Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD 1450ar czy 1550ar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu kolekcjonuje płytki CD, ale nie miałem na czym ich słuchać.

Muzykę odtwarzałem z Tidala natomiast oryginalne albumy leżały na pułce.

Czytając wiele opinii na temat odtwarzaczy Marki Denon szczególnie polecane były modele jak w temacie.

Osobiście również jestem za nabyciem jednego z dwóch. Czym one się różnią i czy warto dopłacać do 1550ar ?

Odtwarzacz współpracował będą ze wzmacniaczem Denon PMA 720 jeszcze Japońskiej produkcji. 

https://www.audiostereo.pl/topic/154354-denon-dcd-1450ar-czy-1550ar/

Tak ten stary. Dopłata to ~400 złotych

Dodam, że nie mam zbytnio zamiaru bawić się w jakieś modyfikacje.

Kolumny jakie posiadam Altus 200 z górą na ferrofluidach, Heco Celan 9 (odkupione za śmieszne pieniądze w sumie tylko trochę do roboty) i monitorki QUADRAL Argentum 530. Kabelki melodika purple rain 2,5mm grubosc i takie same tylko RCA po 0,5m do połączenia CD ze wzmakiem. 

Edytowane przez denon_hifi

ale teraz jaja ludzie sobie robią,  1550 chodzil niedawno po 700-800, a 1450 trochę taniej. 

w tych pieniądzach ja bym juz za czyms innym sie rozglądal albo poczekal na mniej pazernego sprzedawcę 

Dokładnie tak jak mówisz.

Niedawno widziałem 1450 za 450 zł. Gdzieś chyba jeszcze przed świętami. Albo jakoś koniec listopada...

W sumie mam sentyment do firmy. Mam już od nich tuner, wzmacniacz x2. Będzie pasowało do reszty systemu. I fajna rzecz, która mi się podoba to gałka do zmiany tracków (bardzo wygodna rzecz). Miałem to w CDku Sony i bardzo przywykłem do tego, a sam odtwarzacz już świętej pamięci z resztą...

Z resztą co będę mówił, na Allegro szukałem i znalazłem tylko po jednym egzemplarzu w takiej cenie. Mogę dać na wstrzymanie, w sumie na razie mam jak słuchać to poczekam jeszcze trochę. Gorzej jak już taniej się nie pojawią a drożej.

Kupiłbym oczywiście jakiegoś nowego Denonka 1500ae ale jestem zdania, że kiedyś nie żałowali producenci na podzespołach, metalach szlachetnych, ogólnie na konstrukcji sprzętu. Dzisiaj to byle 2 lata podziałało i to człowiek truchleje ze strachu i obchodzi się jak z jajkiem. Tak znajomy kupił Denona 520ae, którego to laser po 2 miesiącach wyzionął ducha i lewy kanał po 8mc zaczał grać wyraźnie ciszej, korygował balansem na wzmaku ale na darmo.

Więc chyba wystarczająco uzasadniłem dlaczego wolę starszy sprzęt, ma swoje lata a służy, no wiadomo zawsze coś się do roboty w nim znajdzie ale służy. O czymś więc chyba to świadczy jaki sprzęt był kiedyś a jaki mamy dzisiaj.

Akurat w 1550 czy 1450 też trafiają się awarie.

Czasem servo pada, albo powstają uszkodzenia napędu w czasie transportu (kiepskie rozwiązanie talerzyka). 

?👈

Ale na pewno mniej usterek i łatwiej naprawić niż takie nowe cdki. Mam kumpla, który zawsze służy pomocą w razie potrzeby naprawy serva, wymiany lasera czy coś.

Wracając do tematu, który z wymienionych odtwarzaczy będzie korzystniej wziąć? Czy ewentualnie jakieś inne propozycje z Denona?

za 1500 lub deczko wiecej warto wziąć 1510ae, to juz lepszy model od 1550ar i 1500ae , to samo co 1520ae ktorego miałem niedawno tylko bez wejść cyfrowych

9 godzin temu, rafal735r napisał:

Chyba że interesuje cię lampizowany DCD-655 to napisz PW. 

Lampizowany DCD655 gra lepiej od każdego innego modelu wymienionego w tym wątku.