Skocz do zawartości
IGNORED

Monitorki do 2500zl ????????????? :))

cwirek2432

Rekomendowane odpowiedzi

Juzwa - obiecałem właścicielowi kolumn - że nie zdradzę nazwy firmy ;) Warunki pomiaru - były ok.... zresztą jak zauważyłeś pasmo przenoszenia ograniczyłem specjalnie od 200 Hz - 20 kHz Pomiar wykonywałem parę razy - zmieniając kolumny - w jednej i w drugiej wychodziło to samo :O

...Maryjo złota...ten rdzeń w cewce to śrubka M8 z nakrętką ?? ;-D. Patrzac na pomiar az chce Ci sie Pawle zarzucic brak zdolności mierzenia lub źle skonfigurowany system. Prosze, błagam nie pisz co za za monitory - po co ma upaść kolejna polska "profesjonalna" firma

Sluchaliscie tych kolumn ? Nie ! To jakie macie prawo wypowiadac sie o nich ? Moze w ten sposob zabijecie w zarodku wielkie odkrycie w audio - cewki z rdzeniem ze stali srubowej. Znacie chocby parametry tego rdzenia (przenikalnosc magn itd.), na pewno nie ! Jestescie okropni !!! Odtwarzacza AA tez nikt nie mial okazji uslyszec a nawet nikt go na oczy nie widzial. to jest klasyczna ksenofobia, jak z definicji slownikowej.

A ja wciaz przypuszczam, ze to jakies DIY. Podpucha i tyle. Nie ma co sie emocjonowac. Nie wyobrazam sobie, ze firma obecna na rynku i dbajaca o nawet minimalna renome pozwoli sobie na takie cos. Poza tym dziura -10dB na przestrzeni najwaznieszego zakresu - gorna srednica. Nie, to nie jest mozliwe.

pzdrw

soso

Ale się uśmiałem jak zobaczyłem zdjęcie zwrotnicy. Teraz moja prowizroryczna zwrotnica w obecnych monitorkach to istny majstersztyk ....jak by powiedział mój znajomy "padłem na cyce"

Pozdrawiam

Soso - nie podpuszczaj mnie , ponieważ nie mogę ci powiedzieć - obiecałem jednemu użytkownikowi forum który jest właścicielem tych kolumn.

Te kolumny wykonała jedna z polskich firm i nie jest to żart z mojej strony.

cwirek2432 - przetestuj DIONY AudioAcademy. Sluchalem ich z NAD352 i 542. Wypadly bardzo, bardzo dobrze. Nadaja sie jak najbardziej do preferowanej przez Ciebie myzyki. NAD wprawdzie ograniczal ich mozliwosci rozciagniecia sceny, ale poza tym graly z NADem przeslicznie:) Duzo sprezystego basu.

CASKP - a ja myślę, że jednak powinieneś łaskawie powiedzieć cóż to za firma spłodziła takie dziwo. A tak wkleiłeś knota a właściwie foto przedstawiające knota i robisz zabawę typu WIEM ALE NIE POWIEM. Nie chodzi tu o to by krytykować personalnie jakiegoś nieszczęśnika, który kupił kolumny firmy X, model Y, okazał się mało wysmakowanym melomanem i oddał ci je teraz do gruntownej poprawki, tylko o to by dowiedzieć się, którz stosuje srubki i nakretki jako część toru w zwrotnicy :-) Wszak ja cenię bardzo większość rodzimych producentów i jestem ciekaw, kto trudni się prowadzeniem sklepu metalowego a nie manufaktury audio. Może sie także okazać, iż ta śruba jest magiczna niczym cegła szakti czy jak jej tam, drut zaś pochodzi z pólnocnej Czukotki i ma własciwości supermagnetyczne i amorficzne i ujawniony na forum producent wyjasni nam, że ich zastosowanie to nie pomyłka a celowe działanie powodujące, że ... I tu dowiemy się ciekawostek, które będą pouczające dloa wielu z nas. Może się też jednak okazać, że zdjęcia jakie wkleiłeś prezentują już kolumny tunningowane przez jakiegoś domorosłego guru, który przerobił brzmienie pod gust kogoś kto lubi dużo basu i sopranów, gardzi zaś wokalami. I wówczas nie trzeba będzie kpić z jakiejś rodzimej manufaktury, bo to nie jej wina, że ktoś tylko te śrubki i nakrętki... A tak albo kolejny nieszczęśnik stanie się posiadaczem dziwnie brzmiących śrubowkrętów lub tez predzej czy później ktoś zaskarży cię, żeś złamał pilnie strzeżony i bezcenny patent na audiośrubkę. :-)

zeneca ->

nie pomysłalem w ten sposob, ale mozesz miec racje. Moze i kolumy "firmowe", ale tuningowane przez jakiegos idiote. Co do wykresu - wiele jest firm, nawet tych bardziej znanych które projektuja w "V" na charakterystyce - jak napisal jar taki tam naturalny loudness (no ale 11 dB to przesada). Jednak poprostu nie moze do mnie dotrzec informacja jakoby jakakolwiek polska firma próbująca zarabiać na audio była w stanie wypuścic knota w postaci takiej zwrotnicy.

Ale najważniejesze:)) że wszystko jest łączone point to point. Przecież chodzi o łatwy przepływ prądu. Ja bym się pokusił nawinąć cewkę nie na śrubie, tylko na gwoździu od mocowania torów. Wytrzymały na przeciążenia.

Ale zwrotnica klasa:))

Czy gwozdz ma byc nowy czy N.O.S. - odzyskany, "wygrzany" najlepiej z Centralnej Magistrali albo jakiejs linnii kopalnianej, gdzie panuje duzy ruch ? Wtedy krysztaly w gwozdziu maja najbardziej ustabilizowana strukture i dzwiek kolumn "oddycha".

Na pewno jakiś pseudotuning, albo naprawiał kolumny jakiś elektromechanik od ciągników rolniczych? (jeśli na przykład właściciel jest księdzem na zapadłej wsi i kolumny się zepsuły...to wszystko jest możliwe...)

Właściciel kolumn nie będzie ich miał w takim stanie jak teraz widać. Zmieniamy skrzynki na nowe. W starych głośniki nie były wpuszczone w obudowę. Po pomiarach poszczególnych głośników okazało się że wykres tweetera jest tragiczny. Zresztą widać to częściowo na charakterystyce całej kolumny. Obudowa mniejszy swą szerokość. Oczwiście zwrotnica będzie zrobiona na nowo.

Jeśli tylko właściciel tych kolumn wyrazi chęć pokazania tych kolumn w stanie oryginalnym z ładnym logiem producenta - to powieszę fotografie na forum.

Myślę, że powinniśmy zrobić sobie taką forumową witrynkę, rodem z pewnego filmu Barei, gdzie napis na górze tejże obwieszczał TYCH KLIENTÓW NIE OBSŁUGUJEMY. :-) Wkleimy tam fotki niegrzecznych, nieuczciwych sprzedawców, dystrybutorów, kupczyków czy producentów a z braku ich fotografii ich loga lub adresy :-) Taka czarna lista polskiego rynku audio :-)

Tylko zawsze trzeba to jakoś przekonująco uzasadnić. Bo inaczej znowu się z tego zrobi nic nie mówiący śmietnik, gdzie klony zaczną najeżdżać na konkurencję. Pomysł wymaga dopracowania.

narazie jest konkretny przypadek, co bedzie dalej sie zobaczy, jesli tego bedzie multum to moze i trzeba to jakos organizowac (powstaje wlasnie ryzyko podkladania swin), narazie wystarczy podac kto nawija kabel na srubke ;) oraz preferuje lekko wycofana srednice w brzmieniu, ciekawe czy te kolumny byly opisywane/testowane w naszych pismach hhe (tam pewnie pojechaly bez srubki)

Royber -dawaj tego kwiatka:) Chłopaki - może w końcu ujawnicie o jaką firmę chodzi? przeciez to żadna tajemnica - wam tylko to udało sie odnaleźć... poza tym powinniśmy prawdzić czy to jednostkowy przypadek czy też wszystkie kolumny tego producenta mają takie nieortodoksyjne rozwiązania technologiczne. możemy wystosować do nich potem pismo z pytaniem o wpływ tego typu uzytych elementów zwrotnicy na jakość ich wyrobów oraz możemy zapytać ich o tę "lekko wycofaną średnicę"...

Przeciez tak duża grupa, jak nasze forum, to już duża siła nacisku na takich partaczy i oszustów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.