Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Punkt 13 Netykiety stanowi:

"Nie zamieszczaj ogłoszeń na forum - od tego jest zakładka ogłoszenia. Na forum obowiązuje także zakaz reklamy - takie wpisy będą usuwane.

Zakaz dotyczy zwykłych użytkowników oraz tych z branży. Zabronione jest dodawanie linków do własnego sklepu lub fanpage w profilu użytkownika, polu "o mnie", sygnaturze itp.

Jeśli chcesz przestawić swoją komercyjną ofertę skorzystaj z tematu sponsorowanego. Jeśli chcesz reklamować swoją firmę i produkty, to zgłoś się do zostania oficjalnym Partnerem Audiostereo. Partnerzy portalu posiadający oficjalnie oznaczone konto, dzięki czemu mogą brać udział w dyskusjach, udzielać rad, polecać sprzęt i zapraszać do swoich sklepów. Ponadto mogą umieszczać informacje prasowe w dziale Newsy."

Podejście administracji i moderacji forum do linków zamieszczanych przez użytkowników spoza branży jest bardzo liberalne i jeśli pasują do tematu nie są one usuwane, jeśli jednak ktoś myśli, że ominie regulamin za pomocą klakierów to się myli. 

Napiszę jeszcze raz:

Nie róbmy z wyjątków reguły.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 godzinę temu, Seyv napisał:

...

Podejście administracji i moderacji forum do linków zamieszczanych przez użytkowników spoza branży jest bardzo liberalne i jeśli pasują do tematu nie są one usuwane, jeśli jednak ktoś myśli, że ominie regulamin za pomocą klakierów to się myli.

...

Dziękuję Seyv za nazwanie 18-to letniego użytkownika tego forum klakierem. Dziękuję również za sugestię, że działam na czyjeś zlecenie. Zapamiętam sobie, albo zapomnę... bo w sumie mam to w głębokim poważaniu. W pięknych i gładziutkich słowach przypomniałeś mi dlaczego kilka lat temu olałem to miejsce. Nienawidzę obłudy.

I w zasadzie nie odpowiedziałeś na zadane przeze mnie pytanie.

Edytowane przez tomant
17 minut temu, tomant napisał:

Dziękuję Seyv za nazwanie 18-to letniego użytkownika tego forum klakierem.

Hmm, ja również podawałem pewne linki jakiś czas temu również do sklepu igsaudio czyli utmindustry, wspominałem sklep toroidy, alliexpress, allegro, lampyelektronowe i wiele innych i co? Jestem klakierem? Słupem, który konto tylko i wyłącznie po to zarejestrował w 2004 roku?

Edytowane przez Inmark
  • Moderatorzy
1 minutę temu, tomant napisał:

Dziękuję Seyv za nazwanie 18-to letniego użytkownika tego forum klakierem. Dziękuję również za sugestię, że działam na czyjeś zlecenie

Wyjaśnienie dotyczyło zasady i nie było skierowane bezpośrednio do Ciebie, przykro mi jeśli zrozumiałeś je inaczej.  Jeśli jesteś od 18-tu lat na forum to z pewnością wiesz, że takie sytuacje nie raz się zdarzały, że ktoś promował swoje produkty czy usługi za pomocą "naganiaczy" i nieraz była to bardzo agresywne działania. Czasem przymyka się oko na sporadyczne sytuację, kogoś się poleci, " da się palec" ale nie jest dobrze gdy ktoś zaraz oczekuje "całej ręki".

2 minuty temu, Inmark napisał:

Jestem klakierem?

Musisz sam odpowiedzieć sobie na to pytanie. Jest takie powiedzenie: uderz w stół a nożyce się odezwą. Powyżej opisałem o jakie sytuacje chodzi, możesz ocenić czy dotyczą one Ciebie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Dziękuję wszystkim doświadczonym forumowiczom za pomoc w uruchomieniu wzmacniacza #1469. 🙂 

Póki co idę cieszyć się wspaniałym dźwiękiem, a was zostawiam w kolejnej owocnej kłótni 🙂 Miłego dnia 🙂

Fakt. Skupmy się na Klonach Sansui AU-70. 

Chętnie posłucham co może i czym oczaruje taki np. Sunsuix Tube Amp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Jak widać może być łatwo dostępny i co ważne w bardzo przystępnej cenie. 

😄

Ciekawi mnie czy można tam wsadzić inne lampy, bez ingerencji, np. w zmianę zasilania, z rodziny NOS. 

Jeżeli coś ktoś wie, chętnie przeczytam propozycje.

Wiem co potrafią dać dobrego w dźwięku lampy NOS, które zmieniłem w swoim CD lampizowanym. 

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, LJ3 napisał:

Fakt. Skupmy się na Klonach Sansui AU-70. 

Chętnie posłucham co może i czym oczaruje taki np. Sunsuix Tube Amp

Ukryta Zawartość

Jak widać może być łatwo dostępny i co ważne w bardzo przystępnej cenie. 

😄

Ciekawi mnie czy można tam wsadzić inne lampy, bez ingerencji, np. w zmianę zasilania, z rodziny NOS. 

Jeżeli coś ktoś wie, chętnie przeczytam propozycje.

Wiem co potrafią dać dobrego w dźwięku lampy NOS, które zmieniłem w swoim CD lampizowanym. 

Ten wzmacniacz do którego link podałeś to oczywiście wersja na innych lampach sterujących niż w oryginalnym AU-70. Ale dostępna jest też wersja na (same pcb) dopasowana do lamp 6AN8. Różnica do oryginału - to trochę inne zasilanie i brak stopnia wstępnego na ECC83:

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję że przyjdzie mi sprawdzić w niedalekiej już przyszłości różnice między różnymi opracowaniami tego klona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampami i elementami pasywnymi zawsze można żonglować, ale to raczej na samym końcu. Najpierw trzeba sprawdzić sam układ. Ja np. poruszam się zawsze wśród NOSów i omijam szerokim łukiem współczesną produkcję, dlatego że posiadam już olbrzymie ilości lamp i są to właśnie lampy ze starych zapasów.

PS

A temat moderacji możemy już pominąć, bo tylko będzie dalej odwracał uwagę od tematyki wątku.

Edytowane przez tomant
10 minut temu, tomant napisał:

Lampami i elementami pasywnymi zawsze można żonglować, ale to raczej na samym końcu. Najpierw trzeba sprawdzić sam układ. Ja np. poruszam się zawsze wśród NOSów i omijam szerokim łukiem współczesną produkcję, dlatego że posiadam już olbrzymie ilości lamp i są to właśnie lampy ze starych zapasów.

Zazdroszczę. W sensie pozytywnym.

🤫

Np. w Ayon CD wsadzone są lampy z nowej produkcji i to wyraźnie słychać, choć ten CD-k gra bardzo przyzwoicie.

Te nowe lampy grają typowo, jak "świeżynki", dlatego po lampizacji swojego Denona od razu ustawiłem go na NOS-ach. To że NOS-y grają duuużżżo lepiej od nowej produkcji od razu słychać. Przede wszystkim poprawiła się przestrzeń i delikatność dźwięku. 

Transformatory dotarły. Przesyłka bardzo dobrze zabezpieczona (widać poświęcony czas na staranne spakowanie). Płytka wzmacniacza gratis.

Ukryta Zawartość

20230221_094253.thumb.jpg.21a495c932f1b0f94280a70edad3dd11.jpg

Czy do prawidłowej pracy (ew. dobrego brzmienia) tego wzmacniacza jest potrzebny przedwzmacniacz (ten na 12AX7)? Pytam bo m.in. RS stosuje, a np. we wzmacniaczu (zintegrowanym) Leben-a CS300 nie widzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Peters_C
10 godzin temu, Peters_C napisał:

Transformatory dotarły. Przesyłka bardzo dobrze zabezpieczona (widać poświęcony czas na staranne spakowanie). Płytka wzmacniacza gratis.

Ukryta Zawartość

20230221_094253.thumb.jpg.21a495c932f1b0f94280a70edad3dd11.jpg

Czy do prawidłowej pracy (ew. dobrego brzmienia) tego wzmacniacza jest potrzebny przedwzmacniacz (ten na 12AX7)? Pytam bo m.in. RS stosuje, a np. we wzmacniaczu (zintegrowanym) Leben-a CS300 nie widzę.

Czy to nie jest końcówka mocy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, LJ3 napisał:

Czy to nie jest końcówka mocy?

Tak, to stopień wyjściowy (EL84) + driver i inwerter (ECF80). Nie ma stopnia wstępnego na ECC83.

Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, Peters_C napisał:

Czy do prawidłowej pracy (ew. dobrego brzmienia) tego wzmacniacza jest potrzebny przedwzmacniacz

Ponieważ rozdałem kilkanaście, bądź już nawet kilkadziesiąt kompletów płytek, mogłem się spodziewać, że takie pytania prędzej czy później na tym Forum się pojawią. Zatem chciałbym zebrać tutaj krótkie kompendium wiedzy na temat mojej interpretacji tego projektu, sposobu montażu oraz uruchomienia tego wzmacniacza.

Wzmacniacz opiera się na projekcie Sansui AU70. Do prawidłowej pracy i osiągnięcia pełnego wysterowania nie potrzebuje żadnego dodatkowego preampu. Konstrukcja składa się z dwóch płytek drukowanych: płytki głównej, która zawiera zasilacz i końcówkę mocy, oraz nakładki (opcjonalnie, bez ścieżek), która zabezpiecza przed porażeniem prądem. Jeżeli ktoś montuje wzmacniacz w obudowie, temat nakładki można pominąć. Płytki główne są dostępne w 2 wersjach: z lampami sterującymi 6AN8 oraz 6BL8. Należy polutować je zgodnie z naniesionymi oznaczeniami na warstwie top over layer. Jedyną modyfikację, którą wprowadziłem jest zastąpienie rezystora R121 wartością 8.2kOhm, dla ustalenia prawidłowej wartości napięcia B2. Po tej zmianie nie ma potrzeby stosowania rezystora R122, który niepotrzebnie obciąża transformator zasilający. Rezystora R122 nie ma na mojej płytce. Napięcie żarzenia 6.3V należy doprowadzić skrętką z pól lutowniczych +6V i -6V do analogicznych pól przy lampach (foto). Sygnał wejściowy należy doprowadzić ze złącz cinch przewodem ekranowanym do złącz INL/INR. 
Transformatory głośnikowe należy podłączyć zgodnie z oznaczeniami na płytce np.: 
- RED_PR - Red Primary Right (Przewód czerwony, uzwojenie pierwotne, kanał prawy)
- YEL_SL - Yellow Secondary Left (Przewód żółty, uzwojenie wtórne, kanał lewy), itd.
Przewód niebieski transformatora i punkt BLK_SL (BLK_SR) to miejsca podłączenia głośników 8Ohm. Napięcie anodowe, z transformatora zasilającego podłącza się do punktów 0V, 300V. Napięcie żarzenia do +6, -6V a bias do 0V i 27V.
Podczas uruchamiania nie zauważyłem żadnych problemów ze stabilnością pracy wzmacniacza, więc filtr R89/C61 zostawiłem zachowując oryginalne wartości elementów (w konstrukcji Dream Amp wartości te zostały zmodyfikowane ze względu na problemy ze wzbudzaniem). 

Cały układ jest sprawdzony i wielokrotnie przeze mnie przetestowany. Nie ma sensu uciekać się do prymitywnych metod, takich jak odpalanie bez lamp, bądź też przez żarówkę. Jedyną czynnością, jaką należy wykonać, to ustawienie napięcia biasu (-14.5V) na drugich nóżkach lamp EL84, za pomocą trymerów VR10, VR11.

Ciekawą opcją jest zastosowanie jumperów Sga i Sgb, za pomocą których można ustawić podbicie basu o +6dB. Osobiście funkcja ta bardzo mi odpowiada; podbicie następuje, gdy jumper jest zdjęty, jednak wystarczy go nasunąć dla płaskiej charakterystyki przenoszenia.  
Pomijając prace mechaniczne, takie jak montaż płytek w obudowie lub na desce, złożenie i uruchomienie wzmacniacza nie powinno zająć więcej niż około 60 minut. 

Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na kwestie bezpieczeństwa podczas uruchamiania. Pamiętajmy, że pracujemy z napięciami niebezpiecznymi dla życia i zdrowia. Jedna ręka zawsze w kieszeni!

Powodzenia.

IMG-6465.jpg

IMG-6466.jpg

17 minut temu, igsaudio napisał:

Ponieważ rozdałem kilkanaście, bądź już nawet kilkadziesiąt kompletów płytek, mogłem się spodziewać, że takie pytania prędzej czy później na tym Forum się pojawią. Zatem chciałbym zebrać tutaj krótkie kompendium wiedzy na temat mojej interpretacji tego projektu, sposobu montażu oraz uruchomienia tego wzmacniacza.

Wzmacniacz opiera się na projekcie Sansui AU70. Do prawidłowej pracy i osiągnięcia pełnego wysterowania nie potrzebuje żadnego dodatkowego preampu. Konstrukcja składa się z dwóch płytek drukowanych: płytki głównej, która zawiera zasilacz i końcówkę mocy, oraz nakładki (opcjonalnie, bez ścieżek), która zabezpiecza przed porażeniem prądem. Jeżeli ktoś montuje wzmacniacz w obudowie, temat nakładki można pominąć. Płytki główne są dostępne w 2 wersjach: z lampami sterującymi 6AN8 oraz 6BL8. Należy polutować je zgodnie z naniesionymi oznaczeniami na warstwie top over layer. Jedyną modyfikację, którą wprowadziłem jest zastąpienie rezystora R121 wartością 8.2kOhm, dla ustalenia prawidłowej wartości napięcia B2. Po tej zmianie nie ma potrzeby stosowania rezystora R122, który niepotrzebnie obciąża transformator zasilający. Rezystora R122 nie ma na mojej płytce. Napięcie żarzenia 6.3V należy doprowadzić skrętką z pól lutowniczych +6V i -6V do analogicznych pól przy lampach (foto). Sygnał wejściowy należy doprowadzić ze złącz cinch przewodem ekranowanym do złącz INL/INR. 
Transformatory głośnikowe należy podłączyć zgodnie z oznaczeniami na płytce np.: 
- RED_PR - Red Primary Right (Przewód czerwony, uzwojenie pierwotne, kanał prawy)
- YEL_SL - Yellow Secondary Left (Przewód żółty, uzwojenie wtórne, kanał lewy), itd.
Przewód niebieski transformatora i punkt BLK_SL (BLK_SR) to miejsca podłączenia głośników 8Ohm. Napięcie anodowe, z transformatora zasilającego podłącza się do punktów 0V, 300V. Napięcie żarzenia do +6, -6V a bias do 0V i 27V.
Podczas uruchamiania nie zauważyłem żadnych problemów ze stabilnością pracy wzmacniacza, więc filtr R89/C61 zostawiłem zachowując oryginalne wartości elementów (w konstrukcji Dream Amp wartości te zostały zmodyfikowane ze względu na problemy ze wzbudzaniem). 

Cały układ jest sprawdzony i wielokrotnie przeze mnie przetestowany. Nie ma sensu uciekać się do prymitywnych metod, takich jak odpalanie bez lamp, bądź też przez żarówkę. Jedyną czynnością, jaką należy wykonać, to ustawienie napięcia biasu (-14.5V) na drugich nóżkach lamp EL84, za pomocą trymerów VR10, VR11.

Ciekawą opcją jest zastosowanie jumperów Sga i Sgb, za pomocą których można ustawić podbicie basu o +6dB. Osobiście funkcja ta bardzo mi odpowiada; podbicie następuje, gdy jumper jest zdjęty, jednak wystarczy go nasunąć dla płaskiej charakterystyki przenoszenia.  
Pomijając prace mechaniczne, takie jak montaż płytek w obudowie lub na desce, złożenie i uruchomienie wzmacniacza nie powinno zająć więcej niż około 60 minut. 

Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na kwestie bezpieczeństwa podczas uruchamiania. Pamiętajmy, że pracujemy z napięciami niebezpiecznymi dla życia i zdrowia. Jedna ręka zawsze w kieszeni!

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

IMG-6466.jpg

Super to wygląda! na pewno kupie ale musze poczekać chwilkę bo Żona mnie kontroluje z wydatkami. Biorę się za projektowanie obudowy 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

38 minut temu, igsaudio napisał:

Czy mógłbyś określić jaką czułość wejściową ma Twoja wersja projektu Sansui AU70?

Dotarła do mnie przesyłka z bardzo estetycznie (wręcz pięknie!) wykonaną SANSUIX AU70.

Bardzo solidnie zapakowana, w dwa kartony i wszystko solidnie obłożone sztywną gąbką. Lampy opisane w pudełeczkach. Niektóre Made in CCCP, a więc mają co najmniej dwadzieścia kilka lat. 

Pierwsze wrażenie po rozpakowaniu: Prezentuje się wręcz pięknie! 

Sam (niestety) bym tak tego nie wykonał. Wszystko umieszczone na grubej desce z orzecha. Ciężkie! 

Pierwsze uruchomienie i odsłuch odbędzie się u znajomego, gdyż on miał do czynienia z podobnymi lampami i ma bardzo dobre do 20 W lampy, kolumny. 

😄

Edytowane przez LJ3

Witam wszystkich,

Do mnie również dotarła przesyłka od Igsaudio. Bardzo estetyczne wykonanie wzmacniacza i świetne zabezpieczenie w transporcie

Dziękuję.

Chciałbym zapytać o kolumny, które możecie polecić do tego wzmacniacza. Moje ATC SCM 40 są zbyt wymagające.  Raczej używane ale z XXI wieku, do pomieszczenia 23 metry.

Budżet elastyczny🙂

6 godzin temu, igsaudio napisał:

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

IMG-6466.jpg

Projekt fajny, cena jeszcze lepsza. Się zastanawiam nad wpływem pominięcia preampu. Z punktu widzenia high end, to powinno być lepiej, bo krótsza ścieżka sygnału i mniej elementów. Z drugiej strony, to jednak lampy 12ax7 mogą dodawać swojego czaru i wpływać pozytywnie. Ktoś mógłby zrobić porównanie. Czy Sansui AU 70 jest genialny jako całość, czy coś pozostaje po okrojeniu? Przy tak minimalistycznym podejściu potrzebny zewnętrzny preamp, żeby chociaż źródła zmieniać. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie koledzy.

Czy można łączyć różne marki 

6an8A

Lub

5an8

Czy każda marka ma inną specyfikację ????

A może będzie to grać inaczej ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Wooke

52 minuty temu, Wooke napisał:

Witam serdecznie koledzy.

Czy można łączyć różne marki 

6an8A

Lub

5an8

Czy każda marka ma inną specyfikację ????

A może będzie to grać inaczej ??

Ukryta Zawartość

Kiedyś popełniłem taki post:

Nie polecam mieszać na raz 5AN8 i 6AN8 w obu kanałach z oczywistego względu - różnią się żarzeniem. 5AN8 to 6AN8, tyle że z innym żarzeniem. Obie lampy mają tę samą notę katalogową:

Ukryta Zawartość

Natomiast mieszanie marek lamp i ich umiarkowanie nierówne zużycie nie powinno mieć dużego znaczenia, pomijając estetykę. Przynajmniej tak wyszło w pomiarach, ktore przedstawiłem wyżej. Wykonałem je na swojej kopii AU70, która zawiera również przedwzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
W dniu 22.02.2023 o 17:54, Wire_Guy napisał:

Projekt fajny, cena jeszcze lepsza. Się zastanawiam nad wpływem pominięcia preampu. Z punktu widzenia high end, to powinno być lepiej, bo krótsza ścieżka sygnału i mniej elementów. Z drugiej strony, to jednak lampy 12ax7 mogą dodawać swojego czaru i wpływać pozytywnie. Ktoś mógłby zrobić porównanie. 

Jest tak jak przypuszczasz.

W dniu 22.02.2023 o 17:54, Wire_Guy napisał:

Czy Sansui AU 70 jest genialny jako całość, czy coś pozostaje po okrojeniu? Przy tak minimalistycznym podejściu potrzebny zewnętrzny preamp, żeby chociaż źródła zmieniać. 

Do tego wykonania SansuiX AU 70 UTM preamp nie jest potrzebny. 

Trzeba jednak bardzo uważać z doborem kabli RCA. 

Ta wersja, na 6BL8 i 7189 gra jasno, bardzo szczegółowo i wszystko słychać od razu. Np. z kablem srebrnym, z jasnym CD-kiem i jasno grającymi kolumnami już po 2 h słuchania może dać po uszach. 

Niezbędne jest wygrzanie lamp. 

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, LJ3 napisał:

Ta wersja, na 6BL8 i 7189 gra jasno, bardzo szczegółowo i wszystko słychać od razu.

Osobiście, w pierwszej kolejności, zwróciłbym uwagę na użyte kondensatory w torze audio. W podstawowej wersji zastosowane są poliestrowe. Nie są to najlepsze kondensatory. Wg mnie, warto je wymienić na impregnowane w oleju, np. Mcap serii EVO Oil. Ja takich używam i brzmią pięknie. Taki upgrade to około 450zł.

6 godzin temu, LJ3 napisał:

Do tego wykonania SansuiX AU 70 UTM preamp nie jest potrzebny. 

Dziękuję. W końcu ktoś potwierdził moją teorię 👍😎

18 godzin temu, igsaudio napisał:

Osobiście, w pierwszej kolejności, zwróciłbym uwagę na użyte kondensatory w torze audio. W podstawowej wersji zastosowane są poliestrowe. Nie są to najlepsze kondensatory. Wg mnie, warto je wymienić na impregnowane w oleju, np. Mcap serii EVO Oil. Ja takich używam i brzmią pięknie. Taki upgrade to około 450zł.

Dziękuję. W końcu ktoś potwierdził moją teorię 👍😎

Nie wiem czy sam to zrobię? Nie znam się za bardzo na tym.

Gdzie szukać kondensatory Mcap serii EVO Oil na podmianę? 

W kraju najlepszy dystrybutor Mundorfa: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po kilkunastu godzinach nadal gra bardzo szczegółowo, z potężnym ale szybkim basem. 

Dźwięk trochę gładszy ale po wykonaniu kilku zmian w całym systemie więc nie wiem, czy to zasługa lamp po lekkim wygrzaniu. 

Trzeba uważać na to co się z nim połączy! 

Nie "lubi" się z jasno grającym źródłem i jasnymi głośnikami.  

Nadaje się do testowania kabli. 😄 Słychać zmiany. 

22 godziny temu, voltamper napisał:

Powiedzmy, że "wziąlem" się za robotę. Coś drgnęło ale do końca jeszcze daleko. Mój all in one: VA-TubeAmp

Ukryta Zawartość

2.jpg

Kiedy planujesz odpalać? 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi