Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, madras napisał:

W jaki sposób? Używasz topnika domieszką srebra? 😄 Przez topnik nie popłynie prąd, nawet jak jest zanieczyszczony, to nie będzie miało wpływu w układzie zasilacza.

Patrz posty #1618, #1620, #1622, #1623, #1624, #1625, #1626 w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak już będziecie w nim dłubać to przy okazji bardzo polecam zmienić rezystory katodowe R35 i R36 w przedwzmacniaczu z 4.7kΩ na 2.5kΩ kompensując większą czułość rezystorami 250kΩ i 150kΩ w dzielniku VR8 VR9 na wyjściu przedwzmacniacza. U mnie po tej zmianie brzmienie wzmacniacza znacznie się poprawiło.

Edytowane przez GarbataPoczwara

Cześć. 

Niedawno postanowiłem że będę składał kasę na jakiegoś wyższy model wzmacniacza Sansui ale z uwagi na koszt troche to potrwa. Koszt złożenia tego lampowego clona Sansui jest porównywalny tyle że będzie to nowy sprzęt w przeciwieństwie jednak do leciwego wzmacniacza do którego jest coraz gorzej z częściami no i to napięcie 100V.  Zaletą tego clona jest też możliwość rozbicia kosztów w czasie.

Wzmacniacze lampowe to specyficzne brzmienie czy ktoś miał porównanie tej konstrukcji do wzmacniacza np. 907, 707?

Da się to porównać? Ta lampa do jakiego rodzaju muzyki? Próbuje jakoś wysondowac zasadność tej inwestycji.

Dzieki

Który majonez jest lepszy? Kielecki czy Winiary?

Jakie kondensatory są lepsze? Polipropylenowe czy olejowe?

Tego nie wiesz dopóki sam nie ocenisz co ci bardziej odpowiada.

Jak masz środki tylko na jeden strzał to zanim zainwestujesz musisz sam posłuchać tych wzmacniaczy i samemu dokonać wyboru. Opiniami na forum się nie sugeruj bo to co komuś odpowiada nie oznacza że będzie się tobie podobać.

Wzmacniacze lampowe nie mają z reguły zbyt dużej mocy więc aby dobrze grały potrzebne są jeszcze głośniki o wysokiej skuteczności, 92dB to wg mnie takie rozsądne minimum. Na brzmienie składa się cały system a nie tylko jeden element.

Godzinę temu, BoBasek napisał:

Zaletą tego clona jest też możliwość rozbicia kosztów w czasie

I wydłużenie procesu do nieskończoności. Lepiej zacisnąć zęby i zrobić szybko zanim zapał wygaśnie.

Nie pytałem jak gra lecz interesuje mnie porównanie obu. Nie proszę o analize. Wiele się naczytalem opinie różnych audiofilów, sybilantiw, szerokiej scenie itd. Wystarczyło by mi gdyby ktoś prostymi słowami ocenił.

Aktualnie używam wazacniacza 15W sansui i jego moc wystarcza mi więc ta lampka też będzie wystarczająca.

Wiem że każda opinia jest subiektywna ale na pewnym pułapie klasy sprzętu użytkownicy mają punkt odniesienia. Najlepiej odsłuchać i to w domu ale to się nie stanie więc lepsza taka opinia niż żadna.

Pewien znany youtuber twierdzi że nie ma nic lepszego od AU-70

6 minut temu, BoBasek napisał:

więc lepsza taka opinia niż żadna.

Moim zdaniem lepsza żadna opinia niż cudza.

2 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

Wzmacniacze lampowe nie mają z reguły zbyt dużej mocy więc aby dobrze grały potrzebne są jeszcze głośniki o wysokiej skuteczności, 92dB to wg mnie takie rozsądne minimum.

Co do efektywności i lampiaków, to zależy. Jeśli mamy jakieś lampowe SE małej mocy, to wysoka efektywność głośników faktycznie się przyda. Ale AU-70 wcale nie ma aż tak małej mocy i można nim grać bez obaw na normalnych zestawach głośnikowych. Szczególnie dzięki sprzężeniu katodowemu, za sprawą którego poprawia się damping factor i obsługa tzw "trudnych kolumn". Ba, testowałem AU-70 PRO trochę na przekór teoriom na forum na kolumnach, które słyną z niskiej efektywności - czyli na linii transmisyjnej. Quadral Vulkany ze zdjęcia mają efektywności 86 db/1W/1m i generalnie ten wzmacniacz się mi kończył jak było naprawdę głośno - dla mnie za głośno, a lubię grać z wygarem.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, BoBasek napisał:

Wiem że każda opinia jest subiektywna ale na pewnym pułapie klasy sprzętu użytkownicy mają punkt odniesienia. Najlepiej odsłuchać i to w domu ale to się nie stanie więc lepsza taka opinia niż żadna.

Mam egzemplarz przeznaczony na wypożyczenia, więc jak jesteś z okolic Warszawy to mogę Ci go udostępnić do domu na tydzień, to samemu ocenisz.

3 godziny temu, BoBasek napisał:

Niedawno postanowiłem że będę składał kasę na jakiegoś wyższy model wzmacniacza Sansui ale z uwagi na koszt troche to potrwa. Koszt złożenia tego lampowego clona Sansui jest porównywalny tyle że będzie to nowy sprzęt w przeciwieństwie jednak do leciwego wzmacniacza do którego jest coraz gorzej z częściami no i to napięcie 100V.  Zaletą tego clona jest też możliwość rozbicia kosztów w czasie.

Jeżeli masz zacięcie do majsterkowania, to myślę, że jesteś w stanie sobie wykonać taki wzmacniacz taniej niż oryginalne Sansui (a taki oryginalne sztuki są często w elektycznej i mechanicznej rozsypce po 60 latach). Zrobiłem niedawno kosztorys, bo wiele osób o to pyta ile kosztuje takie przedsięwzięcie:
Screenshotfrom2025-01-1123-37-17.thumb.png.1f965cd4970282e61f9839cff702ba03.png

Niecałe 6k chyba nie brzmi tak źle, a pomyśl ile będziesz miał nauki i dobrej zabawy podczas składania 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
5 minut temu, madras napisał:

poprawia się damping factor

Tak z ciekawości - jest gdzieś jakiś pomiar pasma na rzeczywistym obciążeniu? W tym wątku chyba nie było... 

nagrywamy.com

cześć, napotkałem problem przy przebudowie mojego RS Dream Amp do czegoś bliższego pierwowzoru. Mam płytkę zasilacza Sinus Audio. W gałęzi b1 zamiast ponad 400V mam około 1,3v. pozostałe sa +/- 20 v wyzsze niż powinny być. gra muzyka, ale wzmacniacz charczy i od połowy potencjometru w górę nie zmienia się głośność - brakuje mocy co wydaje się naturalne zważając tak niskie napięcie w b1. gdzie powinienem szukać problemu?

Edytowane przez szypen
1 godzinę temu, przemak napisał:

Tak z ciekawości - jest gdzieś jakiś pomiar pasma na rzeczywistym obciążeniu? W tym wątku chyba nie było... 

To może być fajny eksperyment. Nie ma mnie teraz na warsztacie, ale mam pod ręką symulacje AU-70 w SPICE:

Ukryta Zawartość

Powyżej analiza AC w dziedzinie częstotliwości z zapiętym członem reaktancyjnym i bez (zielony wykres, to czysta rezystancja 16 om). Nie ma różnicy większej. 

Screenshotfrom2025-01-1201-26-10.thumb.png.ac000e6932d20eafff8a5f7ccd1861f9.png

A powyzej bez sprzężeń NFB i CFB. Widać odbicie w paśmie m.in rezonansu obciążenia na 13dB na 78Hz. Taki scenariusz bez sprzężeń jest nierealistyczny, ale znalezienie miejsca, gdzie jest rezonans nam się przyda w następnym kroku - czyli realistycznej analizie transientowej w dziedzinie czasu na mocy ~20W.

Screenshotfrom2025-01-1201-36-50.thumb.png.ea4535dc99b5fc82da53900ae97507b4.png

A tutaj wspomniana analiza transientowa w najgorszym scenariuszu, czyli rezonansu obciążenia w 78 Hz. Jak widać mimo najgorszego przypadku różnica jest znikoma.

Obwód reaktancyjny wziałem stąd:

Ukryta Zawartość

Obciążenie udaje odpowiedź paczki gitarowej, wiec impedancja jest bardziej pokręcona niż zestawu głośnikowego Hi-Fi z dobrą zwrotnicą. Mimo to, różnica jest znikoma. 

Jeśli symulacja jest nieprzekonująca, to jak będę na warsztacie to mogę zrobić test na 20W z realnym sztucznym obciążeniem reaktancyjnym, które kiedyś zmontowałem i zestroiłem, żeby udawało przebiegi paczki 4x12 Marshall 1960B:
WhatsAppImage2025-01-12at01_13_54.thumb.jpeg.5b0a2efc1f2effbe6e96e5df16838f10.jpeg

Ale trochę mi się nie chce, bo symulacja jasno pokazuje jak jest. BTW damping factor w symulacji i zmierzony w rzeczywistości się pokrywa i wynosi ok. 20 (więc całkiem sporo jak na lampe) przy pełnej mocy na 1kHz.

Godzinę temu, szypen napisał:

Mam płytkę zasilacza Sinus Audio. W gałęzi b1 zamiast ponad 400V mam około 1,3v.

Musiałeś źle zmierzyć. 1.3V to może być, ale składowej AC. Przy 1.3V DC wzmacniacz by nie grał, a pozostałe napięcia też były by koło 1V.

Godzinę temu, szypen napisał:

gdzie powinienem szukać problemu?

W nieprawidłowym pomiarze napięcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
5 godzin temu, BoBasek napisał:

Cześć. 

Wzmacniacze lampowe to specyficzne brzmienie czy ktoś miał porównanie tej konstrukcji do wzmacniacza np. 907, 707?

Da się to porównać? Ta lampa do jakiego rodzaju muzyki? Próbuje jakoś wysondowac zasadność tej inwestycji.

Dzieki

To jest inne granie , au 70 gra żywiej , więcej nerwowości takiej pozytywnej jak 907mr np . Au 70 ma coś czego nie będzie miał żaden tranzystor . Ale nie umniejszam tranzystorom sansui , one grają po prostu inaczej .

32 minuty temu, madras napisał:

analiza transientowa w najgorszym scenariuszu

Analiza analizą, a real realem.

32 minuty temu, madras napisał:

Obciążenie udaje odpowiedź paczki gitarowej, wiec impedancja jest bardziej pokręcona niż zestawu głośnikowego Hi-Fi z dobrą zwrotnicą.

Wręcz odwrotnie, jeden głośnik vs zestaw ze zwrotnicą, nawet "dobrą".

34 minuty temu, madras napisał:

mogę zrobić test na 20W z realnym sztucznym obciążeniem reaktancyjnym, które kiedyś zmontowałem i zestroiłem, żeby udawało przebiegi paczki 4x12 Marshall 1960B

Nie sądzę, żeby dobroć w rezonansie dało się w ten sposób uzyskać (małowate te cewki 😉 ), ale tak czy inaczej chodzi mi o realne a nie symulowane obciążenie.

Krótko mówiąc póki co pomiarów nie ma.

nagrywamy.com

19 minut temu, przemak napisał:

Wręcz odwrotnie, jeden głośnik vs zestaw ze zwrotnicą, nawet "dobrą".

Nie sądzę, żeby dobroć w rezonansie dało się w ten sposób uzyskać (małowate te cewki 😉 ), ale tak czy inaczej chodzi mi o realne a nie symulowane obciążenie.

Krótko mówiąc póki co pomiarów nie ma.

To proszę o ich wykonanie przez Ciebie , będzie pewność co do ich rzetelności 

Dzięki za odzew zwłaszcza osób.ktore odpowiedziały mi w temacie.

Być może uda.mi się jednak odsłuchać i pomacać coś.

Już nic nie pisze żeby nie psuć wątku.

19 minut temu, lis1984 napisał:

To proszę o ich wykonanie przez Ciebie , będzie pewność co do ich rzetelności 

Nono. A to miało być śmieszne czy złośliwe? Bo jakoś nie pykło.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

9 godzin temu, lis1984 napisał:

To jest inne granie , au 70 gra żywiej , więcej nerwowości takiej pozytywnej jak 907mr np . Au 70 ma coś czego nie będzie miał żaden tranzystor . Ale nie umniejszam tranzystorom sansui , one grają po prostu inaczej .

Zgadzam się mam oba modele i uważam że au 70 gra ciekawiej

12 godzin temu, przemak napisał:

Nono. A to miało być śmieszne czy złośliwe? Bo jakoś nie pykło.

Zachęcam tylko do pracy , z twoja wiedza możesz pomóc. Samo pisanie wiele nie da .

8 godzin temu, lis1984 napisał:

Zachęcam tylko do pracy , z twoja wiedza możesz pomóc. Samo pisanie wiele nie da .

"Między innymi podczas mego krzyżowego badania przyznał się, że umie fotografować, a najchętniej fotografuje dworce kolejowe. Aparatu fotograficznego wprawdzie przy nim nie znaleziono, ale istnieje przypuszczenie, że go gdzieś ukrył i nie nosi przy sobie dla odwrócenia uwagi, co potwierdza jego własne przyznanie się, że fotografowałby, gdyby miał aparat przy sobie. Nie ulega wątpliwości, co wynika z jego własnych zeznań, iż tylko dlatego, że nie posiada aparatu fotograficznego przy sobie, nie mógł fotografować dworców kolejowych i miejsc ważnych pod względem strategicznym. Pewne jest, że byłby fotografował, gdyby miał wyżej wzmiankowany przyrząd fotograficzny przy sobie i nie ukrywał go. Tylko tej okoliczności, iż aparatu fotograficznego nie miał pod ręką, można zawdzięczać, iż nie znaleziono u niego żadnych fotografii”.

Ze Szwejka, jakby ktoś nie wiedział 😉

nagrywamy.com

W dniu 12.01.2025 o 02:21, przemak napisał:

Dobra symulacja jest w stanie przewidzieć naprawdę dużo ciekawych rzeczy, szczególnie jeśli potrafi się zidentyfikować, oszacować i nanieść też zjawiska pasożytnicze realnego układu. No ale drobra, zmierzyłem dziś to w realu na AU-70 oraz jakiejś śmieciowej kolumnie, której mi nie żal - podczas przemiatania częstotliwości można zjarać sobie głośnik wysokotonowy, także jak ktoś chce mnie naśladować, to polecam uważać.

Kolumna ma 6Ω moc, dla porównania użyłem też rezystora 6Ω. Moc 1W / napięcie ok. 2.44 VAC RMS:

Ukryta Zawartość

Na wykresie pomiaru pasma na glośniku widać odcisk jego zmiennej impedancji, w tym rezonansu. Nie są to jakieś duże zmiany, mieszczą się w zakresie +/- 0.5 dB, czyli napięciowo +/- 0.13V gdzie średnie napięcie przemiatania to 2.44V na 6Ω dla uzyskania 1W. Podobną rozbieżność masz w symulacji transientowej w moim poprdzenim poście. Jakby kogoś interesowało dlaczego tak się dzieje, to tutaj jest to opisane:

Ukryta Zawartość

W skrócie, im większy damping factor wzmacniacza, tym mniej widać w jego paśmie zawahania zmiennej impedancji podłączonego głośnika. Kiedy takie AU-70 ma damping factor ~20, co oznacza, że całkiem niezłą kontrolę zestawów głośnikowych jak na lampowca, to po przeciwnej stronie są wzmacniacze typu SE na 300B, które to często pracują w audofilskiej konfiguracji bez sprzężeń zwrotnych i osiągają bagatela damping factor ~1.5 - czyli praktycznie mają żadną kontrolę 😂 Tam trzeba szczególnie dobrze dobrać kolumny do wzmacniacza, bo te potrafią żyć własnym życiem w takiej konfiguracji. 😅

W dniu 12.01.2025 o 02:21, przemak napisał:

Nie sądzę, żeby dobroć w rezonansie dało się w ten sposób uzyskać (małowate te cewki 😉 )

Niedowiarek😉 Przyjrzyj się, że tam jest całkiem bycza cewka z rdzeniem 8.2mH, waży ze dwa kilo 😄 Wiem, że trochę offtop, ale pochwalę się, że jak mi się kiedyś nudziło podczas dwutygodniowej izolacji covidowej, to zaprojektowałem ten reaktancyjny dummy load w oparciu o pomiary modułu impedancji i odpowiadającej fazy w funkcji częstotliwości mojej ulubionej kabiny głośnikowej 1960AX. Zrobiłem jej pomiary Z(f). Potem tę odpowiedź fazową i amplitudową wrzuciłem do MATLABa, aby zapuścić optymalizacje (algorytm MIN-MAX jak kogoś interesuje), żeby znalazł mi najlepiej pasujące wartości elementów RLC, również uwzględniając ich parametry pasożytnicze. Potem już zamówiłem cewki z odpowiednimi indukcyjnościami i inne części. Efekt jest taki, że trajektoria amplitudy i fazy pokrywają się niemal idealnie.

Patrz wykres zielony (dummy load) i różowy (prawdziwa kabina na której się wzorowałem). Sa też dwa inne wykresy, ale to testowałem inne sprzęty przy okazji m.in Two Notes Torpedo Captor, którego serdecznie nie polecam (żólty wykres):

205592151_289534099628609_7858339818359963625_n.thumb.gif.7f432948ec37cfa3680ab2804432342c.gif

205243059_960532154731676_6254567991527082569_n.thumb.gif.e066d5f1b1be88de0ec26bbe63909517.gif
@przemakJak widzisz dobroć Q w moim dummy loadzie jest nawet lekko większa niż w prawdziwej kabinie, także nie masz racji:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, madras napisał:

Kiedy takie AU-70 ma damping factor ~20, co oznacza, że całkiem niezłą kontrolę zestawów głośnikowych jak na lampowca, to po przeciwnej stronie są wzmacniacze typu SE na 300B, które to często pracują w audofilskiej konfiguracji bez sprzężeń zwrotnych i osiągają bagatela damping factor ~1.5 - czyli praktycznie mają żadną kontrolę 😂 

Tylko, że w Twoim pomiarze oglądasz na wykresie przebieg napięcia. Pomierz prąd i zrób to samo z SE na 300B bez USZ zeby DF nie byl za duży. Może nie będzie do śmiechu 😉

12 godzin temu, madras napisał:

ale drobra, zmierzyłem

Bardzo dziękuję, o to chodziło. Ładnie to wygląda, w sumie jak cienki kabel głośnikowy ;). Czyli faktycznie jest to dobry wzmacniacz. 

12 godzin temu, madras napisał:

Niedowiarek😉 Przyjrzyj się, że tam jest całkiem bycza cewka z rdzeniem 8.2mH, waży ze dwa kilo

No, chyba że tak ;) Ja robiłem z cewką 10mH i to toroidalną, podobnej wielkości, i dobroci nie mogłem uzyskać. Jedyne, co mnie tłumaczy to to, że symulowalem jeden głośnik, przy czterech ten pik się rozmywa trochę i jest łatwiej. Ale i tak dobrze. Może trzeba do tego pomysłu wrócić? Tylko po co, jak z grzebałem ISO cab i mam cicho z prawdziwym głośnikiem...

JCM 800 ma DF w okolicy 0,7, dlatego to ważne - dla tych, którzy nie wiedzą o czym rozmawiamy. 

nagrywamy.com

• 2 tygodnie później...
W dniu 12.01.2025 o 01:44, madras napisał:

Musiałeś źle zmierzyć. 1.3V to może być, ale składowej AC. Przy 1.3V DC wzmacniacz by nie grał, a pozostałe napięcia też były by koło 1V.

Cześć, udało mi się jeszcze raz sprawdzić. Cóż pomiar był poprawny, okazało się, że jak wcześniej coś grzebałem to musiał zadzałać bezpiecznik z płytki zasilania Sinus Audio i się spalił, czego nawet nie zauważyłem, bo z zewnątrz wygląda na nieuszkodzony. Byłem przekonany, że bezpiecznik generalnie jest na linii 155v, a nie bezpośrednio przed wyjściem gałęzi b1, warto czytać schematy. 

Po wymianie bezpiecznika DreamAmp działa poprawnie, choć niestety mimo pozbycia się tych moich "przedłużaczy" wyprowadzeń lamp mój DreamAmp dalej BRUMI. Jak zobaczycie na fotce poniżej staram sie rozbudować mój dream amp o zdalne sterowanie i tryb stand-by bazując na arduino. pierwsza od lewej z tych małych płytek steruje włączeniem zasilania do wzmacniacza, środkowa to mały transformator z przetwornicą impulsową dający zasilanie 5v do arduino, a trzecia to samo arduino. na froncie jeszcze płytka z potencjometrem z silnikiem, czujnikiem IR i enkoderem. Gdy odłączyłem ten układ i uruchamiam tylko oryginalny układ DreamAmp nie mam BRUMU. możecie doradzić jak powinienem zabezpieczyć układ DreamAmp, żeby szumy z układu Arduino nie wpływały na niego? powinienem zrobić ekran z blaszki na pream DreamAmp, czy coś innego? a może to raczej beznadziejny przypadek?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tych kabli nie da się jakoś uporządkować🤔. Wygląda jak spagetti...

Cześć, mógłbym skrócić, ale chcę to zrobić dopiero, jak będę przenosił do docelowej obudowy. Nie mniej to spaghetti z tyłu raczej nie generuje problemu, bo to są kable głównie od traf głośnikowych i zasilającego. Nawet z tym bałaganem, ale z odłączonym tym dodatkowym trafem standby i Arduino to nie ma tego szumu. 

@GarbataPoczwara Nie jestem elektronikiem, zrobiłem najlepiej jak umiałem w draw.io. generalnie od zasilacza Stand-by jest masa łącząca Arduino i rzeczy do niego przyłączone. Natomiast płytki DreamAmp i obudowa potencjometru z silnikiem łączą się w masę w gniazdach GND płytki zasilacza Sinus Audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szypen

Ukryta Zawartość

Tak z obrazków to nie wiem.

Wydaje mi się że za bardzo się skupiłeś na zdalnym sterowaniu a nie na tym jak wzmacniacz gra. Ze zdjęcia widzę że masz sporo tematów do poprawienia w samym wzmacniaczu. Nie musisz być elektronikiem ale żeby wzmacniacz grał dobrze jak AU-70 to trzeba naprawdę się przyłożyć.

Trochę niedobrze że do większości połączeń użyłeś przewodów w tym samym kolorze. To jest później nie do ogarnięcia a tym bardziej dla kogoś kto widzi te kable pierwszy raz.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi