Skocz do zawartości
IGNORED

DYI interkonekt cyfrowy

josef

Rekomendowane odpowiedzi

Był już wątek o interkonektach "analogowych" DIY to teraz zacznę wątek o kablach "cyfrowych". Za niedługo dotrze do mnie długo oczekiwany przetwornik i trzeba to będzie połączyć. Na razie zrobię coś z 75 omowego koncentryka marki koncentryk ;)

Możecie podać jakieś rekomendacje do kabli które można kupić (najlepiej wysyłkowo) które są szczególnie dobre i dają zauważalną poprawę względem noname.

P.S. osoby chcące wpisać, że cyfrówka to tylko bity proszę o nie zaśmiecanie wątku.

https://www.audiostereo.pl/topic/15322-dyi-interkonekt-cyfrowy/

Z katalogu Percyaudio.com:

>>CANARE Video/Digital Coax: LV61S, 75Ω, 21pF/foot, black 6mm D, best buy quality digital/video use… 60¢ foot (50'+ less 10%, 100'+ less 20%

LV61S terminated with Canare's own 75Ω RCA, F, or BNC's (requires special crimp tools), add $24.00 per cable (two ends installed), specify connector

L5CFB Video Coax: Highest performance 7.5mm D 75Ω, foil shield + braided copper shield… 95¢ foot (“F”, BNC , 75Ω RCA, add $24 for two ends

DA-206 AES/EBU Digital: 110Ω cable for balanced digital applications, two conductors with a braided shield, 7.5mm D blue… $1.75 per foot

To może zapytam trochę z innej strony - na co powinno się zwrócić szczególną uwagę?

Ten kabel co go kupiłem nie wygląda jakoś hiendowo ale np. izolacja wewnętrznego przewodu (miedziany solid core) jest z FPE czyli spienionego polietylenu - to dobrze. Jedyne co mnie niepokoi to fakt iż ekran jest w postaci aluminiowej folii oraz na niej niezbyt gęstego oplotu z cynowanych(?) drucików. Łączny przekrój tych drucików jest taki sam jak wewnętrzengo przewodu. I tu mam pytanie - czy od łącznego przekroju / gęstości oplotu / materiału z którego wykonany jest ekran dużo zależy czy też najistotniejszy jest tu właśnie przewód centralny?

Jesli ekran jest takze uzyty w torze sygnalowym (ground return), wtedy material z ktorego jest wykonany ma praktycznie takie same znaczenie jak przewod centralny. Jesli ekran tylko ekranuje (2 odzielne przewody na sygnal i ground return), wtedy material ekranujacy nie ma praktycznego znaczenia.

Kiedyś pisałem o nim : BEDEA Triax8-Superflex

Potrójny koncentryczny do zastosowań studyjnych, płaszczTPE, 75 OHM

Można kupić w ELFIE, 17.10 netto za metr

Numer katalogowy w tejże ELFIE 55-924-08

Gra nieżle , wyróżnie się dynamiką.

Tak to wygląda , wtyki RCA kosztowały 50 zł.

[obrazekLUKASZ-256627_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno zdjęcie

[obrazekLUKASZ-256632_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te kable ponoc ciesza sie bardzo dobra opinia, i cena jest przystepna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli sprzecik nie jest całkiem najnowszy to może jednak warto rozwiercić? :)

A co do RCA 75 Ohm - nie wydaje mi się to fizycznie możliwe ;). Nawet u WBT.

Jeszcze jedno - jeśli sam robisz kabelek - warto żeby był "dłuższy", niż "krótszy".

pzdr.

Wtyki RCA 75 Ohm robi Canare.

Zamówiłem w Percy dla znajomego taki kabel - RCA 75Ohm / BNC Canare + koncentyk Canare 1,5m - całość chyba 26 USD. Zobaczymy ile to warte jak przyjdzie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak wyglada ten wtyk Canare:

[obrazekLUKASZ-257914_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz robią ładniejsze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Teraz robią ładniejsze:<

Ladniejsze to one moze sa, ale ze wzgledu na mniejsza mase (i mniej metalu) prawdopodobnie dalej bym preferowal starsza wersje (ktora mam juz od dobrych 10 lat).

Bede się powtarzał, ale to dla wspólnego dobra: NIE da się zrobić wtyku RCA (zachowując jego "standardowe" średnice) o impedancji 75 Ohm. A że można takie kupić... Chętnie komuś sprzedam małego fiata z naklejką od porszawki na masce. Za odpowiednią cenę oczywiście...

Niedowiarkom polecam przeszukanie diyaudio na ten temat, zwłaszcza postów Jocko Homo (koleś zna się na rzeczy). W razie kłopotów z odszukaniem mogę sypnąć linkami a nawet podjąć się tłumaczenia.

Nie dajcie się robić leszczom w bambuko. RCA mają około 35 Ohm impedancji, żaden napis tego nie zmienia.

pzdr.

L.

• 3 tygodnie później...

Lenny -> zwykle RCA - zgoda. Co do Canare - rozumiem ze masz wyniki pomiarow rzucajac takie oskarzenia ? Chetnie sie z nimi zapoznam.

A oto i rzeczony kabel cyfrowy Canare. Zarówno kable, jak i oba wtyki mają 75 Ohm. Na kablu jest napis "75 Ohm Coaxial Cable -- LV-61S -- Canare -- Made in Japan". Jak to gra jeszcze nie wiem. Porównam do mojego Illuminati D-60 i dam znać.

Koszt gotowego kabla to ok. 80-90 zł w Percy Audio.

[obrazekLUKASZ-270640_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z całą pewnością mogę potwierdzić to co powiedział Lenny nie ma możliwośći aby wtyk /gniazdo Rca(CINCH)miało impedancję 75 Ohm i żaden zmysł marketingowca tego nie zmieni ,to jest czysta fizyka panowie .Albo używacie wtyków F ,BNC albo macie niedopasowaną linię w przypadku przewodu cyfrowego pracującego w paśmie DC do kilku Mhz takie niedopasowanie może powodować odbicie sygnału i powstanie w przewodzie opóżnionych kopii tego sygnału co dramatycznie zwiększy jitter .Przy wcz nie ma czegoś takiego jak VooDoo albo masz prawidłowo dopasowaną linię transmisyjną albo nie polecam poszukanie w necie hasełka "signal integrity"

Pozdrawiam

Elberoth tu masz wzór z którego mozna obliczyć impedancję musisz wziąć pod uwagę stałą dielektryczną epsilon=1/Vg stąd gdy masz epsilon oblczasz Vg

[obrazekLUKASZ-270670_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bitrate -> mam jakies takie dziwne wrazenie, ze z ta impedancja jest "more than meet the eye". Nie wiem czy widziales kiedys wtyki RCA jakie byly montowane do kabli Illuminati D-60 - gigantyczne, przypominajace z wygladu gruszke. Wtyki te rowniez mialy miec impedancje 75Ohm, a sam kable uwazany byl za wiele lat za najlepszy kabel cyfrowy S/PDIF. Nie sadze, aby malutka firemka, na pewno nie malym nakladem sil i srodkow, szla we wtyki custom made, tylko aby zrobic wizualne wrazenie na klientach. Tak samo jak nie sadze, aby Canare bylo w stanie przez tyle lat oszukiwac klientow (jako jedyna firma na swiecie; bo jezeli juz, to szybko znalazla by nasladowcow, co sie jednak nie stalo).

zorro -> tylko pilnuj abys kupil zlacza BNC o imp 75 Ohmow - sa tez na rynku BNC do zastosowan wideo (czescniej spotykane) ktore maja 50 Ohm. Ale generalnie kierunek dobry - najlepiej (najprosciej i najtaniej) jest wymienic wszystkie wtyki i gniazdka w torze cyfrowym na BNC.

Elberoth> niestety to są czyste prawa fizyki ,nie tak jak napisałeś "more than meet the eye" cokolwiek ma to znaczyć,jest to bardzo uproszczony wzór, uwzględnia jedynie wymiary geometryczne i przenikalność względną dielektryka chcesz zobaczyć jak wygląda rzeczywisty schemat połączenia z punktu widzenia sygnału?Zapewniam cię że zagadnienie ulegnie tylko skomplikowaniu.Ja zadałem sobie odrobinę trudu i obliczyłem jaka powinna być stała dielektryczna dla 75 Ohm.Szybki pomiar mojego wtyku VdH trzpień wewnętrzny 3,15mm wewnętrzna średnica płaszcza 9.15mm (niezbyt precyzyjna suwmiarka)

podstawione i częściowo obliczone wyniki

75=63,98*Vg

Aby obydwie strony były sobie równe 63,98 należy pomnożyć przez 1,17 i to jest Vg teraz liczymy przenikalność względną ośrodka epsilon=1/Vg

epsilon=0,85!!! znasz dielektryk o takich parametrach tzn o przenikalności mniejszej od próżni? ja nie znam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.