Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Może zmierzyć pojemności na wyjściu CeDeka i wejściu wzmaka i pod tym kątem "dostroić" sobie pojemność?

A może jest to bez znaczenia ze względu na jakieś duże różnice na stykach między klockami?

>LeStat

Może zmierzyć pojemności na wyjściu CeDeka i wejściu wzmaka i pod tym kątem "dostroić" sobie pojemność?

A może jest to bez znaczenia ze względu na jakieś duże różnice na stykach między klockami?

Tu raczej nie, całość rozbija się o ten interkonekt.

Ale mam inny pomysł. Co innego przy koaksjalu na SPDIF. Tam potrzebne jest dopasowanie impedancji wyjścia CD, kabla koncentrycznego i wejścia DAC. W tym przypadku powinna być możliwość dostrojenia (zamontowanym we własnym zakresie) trymerem o pojemności powiedzmy 10-50pF (strzelam) na wejściu DAC i dopasowanie, tak by np. uzyskać najlepszy kształt czy poziom sygnału i zminimalizować odbicia i zmniejszyć jitter. Trzeba by tylko podlączyć do wejścia oscyloskop i obserwować przebieg na wejściu. Wszak sondy w.cz. oscyloskopów też się dostraja do źródła.

W przypadku IC cyfrowego rzeczywiście ma być zachowana impedancja 75 ohm/m. Możw to jest najlepsze rozwiązamie ? (Na niższej półeczce... )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ca sadzicie o tej tasmie ze srebra?

Ukryta Zawartość

Jak wykonac taki IC aby pojemnosc takiego kabla byla jak najmniejsza?

Mierzyl ktos kabelki wykonane z podobnych tasm - jaka maja pojemnosc?

Jezeli zachowa sie wieksza odleglosc dwoch zyl chyba powinna byc dobrze?

Ukryta Zawartość

Chodzilo mi o cos podobnego do tego:

Matthew:

Ukryta Zawartość

post-3362-100009404 1170280906_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przedstawiam moje najnowsze dzieło: interkonekt na przewodzie cu, cynowanym, izol. teflonem. Jest to splot warkoczowy, ale x4. Na początek wersja nr1, wykonana do sprawdzenia koncepcji, ale z widocznym splotem. W moim systemie grał jakoś czas, zdecydowanie wygrał z dość wysokim modelem Thomsona. (Bardzo poprawnie wykonany i dość dobrze spisujący się kabel klasy budżetowej. Model zdaje mi się ,,Examiner''.) Po wpięciu plecionki poprawiła się przestrzenność, przejrzystość, klarowność mikroinformacji. Średnica i bas raczej się nie zmieniły.

Ukryta Zawartość

post-7066-100009388 1170280929_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest druga wersja mojej plecionki, technicznienie zmieniona, dodałem jedyniekoszulkę z pvc w celu ochrony i stabilizacji przewodu. Z przewodu Thomsona wziąłem solidne i dobrze pasowane wtyki (nie ciasne, ale świetnie trzymające). Koszulka weszła niezbyt ciasno, więc nie zgniata splotu i nie zmienia jego geometrii. Charakterystyka dźwiękowa się nie zmieniła, więc przewód pewnie długo zagości w miom systemie.

Ukryta Zawartość

post-7066-100009386 1170280932_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nie lepiej dać jeden taki warkocz na plus i jeden na minus.

Bo widzę że tylko jeden warkocz idzie do wtyczki.

Przewód plusowy i minusowy skręcone ze sobą, jakoś mi to nie pasuje.

... wiec ja ponawiam pytanie - co daje splecenie warkoczy osobno z kabli zyly sygnalowej i masy ??? poza tym ze mamy kompletne zero ekranowania i kabelek taki zbiera wszystko jak dobra antena :)

Podczepiam sie pod pytanie ChUmI.

Robienie plecionki z kabli o tym samum potencjale jest moim zdaniem bez sensu. Nic nie daje. Ba, nawet pogarsza, bo aby zrobic plecionke trzeba zużyć wiecej kabla a to dodatkowa impedancja.

efekt naskórkowości się zmniejsza, osobno splecione żyły lepiej grają jak ze sobą są splecione ... ostatnie moje dwa kable są tak zrobione i jak narazie nejlepsze...

zakłóceń to ja nie słyszę ;) przy 2V zakłucenia na poziomie 0,5mv nie usłyszycie.. ekran wprowadz dodatkowe pojemności... w interkonekcie phono jest niezbędny ale z CD do wzmacniacza nie jest niezbędny.. wielu producentów rezygnuje z ekranów w swoich kablach..

"efekt naskórkowości się zmniejsza, osobno splecione żyły lepiej grają jak ze sobą są splecione..." to czy sa ze soba splecione czy nie nie ma wplywu na efekt naskorkowosci ... a co do zaklucen to sa wyraznie slyszalne :) jak podlaczy sie bezposrednio do klona o wzmocnieniu powiedzmy 20 V/V, za pre, nieekranowany interkonekt o metrowej dlugosci to wyraznie slychac w gosnikach zaklucenia :) oczywiscei w sciszonym wzmacniaczy tego nie slychac :) ale trzeba wiedziec ze metrowy nieekranowany interkonekt pomiedzy klockami w ktorym plyni sygnal 1V p-p nie osignie dynamiki nawet 80 a moze mniej - strzelam na oko bo nie chce mi sie tego mierzyc liczyc :) wiec po co zrodla i wzmacniacze o dynamice powyzej 100dB jezeli wszystko psuje polaczenie :)

Nie uważam, by osobne splatanie kabli na sygnał i masę dało cokolwiek dobrego. Pojedynczy warkocz ma stałą geometrię, w obu kanałach identyczną (starałem się zachować jednakowy skok splotu) a dość luźny splot to mniejsza pojemność jak w koncentryku, gdzie mamy regularny kondensator. W moim przypadku sprawdziło się, może później dołożę ozdobny oplot, ale nie jest to konieczne. Przewód ma 35 cm, zakłóceń zpowodowanych brakiem ekranu na razie nie stwierdziłem.

>ChUml

Jest taki prosty sposób na sprawdzenie tego, trzeba tylko dysponować miernikiem pojemności, który sobie dobrze radzi z pomiarami rzędu pF. Można do tego wykorzystać kable pomiarowe miernika. Wsadzić kable do gniazdek pomiarowych i rozciągnąć je na całej długości, tak żeby biegły jak najbliżej siebie. Miernik powinien pokazać pojemność rzędu kilkunastu piko.

Następnie trzeba skręcić (zapleść) ze sobą oba przewody i ponownie odczytać pojemność. Zresztą w trakcie zaplatania będzie widać jak pojemność gwałtownie wzrasta.

Na moim mierniku i przewodach pomiarowych ta pojemność wzrosła o prawie 100 procent.

Czyli skręcanie ze sobą przewodów, które nie są na tym samym potencjale, powoduje że pojemność rośnie. Splecenie ze sobą przewodu plusowego i minusowego przy interkonekcie da taki sam efekt.

Krótki interkonekt ( 50 czy 60 cm), przy braku ekranu nie powinien zbierać zakłóceń.

Przynajmniej u mnie nie zauważyłem nic takiego.

>4kowal

Ty już pytasz o coś innego.

Sam się nad tym zastanawiam czy robienie plecionki ma sens, czy lepiej puścić przewody luźno.

Karmaj ~ tak sie sklada ze mam przyjemnosc robic pomiary tym:

Ukryta Zawartość

dokladnosc wystarczy do mierzenia pojemnosci kabli NF i innych ich parametrow tez :) Ale wlasciwie nierozumie wywodu :) Przeciez to jasne ze im dalej damy kable od siebie tym bedzie mniejsza pojemnosc - to zadna filozofia :))) skrecenie niestety nic tu nie zmienilo ... jezeli wezmiemy dwozylowy kabelek z rownoleglymi przewodnikami i bedziemy go skrecac to pojemnosc nie bedzie sie zmieniac ... ja czegos takiego nie zauwazylem ... wiec jasne ze jezeli puscimy syganl dwoma osobnymi kabelkami to takie polaczenie bedzie mialo najmniejsza pojemnosc ... ale czy bedzie najlepsze ??? A jaka jest pojemnosc wyjsciowa zrodla i pojemnosc wejsciowa wzmacniacza ? bo raczej nie ma sesu walczyc z pojemnosci kabla jezeli te pierwsze sa wieksze ??? a co do zbierania zaklocen ... no coz jednemu przeszkadzaja drugiemu nie - ja mialem interkonekty z plecionki bez ekranu ... ale ze wzgledu na zaklocenia zrezygnaowalem z nich :) jest zrozumiale ze i 80dB dunamiki to duzo ... i mysle ze wiekszosc ludzi nie rozroznia sygnalow o dynamice 90dB ... a tym bardziej 100 :))) ale i tak wszyscy sie przecigaja w budowie super niskoszumnych ukladow :))) Ja niestety jestem taki ze jak o 4:00 nad ranem mam wlaczony sprzet i jest naprawde cicho to poprostu nie moge slyszec nawet najmniejszego szumu albo innych zaklucen z glosnika - tylko muzyke :)

Ukryta Zawartość

Zmierzyłem dla pewności różne kabelki puszczone luźno i splecione ze sobą.

Przy długości kabli ok. 1 metra, pojemność zawsze mi wychodziła w granicach 100 procent więcej.

Wychodzi na to że jakoś inaczej to mierzymy ;-)

Zaskoczyłeś mnie też z tymi decybelami.

Między ekranowanym a nieekranowanym interkonektem długości 1m czy nawet 0,5m, występuje taka różnica ?. To przecież nie kable w.cz.

Karmaj ~ hmmm ... no to musze jeszcze raz to pomierzyc - jak bede mial chwilke wolnego w pracy :) jezeli chodzi natomiast o zaklocenia i dB to na szybko zrobilem pomiary w domu. Podlaczylem do oscyloskopu kawalek plecionki ktora pozostala mi po rozlorzonym interkonekcie i porownalem do takiej samej dlugosci interkonektu ekranowanego (zdiecia ponizej a szczegoly odnosnie tej plecionki w watku "Nasze kabelki audio DIY"). Oba kabelki obciazylem rezystancja 47kOhm zeby napiecie zaklocen bylo w miare wiarygodne - to takie przyblizenie na szybko ale mysle ze nie najgorzej oddaje zjawisko :) Podpieta plecionka zbierala zaklocenia o amplitudzie wiekszej niz 1,5mV p-p co w odniesieniu do standardowego sygnalu audio 1V p-p daje odstep ponizej 60dB :( a ja walcze o 100dB w moim w przedwzmacniaczu - narazie zreszta niestkutecznie. No i jak widac zaklocenia te nie sa niestety w pasmie w. cz. tylko jest to glownie nieszczesne 50Hz :( (podstawa czasu na ocyloskopie to 5ms/dz). Dlatego wlasnie nie jestem zwolennikiem nieekranowanych interkonektow - kazdy ma swoje zdanie na ten temat - jednym takie zaklocenia beda przeszkadzac innym nie i dobrze :) mi niestety przeszkadzaja :) Ale juz kombinuje ze jak by zastosowac ekran o wiekszej srednicy odpowiednio oddalony od przewodnikow a nie mocno scisniety jak w standardowych kabelkach to moze udalo by sie zmniejszyc pojemnosc nie rezygnujac z ekranu :)

Ukryta Zawartość

post-3138-100009325 1170281033_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie do znawców XLR

Panowie, stanąłem nad problemem wykonanania interkonektu XLR (muszę połączyć Passy)

mam interkonekt na RCA gdzie na + i na - jest taka sama ilość przewodnika, w XLR dochodzi mi MASA !!! czy muszę tyle samo dołożyć przewodnika??? czy wystarczy tylko połączenie jakąś posrebrzaną miedzią... bo sygnał to musi lecieć tym co leci...

Połączenie XLR -> XLR

1 -> 1 [masa]

2 -> 2 [+]

3 -> 3 [-]

Jeżeli pojawi się słyszalny przydźwięk, to 1 możesz uciąć z jednej strony, najlepiej od strony odbiornika.

nie kumam, obcinam to nie ma połączenia z masą końcówki !!! ekranu nie używam, ale chodzi mi o to czy masa w kablu leci takimi samymi kablkami co sygnał + i - ??? czy można np samą miedzią za 2 zł czy też trzeba w pytę miedzi posrebrzanej w teflonie ....

Wydaje mi się że masę musisz potraktować równorzędnie jak + i -.

Używałem do polączeń XLR Audioquesta Coral .Fabrycznie ten sam kabel występuje

z wtykami RCA i XLR .Zbudowany jest z trzech litych identycznych żył z miedzi w izolacji

oraz ekranu z foli aluminiowej + 1 żyła gołej srebrzanki. Trzy identyczne żyły służyły do +,-,masy

a goły drut (ekran) do obudowy wtyku. Podobną budowę miał Audioquest Quartz.

Zajrzyj na ich stronę są tam pewnie przekroje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.