Skocz do zawartości
IGNORED

Soundbar czy zestaw stereo do 2,5-3k do filmów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono,

Potrzebuję pomocy w wyborze sprzętu do salonu do muzyki oraz filmów w cenie do ok 2500zł. Oczywiście mam pełną świadomość, że "prawdziwe KD zaczyna się od 6k", a mój salon liczy sobie 25mkw i nie mam fizycznie miejsca na zestaw KD z jakiegokolwiek zdarzenia, więc do wyboru mam soundbary albo jakiś zestaw stereo.

Jeśli chodzi o soundbary w tym budżecie generalnie wszyscy polecają Sonos Beam, ale ten sprzęt nie ma subwoofera i podobno kiepsko sobie radzi z formatami filmowymi.

Samsunga HW-Q70R chwalą w rtings, a do tego ma system 3.1 (lepsze dialogi), przy czym niedawno zastąpili go modelem Q70T, więc Q70R powinien być na wyprzedzażach.

Yamaha YAS-209 to podobno najlepszy "budget pick", ale to jest system 2.1, podczas gdy Samsung to 3.1. ,a więc ten drugi ma dedykowany kanał centralny dla lepszych dialogów.

Jeśli chodzi o zestawy stereo sensowną opcją wydaje się być Audio Pro A26 - aktywne monitory, które muzycznie powinny dać czadu, ale obawiam się, że przy filmach i braku subwoofera bedzie po prostu biednie. Plus dochodzi problem wysokości. Monitory aktywne powinny się znajdować na wysokości uszu, co komplikuje sprawy i wymaga chyba dokupienia osobnych standów. Nie da się również ukryć, że w przypadku filmów przestrzenność oraz wyrazistość dialogów będzie - w porównaniu do zestawów 3.0 lub 3.1 - raczej marnawa.

Co o tym myślicie? Może macie jakieś inne propozycje?

a Audio Pro A36 może? Malutkie podłogówki, gdzie basu nie zabraknie. Pod muzykę super. Z tymi kanałami typu 3.1 i pochodne dziwne jak ustawisz dźwięk? Na stereo czy 5.1? 

Audio Pro i Yamahę można odsłuchać u nas. Zapraszam ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Soundbar do muzyki raczej nie będzie idealny, ale przy takim budżecie może to być najlepsze rozwiązanie. Popatrz na takie urządzenie jak Polk audio MagniFi Max.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy tylko ja mam wrażenie, że nagminnie pojawiające się zapytania o podobne urządzenia audio z nowych kont forumowych są "inspirowane" przez sprzedających taki asortyment?

4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może? Malutkie podłogówki, gdzie basu nie zabraknie. Pod muzykę super. Z tymi kanałami typu 3.1 i pochodne dziwne jak ustawisz dźwięk? Na stereo czy 5.1? 

Audio Pro i Yamahę można odsłuchać u nas. Zapraszam ?

Problem w tym, że zależy mi przede wszystkim na filmach, a nie muzyce w przypadku kina domowego. Na odsluchy koncertów niestety rzadko kiedy mam czas. A36 brzmi ciekawie, pytanie, czy "dowiezie" taki poziom przestrzenności jak soundbar? Innymi slowy, czy stereo w ogole nadaje sie jako KD?

Niestety nie mam miejsca na setup 5.1 - głośniki mogą się znaleźć wyłącznie po obu stronach telewizora, gdyż surroundy musiałbym ustawić chyba na kaloryferze i szafce. Po prostu nie mam jak. Rozumiem, ze tego Samsunga w sklepie stacjonarnym nie ma?

2 godziny temu, Q21 napisał:

Soundbar do muzyki raczej nie będzie idealny, ale przy takim budżecie może to być najlepsze rozwiązanie. Popatrz na takie urządzenie jak Polk audio MagniFi Max.

Polk audio to zestaw 5.1, ktory w moim przypadku odpada. Jednoczesnie, w internecie jest sporo opinii na temat trzeszczenia/strzelania bezprzewodowego subwoofera/surround'ow i wolalbym sie nie pisac na tego typu "przygody".

1 godzinę temu, RobertG7 napisał:

Czy tylko ja mam wrażenie, że nagminnie pojawiające się zapytania o podobne urządzenia audio z nowych kont forumowych są "inspirowane" przez sprzedających taki asortyment?

Mylny trop. Soundbary to po prostu kwestia chwilowej mody i niezaprzeczalnej wygody, która przemawia do 90% nie-audiofilskich kupujących.

Typowy Kowalski, slyszac, ze ma wydac 6k-10k na zestaw 5.1, podlaczyc do tego 8m kabli, tak, zeby przy najblizszej okazji nie wybic sobie przy ich pomocy zebow, ustawic to wszystko w odpowiednich odleglosciach od siebie i najlepiej dostosowac akustycznie pomieszczenie zwyczajnie puka sie po glowie. 

Mam pelna wiedze, ze soundbar to nie jest optymalne rozwiazanie, ale majac z tylu glowy swiadomosc, ze optymalne rozwiazanie to tak naprawde zestaw za 10k, wytlumione pomieszczenie i izolowane kable po 100zl za metr, z pelna premedytacja zgadzam sie na kompromisy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Freezy

W ramach "burzy mózgów" oczywiście ? 

Kupujesz coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wywalasz do garderoby dwa efektowe, resztę ustawiasz i masz 3.1 głównie do filmów,

zapewne też z plików bo ma USB plus nawet tuner. Wysokość frontów może pasować.

Za resztę możesz sobie kiedyś dokupić jakieś frontowe z wyższej półki ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski