Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Inmark napisał:

U mnie, ze względu na nieletnie pociechy w domu, lampy muszę zamknąć w klatce lub obudowie. Rozglądałem się, rozglądałem i przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Otóż można ten "klon" spróbować schować w obudowę odzyskaną ze wzmacniacza tranzystorowego. I niech to będzie taki psikus... mam Technicsa SU-VZ320 tak znienawidzonego przez RS-a a ja będę prawdopodobnie upychać w to coś wymarzony AU-70. Powyższe nie jest głównym argumentem, myślałem o innych obudowach ale to jest rozwiązanie tanie jak barszcz, mnie odpowiada wizualnie, obudowa jest całkiem solidna i estetyczna, ma sporo otworów wentylacyjnych (3/4 góry i z 1/2 boków - spód trzeba ewentualnie perforować dla lepszej wentylacji) i będzie pasować do reszty sprzętu jaki mam. Jest tu jednak jeden warunek musze wykonać swoją wersję PCB by to zmieściło się na wysokość i pasowało ewentualnie do otworów i dystansów montażowych oryginalnego PCB - czyli i lampy i elementy muszą być po stronie TOP PCB. Będę testował też PCB w wersji IGS ale również spojrzę na "oryginał" RS-a. Najbardziej podoba mi się jednak koncepcja @voltamper ale nie wiem czy będzie pasować 😉
Jest jeszcze SU-VZ220 identyczny gabarytowo ale z jedną gałką mniej na froncie bo nie wszystkie manipulatory będą wykorzystane do „klona” więc ten potencjalnie jest jeszcze bardziej obiecujący.

Ja też docelowo zamykam wszystko w budzie bez eksponowania lamp. Elementy lutuję od strony podstawek do lamp - przez to zyskuje się 2-3 cm wysokości - jeszcze zależy od tego co tam wsadzimy.

13 minut temu, Inmark napisał:

U mnie, ze względu na nieletnie pociechy w domu, lampy muszę zamknąć w klatce lub obudowie. Rozglądałem się, rozglądałem i przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Otóż można ten "klon" spróbować schować w obudowę odzyskaną ze wzmacniacza tranzystorowego. I niech to będzie taki psikus... mam Technicsa SU-VZ320 tak znienawidzonego przez RS-a a ja będę prawdopodobnie upychać w to coś wymarzony AU-70. Powyższe nie jest głównym argumentem, myślałem o innych obudowach ale to jest rozwiązanie tanie jak barszcz, mnie odpowiada wizualnie, obudowa jest całkiem solidna i estetyczna, ma sporo otworów wentylacyjnych (3/4 góry i z 1/2 boków - spód trzeba ewentualnie perforować dla lepszej wentylacji) i będzie pasować do reszty sprzętu jaki mam. Jest tu jednak jeden warunek musze wykonać swoją wersję PCB by to zmieściło się na wysokość i pasowało ewentualnie do otworów i dystansów montażowych oryginalnego PCB - czyli i lampy i elementy muszą być po stronie TOP PCB. Będę testował też PCB w wersji IGS ale również spojrzę na "oryginał" RS-a. Najbardziej podoba mi się jednak koncepcja @voltamper ale nie wiem czy będzie pasować 😉
Jest jeszcze SU-VZ220 identyczny gabarytowo ale z jedną gałką mniej na froncie bo nie wszystkie manipulatory będą wykorzystane do „klona” więc ten potencjalnie jest jeszcze bardziej obiecujący.

Zamontuj wszystko metodą PTP. Wszystko zmieścisz a i wszelkiie modyfikacje łatwiej przeprowadzić.  

W dniu 9.01.2023 o 12:26, igsaudio napisał:

Mamy pewne opóźnienie, za które bardzo przepraszam. Raz już zrobiliśmy szybko, teraz chcemy zrobić dobrze. 
Zatem sprawa wygląda tak: Wszystkim, którzy kupili nasze trafa UTM7070 proponujemy 3 opcje:
1. Zwrot pieniędzy
2. Bezpłatna wymiana UTM7070 na UTM7077.
3. Zakup UTM7077 bez zwracania UTM7070 w promocyjnej cenie 199zł za szt. Wówczas trafa 7070 można sobie zastosować we wspomnianym wyżej projekcie Pioneer. To przecież nadal świetne trafa.

Bardzo proszę o info o wybranej opcji na adres sklepu [email protected].
Wysyłki będą realizowane już w tym tygodniu. Oczywiście, cały czas można zamawiać transformatory w sklepie lub pisząc maila na podany adres. 

Obecnie wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I co wyszło z porównania transformatorów? Świety gral oryginalnego trafo został odnaleziony? Czy jest szansa na autoryzację UTM 7077? 

Ukryta Zawartość

Tak jak napisali poprzednicy, w rozwiązaniu RS nie podoba mi się wielopłytkowość skutkująca "pajęczyną" przewodów (co jeszcze da się przeżyć), oraz przede wszystkim mocno rozdmuchaną (gabarytowo) obudową.  Wiem że w którymś ze swoich filmów RS uzasadnił takie podejście do budowy wzmacniacza, ale jeśli problemy o których mówił dało się w jakiś sposób rozwiązać lub obejść, to projekt @voltamper podoba mi się znacznie bardziej.

Szczególnie interesująco wygląda możliwość odwzorowania obu konfiguracji (RS i AU) oraz porówiania ich ze sobą. Poza tym, możliwość wygodnej zamiany lamp 5AN8-6AN8, oraz ECC83-6N2P i ustawienia BIAS-u dla każdej lampy mocy oddzielnie, to jest coś o czym myślałem od samego początku 🙂

Dla mnie jednak bardzo ważna jest dostępność obudowy do danego projektu. Niestety, nie mam możliwości warsztatowych ani czasu na samodzielną rzeźbę więc dla mnie jest to sprawa kluczowa. Jeśli więc do płytek od @voltamper będzie dostępna równie kompaktowa jak PCB obudowa (bardzo chętnie zamknięta, ale z wydajną wentylacją), to jak najbardziej jestem zainteresowany.

12 minut temu, Wire_Guy napisał:

I co wyszło z porównania transformatorów? Świety gral oryginalnego trafo został odnaleziony? Czy jest szansa na autoryzację UTM 7077? 

Także jestem ciekaw wyników. Sam oczekuję na trafa Pana Pawła. Mają być w przyszłym tygodniu. Resztę już mam.

20 minut temu, Wire_Guy napisał:

Myślę, że RS nie zechce autoryzować UTM nawet gdyby "grały" wybitnie. Takie tam moje przypuszczenie nie oparte na żadnych przesłankach a zapewne wrecz nieprawdziwe. Sinus Audio ma dużo bardziej otwarte podejście, RS wygląda, że stoti na stanwoisku brać co jest i wiecej d. nie zawracać. Musimy sami posłuchać, potestować - gdyby tylko Trafan zechciał mieć parę testową do odsłuchów to ja bym chętnie (kiedyś) skorzystał. Wyznacznikiem są (powinny być) nasze własne uszy a nie kogoś innego. 

Godzinę temu, 2w1 napisał:

Zamontuj wszystko metodą PTP. Wszystko zmieścisz a i wszelkiie modyfikacje łatwiej przeprowadzić.  

W tym przypadku nie zaoszczędzę raczej na wysokości - kable od cokołów lamp gdzieś trzeba poprowadzić - raczej nie wyjdzie mniej niż: spód obudowy & dystans 5-10 mm & PCB 1,6 mm & cokół lampy & lampa & wolna przestrzeń by miało gdzie się wentylować & wierzch obudowy. A właśnie - ja tu na razie teoretyzuje - ktoś życzliwy może mi pomóc i zmierzyć ile mierzy cokół od PCB do jego górnej krawędzi ? Wysokość lampy to już mogę zmierzyć 🙂 

I jeszcze jedno chciałbym zauważyć - RS jest jaki jest - można lubić, można i nie lubić, ale ma niezaprzeczalne zasługi dla reaktywacji czy wręcz rozpropagowania zainteresowania Sansui AU-70. Obecnie mamy nieporównywalnie lepszą sytuację chociażby z dostępnością najbardziej krytycznego elementu czyli transformatorów głośnikowych - dwa lata temu mieliśmy co? Czasem trafiające się oryginały na ebay w stanie nieznanym i w cenie kosmicznej by nie powiedzieć komicznej, serwisowe Hashimoto podobnie czy Transcendar z nieznaną i niepewną bo emerytowaną dostępnością.
Przynajmniej za to jedno Panu Krzysztofowi należą się słowa podziękowania. Mnie zainspirował i zainteresował.

58 minut temu, Inmark napisał:

... ile mierzy cokół od PCB do jego górnej krawędzi ?...

Taka podstawka:

spacer.png

mierzy od PCB do górnej krawędzi ok. 13,7mm - 13,9mm.

4 godziny temu, Inmark napisał:

Ja i @madraskorzystamy z obudów Hammonda z serii 1441, konkretnie 1441-32 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). W takim pudle wzmacniacz na własnych płytkach mieści się bez problemu, jest sporo luzu w środku. Do tych obudów można dokupić perforowaną klatkę antydziecięcą, przez którą trafa i lampy powinny być widoczne - tej klatki nie testowaliśmy w praktyce, ale wedle parametrów z noty katalogowej wszystko powinno się zmieścić. 

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.b21d9b3770ce92cf56d5a0ed18054e26.png
Uwaga: do obudowy trzeba niestety osobno kupić dno (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i zestaw śrubek (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Kupowaliśmy obudowy w Tube-Town.net, bo mimo wysyłki zza granicy wyszło nam taniej niż z TME. 

Tylko to rozwiązanie wymaga samodzielnego wykonania otworów, co okazało się być bardziej upierdliwe niż się spodziewałem. Istnieje też seria aluminiowych obudów w tym formacie, może byłyby łatwiejsze w obróbce. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Inmark napisał:

I jeszcze jedno chciałbym zauważyć - RS jest jaki jest - można lubić, można i nie lubić, ale ma niezaprzeczalne zasługi dla reaktywacji czy wręcz rozpropagowania zainteresowania Sansui AU-70. Obecnie mamy nieporównywalnie lepszą sytuację chociażby z dostępnością najbardziej krytycznego elementu czyli transformatorów głośnikowych - dwa lata temu mieliśmy co? Czasem trafiające się oryginały na ebay w stanie nieznanym i w cenie kosmicznej by nie powiedzieć komicznej, serwisowe Hashimoto podobnie czy Transcendar z nieznaną i niepewną bo emerytowaną dostępnością.
Przynajmniej za to jedno Panu Krzysztofowi należą się słowa podziękowania. Mnie zainspirował i zainteresował.

100% zgoda. Przy okazji dowiedziałem się od Tomka Krugera trochę więcej o takim typie sprzężenia katodowego. Będzie to można porównać samodzielnie z rozwiązaniem klasycznym. Mam skleconą już pierwszą wersję od RS - ale cały czas czekam na transformatory wyjściowe. Zamówione mam Trafonica i UTM7077. Te jako pierwsze pójdą do porównań. Potem zbuduję wersję na ECF80 od igsaudio no i zobaczymy jak wtedy wypadną oba transformatory. Jak się temat trochę uformuje i Trafany będą dostępne w krótszym czasie to też się skuszę. Może pojawią się też na rynku wtónym. W międzyczasie postaram się też o trafa od Pietro4. Zrobił mi kiedyś całkiem udane klasyczne UL PP dla EL84 na rzc. A jak się rozkręcę to wezmę jeszcze pewnie od UTM wersję na rzc. Jeszcze jak będzie dostępna płytka od voltampera to też biorę. Równolegle zaczynam też swój projekt UL PP na EL84 ale pędzony tylko triodami (takie wstępne założenie).

Co do obudów. Nie bójcie się tak tych zamkniętych skrzynek. Jeśli jest odpowiednia perforacja, to EL84 spokojnie w takiej budzie mogą chodzić.

5 godzin temu, Inmark napisał:

...

W tym przypadku nie zaoszczędzę raczej na wysokości - kable od cokołów lamp gdzieś trzeba poprowadzić - raczej nie wyjdzie mniej niż: spód obudowy & dystans 5-10 mm & PCB 1,6 mm & cokół lampy & lampa & wolna przestrzeń by miało gdzie się wentylować & wierzch obudowy. A właśnie - ja tu na razie teoretyzuje - ktoś życzliwy może mi pomóc i zmierzyć ile mierzy cokół od PCB do jego górnej krawędzi ? Wysokość lampy to już mogę zmierzyć 🙂 

Wiesz, w takim przypadku można pomyśleć o poziomym umieszczeniu lamp. Wtedy nawet w 1U na upartego wejdzie. Tylko z trafami będzie kłopot ;).

Lampy poziomo, obudowa zamknięta jak najbardziej... trafa nie sprawiają kłopotu, bez przesady... tak budowałem swoje Miniwatt'y i bardzo mile je wspominam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ampman
17 godzin temu, tenkowal napisał:

Ukryta Zawartość

Strasznie brzydka ta obudowa, dzieci beda sie jej baly, klatka faradaya, wyglada jak z horroru, obudowa z lat 30.

Gdybym mial skladac wzmacniacz  (babelki nie zrobiły sobie krzywydy), miala by byc tania zamiast wraku Technicsa kupil bym:

Ukryta Zawartość

panel srebrny czarny do wyboru umieścił na niej tylko wylacznik z podswietlanym oringiem + Pokrywa stalowa z dodatkowymi wentylacyjnymi otworami jest dostepna + pilot do sterowania glosnoscia, cudo to by nie bylo ale przynajmniej nie straszylo by dzieci i gości, na aliexpres jest duza oferta

Ten pomysł z Technicsem jeszcze gorszy powiedzial bym ze strasznie kiczowaty (atrapy nieuzywanych przyciskow, logo producenta na nie swoim wzmacniaczu mozna tak wymieniac)

Co do lamp ludzie nie dajcie robic z siebie jeleni. Ruskie lampy za 850! tu na forum widzialem kolega sprzedaje po 400 na ebay macie oferty litwinow ukraincow z cenami 350-400 zł - 4 dobrane to samo tyczy sie lamp sterujacych 5an8 6an8/a! Nie badzcie jeleniami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Damian77
7 godzin temu, voltamper napisał:

@Damian77Co do tych pierwszych się nie wypowiadam ale mógłby kolega wskazać rozsądne miejsce zakupu 5AN8/6AN8?

Zgadza się pierwszą czwórkę 6P14P -ER kupiłem z Estonii za 400 a druga czwórka tych samych z Ukrainy za ok 420 ( z VATem ). 

W dniu 14.01.2023 o 08:57, Damian77 napisał:

Gdybym mial skladac wzmacniacz  (babelki nie zrobiły sobie krzywydy), miala by byc tania zamiast wraku Technicsa kupil bym:

Ukryta Zawartość

panel srebrny czarny do wyboru umieścił na niej tylko wylacznik z podswietlanym oringiem + Pokrywa stalowa z dodatkowymi wentylacyjnymi otworami jest dostepna + pilot do sterowania glosnoscia, cudo to by nie bylo ale przynajmniej nie straszylo by dzieci i gości, na aliexpres jest duza oferta

Ten pomysł z Technicsem jeszcze gorszy powiedzial bym ze strasznie kiczowaty (atrapy nieuzywanych przyciskow, logo producenta na nie swoim wzmacniaczu mozna tak wymieniac)

O gustach trudno dyskutować, jednakże dla mnie wzorem wyglądu obudowy zamknietej są Audionote (klony) i McIntosh w klatce.

Modushop robi całkiem fajne obudowy - sam mam dwie takie (np. RIAA BuPhono) - opcja warta rozważenia tym bardizej, że można sobie u nich zamówić wycięcie otworów wg własnego widzimisie. 

McIntosh.png

ANK.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te "wzmacniacze marzeń" to straszne potworki, jeszcze ładnego nie widziałem, w tych dedykowanych obudowach im droższa wersja tym brzydszy, jak ktoś ma coś ciekawego to niech wkleja zdjęcia

1 godzinę temu, januszowe napisał:

Te "wzmacniacze marzeń" to straszne potworki, jeszcze ładnego nie widziałem, w tych dedykowanych obudowach im droższa wersja tym brzydszy, jak ktoś ma coś ciekawego to niech wkleja zdjęcia

I bardzo szkoda. Dość kosztowny w realizacji projekt, a na końcu zapakowany w "coś”.  To powinno jakoś wyglądać. Możliwości jest bardzo dużo, a widać tendencję do bylejakości. 

Ja chętnie posłuchałbym tego wzmacniacza. Jeśli komuś nie za daleko do Łodzi to chętnie zaoferuje możliwość porównania z innymi konstrukcjami lampowymi (PP na 6V6GT i EL34 oraz SE 300B).

W dniu 14.01.2023 o 09:24, voltamper napisał:

@Damian77Co do tych pierwszych się nie wypowiadam ale mógłby kolega wskazać rozsądne miejsce zakupu 5AN8/6AN8?

Chętnie również poznam to miejsce. 
6P14P-ER są, powiedzmy, popularne i jest kilka obiecujących ofert na ebayku tak 5AN8/6AN8 nic, zero, null.

Wszystko jest ok, ale akurat w tym układzie lampy mogą pracować powyżej lub na granicy parametrów z katalogu, więc należy stosować oryginalne 7189A lub wersje militarne 6p14p. Mają one wyższą wytrzymałość co pozwala na dłuższą żywotność w trudnych warunkach pracy.

2 godziny temu, Inmark napisał:

6P14P-ER są, powiedzmy, popularne i jest kilka obiecujących ofert na ebayku tak 5AN8/6AN8 nic, zero, null.

Jak to zero?

Ukryta Zawartość

Cała masa w różnych cenach.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, januszowe napisał:

Problem zaczyna się od fatalnie zaprojektowanych płytek. Ustawienie w "amfiladzie" 😉  wymusza bardzo złe proporcje całego urządzenia.  Gdybym podjął decyzję konstrukcji w oparciu o te płytki usiłowałbym ustawiać je może w dwóch rzędach ale i tak zwężenie zaledwie o szerokość jednej płytki.  

Wyszukiwarka ebay czasem mnie zadziwia - negatywnie. 

A pytanie - czy któryś zestaw lamp sterujące-mocy któregoś z producentów jest może jakoś bardziej znany i polecany z uwagi na dobre brzmienie?

2 godziny temu, 2w1 napisał:

Problem zaczyna się od fatalnie zaprojektowanych płytek. Ustawienie w "amfiladzie" 😉  wymusza bardzo złe proporcje całego urządzenia.  Gdybym podjął decyzję konstrukcji w oparciu o te płytki usiłowałbym ustawiać je może w dwóch rzędach ale i tak zwężenie zaledwie o szerokość jednej płytki.  

Przy tych kilku elementach na krzyż zastosowanie oddzielnego PCB jest pozbawione jakiegokolwiek sensu. Lepiej zainwestować w porządne podstawki do montażu przestrzennego np CMC, EIZZ, czy nawet Beltone i zamocować je w otworach obudowy. Podstawka walutowana w PCB, wcześniej czy później będzie źródłem problemu.  

nie rozumiem po co to badziewie wstawiasz

lampy na olx widziałem na allegro jezeli chodzi o polske

na ebay tez troche tego jest

ps.

chyba ze konwerter z lampa pomyliles 🙂

Edytowane przez januszowe
On 1/16/2023 at 5:22 AM, Inmark said:

Cos na Allegro jest:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może z was zainteresuje ten link, kupiłem tam sobie dwie sztuki. Przyszło w tydzień.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Thibor napisał:

Może z was zainteresuje ten link, kupiłem tam sobie dwie sztuki. Przyszło w tydzień.

Ukryta Zawartość

New Old Stock tubes, not tested

i nie parowane.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Inmark napisał:

New Old Stock tubes, not tested

i nie parowane.

12ax7 i 6an8 nie muszą byc parowane, @madras udowodnil to pomiarami  i opisał pare stron do tylu w tym tutaj wątku. 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi