Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym "maznąl" je czarną farbą i po kłopocie. Także nadal uważam, że się czepiasz. Rozumiem, że jak zapłaciłeś krocie, to masz prawo, ale ten "kit" jest w wielu wersjach i pieniądzach.

Edytowane przez ampman
W dniu 17.03.2024 o 17:30, gruchugruch napisał:

Offtop 🙃

Sprzedam nowe trafo sieciowe do Sansui au-70 od Ogonowski LO TS180-4/70.

Trafo z odczepem na 240v.

Cena 450pln.

Podbijam. Sprzedam za 300 PLN. Ktoś potrzebuje?

Edytowane przez gruchugruch
W dniu 1.09.2024 o 22:09, GarbataPoczwara napisał:

Sprawa wyjaśniona. Transformatory zostaną wymienione.

No Przemek mi zaimponował. Chyba już żeśmy się odzwyczaili od takiej otwartości na klienta. Brawo !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałem się pochwalić, brakuje osłony na trafan i panelu z drewna, ale jestem zadowolony 

Ukryta Zawartość

Jak poprawić przesłuchy międzykanałowe (stereo crosstalk) bez cięcia płytek?
Resztę mam już w miarę ogarniętą:

AU-70 Pro by @madras:

Ukryta Zawartość

DreamAmp by @GarbataPoczwara:
obraz.thumb.png.17104127706d012d033c8fae7179b7e3.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oho, trudne się wylosowało... No nic, na razie parkuję temat.

W międzyczasie poprawiłem jeszcze nieco pozostałe parametry wzmacniacza:
1W, 17mA, 8Ω:

Ukryta Zawartość

Przy 20W udało się zejść ze zniekształceniami poniżej 0.9%
20W, 17mA, 8Ω:
obraz.thumb.png.be344eb9cbf9f2aab55b81324244ad84.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudne, ponieważ pewnie mało kto dysponuje zapleczem umożliwiającym tak szczegółowe pomiary. Ja też nie podejmuję się doradzania. Na razie to nie mój poziom 🙂

Jestem jednak ciekaw Twoich doświadczeń z "tuningiem" DreamAmp-a w kierunku poprawy parametrów. Zechciałbyś podzielić się rozwiązaniami / wnioskami ?

Na razie mam taki pomysł żeby sprawdzić czy te przesłuchy nie powstają przypadkiem w przedwzmacniaczu podając sygnał z RMAA bezpośrednio na płytkę 6AN8.

A co do zmian to
- dołożyłem drugie 9400uF przed rezystorem w żarzeniu przedwzmacniacza tak żeby powstał filtr C-R-C
- bardzo starannie dobrałem pary lamp mocy (mają największy wpływ na zniekształcenia THD i IMD) i równie starannie ustawiłem im prąd spoczynkowy
- w katodach lamp przedwzmacniacza przywróciłem „reduktorowe” 4k7 zamiast „sansujowych” 2k5 (mocno poprawia się „noise level” i „dynamic range”)
- cały tor audio dostał niskoszumowe rezystory Vishay Dale i kondensatory Miflex oraz Elna Silmic dedykowane do audio. Na płytce mocy kondensatory dodatkowo dobierałem parami mimo że miały tolerancję w zakresie 2%.

@GarbataPoczwara Dzięki za odpowiedź. Widzę że nie mając takich możliwości pomiarowych i kierując się jedynie intuicją, podążam tym samym tropem 🙂

- na płytce zasilacza SinusNoise jest już przewidziany filtr C-R-C w obwodzie żarzenia (2x10000uF) Tutaj nic nie musiałem dokładać
- lampy mocy (i pozostałe) także jak najdokładniej paruję. Z resztą, cały projekt zacząłem od zdobycia jak największej puli lamp, aby mieć z czego je dobierać.
- w torze audio również niskoszumowe rezystory Vishay Dale i wszędzie tam gdzie gabaryty i raster kondensatorów pozwalał, kondensatory polipropylenowe. Ja postawiłem na WIMA'y dobierane z tolerancją max 2%. Na kombinowanie z innymi kondensatorami jeszcze przyjdzie czas 🙂
Z elektrolitów w torze audio kojarzę jedynie C54 i C55 przy lampach 6AN8. Tutaj dałem Nichicon z seri UKA (do zastosowań audio) jako kompromis pomiędzy parametrami a deklarowaną żywotnością. Nie wiem jeszcze jak się sprawdzą.

Za to zaciekawiły mnie wnioski dot. rezystorów w katodach lamp przedwzmacniacza. Zaopatrzyłem się w obie wartości rezystorów i będę chciał sprawdzić oba warianty.

Moje możliwości pomiarowe nie są jakieś wyszukane ani drogie. Mam multimetr, Focusrite Scarlett 2i2 3gen za ok 600 złotych plus leciwy laptop. Uważam że to były dobrze wydane pieniądze bo nie wyobrażam sobie jak można budować wzmacniacz za grube tysiące złotych i nie mieć jak go pomierzyć tylko kierować się słuchem.
Nie kupowałem „białych płytek” bo to dla mnie bez sensu kupić zestaw Reduktora i połowę wyrzucić do kosza. Przy odrobinie umiejętności można samemu zrobić płytki do żarzenia DC przedwzmacniacza jak i ustawiania biasu.

Te Nichicony też miałem początkowo. To dobre kondensatory ale na zakupioną partie 10 sztuk wszystkie miały ok. 36 - 37uF zamiast 33uF. A ponieważ zamawiałem Vishaye to przy okazji pomyślałem że zobaczę jak wyglądają Elny i na zakupioną partię 10 sztuk wszystkie miały 33uF, nawet nie musiałem dobierać. Ale brzmieniowo wg mnie nie ma między nimi różnicy. Chodziło mi bardziej o trzymanie się jak najbliżej wartości 30uF ze schematu Sansui.

Wimy nawet dobrze sparowane dają wg mnie słabą kontrolę basu. U mnie było go za dużo, wzmacniacz miał takie gitarowe brzmienie. Na Miflexach bas jest tylko wtedy kiedy trzeba. Ale to już bardziej kwestia osobistych preferencji bo w pomiarach różnic nie widziałem. Poza tym łatwiej dobrać elementy z fabryczną tolerancją 2% niż 10%

2k5 w katodach dają zbyt duże wzmocnienie i to „widać słychać i czuć”. Wystarczyło lekko ruszyć gałkę głośności. Nie wiem jak to wygląda na układzie przedwzmacniacza madras-a bo tam jest jeszcze kilka innych elementów pozmienianych ale na płytce Reduktora zdecydowanie lepiej wygląda 4k7

W dniu 23.06.2024 o 17:28, Thibor napisał:

Witam, wygłąda na to, że lampa padła, żarzy się z boku. Wiecie może co jest przyczyną takiego rozjaśnienia się lampy? Obok jest druga lampa z pary i się nie żarzy z boku.

Lampy są we wzmacniaczu od nieco ponad roku. Słuchania po 2h dziennie. Nie wiem czy to już czas ich żywota, czy jakaś wadliwa była ta lampa.

Wzmacniacz działa, dzwięk nie ucierpiał znacznie. Już zamówiłem nowy zestaw lamp. Tym razem 6p14p-ER. I niesłucham, brak mi tego dźwięku, bo mój stary tranzystor nie ma polotu w porównaniu do naszych klonów.

Ukryta Zawartość

Czy obudowa wentylowana jest?
Bo jak nie to przy 8 lampach to tam niezły piekarnik musi być… 

Ukryta Zawartość

Witam

Jakby ktoś potrzebował już wydrukowanego mojego projektu uchwyt na płytkę zasilacza SinusNoise do obudowy Army. Mogę wydrukować, proszę kontakt priv. Piszę bo dostałem takie pytania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krótko o moich przejściach z montażem wzmacniacza. Na trafa od Przemka czekałem 10 miesięcy. To były czasy 🙂
Płytki RS ver 9, przy czym od razu płytka zasilacza od Mariusza. Obudowa Arama. Ważniejsze modyfikacje, które jeszcze pamiętam - dosyć szybko wymieniłem potencjometr z 100k na drabinkę 250k. Alps 100k (kupiony w sklepie lampyelektronowe.pl) miał duży rozjazd między kanałami - wartością dodaną zmiany jest przyjemniejszy dla mnie (gdy używam) wpływ filtra kontur.
Potem zmiana sprzężenia zwrotnego - uparłem się, że skoro mam polutowaną płytkę lamp mocy to nie będę kupował nowej - dało się to zrobić przepinając kabelki. Potem dodanie dzielnika napięcia. Zmiana wartości filtra. Od początku trafo sieciowe (Trafan) odrobinę buczało (instalacja w obudowie z przekładkami). Transformator trafił do Przemka (mieszka kilka ulic ode mnie) ale niespecjalnie to pomogło. Kolejny kontakt i Przemek przekazał mi nową wersję transformatora - dużo większy przekrój rdzenia i teraz pracuje bezgłośnie. Jeszcze raz pochwalę takie podejście do klienta. Zacząłem kolejną zmianę - ustawienie bias dla każdej lampy osobno. Jak popatrzyłem ile płytka z lampami mocy ma już przeróbek i podłączeń niezgodnych z opisem to kupiłem i zamontowałem płytkę od Mariusza. Wzmacniacz do tej pory mierzyłem tylko oscyloskopem (może mierzyłem to za dużo powiedziane). Jak znajdę czas to w końcu użyję mojego Focusrite'a 2i2 ver4. W planie jeszcze mam wyrzucenie filtru kontur i wstawienie patentu madrasa. Dzisiaj mając wybór zrobiłbym pewnie wszystko wg jego projektu. Podziękowania dla wszystkich osób zaangażowanych.

W dniu 23.09.2024 o 21:31, irekka napisał:

Jak znajdę czas to w końcu użyję mojego Focusrite'a 2i2 ver4.

Użyj koniecznie, jestem bardzo ciekaw rezultatów. Mało na forum mamy takich pomiarów konstrukcji.

W planie jeszcze mam wyrzucenie filtru kontur i wstawienie patentu madrasa.

Dobry pomysł. U mnie przy potencjometrze 100k filtr kontur był zbyt płytki i nie spełniał swojej roli.
Więc go wylutowałem, zwłaszcza że Miflexy mi się nie mieściły na płytce i musiałem zrobić dla nich miejsce 😁

Dzisiaj mając wybór zrobiłbym pewnie wszystko wg jego projektu.

To by było pójście na tzw. "łatwiznę". A z płytek Reduktora też da się zrobić dobry wzmacniacz, nie gorszy niż na płytkach madrasa.

Edytowane przez GarbataPoczwara

Dzisiaj mając wybór zrobiłbym pewnie wszystko wg jego projektu.

3 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

To by było pójście na tzw. "łatwiznę". A z płytek Reduktora też da się zrobić dobry wzmacniacz, nie gorszy niż na płytkach madrasa.

@GarbataPoczwara dlaczego sądzisz, że wykonanie projektu wg @madras-a byłoby pójściem na łatwiznę? Gość zrobił pcb zgodnie ze swoją ugruntowaną inżynierską wiedzą, wyeliminował błędy popełnione przez RS-a zoptymalizował okablowanie itp. Dodatkowo zebrał bardzo przychylne recenzje na jednym z forów, którego nazwy tutaj nie mogę wymienić bo dostaje się tutaj za takie info bana na tydzień na pisanie. Nie wydaje mi się, żeby było pójściem na łatwiznę czerpanie wiedzy od ludzi, którzy potrafią pewne rzeczy wykonać lepiej i prościej. Oczywiście wyjątkiem moglo by być tutaj wykonanie konstrukcji metodą p2p ale tego nie chce się (niestety) zrobi c nikomu łącznie z mówiącym te słowa 😀

Pójściem na łatwiznę byłoby wyrzucenie zakupionych płytek RS do kosza i zakup nowych od madrasa. W tym sensie.

Też uważam że projekt od madrasa jest dużo lepszy od reduktora, ale jak ktoś już nieświadomie „wdepnął” w te płytki to sytuacja jest jeszcze do uratowania. Nie namawiam na płytki RS, bo są do dupy. Wiem coś o tym.

12 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Nie namawiam na płytki RS, bo są do dupy. Wiem coś o tym.

Kiedo jako pierwszy o tym wspomniałem dawno temu niemalże zrównano mnie tu z ziemią. Lepiej nie formułuj takich tez bo "bijesz" prosto w osoby uznawane za autorytety.... 

Nie widziałem żeby ktoś Ciebie czy kogokolwiek innego za to równał z ziemią. Zbudowałem wzmacniacz na płytkach RS i mam mocne dowody na to by twierdzić że są do dupy.

A RS z tego co widziałem na tym forum to raczej tutaj autorytetem nie jest.

Edytowane przez GarbataPoczwara

Mój wzmacniacz zaczął grać gdzieś tak w marcu 2023. Przez ten czas wielokrotnie go rozkręcałem i wprowadzałem zmiany. I za każdym razem jak widzę tą plątaninę kabli (mimo, że są pospinane) to mam uczucie niedopracowania projektu. Z różnych względów nie planuję przesiadki na projekt madrasa - ale u niego widać ład w połączeniach. Jak zmieniałem płytkę z lampami mocy na tą od Mariusza miałem obawy co do brumu - ścieżki żarzenia są na PCB a nie jak w pozostałych projektach poprowadzone skrętką. Pewnie wówczas powinien był zrobić pomiary porównawcze. Ale nie zauważyłem a w zasadzie nie usłyszałem różnicy. Miałem w planie wyrzucenie złącz ARK i wlutowanie kabelków w PCB. Przy każdej zmianie cieszyłem się, że tego nie zrobiłem. Wszystkie kable mają na końcach zaciskane tulejki.

W dniu 18.09.2024 o 18:33, GarbataPoczwara napisał:

Jak poprawić przesłuchy międzykanałowe (stereo crosstalk) bez cięcia płytek?
Resztę mam już w miarę ogarniętą:

AU-70 Pro by @madras:

Ukryta Zawartość

DreamAmp by @GarbataPoczwara:
obraz.thumb.png.17104127706d012d033c8fae7179b7e3.png

Zapytam w drugą stronę - jak zejść z IMD (mierzonym bez szumu, ostatni pomiar)? Osiągnąłeś wynik prawie dwukrotnie lepszy.
Moim zdaniem przy tych poziomach crosstalku nie ma już za bardzo sensu walczyć o więcej poza sztuką dla sztuki. Chyba że dysponujesz pokojem odsłuchowym, a nie typowo - kolumnami wpasowanymi w pokój, gdzie optymalność ustawienia koliduje z funkcjonalnością pomieszczenia. Mój wariant wzmacniacza (na czerwonych płytkach projektowanych daaawno temu z madrasem) osiąga kiepskie 51 dB - i nie słyszę potrzeby poprawy. Za to IMD chętnie bym poprawił, bo mam wynik taki sam, jak PRO madrasa. Jakich lamp używasz?

Przy tym poziomie crosstalku przyglądałbym się uważnie prowadzeniu masy (i zasilania) - każde odstępstwo od reguł może pogorszyć separację kanałów. Np. można sobie popsuć przez złe połączenia masy od wejść RCA do gwiazdy zasilania. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tenkowal
14 minut temu, tenkowal napisał:

Zapytam w drugą stronę - jak zejść z IMD (mierzonym bez szumu, ostatni pomiar)? Osiągnąłeś wynik prawie dwukrotnie lepszy.

Nie mam pojęcia, samo tak wyszło 🙂

16 minut temu, tenkowal napisał:

Jakich lamp używasz?

12AX7 TungSol, 6AN8A Raytheon, 6P14P-EW

19 minut temu, tenkowal napisał:

Przy tym poziomie crosstalku przyglądałbym się uważnie prowadzeniu masy (i zasilania) - każde odstępstwo od reguł może pogorszyć separację kanałów. Np. można sobie popsuć przez złe połączenia masy od wejść RCA do gwiazdy zasilania.

Mam tylko jedno połączenie masy gniazd RCA.
Masa zasilania połączona z chassis poprzez rezystor 10Ω równolegle z kondensatorem 100nF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 5.03.2023 o 14:25, Inmark napisał:

Ocho, po dyskusji o kablch teraz będzie dyskusja o kondensatorach. Myślałem, że chodzi o róznicę w wartościach a nie w kolorach czy kroju czcionki na obudowie 😉 

Słyszałem od kolegi, że jego znajomy słyszy różnicę w kolorze otuliny na kondensatorach w prostowniku zasilacza a jego wójek to nawet w kolorze naklejki na twardym dysku, na ktrórym trzyma pliki Hi-Res przed skopiowaniem na kartę SD for Audio - jak jest czarna naklejka, to pliki przechodzą i są potem matowe i nieco ciemne w odłuchu. 🙂 

Ukryta Zawartość

Jam jest!

Każdego, kto ośmieli się rzec, że mój Dreamamp nie jest najlepszy na świecie, pozywam w szranki na walkę pieszą, alibo konną, na kopie, topory, na krótkie, alibo długie miecze!

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Strzyga napisał:

Jam jest!

Chyba jeszcze nie gra, więc na razie to najgorszy jest sonicznie. 😉

Na bogato, wiec pytanie: a słuchał może z drabinką zamiast "alpsowatego" potka ? 

7 minut temu, OLES napisał:

Chyba jeszcze nie gra, więc na razie to najgorszy jest sonicznie. 😉

Na bogato, wiec pytanie: a słuchał może z drabinką zamiast "alpsowatego" potka ? 

Gra, jak najbardziej, i to DOBRZE gra😀! Nie słuchałem z drabinką. Ewentualnie, w którą stronę idą z nią zmiany w dźwięku? Jeżeli zwiększa się rozdzielczość, szczegółowość, to ja dziękuję. Jupitery pokazują tyle samo informacji, co Mundorf Supreme S/G/O. Tyle, że jest lekko bardziej 'złoty' na górze. Słychać, w którym zębie wokalista ma plombę:) Na szczęście nie ma nacisku na sybilanty, bo wyrzuciłbym go przez okno:) Jednak od przegięcia dzieli mnie cienka, czerwona linia. Poza tym miejsca na zmiany u mnie, praktycznie, brak. 

Gra piękną barwą. Chętnie porównałbym go z że zrobionym na Wimach i zrobionym na Mundorfach Evo oil. Naprawdę ciekawi mnie takie porównanie.

@Strzyga a to gratuluję; tak drabinka to krok w kierunku o jakim pisałeś. Nie musi to być tożsame z "ostrością" czy "hirurgią", choć generalnie jednak "schładza". 

5 minut temu, OLES napisał:

@Strzyga a to gratuluję; tak drabinka to krok w kierunku o jakim pisałeś. Nie musi to być tożsame z "ostrością" czy "hirurgią", choć generalnie jednak "schładza". 

Nie no.... 'Chodzi' już 2 miesiące, czyli - wygrzany:) To jest dobry wzmacniacz. Pan K. Bielewicz miał znakomity pomysł i inicjatywę. Gratulacje! Chociaż, jakby zobaczył mój egzemplarz, to by się 'przekręcił' - wewnętrzne okablowanie Neotech, bezpieczniki Hi Fi Tuning, gniazda WBT i takie tam... Ja Reduktora oglądam, ale słucham tylko siebie😜. Natomiast z miłą chęcią posłuchałbym kilku innych egzemplarzy dla porównania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Strzyga napisał:

Ja Reduktora oglądam, ale słucham tylko siebie😜

Najtrafniejsza konkluzja jaka kiedykolwiek przewinęła się w tym wątku. Brawo!

• Pokaż nowe odpowiedzi