Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Marek.S napisał:

Juz mialem te drogie srebrne Audioquesty (nawet Niagare 5000), Transparenty, MITy i inne dzikie weze. Zostawilem tanie QEDy i Supry, szkoda kasy. Polecam tez Neotecha.

Wszystko musi być dobrze dopasowane. Szczególnie kable. Widać w twoim systemie srebrne nie sprawdziły się.

Gdy system gra zbyt jasno nie ma sensu jego dalsze rozjaśnianie. I na odwrót. 🙃 Tak to działa ale działa dobrze. 

10 godzin temu, dedal75 napisał:

Myślenie nie boli 🤷🏿‍♂️

O co Ci chodzi?

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 4.02.2024 o 12:44, LJ3 napisał:

Kolekcja

Sony TA-N55ES TC-K790ES TC-K890ES ST-S730ES CDP-337ESD TA-E1000ESD Kolekcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robi wrażenie.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

5 minut temu, Tal napisał:

O co Ci chodzi?

Ty też nie czytasz ?

Ja dyskutuje z kimś innym zacytowałem twoją wypowiedź z linkiem , tylko tyle 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 9.02.2024 o 16:54, LJ3 napisał:

Sadzę, że jesteś uprzedzony do kabli. Wbrew pozorom kable "grają" i wnoszą wiele do systemu. 

Przykład, który podałem mogę opisać.

Na kablach znajomego, drogich, system wręcz "skrzeczał". Grał ostro, scena nieuporządkowana, hałaśliwa, uszy bolały po minucie. Miałem wrażenie, że to jarmark, a nie scena z muzyką. Na moim kablu wszystko się uspokoiło. Scena uporządkowana. Słychać gdzie znajdują się poszczególne instrumenty. Słychać głębię i przestrzeń wokół, która cała gra. Muzyka płynie i koi. Prócz muzyki - CISZA! 

To cecha dobrze dobranych do systemu kabli. W tym wypadku srebrnych. 

Na tym to polega! 

Próbuj eksperymentować, a przekonasz się. 

To jak gra kabel zależy od jego składu ale też od technologii wykonania. Nawet taki sam metal na kabel zgra inaczej w zależności od sposobu jego wykonania. Próbowałem. 

😇

To podaj przykład który to kabel wprowadził do systemu hałas, jarmark, że aż wszystko skrzeczy. Z chęcią takiego spróbuję. 

4 minuty temu, kghm napisał:

To podaj przykład który to kabel wprowadził do systemu hałas, jarmark, że aż wszystko skrzeczy. Z chęcią takiego spróbuję. 

Jestem drugi w kolejce.

De gustibus non est disputandum

Godzinę temu, Yankes napisał:

Ukryta Zawartość

image.webp

Kurcze wychowałem się na magnetofonach i z zainteresowaniem oglądam zawsze takie aukcje.

Na dodatek z dolby S 👍

Przewala się u mnie chyba Pioneer piwnicy  ,trzeba będzie zobaczyć jaki stan i czy działa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 godzin temu, kghm napisał:

Przykład podałem wyżej. To był kabel znajomego nie mój. 

Nie interesują mnie kable źle grające. 

21 godzin temu, J4Z napisał:

Ja z chęcią sprawdzilbym ten, który poukładał. Edit: nie robię sobie jaj!

Niedawno (gdzieś tu) dyskutowaliśmy o kablach z @Marcin Wielgus.  Tam dokładne namiary na kabel. 1 mb surowego  ponad 1000 zł. Konfekcja do zrobienia samemu. 

Wyszło ok. 3000 zł za 2 x 1m po konfekcji. 

Zbrodnia, niedużo więcej dałem za swój używany wzmacniacz, który wołałem od 3x droższego. Kolega nie pamięta jaki to przewód, że każe mi szukać?  

.

21 minut temu, J4Z napisał:

Zbrodnia, niedużo więcej dałem za swój używany wzmacniacz, który wołałem od 3x droższego. Kolega nie pamięta jaki to przewód, że każe mi szukać?  

Próbowałem znaleźć ale nie pamiętam w którym wątku była ta konwersacja, miesiąc, może dwa, trzy m-ce temu. 

Mnie nie było szkoda kasy, gdy usłyszałem, że kabel sprawdza się w każdym moim systemie, bez wyjątku. Płacisz za doskonałość, a nie za badziew! Doskonałość kosztuje!  Niestety. 

Jeżeli miałbym wsadzać ten kabel do systemu, za 5-10k, to też (może?) miałbym skrupuły. Tylko mój ostatnio kupiony Cd kosztował więcej. 🤔

Mam kilka systemów ..... tylko w salonie. 😁

kosztował więcej.

Godzinę temu, J4Z napisał:

Każdy, kto ma odrobinę oleju w głowie wie, że wzmak za 6K z kablami za 5 zł z metra zagra dużo lepiej niż wzmak za 3K z kablami za 3K.

Godzinę temu, LJ3 napisał:

Próbowałem znaleźć ale nie pamiętam w którym wątku była ta konwersacja, miesiąc, może dwa, trzy m-ce temu. 

Mnie nie było szkoda kasy, gdy usłyszałem, że kabel sprawdza się w każdym moim systemie, bez wyjątku. Płacisz za doskonałość, a nie za badziew! Doskonałość kosztuje!  Niestety. 

Jeżeli miałbym wsadzać ten kabel do systemu, za 5-10k, to też (może?) miałbym skrupuły. Tylko mój ostatnio kupiony Cd kosztował więcej. 🤔

Mam kilka systemów ..... tylko w salonie. 😁

kosztował więcej.

Podaj nazwę przewodu. Może pożyczę. 

13 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Każdy, kto ma odrobinę oleju w głowie wie, że wzmak za 6K z kablami za 5 zł z metra zagra dużo lepiej niż wzmak za 3K z kablami za 3K.

Bzdura, wzmak za 7tys (katalog) zagrał lepiej od wzmaka za 18tys (katalog), oba  z tymi samymi przewodami głośnikowymi za 40zł/m (katalog).

Edytowane przez J4Z

.

Brzmienie:

Neotech NEMOI-1220 - najbardziej fascynującą cechą tego przewodu jest to, iż pomimo zastosowania srebra monokrystalicznego muzyka jest niezwykle zrównoważona, nie ma nieprzyjemnego dla ucha odczucia drażliwości czy nadmiernego jasnego połysku. Jest to dźwięk czysty i konkretny, ale jednocześnie pozbawiony zimna i wyobcowania w swoim brzmieniu. Jeżeli oczekujesz krystalicznego dźwięku w którym nic nie umknie twojej uwadze to trafiłeś doskonale. Źródło podłączone do wzmacniacza za pośrednictwem tego kabla pozwala odkryć szczegóły nagrania. Nemoi-1220 to propozycja dla wymagających użytkowników dla których relaks przy odsłuchu oznacza poszukiwanie i lustrację każdego dźwięku.

1591395918.0298.jpg

54 minuty temu, J4Z napisał:
55 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Bzdura, wzmak za 7tys (katalog) zagrał lepiej od wzmaka za 18tys (katalog), oba  z tymi samymi przewodami głośnikowymi za 40zł/m (katalog).

Edytowane 40 minut temu przez J4Z

Widać, że nie bardo rozumiesz zagadnienie (albo nie chcesz) 🙂

Sprzedaj swój (używany) Unico, dołóż 3K do wyższego, też używanego modelu tej firmy to będziesz wiedział o co biega. Pierwszego posłuchaj najpierw z kablem za 3K a nowego np. z tym 

Ukryta Zawartość

🙂

Ukryta Zawartość

No, ale to nie jest ten przewód, tylko podobny. No nic, nie dowiedziałem się. Może pożyczę tego neotecha, choć ten opis jakby ukrycie sugerował ostrość. 

.

5 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Widać, że nie bardo rozumiesz zagadnienie (albo nie chcesz) 🙂

Sprzedaj swój (używany) Unico, dołóż 3K do wyższego, też używanego modelu tej firmy to będziesz wiedział o co biega. Pierwszego posłuchaj najpierw z kablem za 3K a nowego np. z tym 

Ukryta Zawartość

🙂

Bardzo dobrze rozumiem. Wzmacniacz droższy, tej samej firmy, nie zawsze będzie dla nas lepszy. Podejrzewam, że z przewodami jest tak samo, bo w audio liczy się synergia, gust, akustyka i muzyka, której słuchamy. Może kiedyś zrozumiesz. 

Ukryta Zawartość

.

3 minuty temu, J4Z napisał:

Bardzo dobrze rozumiem. Wzmacniacz droższy, tej samej firmy, nie zawsze będzie dla nas lepszy. Podejrzewam, że z przewodami jest tak samo, bo w audio liczy się synergia, gust, akustyka i muzyka, której słuchamy. Może kiedyś zrozumiesz. 

Oczywiście, że są ludzie, którzy wolą jeździć Mercem C niż A klasą, bo ten drugi się nie mieści do garażu albo mają za krótkie nogi. Nie zmienia to jednak faktu, że A klasa jest samochodem zdecydowanie lepszym niż klasa C 🙂

No tak, znowu samochody, he. Nigdy nie przestaną mnie bawić nawiązania do nich na forum o tematyce audio. Pogadane, pozdrawiam. 

Edytowane przez J4Z

.

Kable kupione z mb nie są dostepne luzem (surowe, załatwiał znajomy, swoimi kontaktami), dlatego kosztowały w cenie tego Neotech NEMOI-1220 i nie mogę nic więcej napisać. 

Sa podobnie zbudowane i brzmią podobnie ale przewody srebrne węższe (cieńsze) w przekroju prostokątnym i mają więcej włókna COTTON je otaczającego. Grubość całkowita ponad 8 mm. 

13 minut temu, LJ3 napisał:

U mnie kable grają jak opisane wyżej. Nic dodać, nic ująć. 

A co nimi spinasz i ile żył na kanał?

3 minuty temu, J4Z napisał:

No tak, znowu samochody, he. Nigdy nie przestaną mnie bawić nawiązania do nich na forum o tematyce audio. Pogadane, pozdrawiam. 

Jednak niewiele rozumiesz 🙂

Jednak niewiele rozumiesz 🙂

Będziesz tak się przekomarzać jak dziecko, dopóki nie odpuszczę? Odpuszczam. Wygrałeś. Elo

Edytowane przez J4Z

.

A co nimi spinasz i ile żył na kanał?

Każdy system podobnie przez RCA: 

CD --> 2x1m Ag --> Pre 2 wyj. --> 2 x --> 2x 0,75m Ag --> 2 x Końcówka 

Edytowane przez LJ3
  • Pokaż nowe odpowiedzi