Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Ref. 20v2 problem z głośnikiem

Bucz

Rekomendowane odpowiedzi

Paradigm Studio Reference 20v2. Posiadaczem jestem nadal a nieszczęście przyszło wraz z płytą, którą włożyłem do CD. Jest nią płyta testowa Hi-Fi i Muzyki-sampler z częstotliwościami.

Co się stało ? Okazało się, że moje pięknie grające kolumny, a w zasadzie jedna z nich, w zakresie częstotliwości 10-40 Hz wydaje z siebie bardzo brzydkie brumienie, warczenie, przypominające warkot helikoptera. Druga z nich pracuje dobrze, membrana pracuje i żadnych dźwięków poza słuchaną częstotliwością nie emituje.

Dzieje się to w zakresie głośności w okolicach 9 godziny, ciszej tego efektu nie ma. Wyższe częstotliwości odtwarzane są dobrze nawet głośniej.

Co gorsza (a lepsza za razem) słuchając muzyki nie słychać jakiegokolwiek brumienia, brzęczenia czy innego nieoczekiwane dźwięku, grają czysto.

Bardzo proszę o poradę, co począć, czy potrzebna będzie wymiana głośników, czy jakaś naprawa, może przy okazji tunig. Wymiana całych kolumn nie wchodzi w grę, niedawno kupiłem te używane, więc gwarancji nie posiadają.

Do wczoraj byłem szczęśliwym, nieświadomym posiadaczem, w moim mniemaniu dobrych kolumn .....

Tak powinien brzmieć początek tego postu, przepraszam za jego brak, gdzieś został ucięty.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Najczesciej jest to zwiazane z przeplywem powietrza przez bass reflex.

moze cos tam stanelo na drodze powietrza. Jakies podwiniety kabelek. Sproboj szczelnie zatkac port bass reflex i zrobic test ponownie. Powinno nic zlego z glosnika sie nie wydobywac. A potem rozebrac i obejrzec w srodku czy wszysto OK.

W moich Paradigmach 20v2 wystepowal identyczny efekt. W jednym z glosnikow przy wysokim wysterowaniu niskimi czestotliwosciami wystepowalo cos na ksztalt "pocierania". Moim zdaniem nie ma sie czym przejmowac jesli sytuacja ta jest zupelnie nie do odtworzenia w warunkach odsluchowych (a tak wlasnie bylo w moim przypadku).

Zakrycie bas-refleksu rzeczywiście daje poprawę, ale jest to chyba związane z tym, że po prostu membrana z zakrytym otworem bas-refleksu, pracuje w mniejszym zakresie, przez co brumienie ustaje bądź jest cichsze.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Jak zakryjesz otwor bass reflex to membrana wlsnie pracuje z jeszcze wiekszym wychyleniem.

Po to sie stosuje bass reflex zeby przy mniejzym wychyleniu membrany zwiekszyc ilosc basu a jednoczesnie wydajnosc mocowa glosnika.

A to z powodu nieprawidłowej aplikacji tych wooferów. Modyfikowałem trochę Paradigmów, i te woofery znacznie lepiej pracują w obudowie zamkniętej, bo są niezwykle miękko zawieszone i w bassrefleksie grają jakby wogóle obudowy nie miały.

Wczoraj słuchałem wyłącznie utworów z mocnym wyraźnym basem (np. Marcus Miller M2), przy dość dużej głośności i nie usłyszałem różnic w brzmieniu tych kolumn.

Słuchałem z bliska, daleka, przystawiałem ucho do kolumny i nic, na moje ucho grają dokładnie tak samo. Skąd w takim razie bierze się to brumienie na płycie testowej ?

"Najczesciej jest to zwiazane z przeplywem powietrza przez bass reflex" - prawda. Wątpię, żeby głośnik był uszkodzony, w przypadku uszkodzenia mamy zniekształcenia praktycznie przy każdej głośności i to przy słuchaniu zwyczajnej muzy, a nie testowych dźwięków, od razu się to wychwytuje. U Ciebie brak warkotu przy normalnym odsłuchu muzyki, a więc

1) nie przejmowałbym się tym

2) odkręcibym głośnik i sprawdził wszystko zgodnie z w/w sugestią kaszio

3) porządnie dokręciłbym głośniki

4) oddałbym kolumny McGyverowi do przeglądu - możesz od razu zlecić tuning.

Ja do wyłapywania rezonansów wykorzystuję kawałek 7 i 8 z płyty testowej XLO, u mnie wszystko jest ok - mam Studio 80 v.2, 20 v.2, 40 v.3, CC v.2 - nie zaobserwowałem nigdy takich anomali.

Witam.

Jestem posiadaczem tych głośników od dwóch lat , lecz nigdy moe słyszałem wyzej opisywanych przypadłości i nie za bardzo potrafię pomóc :(

Wpis Pana McGyver zakiełkował mi w głowie pomysł aby poeksperymentowac z nimi.

Czy jest mozliwosć aby otrzymać poradę jakiej udzielił Pan Koledze Bucz ? Domyślam się , że samo zapchanie basrefleksów raczej nie przyniesie zdecydowanej zmiany brzmienia ?

Pozdrawiam i sedecznie współczuję faktu niedyspozycji Paradigmów !

W tym temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) PiotrS pisze o modyfikacjach Paradigmów.

A tutaj radziłem tylko jak sprawdzić czy sam przetwornik jest sprawny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam nadzieję, że wszystko zakończy się szczęśliwie :-) Czekam na raport w tej sprawie ;-) Śledzę doniesienia w necie na temat Paradigmów w szczególnosci odnośnie serii Studio od 2 lat, nie spotkałem się z uszkodzeniami przetworników średnio-niskotonowych w komentarzach zamieszczanych na różnych internetowych portalach rozsianych po całym świecie ;-). Wiem natomiast, że seria Studio v.1 miała problemy z tweeterami, po długotrwałym odsłuchu z wysoką głośnością zdarzało się, że kopułka po prostu pękała, problem ten został wyeliminowany całkowicie w serii v.2 po przekonstruowaniu przetwornika wysokotonowego.

Pozdrawiam i życzę szybkiego rozwiązania problemu - zaufaj McGyverowi ma bardzo dobrą opinię na forum.

zyzio>

Kolumny te kupiłem użwane i nie znam ich historii, lecz z tego co wiem, poprzedni właściciel dbał o nie bardzo i raczej nie może być mowy o uszkodzeniu kolumny, przez niego, tym bardziej przeze mnie.

Myślę że jest to jakaś wada fabryczna, która nie została wykryta w czasie gwarancji.

Postaram się zrobić tak jak poradził mi McGyver i zobaczymy.

Przy okazji mogę skomentować, moim zdaniem, brak profesjonalizmu serwisu Paradigm-Polpak.

Rozmawiając z nimi próbowałem dowiedzieć się co może być przyczyną, lecz na każde moje pytanie odpowiedź była następująca: to chyba woofer, pan ją wyśle, zobaczymy.

Chyba myślą, że jak ktoś posiada takie kolumny to nie ma dla niego różnicy czy koszt wyniesie 100 czy 450 a może 900 zł (bo jeśli nie mają takiego głośnika to trzeba wymienić dwa, a czy mają - nie wiadomo).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.