Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  82 członków

Gustard Klub
IGNORED

Klub Gustarda

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, imbryk82 napisał:

A masz może porównanie do X26pro?

Wysłane z 1+

Uważam, że pobicie x26pro za rozsądne pieniądze łatwe nie będzie ( posiadam ten model w systemie 🙂) a przed kupnem X26Pro zczytałem cały Internet, żeby mieć pewność i obecnie też mam wgląd w oferty. W branży jest zasada: dopłacasz 50% do posiadanego modelu a zyskujesz 5 - 10 % jakości, pomijam nową funkcjonalność bo przecież chodzi o brzmienie.

Tak więc spoko, czekamy.

Edytowane przez TomaszWarecki
Uważam, że pobicie x26pro za rozsądne pieniądze łatwe nie będzie ( posiadam ten model w systemie ) a przed kupnem X26Pro zczytałem cały Internet, żeby mieć pewność i obecnie też mam wgląd w oferty. W branży jest zasada: dopłacasz 50% do posiadanego modelu a zyskujesz 5 - 10 % jakości, pomijam nową funkcjonalność bo przecież chodzi o brzmienie.
Tak więc spoko, czekamy.
No właśnie biję się z myślami czy zmieniać mojego x26pro na x30 albo Laiva. Nie rozmawiam jeszcze że sklepami, więc nie wiem jaka ostateczna cena tych sprzętów. Odwieczne pytanie: czy różnica w cenie oddaje różnicę w SQ.

X26PRO nie jest złym daciem. W mojej opinii jest dobry, ale korci sprawdzenie nowych rzeczy. Takie to już to hobby jest.

Wysłane z 1+

• 2 tygodnie później...

Część. Dołączam do klubu z konwerterem U18. Kupiony z drugiej ręki. Podłączony do lampowego dac r2r po i2s gra fantastycznie 🙂 

Pytanie czemu pozostaje ciągle aktywny, włączony? Wyczytałem gdzieś na forach że u18 powinien przechodzić w stan uśpienia kiedy nie ma sygnału. U mnie ekran stale jest włączony, świeci się nawet kiedy transport jest wyłączony. Co można z tym zrobić? Jest może jakaś aktualizacja softu? 

W dniu 8.03.2025 o 00:40, Ministerolnictwa napisał:

Podłączony do lampowego dac r2r po i2s gra fantastycznie 🙂 

Z "przyzwoitym" zegarem zewn. gra jeszcze lepiej..😉

Wyczytałem gdzieś na forach że u18 powinien przechodzić w stan uśpienia kiedy nie ma sygnału

Nie spotkałem się z taką informacją..

Co można z tym zrobi

Nic

Jest może jakaś aktualizacja softu? 

Nie ma.

Część. Dołączam do klubu z konwerterem U18. Kupiony z drugiej ręki. Podłączony do lampowego dac r2r po i2s gra fantastycznie 🙂 

Pytanie czemu pozostaje ciągle aktywny, włączony? Wyczytałem gdzieś na forach że u18 powinien przechodzić w stan uśpienia kiedy nie ma sygnału. U mnie ekran stale jest włączony, świeci się nawet kiedy transport jest wyłączony. Co można z tym zrobić? Jest może jakaś aktualizacja softu? 

Cześć.

Jakie masz źródło, za którym podłączyłeś U18?

Co wyszło na plus i o ile?

3 godziny temu, TomaszWarecki napisał:

Cześć.

Jakie masz źródło, za którym podłączyłeś U18?

Co wyszło na plus i o ile?

Źródło karta USB Jest Femto. 

Już po USB dźwięk był naprawdę dobrej jakości, nie byli się do czego przyczepić. Po i2s z U18 jest jeszcze lepiej. Lepsze czarne tło, zniknęła całkowicie ostrość, dźwięk jest bardziej zrelaksowany, bardziej miękki, ale bez utraty rozdzielczości, taki bardziej naturalny, poprawiła się barwa. Na razie HDMI to tania marketówka, będę na pewno próbował czegoś lepszego np. Ricable lub coś z porządnym ekranem. 

Z karty różnica będzie słyszalna, takie są zdania w necie i sam tego doświadczyłeś jak widać. W przypadku streamera jako źródła - tu już jak się utrafi.

Edytowane przez TomaszWarecki

Ja myślę że to jednak kwestia jakości wejścia USB w dac, bo pc audio mam zaliczany liniowo, a sama katra USB ma oddzielne zasilanie przez super regulator mojo audio 5v. Nie powinno to więc siać zakłóceniami po USB. 

3 godziny temu, Ministerolnictwa napisał:

Już po USB dźwięk był naprawdę dobrej jakości, nie byli się do czego przyczepić

Potwierdzam 🙂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 26.02.2025 o 20:40, imbryk82 napisał:

x30 albo Laiva. Nie rozmawiam jeszcze że sklepami, więc nie wiem jaka ostateczna cena tych sprzętów.

Laiv 12k, bez znajomości taniej nie kupisz 

ktoś właśnie porównywał laiv vs x30?

Z czy były te nowe dace porównywane? 

Ja posiadam pierwszą wersję x26 na ess niektórzy twierdzą że gra lepiej niż wersja pro , mankament to problemy z gęstymi plikami po USB .u mnie akurat załatwił to U18 po i2s.

Edytowane przez tdrozd
3 godziny temu, blackromek napisał:

Po trzech tygodniach z X30 , stwierdzam że dac jest bardzo dobry rzeczywiście brzmi jak połączenie r2r z ds , nareszcie piękna nie sycząca góra świetny bas 

X30 ma de facto ten sam przetowornik ES9039SPRO, tyle, że w liczbie sztuk 4. X26 III ma dwie takie kości.

4 godziny temu, tdrozd napisał:

Z czy były te nowe dace porównywane? 

Ja posiadam pierwszą wersję x26 na ess niektórzy twierdzą że gra lepiej niż wersja pro , mankament to problemy z gęstymi plikami po USB .u mnie akurat załatwił to U18 po i2s.

U18 i tak ma ograniczenia DSD48x512 już nie przepuszcza . Do DSD 256 fajna zabawka jest. 

Nie mogłem dojść dlaczego 48x512 nie idzie aż przeczytałem instrukcję.🙂

4 godziny temu, 77Mariusz77 napisał:

U18 i tak ma ograniczenia DSD48x512 już nie przepuszcza . Do DSD 256 fajna zabawka jest. 

Tylko ile tych plików z taką gęstością jest ? I tak jest to pewnie sztucznie resampkowane z 44,1 pcm.

5 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Tylko ile tych plików z taką gęstością jest ? I tak jest to pewnie sztucznie resamplowane z 44,1 pcm.

11 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

U18 przepuszcza DSD48x512, ale i tak wolę PCM 768 kHz na x26pro.

1.jpg

Edytowane przez kasper_2

HQPlayer to bardzo dobre narzędzie , niestety gra naprawdę dobrze w przypadku Dsd przy wartościach 512 i z modulatorem 7 generacji , lub Pcm minimum 768 , z x30 współpracuje bardzo dobrze ( protokół NAA)
Co więcej posiadając urządzenie Apple dzięki JPLAY iOS ( u mnie JPLAY brzmi o wiele lepiej niż Roon ) można zmusić hqplayer do współpracy z Tidal nie tylko Qobuz i pliki lub lokalne

Nie trzeba go zmuszać zwyczajnie z Tidal działa 😉🙂

6 godzin temu, kasper_2 napisał:

U18 przepuszcza DSD48x512, ale i tak wolę PCM 768 kHz na x26pro.

1.jpg

U mnie czasami zaskakuje ale w większości przypadków częstotliwości szaleją ( bardzo szybko się zmieniają) 

Producent podaje , że nie działa. 

Jaką masz całą ścieżkę połączenia sprzętu?

Edytowane przez 77Mariusz77

Trzeba wziąć pod uwagę, że Hqp użyty we wszystkich dakach ds Gustarda, oprócz R26 i X30 (mają tryby nos) działa w bardzo niewielkim stopniu. Układy ds mają swoje cyfrowe filtrowanie, kształtowanie szumów czy inną manipulację cyfrowego sygnału, których nie można wyłączyć i to one decydują w dużej mierze o jakości os.

Wszystkie zalety konfiguracji os hqp, słychać w przetwornikach typu nos.

11 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Nie trzeba go zmuszać zwyczajnie z Tidal działa 😉🙂

U mnie czasami zaskakuje ale w większości przypadków częstotliwości szaleją ( bardzo szybko się zmieniają) 

Producent podaje , że nie działa. 

Jaką masz całą ścieżkę połączenia sprzętu?

Moja ścieżka to: PC>Kabel USB Neotech NEUB-3020 1m>U18>GUSTARD LINE-02 Cable HDMI 2.0 I2S 0.5m>X26pro. Spróbuj programu Audirvana Studio, który mniej obciąża procesor komputera, powinno pójść płynnie. U18 na pewno obsługuje DSD48x512.

2.jpg

14 minut temu, kasper_2 napisał:

Moja ścieżka to: PC>Kabel USB Neotech NEUB-3020 1m>U18>GUSTARD LINE-02 Cable HDMI 2.0 I2S 0.5m>X26pro

Wepnij jeszcze do pc przed u18, taki izolator:

https://ja.aliexpress.com/item/1005008112458780.html

Lub taki za 93$ z wysyłką (szczególnie polecam):

https://www.altor.co/products/test-equipment/usb-isolator

Do Altora potrzebny będzie jeszcze jeden kabel neo 3020.

Jak podłączysz i posłuchasz, to mi podziękujesz😉

Edytowane przez Genezyp
dop.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.