Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo do B&W606 i gramofonu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Na dzień dobry chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post tutaj, a także pierwsze kroki z poważniejszym audio, w związku z czym proszę o wyrozumiałość ;).

Stoję przed wyborem wzmacniacza który będzie napędzać kolumny B&W606 (posiadam, nie zmienię).Moim głównym źródłem dźwięku jest gramofon (obecnie tani chińczyk Dual DT 250, do wymiany w nie tak odległej przyszłości). Budżet jaki chcę przeznaczyć to 2000pln, z ewentualną możliwością minimalnego naciągnięcia.

Czego wymagam, i co już wiem:

- wzmacniacz na pewno musi mieć phono, jako że gramofon, ten czy inny, będzie głównym źródłem dźwięku. Raczej nie planuję zakupu zewnętrznego preampu

- Pomieszczenie - ok. 25m2, dosyć dobrze zagospodarowane pod kątem audio

- Słucham głównie jazzu, różnej alternatywy, raczej spokojniejszej muzyki - ciepły dźwięk to to czego szukam. Bez raniącej uszy góry, nie musi iść w stronę klinicznie analitycznego

- wbudowany DAC jest mi zbędny

- funkcje typu bluetooth czy streaming mogą być miłym dodatkiem, ale nie są mi niezbędne

Z nowych sprzętów rozważam:

NAD C328

NAD C316BEE

Jest też Rotel A-11, ale ten raczej odpada

Używane sprzęty:

Absolutnie nie wykluczam używanych, nawet starych sprzętów, jednak nie wiem czemu się przyglądać. Jednakże na używany wolałbym wydać mniej niż te 2000, mając na uwadze potencjalne wady/awarie. Na pewno zwracam uwagę na NADy, miałem okazję posłuchać parę razy, i zdecydowanie mogę powiedzieć że ogólnie mi leżą. Raczej odpadają Yamahy - też miałem okazję posłuchać, nie mój świat

Pytania:

- Proszę o wszelkie opinie i porady odnośnie wymienionych sprzętów, w parze z B&W606; chętnie się przyjrzę innym propozycjom, łącznie z używanymi.

Zdaję sobie sprawę, że w przypadku audio zdecydowanie wypada najpierw posłuchać, ale obecnie możliwości tego są nieco ograniczone (covid itp..)

Będę mega wdzięczny za wszelkie porady!

Dzięki

Bierz C316BEE ma przedwzmacniacz i gra bardzo dobrze biorąc pod uwagę jego niska cenę, na pewno się nie zawiedziesz - polecam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

31 minut temu, Piotrekww napisał:

...ciepły dźwięk to to czego szukam. Bez raniącej uszy góry...

Mam B&W606: uszu nie ranią, ale ciepłego dźwięku z nich nie będzie. Wg testu na osi mają sporą górkę przy 10kHZ, która przy 15° od osi znika. Więc jeśli masz kolumny wycelowane prostu w uszy, to wyceluj o 30-50cm w bok.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Mam B&W606: uszu nie ranią, ale ciepłego dźwięku z nich nie będzie. Wg testu na osi mają sporą górkę przy 10kHZ, która przy 15° od osi znika. Więc jeśli masz kolumny wycelowane prostu w uszy, to wyceluj o 30-50cm w bok.

Dzięki za radę, spróbuję, zobaczę jak to wpłynie. Ale nawet przy moim bardzo marnym, obecnym 30 letnim amplitunerze Technicsa - dźwięk tych kolumn mi się podoba, na tyle ile mogę ocenić przy obecnym setupie, niczego nie ma za dużo, nic nie jest też ostre, nic nie razi.

Na pewno też jakikolwiek porządniejszy amp będzie dużym skokiem w porównaniu do Technicsa.

49 minut temu, Piotrekww napisał:

...dźwięk tych kolumn mi się podoba, na tyle ile mogę ocenić przy obecnym setupie, niczego nie ma za dużo, nic nie jest też ostre, nic nie razi.

Jeśli się podoba to jest ok.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.