Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

z tym ciężko, najlepiej kupić głosnikowy Jantzena, jest to normalnie oplot w tym plastiku.. rozcinasz, wyjmujesz, wsadzasz w środeczek jakiś śruokręt i masz ekran...

>>Matt

ten masz na myśli?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Zrobiłem swój pierwszy interkonekt. Miał być bardzo tani i bardzo dobry. Zrobiłem tak: zakupiłem metr skretki komputrowej, 4 złocene wtyki 4,50 szt., koszulkę termokurczliwą, 4 metry srebra fi 0,37 mm próba 99,99... 6 zł/m (Sonus Oliva), znalazłem w domu rurkę fi 5 mm z polietylenu. Zrobiłem tak - ze skrętki pozyskałem polietylenowe malutkie koszulki. W koszulki ze skrętki łatwo wślizguje się srebrny drucik. Zrobiłem kabelek 34 cm długi. Trzy srebrne żyły na + i trzy na minus. Polutowałem cyną z dodatkiem srebra. Posłuchałem i byłem w niebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kubedes, 21 Wrz 2006, 12:39

>kolczas, 21 Wrz 2006, 12:27

>

>>Posłuchałem i byłem w niebie.

>Koszt?

OK. Nie doczytałem wcześniej.

Ale mam inne pytanie - jaka geometria? Tak po prostu "jeden przy drugim" zwijane, skręcane, zaplatane?

pzdr

Witam!

Ostatnio natknalem sie w sklepie na kable mikrofonowe wloskiej firmy Proel (niedrogie, wygladaja przyzwoicie).

Czy ktos slyszal o tej firmie i moze probowal IC z tego kabla ?

pozdrawiam

Geometria "na hybił trafił". Próbowałem też mieszać srebrne z posrebrzanymi wydobytymi z Monitor Atmos Air 195 silver i efekt był mierny - poszarzałe wysokie, przeciągły nudny bas, 0 dynamiki. Nie chciałem bawić się w geometrię bo miałem określoną ilość drucika srebrnego, a geometria "skraca" długość otrzymanego kabla. A ponadto nie znam się jeszcze na geometrii.

Próbowałem też podłaczenia tego srebrnego kabelka do prostego DVD z budżetowym zest. głośnikowym Koda (wcześniej podłączony zwykłymi czarnymi gumowymi kabelkami). Podmieniłem oczywiście jedynie kanał lewy i prawy przód i to starczyło żeby nadać naturalności, dynamiki i głębi przekazu dla ścieżki 5.1. Odniosłem wrażenie że to już nie było budżetowe kino domowe.

Radzę spróbować z tymi koszulkami ze skretki, bo są niezwykle tanie. Cieniutka rurka teflonowa jest nawet droższa od srebra które zastosowałem.

Ukryta Zawartość

Ja testuje tę geometrie, łatwa do zaplecenie, nie trzeba ściągać iziolacji, a ułożenie na pewno dokładniejsze niż gdy "skręcisz" ręcznie - to na głosniekowce.

Do IC proponuje tak samo, tylko jednak trzeba wypróć, ja zrobiłem tak:

3 pojedyńscze (rozplątane z par) przewodziki miedziane owinałem wokół 3 drucików wyciągniętych z kabelka HDD S-ata (można w świetnej cenie kupić na allegro ;)) bo ktoś mi je polecił, móiwąc, że to srebro, a więc połączyłem je w pary i zaoplotłem jak na tym zdjęciu głosnikowce, i gra b. dobrze a koszt to właściwie cena wtyków.

Przy okazji pytanie, jak wypada poównanie CAT5 linki i sznura?

Głosnikowce mam z jakiegoś starego, niemieckiego cat5, opsiada dodatkowy ekra, w pojedyńczym przewodzie spątanych jest wiele cieńkich nitek (to sznurek?), do okablowania głosnikowca użyłem zaś CAT5 w których pary zawierają pojedyńczy miedziany drucik (linka?).

Gra od wczoraj, ale już widze, że w niczym nie ustępują pożyczonym od kolegi Wratha kablom. Czekam aż się wygrzeją fajnie.

W razie czego moge podpiąć foty, pozdrawiam :).

Ukryta Zawartość

Dodam tylko, że wbrew obawom i wczesniejszym doświadczeniom z gróbym kablem głośnikowym zrobionym Z CAT5 (jedynie skręcony faktycznie góre wycinał a baz mulił) - w końcu przypada tu 24 przewody na + i tyleż na - dzwięk nie uległ spłaszczeniu, nie wycięło wysokich a bas się dobrze odkleja (odcinki 1.5metra).

Wypróbuj ten splot, u mnie się świetnie sprawdził,( taki sam kiedyś stosował Kimber.)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Następny kabelek zrobię dłuższy i spróbuję tego oplotu. Nie próbowałem nigdy z kablem SATA. Robię z tego srebra, bo wiem jakie jest a w sata to nic nie wiem.

Samą skrętkę też próbowałem (od dwóch różnych producentów). Jako interkonekt (cztery druciki na masę i cztery na sygnał) to się tak spisywało:

- basy - szybkie, głebokie, nieco cichsze niż na zwykłym kabelku;

- wysokie - dużo, czyściutko i dźwięcznie;

- średnie - suche, bez efektu, mało przestreni.

Sumując - na skrętce grało sporo lepiej niż na zwykłym kabelku, jednak zastosowanie srebra zniosło upośledzenie na średnich i jeszcze polepszyło bas.

Ta sama skretka w roli głośnikowego grała podobnie jak w interkonekcie i w porównaniu z moim Cable Talk 3.1 ciekawie, ale jednak nieco gorzej.

Wysokie grały bardzo miło, więc zrobiłem z niego kabelek do sekcji wysokotonowej w kolumnach (bi-wiring) i to był sukces. Ale itak chodzi mi po głowie żeby kiedyś zastąpić to srebrem.

kolczas

Ja nie miałem wcześniej do czynienia ze srebrem, narazie też nie kupię go sobie, ale bardzo jestem ciekaw porównania do sata, więc jeśli masz mozliwość, zrób jeden z takiego (ja wyprółem z czerwonej izolacji, są tam 4 chyba do masy i cztery sygnałowe w miękkiej izolacji, te właśnie użyłem, izolacje zostawiając). Będzie wiadomo, czy warto inwestować w srebro :).

Pozdrawiam

pswierq

• 2 tygodnie później...

hehe... No wiec trzeba go ożywic :)

-> Kolczas

W weekend bede w domu to poszukam saty z mojego starego Abita. Jeśli znajde to Ci podeśle w celach naukowych :)

Odezwij sie w sobote lub niedziele na na gg.

Gdzie można dostać tego typu taśmę ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam dostałem od znajomego ciekay kabel jednak nie wiem jak go najlepiej podłaczyc pod wtyki rca. Moze ktos miał podobny i poleci mi sposób połaczenia tego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przemek2f, 14 Paź 2006, 12:05

>Witam dostałem od znajomego ciekay kabel jednak nie wiem jak go najlepiej podłaczyc pod wtyki rca.

>Moze ktos miał podobny i poleci mi sposób połaczenia tego?

Te w teflonie 2 szt. na plus i 2 na minus. Ekran pewnie jest połączony z tymi drucikami zewnętrznymi i może środkowym ale nie koniecznie. Czyli można te zewnetrzne (czyli ekran) podłączyć z jednej strony.

Witam

Chciałbym skorzystać ze wspólnego zamówienia

www.partsconnexion.com

www.digikey.com

www.mouser.com

www.percyaudio.com

i kupić dobry przewód na IC

który pocilibyście w cenie do ok. 10 zł/m

pzdr

mae

mae, 20 Paź 2006, 08:55

>Witam

>Chciałbym skorzystać ze wspólnego zamówienia

>i kupić dobry przewód na IC

>który pocilibyście w cenie do ok. 100 zł/m

jak gotowy przewód, taki tylko do zarobienia wtykami, to ja bym spróbował MUSIC METRE IV.

bardzo mnie korciło żeby go kupić.

ale w końcu zdecydowałem się kupić materiał (Cardas Single strand) i samodzielnie sobie poskręcam kabelki ;-)

PZDR

Czy ktoś ma jakiś patent jak bez tygielka zdjąć emalie z drucików weller mój na maksa temperaturowo nie daje rady

Ukryta Zawartość

post-6291-100004382 1170303098_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.