Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czytałem trochę na forum na temat interkonektów DIY. Bardzo ciekawe wypowiedzi Bartka1 który ma spore doświadczenie w tym temacie. Otóż twierdzi on, że miedź srebrzona zawsze będzie gorsza od samej miedzi. Szukałem u polskich dystrybutorów przewodów o średnicy AWG30 bez srebrzeń ale nie znalazłem. W farnel'u dostępny jest przewód z miedzi w izolacji tezfel, 100m za 19,83 funta czyli 117 PLN, zapewne można ściągnąć go przez TME. Ciekawe jak by brzmiał ten kabelek. Zamierzam zrobić coś takiego wg konstrukcji z TNT Audio - X-Cables. Rurkę wewnętrzną będę chciał wziąć z przewodu koncentrycznego Belden. Jest ona zrobiona z polietylenu czyli z całkiem przyzwoitego izolatora. Belden ma też dostępne koncentryki z izolatorami z teflonu, ale w Polsce chyba niedostępne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może nie koniecznie zawsze miedź goła będzie lepsza bo to wszystko zależy od wielu czynników (jakość tej miedzi, miedzi srebrzonej i samej technologi srebrzenia), ale w większości przypadków tak.

Taki sam przewód jak ten z Farnella mozesz znaleźć w Polsce pod nazwą "Kynar" i za 100 metrów zapłacisz jakieś 20zł. Niestety miejsc ci nie podam bo od jakiś 2 lat go nie kupowałem , ale jest do dostania na bank. Zdaje się Leszek z tego forum (LeszczekB ???) gdzieś go kupował, było o tym w wątku o CAT5.

Przewód typu Kynar to jest miedź srebrzona około 0,25mm, używana jest do sztukowania uszkodzonych ścieżek na druku i dostępna jest w sklepach i hurtowniach elektronicznych pod nazwą "Kynar".

A wężyk teflonowy możesz również kupić w kilku miejscach, na przykład w www.artom.com.pl

Mała dygresja to nie używaj do tych X-cables z TNT Audio grubszych średnic bo efekt będzie słabszy.

Witaj Bartek1. Przeszukałem polską sieć. Wszędzie mają Kynary w miedzi posrebrzanej (Cyfronika, Nikomp, TME, Piekarz, Elektroniksc i jeszcze kilka innych). Pytałem w kilku miejscach o nie srebrzonego, mieli dawno temu i już nie mają. Nie potrafią powiedzieć czy i kiedy będą znowu mieć.

Przeglądałem takrze ofertę Beldena i ten przedów mnie zainteresował (30AWG, izolacja polietylenowa):

Ukryta Zawartość

Szkoda że nigdzie nie piszą nic na temat czystości miedzi.

Tyle że to linka.

Ukryta Zawartość

taki sam przewod jaki oferuje tomsik (ta tasma miedziana) mam w nadwyzce (kupilem od kolesia ktory nie chcial sprzedac mi pare metrow tylko sprzedal mi paredziesiąt)- z checia odsprzedam za 9zl/m ale tak co najmniej po 5m bo nie chce mi sie latac na pocztę 15 razy... [email protected], gg3686447

Witam

A jak sprawuje się takie cacko? Rozglądam się włąśnie za kablami ........ Może jakieś spostrzeżenia, porównanie do innych przewodów po odsłuchach?

A i jeszcze - jak to to podpiąć pod kolumny lub wzmaka?

Ja go kupiłem do okablowania wewnetrznego w kolumnach wiec moge powiedziec ze z srednio i wysokotonowym sprawuje sie bardzo ok (dopiero wczoraj podłączyłem- na dalsze wnioski przydzie czas). Do niskotonowego dalem lity drut wiec nie wiem jak by to zagrało w całym paśmie. Jest to tasma o szerokości ok 2 cm i polu przekroju 1,33mm2. Podłacza sie w sumie bez problemu tylko trzeba ją przyciąć odpowiednio lub naciąć i zagiąć. Acha - wyglada fajnie:).

Podobno świetne efekty można osiągnąć robiąc kabelki (głośnikowy oraz IC) z satelitarnego (antenowego) przewodu koncentrycznego, pojedynczo lub łącząc ekran jednej żyły ze środkowym drugiej żyły i odwrotnie. Rekomenduje to m.in. Jon Risch (oraz kabelki DIY z Beldena). Osobiście kiedyś zrobiłem sobie przewód do gitary elektrycznej z koncentryka antenowego do kablówki i grał lepiej od wszystkich drogich ze sklepu muzycznego, dźwięk był bardzo czysty i wyraźny, jedyną wadą był brak elastyczności, giętkości i rozciągliwości jak harmonijka przewodu telefonicznego.

Rzeczywiście kable koncentryczne dla w.cz. są niezłe w tych zastosowaniach. Już parę lat temu, przy opisie któregoś z phono-boxów (bodzjże w HFiM) była fotka, na której były widoczne IC z kabla RG-58. Zainspirowany tym pomysłem zrobiłem sobie coś podobnego (tzn. kabelki, bo gramofonu jak na razie nie mam), i jestem bardzo zadowolony z efektu. W porówananiu z nimi Siltechy (któryś z niższych modeli - nia pamiętam bo miałem wypożyczone) i DIY z Klotza poległy spektakularnie. A wtyki zastosowałem całkiem przeciętne, bo tanie Nakamichi. Jak widać - eksperymenty z koncentrykami mają sens.

Pozdrawiam

Podajcie prosze kilka kabli koncentrycznych, które są polecane. Nie zawsze ten jeden najlepszy jest dostepny w okolicy w ktorej sie mieszka.

Jak to sie lutuje? Lepiej dac oplot na minus czy plus?

HeHeHe :-)

Mój pierwszy IC był robiony właśnie z koncentryka i jak na moje był lepszy od profigolda, no ale wtedy sprawdzałem to na DVD, jeszcze nie miałem porządnego CeDeka.

tak sie łaczy tego koncentryka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiecie może gdzie mozna w Warszawie dosta Klotza LaGrange. Potrzebuje kabelka do okablowania wewnetrznego GainClone.

A może polecacie coś innego. Gdzie kupic w Warszawie dobry kabel i nie przepłaić za bardzo?

->4koval

własnie niedawno sam sie zaopatrywałem w LaGrange i najtańszy jest w sklepie AUDIOPLUS (audioplus.pl) w Łomiankach, po 7,5zł/m, mają też inne kable klotza, a w sklepie obok- Aplauz (Aplauzaudio.pl) - masz kabelki Beldena, jeśli potrzebujesz wtyczek to też powinni mieć. Pozatym mają napreawde miłą obsługę. :-)

Można tam dojechać ztm (701 przystanek Młocińska i 5min z trepa do Granicznej)

Pozdrawiam.

4kowal> Klotz LaGrange powinien jeszcze być w sklepie u Hołdysa ul. Wspólna 41 (w samym centrum parę kroków od dawnego Hotelu Forum) Kupowałem go nie dawno w cenie po 9zł za metr.

Znów poprawiłem swój IC. Czy to już wersja finalna...?

Tym razem na sygnał i masę idą takie same dwie pary kabelków: grubszy z cieńszym na sygnał i na masę.

Oczywiście żadnego ekranu i w strategicznych miejscach owinąłem przewody dodatkowo taśmą teflonową i biegną sobie prosto, bez skręcania. W ten sposób mój IC jest teraz prosty jak drut... :-)

Koszty materiałowe wyniosły jakieś 183zł. Gdybym kupił kabel z drugiej ręki byłoby taniej.

Dźwięk stał się mniej ostry i zyskał lepsze wsparcie basu.

ok, taśma miedyiana Jantzena pobiła AQ Type6+ w górze ! pieknie wypelnia, wzbrzmiewa duzej ... wysokie sa czystrze.. lepiej wyrysowane... uwazam zye do biwire na gore jak znalazl na poczatek

chyba nie większy bas, tylko mniejsza góra...

a tak a propos, wie ktoś może gdzie można dostać osłonki taki ładne, zaplatane, bawełniane czy z czego innego materiału do budowy IC?

Kafka> proponuje liny wspinaczkowe, ktoś już kiedyś pisał o tym na forum. Może ta będzie się nadawać. Ma opot teflonowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>kafka

>chyba nie większy bas, tylko mniejsza góra...

Jak sciągnąłem ekran z folii, to pojemność spadła ponad dwukrotnie i odniosłem wrażenie, że to właśnie bas gdzieś zniknął. Kiedy dołożyłem kabelki pojemność mniej więcej pozostała, bo rozdzieliłem sygnał z masą (poprzednio były skręcone) bas pojawił się znowu...

>Kafka> proponuje liny wspinaczkowe, ktoś już kiedyś pisał o tym na forum. Może ta będzie się

>nadawać. Ma opot teflonowy

Ukryta Zawartość

hmm... właśnie sobie kupiłem na próbę taką linkę - zobaczymy jak ten teflon wygląda :).

Ukryta Zawartość

To zależy od grubości IC oraz od grubości samej liny.

Nie trzeba kupować całych 100m. W zeszłym tygodniu widziałem tą samą linę sprzedawaną na mery. Poza tym fakt, że jest z teflonu w przypadku oplotu zewnętrznego chyba nie ma kompletnego znaczenia. W tym momencie wybór średnic lin jak i ich dostępność znacznie się zwiększa.

nie kupiłem 100m! na innej aukcji tego gościa była taka sama na metry. oplot zewnętrzny ma 11mm więc myśle że każdy ic się zmieści ;). masz rację zewnętrzny oplot ma tylko znaczenie symboliczne.

mam zamiar opleść tym mój ballanced ic :).

Ukryta Zawartość

Bardzo interesująca firma,Joachim Gerhard okablowuje swoje kolumny ich wyrobami(merdian sp 215).

Ukryta Zawartość

Frank ~ zobacz sobie tutaj:

Ukryta Zawartość

mam okablowane Sommerem juz prawie wszystko - w tej cenie to prawdziwa rewelacja :) teraz planuje zakup glosnikowych tylko musze dozbierac kase :) no i sa dystrybutorem naprawde wysokiej jakosci zlacz Hi-Con - porownywac by je mozna predzej z wyrobami WBT niz podrobkami z allegro :) calosc zdecydowanie polecam :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.