Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

pierwszy mój XLR, zobaczymy, posłuchamy .. oby praca nie poszła na marne.. w sumie 75 osobno izolowanej miedzi w teflonie..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100008855 1170281748_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobilem przed świetami interkonekt na Klotz LaGrange i wtykach Nakamichi. Oplot jest z miekkiej liny. Jest przyjemny w dotyku, ale za to trudno sie go naciaga i strasznie sie strzepi na koncach. Jeszcze nie opracowalem dobrej metody na zakonczenie. Zdaje sie ze lina miala srednice 14. Probowalem zalozyc 12stke ale mialem trudnosci. Zdecydowanie lepiej zaklada sie oplot ze sztywniejszych, lin ktore w dotyku przypominaja tworzywo,a nie materiał. Niestety nie sa juz takie mieciutkie jak kaczuszka :) Cos za cos.

Bede musial dac jezcze jedna koszulke termokurczliwa na wierzch bo ta co jest strasznie sie pofaldowala i nieestetycznie to wyglada. Docelowo wszystkie maja wygladac jak ten pojedynczy na zdjeciu

Nastepny zrobie na wtykach o ksztalcie idealnego walka. Bedzie latwiej zakonczyc. Zastosuje moze wtyki Neutrika bo kosztuja tyle samo co Nakamichi a akceptuja grubsze kable.

Ukryta Zawartość

post-8653-100008746 1170281907_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4kowal>

Ja miałem ten sam problem,też mi się strzepił na końcach oplot,ale poradziłem sobie opalając go,wystarczy troche podgrzac nad plomieniem zapalniczki,i gotowe:]oczywiście jeżeli ta twoja lina to syntetyk.

Ja nie mogłem w okolicy znależc sklepu z linami,pewnie żle szukałem,ale ale przechodząc przez rynek ,wyczaiłem babke co sznurówkami handlowała,a że miała ładne te sznurówki,to stwierdziłem "co mi szkodzi":) .Przez godzine siedziałem i przeciągałem przez to izolator,a potem dopiero kable,zabawa przednia ale efekt znakomity.pózniej wrzuce fotki bo teraz nie mam cyfrówki.

4 Kowal:

czy tą linke kupowałeś w sklepie przy placu politechniki?? (ul Śniadeckich chyba...)

Ostatnio jej używałem (robiłem prezent dla ojca pod choinke :) ). Straszna męczarnia... Podczas naciągania pomaga obklejenie kabla taśma izolacyjną (kabel jest wtedy sztywniejszy, ale taśma jest śliska i znacznie łatwiej się naciąga). U mnie koszulka termokurczliwa się nie sprawdziła - jak zakurczałem ją opalarka, to się topiła najpierw linka, a dopiero potem rurka. Ogólnie linka jest gruba dosyć... Miałem wtyki z 10mm otworem na kabel. Żeby to zmieścić musiałem z LaGrange usunąć płaszcz zewnętrzny i zastąpić go taśma izolazyjną (troche to ryzykowne, ale nie było innego wyjścia...) co dało ponad milimetr zysku na średnicy. Całość ledwo się zmieściła do wtyczki. Ja miałem linke 8mm. Koniec linki owijałem nylonową nicią, to trzeba zrobić ciasno, dokładnie zwój obok zwoja, dopiero wtedy obcinałem końcówke linki. Ogólnie na 2m gotowego kabla, łącznie zużyłem koło 4m linki (prawie 1,5m poszło na nieudane próby). Linka się rozszerza i przez to traci sporo na długości. Zakonfekcjonowanie pierwszej wtyczki zajeło mi koło 3 godzin, następne już szły troche szybciej - jakieś pół godziny na wtyczke. Efekt końcowy jednak rewelacyjny, jak dorwe cyfrówke to się pochwale :)

> PrzemekElektro, 29 Gru 2005, 17:04

>czy tą linke kupowałeś w sklepie przy placu politechniki?? (ul Śniadeckich chyba...)

Tak,właśnie tam.

Też owijałem koniec nicia, tak jak sie zakańcza linke żeglarska.

Podobnie jak Ty musiałem pozbyc sie płaszcza zewnetrznego w Klotz. Jak wiadomo jest on za gruby do wtykow Nakamichi, ktore akceptuja kabelki do 6mm. Po zarobieniu koncowek nalozylem spowrotem plaszcz i nalozylem na to koszulke termokurczliwa. Pol dnia siedzialem nad tym interkonektem. Moze dla siebie tez taki zrobie, tylko kupie inne wtyczki.

Czekam na zdjecia Twojego kabelka.

witam ! chciałbym zaprezentować moj interkonekt DIY. wykonany został z 8 przewodów kabla telefonicznego miedzianego. 4 pary przewodów z 8 zostały splecione w "warkocz" gdzie potem polutowane przy złaczu 4 przewody jako masz i 4 przewody sygnał. taki plot został wprowadzony do weżyka 3/8 calowego jaki stosuje sie do umywalki baterii.Wezyk stanowi cała konstrukcje interkonektu. dodatkowo ekranem zewnetrznym jest powierzchnia weza. Na zdjeciu przedstawiłem wykonany interkonekt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4koval

Ja lekko stuningowałem wtyki Nakamichi i bez problemu przyjęły Klotza wraz z oplotem :-) wystarczy mały okrągły pilniczek i za pare minut zabawy. Wyglada nieźle, choć troche porysowalem kabel.

Klotz w innym ubranku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwie fotki kabla, o którym wspominałem.

Ukryta Zawartość

post-9196-100008412 1170282417_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>PrzemekElektro, 5 Sty 2006, 17:54

Nie chciałbym psuć Twego nastroju samozadowolenia, ale czy aby

dziurki we wtykach, które widzimy na zdjęciu nie służą do lutowania

ekranu?? A tu coś puste??

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Jaro:

W sumie to nie wiem. Wydaje mi się, że ekran jest zamocowany wystarczająco solidnie. Wtyczki są gwintowane od środka a kabel jest takiej grubości, że ledwo udało mi się to razem skręcić. Takie mocowanie też ma swoje zalety. Jak się lutuje, to ekran trzeba skręcić w jedną nitkę, a potem przylutowć. Tutaj ekran jest wywinięty na zewnątrz kabla na całym jego obwodzie. Wiem, troche dziwna teoria :) Gadałem kiedyś z takim elektronikiem i on twierdził, że właśnie mocowanie kabla do wtyczek najbardziej wpływa na jakość (np zmiana impedancji falowej kabla). Takie mocowanie daje najbardziej "koncentryczną konstrukcje". Niektórzy twierdzą, że wtyki to tylko kosmetyka dla kabla i nie mają żadnego wpływu.

Tak czy siak, pozostanie tak jak jest.

PrzemekElektro, 5 Sty 2006, 19:09

>Tutaj ekran jest wywinięty na zewnątrz kabla na całym jego obwodzie. Wiem, troche dziwna

>teoria :)

He he jak w rasowych przewodach RF ;-)

>PrzemekElektro, 5 Sty 2006, 19:09

Kapuję, przemyślę i odpowiem później (idę po flaszkę).

>Matthew, 5 Sty 2006, 19:10

Na zdjęciu nie widać, lutowanie pewniejsze od śrubek, chyba, że

śrubki Neutrika, audiofilskie, złocone (rodowane) ?

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Te dziurki co są bliżej kabla są na śrubki - tam są śrubki, faktycznie na zdjęciu słabo to widać.

Myślałem, że mowa o tych szczelinach co są pod obudową (poniżej gwintu).

Powiększenie śrubki, tutaj już widać, że coś siedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sklońćzyłem w końcu XLR ... ale już kombinuję nad następnym XLRem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dorwałem taki przewód, linka miedzi posrebrzanej opasanej taśmą teflonową, całość o średnicy 1,7mm..

przekrój 1,95mm2..

mam tego akurat nie zadużo ale na XLR może wystarczy jak uda mi się zdobyć więcej to zrobię RCA...

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojtek55, 6 Sty 2006, 21:53

nie wiem ;) napewno nie do komputerów ;)

podpatrz jak Argentum jak robi kable, jakie sumaryczne grube przekroje ;) .. podpatrzyłem i chcę spróbować ... to jest dobra posrebrzana miedź tak mnie powiedział ten ktoś co mi to dał...

To i ja pokażę co udało mi się "stworzyć".

Kable to zdobyczne odzyskane przewody z aparatur naukowych :-) . 2 x 0,5mm2 w oplocie. Jak się spisują? Nie wiem czy to sugestia czy jak, ale zdaje mi sie że całość zaczęła brzmieć jakby pełniej (poprzednio miałem jakieś starocie używane w sprzęcie powszechnego użytku - chińszczyzna). Wtyczki to jakieś takie po 2,90zł/szt :-D

Tu mam także do Was pytanie: gdzieś wyczytałem, że ekran powinien być dolutowany tylko z jednej strony; tak tez zrobiłem. Tylko jak całość włączyć do sprzętu? jedni mówią, że wtyczka "z ekranem" ma być wciśnięta do amplitunera, inni że odwrotnie, elektronicy mówią znów że jednak do amplitunera itp. Kołomyja... ile osób spytam, tyle opinii. Ja mam w każdym razie "ekranowane wtyczki" wsadzone w amplituner. A jaka jest prawda? (oprócz tych trzech co je zna Baca z Zakopanego ;-) )

Ukryta Zawartość

post-3810-100008330 1170282545_thumb.jpg

post-3810-100008331 1170282543_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wygląda na oplot z helukabla

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.