Skocz do zawartości
IGNORED

Kupię nowy Technics SL-1500C (oddam Project Xpression w rozliczeniu) - Kraków

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Winylomaniak napisał:

Wracając do tematu ?

Gramofon PJ wystawić w licytację na Allegro, wraz z wkładką, osobno.

Nie, Ortofon Bronze to nie jest zła wkładka, tylko ona nie nadaje się, z racji podatności do tego Technicsa ?  

Trzeba widzieć, ze z trzech warstw, tłumiących, stosowanych model 1200G, pozostałą tylko 1 warstwa, ramię, to zupełnie inna klasa niż stosowane w modelu wyższym czyli 1200GR. Talerz i silnik to również nie to samo.  Mimo to, silnik talerz, działa świetnie, reszta już taka świetna nie jest....   

To wszystko od razu widać, słuchać i czuć, nawet bardzo. Ale, jak na najniższy model w ofercie, jest to bardzo dobry gramofon... warty pieniędzy które trzeba za niego zapłacić.

ps: funkcja półautomatu, w tym modelu,  może doprowadzić człowieka do zejścia z tego świata, jest to fatalnie rozwiązane, dramat, ale można ten mechanizm wyłączyć ?              

Nie, Ortofon Bronze to nie jest zła wkładka, tylko ona nie nadaje się, z racji podatności do tego Technicsa - standardowo montyją w nam ortofon RED.Co w praktyce oznacza owa podatność?

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, Bartek75 napisał:

Nie, Ortofon Bronze to nie jest zła wkładka, tylko ona nie nadaje się, z racji podatności do tego Technicsa - standardowo montyją w nam ortofon RED.Co w praktyce oznacza owa podatność?

Gramofon to urządzenie mechaniczne, ramię z wkładką tworzą układ dynamiczny.

Trzeba tak zestawić podatność igły , w zależności  od masy efektywnej całego układu, aby rezonans wypadła optymalnie na 10 Hz

Technics z Ortofonem Bronze da masę efektywną około 19.2g, podatność Otrofona to 22, więc rezonans wypadanie na około 7.5 Hz. Za podana igła, czyli za miękkie zawieszenie. w stosunku do masy efektywnej.

Tutaj, przy tej masie efektywnej, pożądana jest wkłada z igła o podatności 14, czyli o sztywniejszym zawieszeniu.

Grać będzie, ale nie będzie grać tak dobrze, jakby mogło, gdyby to było dobrze dobrane ?

Tabela do obliczeń poniżej  :

http://www.resfreq.com/resonancecalculator.html 

Gość

(Konto usunięte)

No to jeszcze przykład taki, proste działania matematyczne.

Wyniki mogą zaskoczyć ?

Czytamy, jakie dane techniczne podaje producent dla swoich produktów
Ortofon Bronze - podatność 22
Goldring 1042 - podatność 10

Dla przypomnienia, gramofon to urządzenie mechaniczne
Ramię wkładka to układ dynamiczny. Dynamika to dział mechaniki
Aby rezonans naszego układu dynamicznego wypadł optymalnie czyli na 10 Hz:

Dla podatności 22 będziemy potrzebowali całkowitej masy efektywnej (masa ramienia wraz z headshellem, plus waga wkładki wraz śrubkami) 11g czyli bardzo lekkie ramiona
Powtarzam - bardzo lekkie
Dla podatności 10 będziemy potrzebowali całkowitej masy efektywnej (masa ramienia wraz z headshellem, plus waga wkładki wraz śrubkami) 25g czyli ramiona średnio ciężkie, ciężkie.
Proste działania matematyczne
Oczywiście, można nie liczyć i też będzie grało  

1Yamaha MC-1000.jpg

17 godzin temu, Bartek75 napisał:

proszę nie podpuszczać gerwazego. 15lat na forum i nie wiesz co to podatność wkładki ?

skoro standardowo jest red to bronze się nadaje.

7 godzin temu, Winylomaniak napisał:

Aby rezonans naszego układu dynamicznego wypadł optymalnie czyli na 10 Hz:

znowu poprawianie fabryki się zaczyna ?

7 godzin temu, Winylomaniak napisał:

Wyniki mogą zaskoczyć ?

ta , szczególnie po twoich wyliczeniach ?

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, bolo_senor napisał:

skoro standardowo jest red to bronze się nadaje.

Rzecz w tym ze ten Red również nie nadaje się ? 

11 minut temu, Winylomaniak napisał:

Rzecz w tym ze ten Red również nie nadaje się ? 

A gerwazy się nadaję ? też nie , a jest.

skoro producent założył , że taka podatność ma być , to chyba miał jakiś powód.

Druga sprawa , że to ty ( i chyba tylko ty) jesteś dalej święcie przekonany , że 10 hz jest optymalne.

Na wykresie jak mantrę ci będę powtarzał nie ma żadnej szczególnej kreski dla 10 hz.

Edytowane przez bolo_senor
2 minuty temu, Winylomaniak napisał:

Finansowy ?

to taki jak twój ?

banialuki gadasz at95 była by tańsza

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, bolo_senor napisał:

to taki jak twój ?

banialuki gadasz at95 była by tańsza

Widać Ortofon zaproponował lepszą cenę ? 

Poza tym, at95 nie wygląda, a Red wygląda.  

33 minuty temu, Winylomaniak napisał:

Widać Ortofon zaproponował lepszą cenę ? 

Poza tym, at95 nie wygląda, a Red wygląda.  

udowodnij , bo ja nie widzę.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, bolo_senor napisał:

udowodnij , bo ja nie widzę.

Dawno temu sprzedałem tego Red-a, jako wkładkę z wysokiej półki, właśnie ze względu na wygląd sugerujący, że mamy do czynienia z modelem z wysokiej półki, a nie z najgorszym model producenta. Z AT95 by to nie przeszło. ? 

30 minut temu, Winylomaniak napisał:

Dawno temu sprzedałem tego Red-a, jako wkładkę z wysokiej półki, właśnie ze względu na wygląd sugerujący, że mamy do czynienia z modelem z wysokiej półki, a nie z najgorszym model producenta. Z AT95 by to nie przeszło. ? 

nie o to pytałem czytać nie umiesz ?

Edytowane przez bolo_senor
  • 2 lata później...
W dniu 30.08.2023 o 06:37, Reaper napisał:

Wszystko fajnie tylo za taką kasę to mogl byc Made In Japan, a nie Malezja.

Za taki made i Japan nowy to 20 tyś. trzeba wypłacić, chyba że używkę, ja mam sl 100c i nie narzekam w mojej opinii solidnie zbudowany, na takim samym poziomie co sl 1200 mk2, gra porównywalnie z moim sl 1210 m5g, jedynie trzeba w porządny head shell zainwestować bo te technichnicsowskie się do niczego nie nadają (ruszają się w zamku ramienia) a tak audiotechnika mg10 siedzi solidnie.

Edytowane przez Renia239
W dniu 9.01.2021 o 16:49, bolo_senor napisał:

to tylko napęd , z mechanicznego punktu widzenia nawet koniem możesz napędzać .

No nie do końca, jak mu nie dasz siana to nie pojedziesz...

Tajemnica tkwi w tym, że może być dowolny napęd, byle dobry. Ja miałem przez lata dobry Technicsa, teraz mam dobry Thorensa paskowy i tyle.

Jakie 20000 zł? 

SL-1210 jest w podobnej cenie, a jest Made In Japan.

Edytowane przez Reaper
23 godziny temu, Reaper napisał:

SL-1210 jest w podobnej cenie, a jest Made In Japan.

Tylko 1200 G i 1210 G jest Japan, GR i mk7 to też Malezja.

• Pokaż nowe odpowiedzi