowiedniej zakładce oraz dodać opór cewki zwrotnicy i znów mierzysz impedancje a potem jeszcze raz estimate parameters

20 minut temu, klawisz napisał:

co oznacza błąd korekcji impedancji ? - podpiąłem głośniki bezpośrednio do Jiga i takie cos wyszło ?

dlatego źle przelicza

Ukryta Zawartość

create goal zrób na 3,5k 12 db/oktawę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z

ok.

zrobiłem obudowę zamknięta, gdyż innej nie mogłem - jest to duży boombox

specjalnie nie robiłem metodą masy dodanej, gdyż nie chciałem niczego przyklejać do membrany - uznałem, że jeśli mam już docelową obudowę to mogę zrobić free air, a następnie zamocować go już w docelowej obudowie i zmierzyć metodą sealed box

tak wyglądają te pomiary

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przyklej plastelinę od spodu membrany bo wyszły Ci głupoty jeśli chodzi o parametry Q i Vas

jak wygrzejesz głośnik i zrobisz tak jak wyżej to będzie dobrze bo głośnik może mieć góra Qts 0.35

oczywiście nie musisz robić tak jak mówię - Twoja wola

ok. jutro tak zrobie

lecz czytałem, że do zrobienia zwrotnicy wymagany jest tylko przebieg on axis i przebieg impedancji ( parametry TS nie sa wymagane )

czy to prawda ?

7 minut temu, klawisz napisał:

ok. jutro tak zrobie

lecz czytałem, że do zrobienia zwrotnicy wymagany jest tylko przebieg on axis i przebieg impedancji ( parametry TS nie sa wymagane )

czy to prawda ?

prawda ale już nie obliczysz prawidłowo skrzynki, nie jutro tylko po wygrzaniu SB

skrzynkę już mam i już jej nie mogę zmienić ?

racja - jutro go podłącze na kilka godzin

a co myślisz o samej zwrotnicy ?

rozumiem, że mam zmienić podział na 3,5 k i zrobić 3 rzędu - Butterworth'a?

4 minuty temu, klawisz napisał:

skrzynkę już mam i już jej nie mogę zmienić ?

hmmm, z takim podejściem to już wiadomo że projekt nie bedzie spełniał wymagań

6 minut temu, klawisz napisał:

racja - jutro go podłącze na kilka godzin

jesli w przyszłosci bedziesz chciał znów zrobić jakieś kolumny to one znów będą niewypałem - nie spiesz się bo trzeba wygrzewać dłużej

Poniewaz robilem juz projekty na glosnikach NAC, to cos skrobne. SB17NBAC35-4 to glosnik zaprojektowany do obudowy BR lub TL. W obudowe OZ bedzie sie marnowal, chyba ze sie go wykorzysta jako glosnik sredniotonowy. Do obudowy zamknietej znacznie lepiej pasuje wersja 8 Ohm. Niebardzo jest tez sens mierzyc jego parametrow TSP, poniewaz te podane przez producenta sa dosc prezycyjne, a jak nie dysponujesz odpowiednim sprzetem, ani wiedza jak to poprawnie zrobic, to nie sugeruj sie wynikami jakie uzyskujesz.

Co do zwrotnicy, 17NAC niezbyt nadaje sie do filtrow niskiego rzedu. Co prawda jego dosc rowne pasma bez wyraznych rezonansow zacheca, do 2 rzedu, ale z taka filtracja ten glosnik nadal bedzie brzmial w dosc charakterystyczny sposob. Takie przetworniki wymaja klasycznego i najbardziej uniwersalnego podejscia - czyli filtr 4 rzedu LR, oczywiscie akustycznie, bo od strony elektrycznej rzadko sie taki stosuje.

Jak juz publikujesz pomiary, to staraj sie zachowac powtarzalne i poprawne wyswietlanie skali pomiarowej. U Ciebie na kazdym wykresie jest inna skala SPL. Zwykle przyjmuje sie aby podzialka byla co 5 dB, co jest powiedzmy pewnym standardem.

8 minut temu, klawisz napisał:

a co myślisz o samej zwrotnicy ?

rozumiem, że mam zmienić podział na 3,5 k i zrobić 3 rzędu - Butterworth'a?

3-3,5 kHz 12 db/ oktawę bessel

meloV8 - dzięki za opinię - tak jak pisałem jest to duży boombox w którym zamontowany jest również subwoofer

co do skali to już poprawiłem