Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

Oto artykuł reklamowy z gazety hobbystycznej, który ukazał się w 1976 roku. Gdyby dzisiejszy sprzęt był produkowany w podobnym standardzie nie byłoby wątpliwości czy kupować używane.

"Pożar rozpoczął się na pierwszym piętrze przeniknął na drugie piętro, gdzie znajdował się mój Marantz 2270, i ostatecznie pochłonął trzecie piętro. Podłogi zawaliły się i spadły do piwnicy, gdzie Marantz pozostał zasypany gruzem i wodą aż do marca, kiedy przyjechała firma rozbiórkowa.

Kiedy mężczyźni podnosili gruz do ciężarówek, zauważyłem część sprzętu, który moim zdaniem mógł być Marantzem. Poprosiłem robotnika, aby zrzucił ładunek, a odbiornik spadł 20 stóp na ziemię.

Z czystej ciekawości przyniosłem uszkodzony odbiornik do mojego mieszkania i po podłączeniu do niego nowego przewodu zasilającego podłączyłem go. Wszystkie niebieskie światła zapaliły się. Podłączyłem słuchawki i FM grało idealnie. Następnie przetestowałem go z moim magnetofonem kasetowym, a na końcu z głośnikami i gramofonem. Wszystko również grało idealnie."

Francisco Espina Newport, Rhode Island

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdjęcie Clervsouched

Amplituner Marantz 2270 pana Espiny nadal spełnia specyfikacje fabryczne. Projektujemy cały sprzęt Marantz tak, aby działał w ekstremalnych warunkach, zapewniając niezrównaną niezawodność rok po roku. Tak jak nowy Marantz 2275 — nawet lepszy od swojego niesamowitego poprzednika. Marantz - Brzmimy lepiej.

Poświadczone notarialnie oświadczenie pana Espiny znajduje się w aktach Marantz Company, 1976 Marantz Co., Ine, spółki zależnej Superscope, Inc., 20525 Nordhoff St., Chatsworth. CA 91311.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
3 minuty temu, Gargan napisał:

Gdyby dzisiejszy sprzęt był produkowany w podobnym standardzie nie byłoby wątpliwości czy kupować używane.

I tak byś zepsuł. 🤭

.

3 godziny temu, Gargan napisał:

Oto artykuł reklamowy z gazety hobbystycznej, który ukazał się w 1976 roku. Gdyby dzisiejszy sprzęt był produkowany w podobnym standardzie nie byłoby wątpliwości czy kupować używane.

"Pożar rozpoczął się na pierwszym piętrze przeniknął na drugie piętro, gdzie znajdował się mój Marantz 2270, i ostatecznie pochłonął trzecie piętro. Podłogi zawaliły się i spadły do piwnicy, gdzie Marantz pozostał zasypany gruzem i wodą aż do marca, kiedy przyjechała firma rozbiórkowa.

Kiedy mężczyźni podnosili gruz do ciężarówek, zauważyłem część sprzętu, który moim zdaniem mógł być Marantzem. Poprosiłem robotnika, aby zrzucił ładunek, a odbiornik spadł 20 stóp na ziemię.

Z czystej ciekawości przyniosłem uszkodzony odbiornik do mojego mieszkania i po podłączeniu do niego nowego przewodu zasilającego podłączyłem go. Wszystkie niebieskie światła zapaliły się. Podłączyłem słuchawki i FM grało idealnie. Następnie przetestowałem go z moim magnetofonem kasetowym, a na końcu z głośnikami i gramofonem. Wszystko również grało idealnie."

Francisco Espina Newport, Rhode Island

Ukryta Zawartość

Zdjęcie Clervsouched

Amplituner Marantz 2270 pana Espiny nadal spełnia specyfikacje fabryczne. Projektujemy cały sprzęt Marantz tak, aby działał w ekstremalnych warunkach, zapewniając niezrównaną niezawodność rok po roku. Tak jak nowy Marantz 2275 — nawet lepszy od swojego niesamowitego poprzednika. Marantz - Brzmimy lepiej.

Poświadczone notarialnie oświadczenie pana Espiny znajduje się w aktach Marantz Company, 1976 Marantz Co., Ine, spółki zależnej Superscope, Inc., 20525 Nordhoff St., Chatsworth. CA 91311.

Ten stary marantz był spox aten nowy to zapomnij że takie coś przeżyje 😁🤣

Ukryta Zawartość

Ten nowy Marantz to w klasie premium ma front z plastiku, ha ha ha 🤣 

Zaraz, zaraz... 🤔

...dużo droższe Rega, Electrocompanient, Gryphon też są plastikowe 😱😭💔

Edytowane przez Gargan
6 minut temu, Gargan napisał:

Ten nowy Marantz to w klasie premium ma front z plastiku, ha ha ha 🤣 

Zaraz, zaraz... 🤔

...dużo droższe Rega, Electrocompanient, Gryphon też są plastikowe 😱😭💔

W sensie że plastik gorzej gra? A może dlatego, że plastik więc lżejszy i dlatego gorzej gra? 

Albo jesteś miłośnikiem materiałoznawstwa 🙂

6 godzin temu, rafal735r napisał:

Ale tam nie ma ani jednego słowa "vintage". 

Bo teraz "vint-age" jest "new age" 🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Wrzucam bo to nie moje ale znane mi
Więcej napisałem w zakładce "nasze ..."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I do tego cocktail audio X50 W pełnym komplecie plus 1TB dysk. - 4500 zl

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Jacchusia gra tak samo jak aluminium tylko niszczy się dużo szybciej.

3 tygodnie mam Rega Aethos i front wygląda jakby kot za drapak go używał. Electrocompanient jest w tym względzie jeszcze gorszy i nie daj Boże uderzyć nim przy wkładaniu w szafkę. Rogi udrypiesz już za pierwszym razem, bo front trochę wystaje i jest szerszy niż standard. 

Gorszy jest tylko sprzęt malowany na piano black - pozdrowienia dla Cambridge Audio 😄

10 minut temu, rafał50 napisał:

To już w tym accuphase trzeba było wymieniać kondensatory? 🤔

On jest starszy od dinozaurów z forum - rok produkcji 1983.

To już w tym accuphase trzeba było wymieniać kondensatory?

Po tylu latach grania i grzania zdecydowanie tak. Ja nawet szybciej to robię jak kupie coś używanego bo może wylać, nie trzymać parametrów itp itd tylko trzeba się za portfel trzymać

43 minuty temu, rafał50 napisał:

Kurcze myślałem że nowszy ten acu, a to 42 lata 😲 i jeszcze za taką kasę, bałbym się kupić takiego vintage rarytasa 

Lepiej kupić takiego Marantz jak Ci kiedyś pokazywałem z 1976 niż Accuphase z 1983. Po pierwsze primo, wtedy jeszcze nie były tak dobrze zrobione jak dzisiaj. Po drugie primo, są bardziej skomplikowane. Po primo ultimo, łatwej znaleźć serwis do Marantz niż do Accuphase. 

29 minut temu, rafał50 napisał:

Właśnie,dlatego ja nie kupuje takich sprzętów,bo mnie nie stać i moim wujkiem,nie jest reduktor szumu 🙂

Mnie odmówił, kiedy szukałem serwisu do rzadkiego Creek Evo w super stanie z dziwną usterką, która okazała się wadliwymi przekaźnikami... po czym przyjął na warsztat inną wersję tego samego wzmacniacza, ale w stanie śmietnikowym. Chyba wybiera sobie przypadki, na których można lepiej zarobić. To samo odwalają mechanicy samochodowi w mojej okolicy. Pół roku zeszło mi z uruchomieniem auta, bo szukałem warsztatu, który w ogóle go przyjemnie do reperacji. Usterka musi być oczywista a sprzęt z wysypiska, żeby nie było ryzyka. Wtedy to wszyscy zainteresowani. Sprzęt w stanie sklepowym ale z dziwną usterką to nikt nie chce się dotknąć 🤷

Ciekawa teza z chęcią naprawiania sprzętów,lekko uszkodzonych nie, a padaki tak hmmmmm 🤔 reduktor szumu ma zapewne sporo chętnych do naprawy,trzeba by było go zachęcić mało spotykanym egzemplarzem, albo go znać troszkę chociaż, pewnie ma mnóstwo maili ,mega znany jest i wydaje mi się że w naprawie pewniak, mało dziś prawdziwych fachowców,sami pseudo fachowcy, wystawiają ręce tylko po forse, czytałem tu temat o wilk audio 

@rafał50 mało spotykany egzemplarz, mówisz? 

Ile widziałeś na własne oczy Creek Evo serii 1 - tych z 4 dużymi kondensatorami na kanał i wyświetlaczem jak w kalkulatorze? Evo 2 było trochę na Allegro. Evo 1 wygląda z wierzchu tak samo, ale w środku jest inaczej.

Facet, który go ode mnie kupił zjeździł w poszukiwaniu całą Polskę i jak zobaczył w jakim jest stanie i że daję do niego oryginalny pilot to złapał pod pachę i niemal z nim uciekł 😄

Ja mu mówię, że ten wzmacniacz się zacina i ma czasem foszka przy starcie a on na to: "Aha, aha... Ale cena jak się umawialiśmy, tak?". No i tyle go widziałem 😄

Nie miałem do czynienia z creekiem, nawet nie wiem jaki ma dźwięk 😁😁😁😁😁 historia niezła,facet akurat znał się ogólnie dobrze ,albo fan creeka 😁 wiedział co bierze, przeważnie każdy ma coś na oku,ja też na ilx mam pare rzeczy na oku,gdyby byla kasa, też bym bral pod pache i uciekał,bo oferta może się już nie powtórzyć 😁

Jak nie widziałeś to tak wygląda. 

Gdybym wiedział w którą stronę pójdzie branża HiFi to w życiu bym go nie sprzedał. Teraz ma 22 lata a wygląda lepiej od tych nowoczesnych pierdziawek za miliony.

Redaktor od szumu na konstrukcje Creek narzekał - pogadamy jak zaczną mu na warsztat wchodzić rzeczy z roku produkcji 2025 🤪

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba narzekał że się przegrzewają,to samo chyba mówił o musical fidelity, już nie pamiętam 🙂 branża HiFi poszła w w strone taka, że czytałem nawet że im mniej w środku,tym lepiej dla nas, ponieważ skraca to tor audio 

Właśnie,dlatego ja nie kupuje takich sprzętów,bo mnie nie stać i moim wujkiem,nie jest reduktor szumu

Rozumiem twoja strategię ale ja dzięki Inwestycyjinw re-capping mam sprzęt klasy grania na którą nigdy nie byłoby mnie stać. Zobacz po ile są nowe BATy. Grają świetnie ale cena
Tak to jest trochę zachodu, ale ja uważam że warto. Nie twierdzę że dzisiaj to "już nie robią takich klocków które tasak grają" , owszem robią tylko za jaką kasę.

To jedyny powód dla którego to robię i na razie pass mam co chciałem a nawet lepiej i trzeba muzy słuchać a nie kombinować.
Jedyne za co się zabiorę to akustyka w nowym pokoju odsłuchowym bo to świetnie wydana kasa

Mnie odmówił, kiedy szukałem serwisu do rzadkiego Creek Evo w super stanie z dziwną usterką, która okazała się wadliwymi przekaźnikami... po czym przyjął na warsztat inną wersję tego samego wzmacniacza, ale w stanie śmietnikowym. Chyba wybiera sobie przypadki, na których można lepiej zarobić. To samo odwalają mechanicy samochodowi w mojej okolicy. Pół roku zeszło mi z uruchomieniem auta, bo szukałem warsztatu, który w ogóle go przyjemnie do reperacji. Usterka musi być oczywista a sprzęt z wysypiska, żeby nie było ryzyka. Wtedy to wszyscy zainteresowani. Sprzęt w stanie sklepowym ale z dziwną usterką to nikt nie chce się dotknąć

Nie wiem jakiego Marantz polecales ale obawiam się że nie znasz budowy Accuphase o którym piszemy. Co więcej jest już kompleksowo zrobiony więc nie kupujesz do remontu tylko po remoncie. Podłączasz i słuchasz przez kolejne długie lata. Zachęcam do poczytania testów tej końcówki mocy i opinii posiadaczy na forach aby nie było że testy przekupione itp itd. jedna z najlepszych w historii tej firmy.
Kupujący dostanie zdjęcia z serwisu żeby też nie było ściemy i worek starych kondow prawdopodobnie. Znam człowieka i wiem jak podchodzi do tematu.

Jak nie widziałeś to tak wygląda. 
Gdybym wiedział w którą stronę pójdzie branża HiFi to w życiu bym go nie sprzedał. Teraz ma 22 lata a wygląda lepiej od tych nowoczesnych pierdziawek za miliony.
Redaktor od szumu na konstrukcje Creek narzekał - pogadamy jak zaczną mu na warsztat wchodzić rzeczy z roku produkcji 2025

Ukryta Zawartość

No niestety się z Taba w tym aspekcie zgadzam. I sądzę że sprzętu 2025 mogą nie trafić do RS bo to co się produkuje często z założenia ma się nie dać naprawić. Nie chcę jakiś teorii spiskowych snuć ale słabo to wygląda w środku.

Btw - ten creek podobnie wygląda do MF A2 - man m.in takiego . Gra w klasie A i podobna trochę budowa . I piękne granie dla łagodnych kolumn.

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Jedyne za co się zabiorę to akustyka w nowym pokoju odsłuchowym bo to świetnie wydana kasa

O, i znowu trzeba będzie sprzęt wymienić. 🤭

.

Najbardziej lubię takich handlarzy i ich zdjęcia,no i opis- no nie trzeba przedstawiać danego egzemplarza, kto zna ten wie 😁 i do tego piękny taborecik, może dla klientów do odsłuchów 🤔

No i ten drugi 🙂

Ukryta Zawartość

Cóż za piękny trawnik i chyba mata?🤔 Czy to stół do ping ponga ? Ups, do tenisa stołowego 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, Gargan napisał:

@Jacchusia gra tak samo jak aluminium tylko niszczy się dużo szybciej.

A wiesz, że np kolektor dolotowy w silniku może byc wykonany z tzw. plastiku? 🙂

Godzinę temu, rafał50 napisał:

Najbardziej lubię takich handlarzy i ich zdjęcia,no i opis- no nie trzeba przedstawiać danego egzemplarza, kto zna ten wie 😁 i do tego piękny taborecik, może dla klientów do odsłuchów 🤔

Kiedyś widziałem ogłoszenie na OLX jakiegoś magnetofonu, oczywiście mocno podkreslone, ze po serwisie.

Na zdjęcie w tle stał serwisant - WD 40 :)))))

Autentyczna historia.

1 minutę temu, Gargan napisał:

@Jacchusia tylko, że na kolektor dolotowy nie patrzę kiedy używam samochodu a na front panel we wzmacniaczu owszem.

To oczywiste, ale dlaczego patrzeniem "nie zauwazyłeś", ze to plastik?

57 minut temu, Jacchusia napisał:

To oczywiste, ale dlaczego patrzeniem "nie zauwazyłeś", ze to plastik?

Bo przez internet wyglądało jak szkło - z resztą ktoś to nawet tak opisał.

4 godziny temu, rafał50 napisał:

No i ten drugi 🙂

Ukryta Zawartość

Cóż za piękny trawnik i chyba mata?🤔 Czy to stół do ping ponga ? Ups, do tenisa stołowego 😁

Ukryta Zawartość

Czepiasz już się chyba na siłę. Mnie to zawsze interesuje czy sprzęt sprawny itd, a nie gdzie zdjęcie zrobione. Dla mnie to może i na księżycu. W obu przypadkach stan techniczny jest opisany jak należy, a w jednym nawet jakis przegląd był zrobiony. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi