Skocz do zawartości
IGNORED

WIP - DAC AK4499

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, bart.dev napisał:

Żeby wyjaśnić wątpliwości, bo chyba ktoś mnie źle zrozumiał... Nie chciałem zmian w projekcie, zresztą nie wiem jak by miały nastąpić skoro płytka jest polutowana. Po prostu chciałem zrealizować swoją wizję na tej PCB, a zauważyłem że przynajmniej kilka osób ma podobne podejście. Niestety nie da się nie mając schematu niczego.

Nie przebijesz muru głową też kiedyś pytałem i zgłaszałem drobne zmiany dotyczące głównie opek i gniazd aby wstawić tam coś lepszego (jakieś dyskretne) oraz zgłosiłem możliwość dorobienia wyprowadzen w postaci 4 dziurek otworów, aby pominąć cały analog  do wypróbowania innego. Było to samo. Zrobić można wtedy bardzo uniwersalne narzędzie do zabawy. Odpowiedź była ta sam nie bo nie. Może z czasem zmieni się sposób na "życie" autora, bo projekciki był ciekawy. 

6 minut temu, Mariusz03 napisał:

Nie przebijesz muru głową też kiedyś pytałem i zgłaszałem drobne zmiany dotyczące głównie opek i gniazd aby wstawić tam coś lepszego (jakieś dyskretne) oraz zgłosiłem możliwość dorobienia wyprowadzen w postaci 4 dziurek otworów, aby pominąć cały analog  do wypróbowania innego. Było to samo. Zrobić można wtedy bardzo uniwersalne narzędzie do zabawy. Odpowiedź była ta sam nie bo nie. Może z czasem zmieni się sposób na "życie" autora, bo projekciki był ciekawy. 

Ale ja nawet nie chciałem projektowania nowej PCB, tylko zrobić coś na tej, ale skoro nawet schematu układu wyjściowego nie dostaniemy to nie podejmuję się czegoś takiego. Parę osób było zainteresowanych, każdy coś by zrobił, powstało by coś fajnego. Trudno, życie. Na szczęście mam swoje AK4493S które lubię coraz bardziej:)

Jestem na tym forum od samego początku, i dotąd nie pamiętam takiej sytuacji, żeby  ktoś pokazał swój gotowy  projekt a nagle znajdują się ludzie, którzy wymagają w nim zmian, no bo tak i już. 😉

I jeszcze mają pretensje.  Normalnie odlot. 😉

2 godziny temu, jar1 napisał:

Jestem na tym forum od samego początku, i dotąd nie pamiętam takiej sytuacji, żeby  ktoś pokazał swój gotowy  projekt a nagle znajdują się ludzie, którzy wymagają w nim zmian, no bo tak i już. 😉

I jeszcze mają pretensje.  Normalnie odlot. 😉

Nikt niczego nie wymaga. Po prostu skoro Protagoras nie chce udostępnić schematu do czego ma prawo to ja rezygnuję z płytki do czego mam prawo, niech kupi ktoś komu odpowiada ta wizja. I tyle. I proponuję zająć się swoimi projektami, laskami czy co kto tam woli 😉 Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Wracając do tematu DACa, przyszedł mi do głowy moduł na PCB 50x50 mm lutowany na dużą PCB z dowolnym analogiem, opcjonalnie zasilaniem do Analogu DACa +5V. Montaż w stylu modułów komunikacyjnych Nordic Semiconductor, w BGA chyba nie ma sensu się bawić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 17.08.2024 o 18:28, protagoras napisał:

Wracając do tematu DACa, przyszedł mi do głowy moduł na PCB 50x50 mm lutowany na dużą PCB z dowolnym analogiem, opcjonalnie zasilaniem do Analogu DACa +5V. Montaż w stylu modułów komunikacyjnych Nordic Semiconductor, w BGA chyba nie ma sensu się bawić.

Ukryta Zawartość

No to już brzmi lepiej, a co z komunikacją? Czyste I2S? Co z opcjami DAC? I2C czy pin enable? Na dwóch kościach symetrycznie? Czy po prostu jedna to miał by być sterownik/filtr? No i co z resztą napięć zasilania bo trochę tego jest 😉 Aczkolwiek z lokalnymi regulatorami można żyć albo jak ktoś będzie chciał to sobie puści zasilanie na kondensator np. z pominięciem stabilizatora. Cieszy mnie zmiana podejścia na bardziej pro-diy
🙂

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 26.08.2024 o 22:34, bart.dev napisał:

No to już brzmi lepiej, a co z komunikacją? Czyste I2S? Co z opcjami DAC? I2C czy pin enable? Na dwóch kościach symetrycznie? Czy po prostu jedna to miał by być sterownik/filtr? No i co z resztą napięć zasilania bo trochę tego jest 😉 Aczkolwiek z lokalnymi regulatorami można żyć albo jak ktoś będzie chciał to sobie puści zasilanie na kondensator np. z pominięciem stabilizatora. Cieszy mnie zmiana podejścia na bardziej pro-diy
🙂

W prawym dolnym rogu wchodzi I2S na izolator cyfrowy, obok jest izolator cyfrowy z I2C i sygnałem PDN.

Na płytce zostaną zaimplementowane stabilizatory 3,3V, 1,8V, 1,2V - cyfra oraz +5V dla sekcji analogowej z możliwością doprowadzenia własnego zasilania +5V z zewnątrz.  

• 1 miesiąc później...
W dniu 9.09.2024 o 14:18, protagoras napisał:

W prawym dolnym rogu wchodzi I2S na izolator cyfrowy, obok jest izolator cyfrowy z I2C i sygnałem PDN.

Na płytce zostaną zaimplementowane stabilizatory 3,3V, 1,8V, 1,2V - cyfra oraz +5V dla sekcji analogowej z możliwością doprowadzenia własnego zasilania +5V z zewnątrz.  

Okey, daj znać jak powstanie. Jak pomiary poprzedniej wersji? Pisałeś że wysyłasz, nigdzie nie chwalisz się wynikami?

Aaaa w kwestii tej nowej PCB, jeśli nie poszła na produkcję... Super by było gdyby się dało dodać pola do dolutowania zewnętrznego zasilania zamiast stabilizatorów na płytce. Wiem że są pola pod kondensatory i można ich nie montować albo inaczej to rozwiązać, ale tak by było bardziej elegancko. Przy okazji takie pole umożliwia kontrolę napięcia zasilania.

Generalnie pomysł bardzo spoko, umożliwia przetestowanie układu z własnym analogiem i podjęcie decyzji czy warto iść w ten temat 🙂

Edytowane przez bart.dev
dodanie informacji
  • 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi