Skocz do zawartości
IGNORED

Akai Gx-75 lewy kanał nagrywa trochę ciszej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem na początku tego roku Akai Gx-75. Po zmianie z Sony TC-WE505 byłem zachwycony brzmieniem, zanim jeszcze dokupiłem wzmacniacz i głośniki. Mam natomiast problem z lewym kanałem, nagrywa on trochę ciszej i słychać w nim więcej szumu niż w kanale prawym (nagrania zarówno przez interfejs dźwiękowy z komputera jak i z gramofonu).

Przy pokrętle rec level jest rysunek lewy - prawy ale nie rozumiem jak mógłbym na tym wysterować kanały skoro służy ono do regulacji głośności nagrań?

Moje pytanie brzmi, czy mój Akai powinien kopiować kasety z idealnie równo grającymi kanałami czy może też magnetofony mają to do siebie że jeden kanał gra ciszej?

Czy mogę sam sprawdzić czy coś "w środku" jest nie tak i jak to zrobić?

Próbowałem regulować skos głowicy, ale nie usłyszałem żadnych znaczących efektów

Odnoszę wrażenie, że kasety TDK SA radzą sobie lepiej z nagrywaniem niż SONY UX-S, ale cały czas mam wrażenie, że czegoś im brakuje. Nie znam nikogo kto zna się na 30 letnich magnetofonach i niestety brakuje mi jakiegokolwiek porównania, dlatego będę bardzo wdzięczny jeśli któryś z forumowiczów mógłby mi rozjaśnić sytuację.

Pozdrawiam.

Witam, miałem ten magnetofon wiele lat temu. Mój pochodził zza oceanu. Silnik na 60Hz więc wymagał przeróbek mechanicznych . Ale to taka dygresja. Sprawdź na jakiejś taśmie testowej czy równo odtwarza a dopiero potem można dociekać czy i dlaczego nierówno nagrywa. No i głowice w jakim są stanie bo od tego najwięcej zależy. Zakładam, że u poprzednich właścicieli nie stał od nowości w piwnicy i stan głowic nie jest wzorcowy.

17 godzin temu, moltos napisał:

... Mój pochodził zza oceanu. Silnik na 60Hz więc wymagał przeróbek mechanicznych . ...

Czy przy takim zasilaniu silnika napędzającego wałek przesuwu taśmy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

częstotliwość napięcia sieci zasilającej transformator magnetofonu, ma wpływ na prędkość obrotową tego silnika?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kapstan_Biasu

Mój model był z początku lat 70-tych i silnik był na pewno prądu zmiennego a cała elektronika czyli także układ Dolby B była na tranzystorach. Nie wiem jak było w późniejszych modelach bo już więcej Akai nie miałem.

OK, ale to wtedy raczej nie był Akai GX-75.

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie.thumb.JPG.462442f01b4b6a299c5e16b7419594a7.JPG

Stąd było moje pytanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zachowała się żadna fotografia ale to był model na ówczesny rynek amerykański, kupiony tam ok. 1973-74 roku. Srebrny, wskaźniki wychyłowe. Wyższy model był podobny i miał w symbolu 95. Ten na pewno był 75. Miałem dawno temu  taki katalog po węgiersku nt. magnetofonów kasetowych i tam były te modele.

Ukryta Zawartość

1.thumb.JPG.72acac970afb290422137a1940db3e60.JPG

To wyjaśnia wpływ częstotliwości sieci na prędkość obrotową silnika napędzającego wałek przesuwu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale co to ma wspólnego z problemem tematu ? 

Moltos nie miałeś Akai GX 75  Ii nie wrpowadzaj zamieszania, miałeś jakiegoś starego innego i tyle.

Co ma wspólnego zasilanie i częstotliwość sieci na prowadzenie taśmy, w sprzęcie gdzie silnik jest zasilany pośrednio przez stabilizator - nic, to jakieś z dupy wpisy nie związane z problemem..

atmosferik po prostu musisz mieć sprawdzony tor przesuwu taśmy oraz sprawdzenie regulacji zapis odczyt.

Najpierw spawy mechaniczne np stan rolek, czystość toru prowadzenia, stopień zużycia głowic, prowadnic, a potem elektronika.

Jak ma być dobrze  to trzeba poszukać dobrego serwisu.

Tutaj nie ma jednoznacznej porady i odpowiedzi, sprzęt ma już swoje lata.

Weź czystą nową kasetę i nagraj np sygnał testowy np 315 hz czy nawet 1 khz i sprawdź czy na pewno jeden kanał mniej nagrywa na podsłuchu po taśmie a następnie jeszcze raz odtwarzając to ( wcześniej wypucuj tor zapis odczyt ).

A jeszcze... w GX 75 jest idler, zużyty, czyli ślizgający się też może powodować zły naciąg taśmy na prawą szpulkę co może skutkować złym naciągiem wpływać na nagrania.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

prawa szpulka ma się obracać, to rola idlera - napięcie taśmy (na odcinku między rolkami, czyli tam gdzie odbywa się zapis/odczyt sygnału) pochodzi od różnicy średnic capstanów, oraz od sprężyny dociskającej filc hamujący oś podającą taśmę.

wsadź byle jaką świeżą taśmę np TDK FErric i przejedź jedną stronę w trybie "CAL" - jeżeli wskazania są  stabilne, nie "tańczą" nie mrugają/przygasają - naciąg jest OK, jeżeli zamiast dwóch sztywnych wskazań coś się dzieje, naciąg taśmy będzie wymagał pracy. ma to wyglądac tak:

idlera warto mieć tip top tak czy inaczej, co do samego zapisu - kup sobie taśmę testującą "head height" - jak ktoś wsadzi paluchy w śróbki wokół blok głowic, trzeba się uzbroić w zestaw taśm serwisowych, ale warto, bo 75ka to kawał sprzętu.

Ukryta Zawartość

potrzebujesz T10, L4 i na koniec zawsze A100

pomiar W&F też trzeba w nich robić regularnie.

_ _ _ _ _ _ _ 

doprecyzuj jedną rzecz - szum w lewym kanale - czy szum jest dodawany, czy po prostu sygnal w ciszej nagranym kanale slabiej maskuje szum tasmy.  nagraj ciszę, dolby off, rec level na maks i zgraj ten szum do pliku wav na komputerze - porównaj poziom szumu L/R a najlepiej załaduj gdzies przez wetransfer żeby podejrzec czy szum ma jednakowe spektrum w obu kanałach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez v12