Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

ojojoj ile pytań do mnie? no tak jak ja policzyłem ile wyszedł Matt's Silver Reference MK2 to musi to grać hehe

Co do Cambridga to nie miałem czasu ale dziś pewnie zasiądę i porobię fotki... za tydzień mam odezwać się do Rekina w sprawie zegara,, no oczywiście kondziołki do wymiany, może osobne zasilania...zobaczymy...

• 3 tygodnie później...

Po odsłuchach kilku kabli z Mathief i stwierdzeniu że końcówki to raczej biżuteria zrobiłem mały eksperyment

W ramach relaksu wieczornego ... W wolnej chwili coś napiszę ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W niedziele miałem okazję posłuchać kabelków Matthew.

Gratulacje, grają bardzo fajnie. Sreberko słychać od razu. Zgadam sie w tym zakresie w 100% z Bartkiem1.

Chyba mam sprzęt za kepski do tego kabelka (tych kabelków).

Pozdrawiam

Oby tak dalej.

• 2 miesiące później...

zkróciłem reddragona do 25cm .... i dałem jak najwięcej białego na sygnał, brzmieniowo bardzo dobry kabel wyszedł, a wiem co mówię ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moja plątanina ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zdecydowanie lepiej jest jak krótrzym podłączony jest pre z końcówką !!!! a Matt's Silver Reference MK2 z CD do Pre...

domyślam się że eliminujemy tym samym jeden element toru, czyli robimy se integrę ... dużo lepiej tak słychać..

Pozdrawiam

Witam

Zainteresował mnie ten wątek odnośnie IC z przewodów plecionych.

Mam pytania natury technicznej.

Czy ilość żył w "plusie" i "minusie" musi być równa?

Czy jest lepiej, jak jest więcej przewodów masowych?

Czy zamiast przewody wyplatać, można je skręcać (w jakiś określony sposób)?

Pozdr.

bo to ciekawe rzeczy ;)) twoje pytania są jak najbardziej na miejscu ;)

po wielu próbach z Acoustickiem doszliśmy do wniosku że teoria jedno a praktyka drugie hehe

liczba żył n a + i - nie musi być równa, kto tak powedział ;) ostatnio daliśmy dużo więcej na + i... nasze zdumienie jest do dziś ;) kable badziej muzykalne, szczegółowe ;)

również doszliśmy do wniosku że najlepiej sprawdzają się luźne plecionki pokazane wcześniej w tym wątku..

najważniejszy jest jednak sam przewodnik i jego izolator, najlepoej posrebrzana miedź w litzu w teflonie... albo samo srebro... grunt by było tego dużo osobno izoowanych żył.. o różnych przekrojach.. w sumie ameryki nie odkryliśmy, Cardas tak robi, Tara Labs ... ale musieliśmy sami do tego dojść... taki Nordost ma 78 żyłek osobno izolowanych miedź 8N chyba ;) robi wrażenie i wierzę że musi ten abel grać ;)

koniecznie teflon jako izolacja pierwszego kontaktu z przewodnikiem ...

Pozdr i miłego plecenia

Zdaje się, że IC robione z pojedyńczej żyły są teoretycznie niewskazane, bo mają jakieś kłopoty z wysokimi częstotliwościami, lub podobne...

Ja zrobiłem sobie właśnie takowy z miedzi... PSC+ wtyki Real Cable bez użycia cyny, bo ze śrubką mocującą przewód sygnałowy i narazie jestem zachwycony jakością wysokich tonów słuchając przy tym płytę Krzysztofa Herdzina "Almost After".

• 2 tygodnie później...

Żadnego odzewu na mój wyrób?, choćby takiego: puknij się w głowę rozbierając audioquesta, albo BRAWO, tak trzymać, albo może spróbuj dołożyć na sygnał do grubszego kabelka (bass) cieńszy (treble) i będzie z tego jakiś hi-end.

:-)

hehe zapomniałem o tym wątku ;) apropos ja nie rozbieralem Audioquesta głośnikowego ale dodałem do niego 26 żyl posrebrznej miedzi w teflonie .... i jest hi-end ;) oplot na krzyż wokół AQ ;)

Witam

Chcę się podzielić z moimi wnioskami co do kabli sygnałowych. Ponieważ po cichu nie wierzyłem w jakieś szczególne różnice brzmieniowe postanowiłem przeprowadzić mały eksperyment. Z posiadanej reszty kabla przemysłowego LappCabel wyciąłem dwie linki o długości ok metra. Każda z nich składa się z kilkunastu żył miedzianych posrebrzanych ok 0,2 mm.

Podzieliłem je na kawałki 0,5 m , szybciutki lut na 4 czincze pozłacane nie jakieś tam cuda audiofilskie , ale i nie zwykłe rzęchy po 1zł. Po krótkim odsłuchu szok - jak wielka jest różnica. Znakomita precyzja , piękna i soczysta góra jak nigdy dotąd , tylko ... no własnie najniższy bas gdzieś raczył się zapodziać i tej słodyczy w górze po dłuższym słuchaniu zaczynało się mieć dość. Żona stwierdziła ,że tweetery Vify przypominają jej teraz brzmienie "pershingów" Tonsila.

Wykonałem taki sam zabieg , tylko już z kabla głośnikowego i teraz wszystko jest pięknie i cacy - ustąpiła natarczywa i krzykliwa "krystaliczność" tweetera , bas wrócił do normy. Nie wiem na razie , czy jest lepiej niż na oryginalnych interkonektach Yamahy , ale jest dobrze. Dużo lepiej niż na srebrze ! Oczywiście i w pierwszym i w drugim eksperymencie kabelkom nie zafundowałem z ciekawości ekranów. Tylko żyła sygnałowa i masowa oddalone od siebie.

Czekam na jakieś sugestie ...

Pozdrawiam

Ułoży sie powiadasz ?

A ja rozlutowałem kable zamiast poczekać , hmm ....

Co do kłucia w uszy nie no , trochę przesadziłem z tymi pershingami ;)

Ale naprawdę czuć było , że jest wszystko inaczej - dzwięk był taki bardziej dosadny , słodszy. Co mnie zdziwiło np. to w niższych rejestrach o wiele intensywniej słychać było grzbiety impulsów kontrabasu itp. Nie wiem ,czy dobrze to nazwałem...

Gdyby nie ten lekki niedostateg niskiego basu byłoby super. Może i wrócę jeszcze do tych kabli i pogram jednak na nich parę dni ?

Zastanawiam się również jak by zrobić taki mały bi-wiring : sekcję midwoofera zasilić miedzią 2,5 mm , a sekcję tweetera tymi własnie srebrzankami. Ciekawi mnie jak to zagra.

>Matthew

Jak Ty to wszystko podłączyłeś tzn co na sygnał masę i ekran?

Ja najprościej jak można, grubszy na sygnał, cieńczy na masę, kable są normalnie skręcone i owinięte folią aluminiową podłączoną z jednej strony do masy.

Skąd miałeś akurat te cienkie kabelki w teflonie? pytam, choć być może już gdzieś o tym pisałeś.

do podłączania gramofonu jest niezbędny ! natomiast szumy na poziomie mV nie mają znaczenia raczej przy sygnale min 2V... ekran wprowadza niepotrzebne pojemności... ja zrobiłem wszystkie 2 ;) IC bez ekranu, Acoustic zrobił jeden z ekranem do gramofonu i jest zadowolony z niego, w Phono jest potrzebny gdyż bez niego buczy jak cholera ;) nie można zbliżać palucha do kabla ;)

musisz próbować, ale napoczątek spokojnie spróbuj plecionki bez ekranu..

Tak w gramofonie na pewno. U kumpla ten nie miał nawet uziemnienia i musiał go odsuwać od kolumn :-)

Ty zdaje się kombinowałeś z Type 6, a ja z CV-4.2 a to trochę inna miedź...

Czyli masa jak najcieńsza (pojemność), a ekran jeśli już jest, to koniecznie podłączony jednostronnie. Za jakiś czas coś pewnie nowego zrobię, ale narazie jestem zadowolony z mojego trzeciego wyrobu.

Interkonekt z niczego ...

Ciekawostka: Z czystej ciekawości i raczej sceptycznie rozebrałem stary kabelek IDE komputerowy. Każda żyłka składała się z 7 żyłek posrebrzanych. 30AWG i było ich w sumie 40.

Następnie na sygnał zrobiłem 9 żył uplecionych w 3 warkocze i razem tez splecione w warkocz. Na powrót to samo. Efekt ... niespodzianka ... nie ma tragedii ... wstępne odczucia pozytywne może nieco zapiaszczony środek ale przestrzeń szczegóły bas ok.

Kabel jest teraz u Matthew może coś wiecej napisze jak się sprawdził na alephie. Prawdopodobnie gdyby izolacja tego kabla była teflonowa zawstydziłby wiele średnio drogich IC. Zdjęcia może wrzuci Matthew.

... szukam kabla ide w teflonie ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.