Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Tak na ucho to trudno powiedzieć czy mniejsze ale na pewno teraz oba kanały grają równo. Wcześniej wydawało mi się że jeden kanał gra jakby trochę ciszej ale myślałem że po prostu słabiej na jedno ucho słyszę 😁

Takie dzieła sztuki dziś do mnie dotarły. No to mogę się powoli zbierać za składanie 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

55 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Ile teraz się czeka?

Nie mam pojęcia. Musisz pytać. Moje zamawiane dawno temu ale ich nie potrzebowałem i uzgodniłem, że dostanę gdy będą mi juz potrzebne.

• 2 tygodnie później...

To i ja pochwalę się swoją sztuką:

Ukryta Zawartość

IMG_3308.thumb.jpeg.ef8799bde564fea9ec08ff8c188c0473.jpeg

63732AD0-9E4B-4267-A6BC-23A571DC1F3D.thumb.jpeg.2bfc783dae549737cc2476f591e23fea.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 27.03.2024 o 00:30, madras napisał:

Stąd pomiary audio wykonuję interfejsem.

Diagram połączeń przechwytywania sygnału wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Rezystory tłumika zbalansowanego 1.5k oraz 2x3.3k muszą byc 1% metal film 0.6W. Dodatkowo 3.3k polecam sparować.
Rezystor 16om 100W.

Przymierzam się do zakupu tego focusrite'a i pytanie czy dobrze rozumiem że tak go należy podłączyć?obraz.thumb.png.60b554c412f558cfbbc99888ae3a3ff6.png
Czyli wyjście LINE OUTPUT z karty podłączamy bezpośrednio do gniazd RCA we wzmacniaczu, wyjścia głośnikowe wzmacniacza poprzez zbalansowany tłumik do gniazda "LINE INPUT" w karcie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Czyli wyjście LINE OUTPUT z karty podłączamy bezpośrednio do gniazd RCA we wzmacniaczu, wyjścia głośnikowe wzmacniacza poprzez zbalansowany tłumik do gniazda "LINE INPUT" w karcie?

Tak. Tak się to podłącza. Oczywiście wzmacniacz musi być obciążony podczas pomiarów. A tak na marginesie jeżeli potrzebujesz tą kartę to sobie kup. Ale jeżeli potrzebujesz po prostu jakąś kartę do pomiarów to nadal polecam Ci focusrite ale 2i2 3gen. Ma zniekształcenia poniżej tych deklarowanych w sieci a nawet poniżej 0.0005%thd. 

Lepiej do wejścia regulowanego, z przodu. Te z tyłu są nieregulowane i mają niską czułość. Headroom jest potrzebny, ale bez przesady ;) 

nagrywamy.com

17 godzin temu, gruchugruch napisał:

Kiedy patrzy się na transformatory od @Pawełkomandos to chyba wszyscy są zgodni, że nie ma On konkurencji w Polsce. Te trafa to faktycznie dzieła sztuki a dbałość o szczegóły na poziomie nie do osiągnięcia przez 99% producentów.

Na transformatory się nie patrzy tylko się ich słucha aby ocenić jakość.

Nie czepiam się, to świetnie trafa ale było już wiele postów „porównawczych” na tym wątku z których wynika że trafan i trafonika w zasadzie idą „łeb w łeb”. Więc od stwierdzenia „wszyscy są zgodni” odejmij proszę 1.

Edytowane przez GarbataPoczwara
57 minut temu, przemak napisał:

Lepiej do wejścia regulowanego, z przodu. Te z tyłu są nieregulowane i mają niską czułość. Headroom jest potrzebny, ale bez przesady 😉

A faktycznie nie zauważyłem. Bo używam tej 2i2 i tam nie ma wejść z tyłu. Przemak ma rację, po drugie pomiaru dokonujemy przy około -1dbfs a to najlepiej regulować potencjometrem na przodzie 🙂

W dniu 12.07.2024 o 11:00, madras napisał:

W REV4 następujące rzeczy zmieniłem:

•  
  • Dodałem rezystor 100Ω, żeby odczepy środkowe nie były podłączone bezpośrednio do masy. W przypadku awarii lampy mocy 7189 typu zwarcie grzejnik-katoda popłynąłby duży prąd zwarciowy żarzenia przez katodę.
  •  

Moim zdaniem nie. Wszystkie poprzednie rewizje płytek AU-70 PRO są wolne od usterek. Rewizja 1. jest wciąż moim referencyjnym wzmacniaczem.

Dodanie rezystora 100R do odczepów środkowych - wydaje się, że z punktu widzenia bezpieczeństwa lamp warto by to zaadaptować też do rev.3 - możesz coś podpowiedziec jak to zrobić miło, łatwo, przyjemnie i bezpiecznie ?

Pozdrawiam

2 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

Kiedy widzę wzmacniacz prezentowany na foto na tym Forum to mogę raczej odnieść się tylko do aspektów wizualnych i stąd moje stwierdzenie. Paradoksalnie transformatory  @Pawełkomandos są jedynymi, z tego projektu których nie słyszałem niestety. 😟

Błąd, to tak samo jakbyś lampy kupował oczami.

Sam chętnie posłuchałbym tej trafoniki, może uda się wprosić do @gruchugruch na kwadrat ze swoim klonem. Posłuchamy porównamy.

Koleżanki, Koledzy,

Mam pytanie luźno związane z AU70 - rozmyślam w temacie zdalnego sterowania do AU70 Pro i do obudowy chciałbym zastosować takie okrągłe "okienko" zamaskowane ciemoczerwonym kawałkiem plastiku przepuszczającego podczerwień i tak szukam i szukam na TME i róznych portalach i znaleźć tej maskownicy nie mogę.
Ktoś mniej więcej ma pomysł jaką frazę wpisać w wyszukiwarkę by coś sensownego się odnalazło?
Próbowałem z jakiegoś pilota z odzysku, ale na kilkadziesiąt pilotów jakie znalazłem wszystkie miały wystawioną gołą diodę na zewnątrz.
Jakby jakies rady, to by nie zaśmiecać tu tematu poproszę na prv. 

Edytowane przez Inmark
W dniu 31.07.2024 o 07:53, GarbataPoczwara napisał:

Przymierzam się do zakupu tego focusrite'a i pytanie czy dobrze rozumiem że tak go należy podłączyć?

Ukryta Zawartość

Czyli wyjście LINE OUTPUT z karty podłączamy bezpośrednio do gniazd RCA we wzmacniaczu, wyjścia głośnikowe wzmacniacza poprzez zbalansowany tłumik do gniazda "LINE INPUT" w karcie

Tak, własnie tak. Tylko pamietaj o odpowiednim schemacie podłączenia. Ja robię to tak:
434181578_1847626432339933_6882466576610774012_n.jpg.dfc8749a683b8808df938a284098dff4.thumb.jpg.51a09ad15159f83c9f4eb3b10e8cd61e.jpg

Rezystory tłumika zbalansowanego 1.5k oraz 2x3.3k muszą byc 1% metal film 0.6W. Dodatkowo 3.3k polecam sparować.
Rezystor 16om 100W.

Ponadto:

• Wyjście z interfejsu dajesz zawsze na full, aby na wejście wzmacniacz trafiał mocny, niezaszumiony sygnał.
  • Moc regulujesz potencjometerm VOLUME wzmacniacza. Ustawić na 1W drugi pomiar dla 20W. Polecam dobry miernik mierzący RMS 1kHz poprawnie, pomiary można porównywać kiedy są wykonywane przy tej samej mocy. Zniekształcenia rosną w miarę wzrostu mocy. Ten krok jest najtrudniejszy w robieniu pomiarów, szczególnie używajac RMAA, bo tam sygnał testowy jest lekko mniejszy, niż wynikałoby z dostępnego headroomu. Amplitudę testową sygnału testowego sprawdzałem oscyloskopem. Sygnał jest przerywany i mój multimetr go dobrze nie łapie.
  • czułość wejścia dopasuj na -3 dBFS potencjometrami z przodu dla sygnału testowego 1 kHz.
15 godzin temu, Inmark napisał:

Dodanie rezystora 100R do odczepów środkowych - wydaje się, że z punktu widzenia bezpieczeństwa lamp warto by to zaadaptować też do rev.3 - możesz coś podpowiedziec jak to zrobić miło, łatwo, przyjemnie i bezpiecznie ?

Nie jest to konieczne, ale jest to nice to have. Chodzi o to, żeby podłączyć odczepy środkowe do masy, ale nie bezpośrednio jak w rev3, ale przez rezystor 100om. Dla jasności chodzi o odczpy środkowe uzwojenia żarzenia lamp mocy i uzwojenia pomocniczego 12.6V. Wystarczy to, aby sprowadzić uzwojenie do potencjału masy, a jednocześnie ograniczy prąd zwarciowy w przupadku uszkodzonej, zwartej lampy mocy.

W dniu 30.07.2024 o 22:47, gruchugruch napisał:

Ładnie, widzę inspirację moim pierwszym prototypem z VU-metrami:) Pokaż jak wygląda w środku. BTW na biurko nadawałby się wariant AU-70 PRO Compact.

Wymiary:
au70pro_dimensions.thumb.jpg.b9b68586001c7e92706a6b72b1f02f82.jpg

Jest dużo mniejszy od np DreamAmpu:

452623656_360034947151745_1956224495786743366_n(1).thumb.jpg.ebdf2744a5ae29b0910e4f4bd4ed44ab.jpg

i od oryginalnego Sansui AU-70:

453766055_1009196390938497_7203865287960895075_n.thumb.jpg.3483cae78ec8cef0d2384a2c3d37ddaa.jpg

Obudowa na foto jest prototypem, jeszcze niegotowa - szlifuję pewne drobiazgi. Chcę, żeby projekt był perfekcyjny. Wiem, że niektorzy, którzy mają moje płytki czekają na nią. Proszę o cierpliwość 🙏

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
10 minut temu, madras napisał:

Tak, własnie tak. Tylko pamietaj o odpowiednim schemacie podłączenia. Ja robię to tak:

Ukryta Zawartość

Rezystor 16om 100W.

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytania:
- czy te wartości rezystorów tłumika 1.5k i 2x3.3k to są dobrane specjalnie pod obciążenie rezystorem 16Ω i czy będą pasowały pod obciążenie rezystorem 8Ω?
- czy można użyć rezystorów 1.6k i 2x3.2k? Uprościłoby mi to zakupy bo kupiłbym wtedy po prostu 10 rezystorów 1.6k

18 minut temu, madras napisał:

Moc regulujesz potencjometerm VOLUME wzmacniacza. Ustawić na 1W drugi pomiar dla 20W. Polecam dobry miernik mierzący RMS 1kHz poprawnie, pomiary można porównywać kiedy są wykonywane przy tej samej mocy.

Tego nie kumam. Jak multimetrem ustawić 1W/20W?

Ukryta Zawartość

Moc ustawiasz potencjometrem nie multimetrem. Tylko aby wiedzieć czy tam jest akurat np 1wat to jak to sprawdzić? No właśnie multimetrem. Wiesz jakie masz obciążenie to ze wzoru na moc obliczysz jakie powinno być napięcie na obciążeniu. 

9 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Tego nie kumam. Jak multimetrem ustawić 1W/20W?

Prawo Ohma i wzór na moc.

1W to 4V RMS zmierzone na 16 ohm.
20W to 17.88V RMS zmierzone na 16om.

Dla 8om napięcia będą oczywiście inne. Polecam wzory ze szkoły P=UI, R=U/I.

9 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

- czy te wartości rezystorów tłumika 1.5k i 2x3.3k to są dobrane specjalnie pod obciążenie rezystorem 16Ω i czy będą pasowały pod obciążenie rezystorem 8Ω?

Te wartości pasują też do 8om, nie trzeba tego zmieniać. Wartości są dobrane, pod impedancję wejścia liniowego interfejsu (stosunek impedancji musi być większy od 10:1 w całym paśmie, powiedzmy do 100kHz), a nie do obciążenia wyjścia wzmacniacza.

3 minuty temu, Audiovintyge4you napisał:

Wiesz jakie masz obciążenie to ze wzoru na moc obliczysz jakie powinno być napięcie na obciążeniu. 

Dokładnie tak, jak napisał przedmówca.

Edytowane przez madras

OK, teraz załapałem.
Czyli po przekształceniach U = sqrt(P * R) i przy 8 Ω dla 1W będzie 2.83V a dla 20W będzie 12.65V

18 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Nie czepiam się, to świetnie trafa ale było już wiele postów „porównawczych” na tym wątku z których wynika że trafan i trafonika w zasadzie idą „łeb w łeb”. Więc od stwierdzenia „wszyscy są zgodni” odejmij proszę 1.

Tylko, że kolega @safer nie odnosił się do ich parametrów (potem przyznał, że nawet ich nie słuchał), a jedynie do jakości wykonania i aspektów wizualnych. A te są poza wszelką konkurencją i możesz zaklinać rzeczywistość a tego i tak nic nie zmieni.

26 minut temu, madras napisał:

Te wartości pasują też do 8om, nie trzeba tego zmieniać. Wartości są dobrane, pod impedancję wejścia liniowego interfejsu (stosunek impedancji musi być większy od 10:1 w całym paśmie, powiedzmy do 100kHz), a nie do obciążenia wyjścia wzmacniacza.

A czy można użyć rezystorów 1.6k i 2x3.2k? Wtedy rezystor 3.2k "zrobiłbym" z szeregowo połączonych dwóch 1.6k

15 minut temu, FONos napisał:

Tylko, że kolega @safer nie odnosił się do ich parametrów (potem przyznał, że nawet ich nie słuchał), a jedynie do jakości wykonania i aspektów wizualnych.

Tak, wiem. Tu już zależy co się komu podoba. Mnie jakoś nie rajcują gołe trafa, ale może to tylko ja tak mam.
A już na pewno nie dopłacę 2.6k za takie "walory wizualne".

2 godziny temu, madras napisał:

Obudowa na foto jest prototypem, jeszcze niegotowa - szlifuję pewne drobiazgi. Chcę, żeby projekt był perfekcyjny.

Jak szlifujesz drobiazgi to mam taki jeden że zwyczajowo pozycja "ON" włącznika zasilania jest do góry a nie do dołu. A jakby jeszcze dało się zamówić wersję z czarnymi panelami i obudową w kolorze "hitachi orange" to sam bym kupił 😁

p.s. nie jestem prawnikiem ale pamiętam że p. Bielewicz w swoich materiałach wspominał że może sprzedawać kity pod warunkiem że nie będzie używał ani nazwy producenta ani oznaczenia modelu

15 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Jak szlifujesz drobiazgi to mam taki jeden że zwyczajowo pozycja "ON" włącznika zasilania jest do góry a nie do dołu.

Ja używam konwencji Marshallowskiej:

Ukryta Zawartość

16 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

A jakby jeszcze dało się zamówić wersję z czarnymi panelami i obudową w kolorze "hitachi orange" to sam bym kupił 😁

Myślę, że da radę pomalować na hitachi orange proszkowo z drobną strukturą.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, madras napisał:

Myślę, że da radę pomalować na hitachi orange proszkowo z drobną strukturą.

To będzie hit sprzedaży

2 minuty temu, madras napisał:

Ja używam konwencji Marshallowskiej:

ok, to sprawę wyjaśnia.

A tak z czystej ciekawości: projekt już trwa od dłuższego czasu a ciągle nie widzę, czy pojawiła się jakaś wersja z przedwzmacniaczem RIAA (chyba, że przegapiłem)

Takiej opcji „wbudowanej” w projekt klona nie widziałem. Od Reduktora są osobne kity jeden półprzewodnikowy i jeden lampowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi