Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, PiterSan napisał:

Dziękuję wszystkim Kolegom za odpowiedzi w kwestii parowania lamp, a zwłaszcza kram i Roman_66094, którzy bezpośrednio odnieśli się do postawionego problemu czyli braku pomiaru/parowania nachylenia w oferowanych lampach u sprzedawcy i nieco rozwiali moje wątpliwości.

Zapytałem go również wcześniej o tą kwestię i niestety otrzymałem mało konkretną odpowiedź. Nie wiem czy on nie zrozumiał o co został zapytany czy nie ma pojęcia, ale wygląda na to, że u tego sprzedawcy lepiej nie ryzykować zakupu. Oferuje lampy znacząco taniej niż pozostali, więc być może coś jest na rzeczy.

"Yes, these are Russian tubes, we measure them with the Russian device with which the manufacturer measures them, at the parameters given by the manufacturer.
We do not measure "transconductance". For these tubes, the manufacturer has not determined such a parameter, nor under what conditions it is measured."

Do obejrzenia: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Akurat używane, ale podaje jako przykład.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
35 minut temu, Thibor napisał:

Tutaj są 7189 dostępne. 

Ukryta Zawartość

Pary (i kwadry) są niedostępne. Poza tym to są lampy z nowej produkcji w Rosji - czy to nie są tak naprawdę 6P14P ze zmienioną nazwą? Tak jest z EL84 Sovteka - to 6P14P. Mierzą się jak 6P14P, a nota to wprost przeróbka noty 6P14P, tylko nazwa zmieniona na EL84.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tenkowal

Doczytałem w wolnej chwili. Marka Tung-sol została przejęta przez New Sensor Corporation, która jest jednocześnie właścicielem marki Sovtek... to silna poszlaka, że 7189 produkcji rosyjskiej to nie te same lampy 7189, które produkowano w USA. W dodatku znalazłem (dość kulawą) notę tych lamp na stronie trzeciej marki należącej do New Sensor Corporation:

Ukryta Zawartość

Maksymalne napięcie anody 300 V (jak 6P14P przy mocy traconej na anodzie powyżej 8 W). Oryginalne 7189 Tung-sol miały bezwarunkowo dopuszczalne 400 V. Dozwolone moce strat 14 W na anodzie i 2,2 W na siatce drugiej - identycznie jak 6P14P, inaczej niż 7189 (12 W i 2 W). Dla mnie to wystarczające informacje, by uznać, że te lampy nie są wykonywane zgodnie z 7189 ze starej produkcji, tylko są rebrandowanymi 6P14P.
Link do noty oryginalnej lampy 7189 Tung-Sol z epoki:

Ukryta Zawartość

Lepiej kupić wprost 6P14P ze starej produkcji lub "EL84" Sovteka niż te dziwolągi po zawyżonej cenie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, tenkowal napisał:

Pary (i kwadry) są niedostępne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz kwadry 6P14P-ER

Co prawda oznaczone jako NN, ale może się nadadzą.

Ukryta Zawartość

W dniu 16.11.2022 o 18:01, Bumpalump napisał:

Schematami nie ma się co sugerowac, jest tyle błędów co włosów na głowie 

I to nie dotyczy tylko sansui

Zakładac że tak jest to wykonany przez RS klon AU-70 i wzorowany dokładnie na podstawie schematu jest dziełem przypadku i błędów schematu...

No litości..

Póki co w wszystkich jego odcinkach o Dreamamp-ie słyszę, że "prosze się wzorować na dostępnym schemacie AU-70".

2 godziny temu, Rjs49ce napisał:

Zakładac że tak jest to wykonany przez RS klon AU-70 i wzorowany dokładnie na podstawie schematu jest dziełem przypadku i błędów schematu...

No litości..

Póki co w wszystkich jego odcinkach o Dreamamp-ie słyszę, że "prosze się wzorować na dostępnym schemacie AU-70".

Żeby cokolwiek klonować to trzeba mieć oryginalny egzemplarz jako wzór. 

Bez tego wszystkie klony to luźne wariacje, świetnym przykładem były kiedyś klony Accuphase, accuphase celowo bądź przypadkowo też bardzo dobrze chroni swojego interesu.

Dostępne schematy pozwalają na naprawę ale nie na wykonane klona.

11 godzin temu, Bumpalump napisał:

Tak, tak...

A schematy (service manual ) dla serwisu są specjalnie zmieniane ( wartości elementów, połączenia - słowem "lużne wariacje" ) żeby serwis przypadkiem nie zdradził tajemnicy..

9 hours ago, Rjs49ce said:

Tak, tak...

A schematy (service manual ) dla serwisu są specjalnie zmieniane ( wartości elementów, połączenia - słowem "lużne wariacje" ) żeby serwis przypadkiem nie zdradził tajemnicy..

Masz, czytaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, Bumpalump napisał:

Żeby cokolwiek klonować to trzeba mieć oryginalny egzemplarz jako wzór. 

Bez tego wszystkie klony to luźne wariacje, świetnym przykładem były kiedyś klony Accuphase, accuphase celowo bądź przypadkowo też bardzo dobrze chroni swojego interesu.

Przecież RS miał oryginalnego Sansui i to nie jednego więc miał z czego klonować 🙂

Borewicz88, ze sposobem pomiaru mogę się zgodzić na różnice.

Ale nie zgadzam się na twierdzenie, że schematy w service manual nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości - co sugeruje Bumpalump.

Co więcej w dobrej serwisówce mamy szereg informacji, procedur regulacji, punktów pomiarowych, oscylogramów itp co daje serwisantowi możliwość "odtworzenia" działania urządzenia do punktu wyjściowego fabrycznego.

Innaczej nie ma to sensu. Naprawiłem w życiu sporo dobrego sprzętu audio i nie mówie tu tylko o jakiś budżetowych gratach. I zawsze dobry service manual nie odbiegał od rzeczywistości. Choćby taki Revox ma schematy rysowane ręcznie a nie znalazłem tam nigdy błędów, a nawet wszekie zmiany są dodatkowo opisane erratą. 

21 minutes ago, Rjs49ce said:

Borewicz88, ze sposobem pomiaru mogę się zgodzić na różnice.

Ale nie zgadzam się na twierdzenie, że schematy w service manual nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości - co sugeruje Bumpalump.

Co więcej w dobrej serwisówce mamy szereg informacji, procedur regulacji, punktów pomiarowych, oscylogramów itp co daje serwisantowi możliwość "odtworzenia" działania urządzenia do punktu wyjściowego fabrycznego.

Innaczej nie ma to sensu. Naprawiłem w życiu sporo dobrego sprzętu audio i nie mówie tu tylko o jakiś budżetowych gratach. I zawsze dobry service manual nie odbiegał od rzeczywistości. Choćby taki Revox ma schematy rysowane ręcznie a nie znalazłem tam nigdy błędów, a nawet wszekie zmiany są dodatkowo opisane erratą. 

Facet raczej wie co mówi. Zapytałem go bezpośrednio o schemat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Borewicz88
3 godziny temu, Borewicz88 napisał:

Masz, czytaj:

Ukryta Zawartość

Generalnie nie powinna być to żadna nowość, podając parametr Ra czy Raa danego transformatora oprócz przetransformowanego obciążenia powinno się też uwzględniać co najmniej rezystancję uzwojeń, ewentualnie jeszcze reaktancję rozproszenia (ale tutaj już sytuacja robi się niejednoznaczna bo istotną rolę odgrywa  f sygnału i w sumie Xc też ma znaczenie...)

Z tego co widziałem analizując dane techniczne producentów TG to raczej Ra czy Raa wynikało tylko czystego obciążenia rezystancyjnego.

Także nie ma co się tutaj szarpać wzajemnie o to Raa bo te wszystkie TG mają 6200R, 8000R i jednocześnie nie mają🙂 Biorąc pod uwagę jeszcze pewien inny fakt, o którym wolę tu teraz nie pisać (mógł bym kogoś urazić 😂), lepiej się wyluzować z racji piątku i pomarzyć o pięknym brzmieniu wzmacniaczy marzeń podłączonych do systemu elektroenergetycznego, w którym napięcie fazowe zmienia się w ciągu kilkunastu sekund o kilka procent, a THD to już cholera wie 🙂

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Pawełkomandos napisał:

Generalnie nie powinna być to żadna nowość, podając parametr Ra czy Raa danego transformatora oprócz przetransformowanego obciążenia powinno się też uwzględniać co najmniej rezystancję uzwojeń, ewentualnie jeszcze reaktancję rozproszenia (ale tutaj już sytuacja robi się niejednoznaczna bo istotną rolę odgrywa  f sygnału i w sumie Xc też ma znaczenie...)

Z tego co widziałem analizując dane techniczne producentów TG to raczej Ra czy Raa wynikało tylko czystego obciążenia rezystancyjnego.

Także nie ma co się tutaj szarpać wzajemnie o to Raa bo te wszystkie TG mają 6200R, 8000R i jednocześnie nie mają🙂 Biorąc pod uwagę jeszcze pewien inny fakt, o którym wolę tu teraz nie pisać (mógł bym kogoś urazić 😂), lepiej się wyluzować z racji piątku i pomarzyć o pięknym brzmieniu wzmacniaczy marzeń podłączonych do systemu elektroenergetycznego, w którym napięcie fazowe zmienia się w ciągu kilkunastu sekund o kilka procent, a THD to już cholera wie 🙂

Teraz już wiem dlaczego nazywa się wzmacniacz marzeń. Poprostu trzeba marzyć aby zagrał pięknie. Oczywiście żarcik. 

Spieracie się tu o parametry transformatorów czy całego "klona" a większość nawet go nie słyszała (nie mówiąc o oryginale). Od kiedy to parametry grają? Ileż to jest przypadków, gdy na papierze jest słabo a brzmi pięknie i na odwrót?

Jako ciekawostkę przytoczę słynne studyjne monitory Ymaha NS-10M. Beznadziejne parametry, zaprojektowane początkowo jako zestawy domowe, ale się nie przyjęły. Za to mimo to znalazły zastosowanie w studiach nagraniowych i były używane przez większość z nich. Właśnie dzięki swoim niedoskonałościom pozwalały realizatorom tworzyć świetne nagrania.

Zatem proponuję umawiać się na odsłuch (a została na grupie FB taka możliwość ogłoszona), posłuchać brzemienia, samemu zdecydować i przestać analizować wykresy.

Koledzy,

Temat z innej beczki, a mianowicie dobrane pary lamp 6an8. Znajomy z Teksasu chce mi opchnac swoje zasoby. Parametry na zalaczonym zdjeciu. Sa jacys chetni? Proponuje 350pln + wysylka z Polski za pare. Ja zadbam o transport USA - Polska i dystrybucje.

Chetnych prosze o wiadomosc na priv. Prosze o wskazanie konkretnej pary/par z obrazka.

Pozdrawiam,

Kamil

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 hours ago, KamilKJ said:

Koledzy,

Temat z innej beczki, a mianowicie dobrane pary lamp 6an8. Znajomy z Teksasu chce mi opchnac swoje zasoby. Parametry na zalaczonym zdjeciu. Sa jacys chetni? Proponuje 350pln + wysylka z Polski za pare. Ja zadbam o transport USA - Polska i dystrybucje.

Chetnych prosze o wiadomosc na priv. Prosze o wskazanie konkretnej pary/par z obrazka.

Pozdrawiam,

Kamil

Ukryta Zawartość

Co mówią parametry np. 40/90? Raczej nie jest to prąd triody/pentody.

Ukryta Zawartość

11 hours ago, Borewicz88 said:

Co mówią parametry np. 40/90? Raczej nie jest to prąd triody/pentody.

Zacytuje odpowiedz ktora uzyskalem:
Those are the test results from TV7D/U. I test for gas, shorts, grid leakage, microphonics and transconductance. If it fails the first 3 tests, it goes to the trash. I rarely have a noisy tube but those generally get trashed unless the noise is minimal and that gets marked on the tube. Transconductance is the test that matters the most and I use that to match tubes.

Tv7 podaje wyniki 0-120. To jest tylko skala kora mowi o transkonuktancji. Zeby sie dowiedziec ile to jest trzeba znac poloznie przelacznika zakresu. U nas w US podczas sprzedazy podaje sie najczesciej tylko cyfre 0-120. poniewaz to odzwierciedla transkonduktancje. Jesli lampa ma niska emisje to jest odrzucana jako zla. Tak wiec jesli cyfry na lampach sa zblizone to lampy sa teoretycznie sparowane. tv7 to jeden z lepszych testerow demobil z army. Ja uzywam miernika tej samej firmy Hickok ale na szczescie ma skale Umhos (europejskie np. 2000umhos to 2ma/v)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro transformatory głośnikowe to taki porzedmiot pożadania a na dodatek sporów , proponuję rozpisać konkurs na najlepiej wykoanane  trafo wg podanych parametrów . 

😉

Transformatory głośnikowe we wzmacniaczu lampowym to nie miedziane kabelki, drogie kondensatory, rezystory, to kluczowy element odpowiedzialny za dźwięk, może dlatego ludzie tyle o nich piszą. 

ja proponuje nie stawiać spacji przed przecinkami, kropkami - dziwnie to wygląda.

Doskonale wiem co to transformatory głośnikowe i jakie jest ich znaczenie w konstrukcji. Dziwi mnie tylko że na forum pasjonatów konstrukcji, jedni przed innymi robią wielkie tajemnice w imię komercyjnego sukcesu. Całe szczęście że dawniej twórcy projektów dzielili się swoją wiedzą......   

tu już jeden podzielił się "tajemnicą" drugi stworzył z tego transformatory bez dostępu do oryginału 🙂

są rzeczy dla "pasjonatów konstrukcji" i dla ludzi z wymaganiami żeby spełnić te wymagania ktoś musi zainwestować pieniądze, czas w imię komercyjnego sukcesu.

Edytowane przez januszowe
W dniu 15.11.2022 o 02:13, Bumpalump napisał:

Wszystkie trafa do AU-70 miały Zp 6.2k

Zarówno te które szły na 1 montaż jak i te przeznaczone dla serwisów producenta

Te które mają 8k a nie są oznaczone numerem modelu są trafami serwisowymi do AU-1000A

na oryginalnym schemacie jest 8k

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.11.2022 o 17:51, 2w1 napisał:

Doskonale wiem co to transformatory głośnikowe i jakie jest ich znaczenie w konstrukcji. Dziwi mnie tylko że na forum pasjonatów konstrukcji, jedni przed innymi robią wielkie tajemnice w imię komercyjnego sukcesu. Całe szczęście że dawniej twórcy projektów dzielili się swoją wiedzą......   

To przekonałeś się na własnej skórze jakie to jest forum. To forum, na którym jest bardzo mała garstka ludzi wnoszących cokolwiek i udostępniających darmo swoją wiedzę i projekty. Większość to szara masa, która jest manipulowana przez sprzedawców ich naganiaczy i różnej maści cwaniaków. Większość wartościowych użytkowników już dawno stąd uciekła i raczej nie wróci.

Gość

(Konto usunięte)

W pewnym uproszczeniu, nawój obu transformatorów wygląda w następujący sposób: 

Sansui_VS_Hashimoto.thumb.jpg.6b19af41fcf4e551cfd404d9d8638831.jpg

Teraz już każdy wie, jak nawinąć oryginał. #UTM7077

Edytowane przez igsaudio
  • Pokaż nowe odpowiedzi