Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do subwoofera aktywnego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia w temacie audio od strony sprzętowej, nigdy nie miałem zbytnio możliwości realizować się pod tym kątem. Teraz mam je już większe. Posiadam subwoofer MB Quart QL E 62 SUB (taki jak w załączniku). Oryginalnie był to subwoofer pasywny z wyjściem na satelity, jednak z powodu ogromnego problemu z doborem satelit do niego (nie mogłem znaleźć żadnych informacji na ten temat, możliwości finansowe praktycznie żadne) został przeze mnie przerobiony na aktywny. Wyszło naprawdę dobrze. Audiofilem nie jestem, ale coś tam usłyszeć potrafię i podoba mi się jak grają.

Teraz przechodzę do sedna. Chciałbym kupić jakieś kolumny. Od czegoś zacząć, budżet raczej nie duży, gdzieś 400-500zł. Niejednokrotnie czytałem, że dobry zestaw stereo zagra lepiej niż z subwooferem. Ale czy naprawdę nie ma to żadnego sensu? Może znalazłoby się coś co ma dobrą górę, dół słabszy i dopełni się z takim subwooferem? Jeśli chciałbym dobrać do tego jakieś kolumny, to jak szukać? Czego? A może macie jakieś konkretne propozycje, lub nawet oferty? Nie będę ukrywał, że z pewnych względów mam pewien sentyment do tego subwoofera a audiofilem i tak nie jestem ;d

Z góry dzięki za pomoc!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/154132-kolumny-do-subwoofera-aktywnego/

Pomysl nie jest zly. Jak przerobiles go na aktywny?
Opowiadania, ze dobry zestaw stereo nie potrzebuja subwoofera, to troche bez sensu. Nie pozwol sie „zbic z tropu“

To ponizej to tez dobre stereo

10 minut temu, xajas napisał:

Pomysl nie jest zly. Jak przerobilws go na aktywny?

Aktualnie brak w nich przedwzmacniacza. Na wejściu jest potencjometr, sygnał idzie na oryginalną zwrotnicę, dalej na wzmacniacz 2x70W z LM3886 (subwoofer w konstrukcji izobarycznej - dwa głośniki). Gdzieś w szufladzie leży też przedwzmacniacz z regulowanym odcięciem, jednak cena za którą go nabyłem wskazuje na to, że raczej to chińczyk. Była na tyle niska, że kupiłem, żeby potestować i tak leży już z dwa lata.

Najważniejsza informacja to podłogowe, czy monitory. Jeśli ten sub jest niezły,

a masz na czym postawić, to wystarczą może tylko monitory choćby te na wstędze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  albo jakieś podłogowe

typu "słupki" na niedużych wooferach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pomysl nie jest zly. Jak przerobiles go na aktywny?
Opowiadania, ze dobry zestaw stereo nie potrzebuja subwoofera, to troche bez sensu. Nie pozwol sie „zbic z tropu“

To ponizej to tez dobre stereo

Zalaczniki zniknely

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4204.thumb.jpg.0dc2a0752affb0a92c23d97cb0578301.jpg
Aktualnie brak w nich przedwzmacniacza. Na wejściu jest potencjometr, sygnał idzie na oryginalną zwrotnicę, dalej na wzmacniacz 2x70W z LM3886 (subwoofer w konstrukcji izobarycznej - dwa głośniki). Gdzieś w szufladzie leży też przedwzmacniacz z regulowanym odcięciem, jednak cena za którą go nabyłem wskazuje na to, że raczej to chińczyk. Była na tyle niska, że kupiłem, żeby potestować i tak leży już z dwa lata.

Czy Chinczyk czy nie, nie jest takie wazne. Bez sensownej mozliwosci dopasowania subwoofera do glosnikow (minimum to glosnosc i czestotliwosc podzialu) trodno oczekiwac znosnego wyniku. Wewnetrzna pasywna zwrotnica odcina go przy 150Hz. To nie pasuje do „normalnych“ glosnikow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, audioburak napisał:

Najważniejsza informacja to podłogowe, czy monitory.

Szczerze mówiąc wolałbym podłogowe, choć też na chłopski rozum pomyślałem, że do subwoofera monitory lepsze.

Przede wszystkim masz nieprawidlowe połączenie wewnatrz subwoofera. 

Musisz CAŁKOWICIE ominąć, a najlepiej wyjąć z niego zwrotnicę, bo nie ma ona zastowania w subwooferze sktywnym. Weź ten filtr, nawet chiński, podlacz przed wzmacniaczem, a glosniki BEZPOŚREDNIO do wyjscia wzmacniacza. Jest jednak pewien problem- impedancja głośników. Jesli są 8 ohm, to ok, podłączysz je rownolegle i końcówka mocy pociagnie obciążenie 4 ohm, byle zapewnić jej optymalne napięcie (mniej, jak dla 8 ohm i porzadnej wielkości radiator (najlepiej wystający na zewnatrz skrzynki). Jesli zastosowano glosniki 4 ohmowe, należy je podłączyć szeregowo, bo inaczej się nie da (przy równoległym upalisz wzmacniacz). Niestety, bedziesz mial wtedy (zbyt) niską moc, by powalczyć o duży poziom dźwięku. Jedynym wyjsciem jest podwojenie koncowek mocy, by kazda obslugiwala jeden glosnik subwoofera. Te zasady są prawdziwe również wtedy, gdy jest pojedynczy glosnik wyposażony w dwie cewki.

Co do kolumn- mając subwoofer aktywny z filtrem, prawie nie ma ograniczeń ich doboru. Wazne tylko, by nie przesadzić z ich mozliwosciami, by sub byl w stanie im sprostać moca i natezeniem dźwięku.

Szczerze mówiąc wolałbym podłogowe, choć też na chłopski rozum pomyślałem, że do subwoofera monitory lepsze.

Zapomnij chlopski rozum.
Podlogowe lepsze.
I zabuduj przedwzmacniacz z szuflady
59 minut temu, porlick napisał:

Jedynym wyjsciem jest podwojenie koncowek mocy, by kazda obslugiwala jeden glosnik subwoofera.

1 godzinę temu, tidek1507 napisał:

dalej na wzmacniacz 2x70W z LM3886

Wzmacniacz jest dwukanałowy

Godzinę temu, porlick napisał:

Co do kolumn- mając subwoofer aktywny z filtrem, prawie nie ma ograniczeń ich doboru. Wazne tylko, by nie przesadzić z ich mozliwosciami, by sub byl w stanie im sprostać moca i natezeniem dźwięku.

Hmm... Istotna rada, dzięki.

Godzinę temu, xajas napisał:

Zapomnij chlopski rozum.
Podlogowe lepsze.
I zabuduj przedwzmacniacz z szuflady

Ukryta Zawartość

I tak chyba zrobię ;d

Ukryta Zawartość