Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

A jak znajdujecie wiek tych głośników - 2003 rok? Na zdjęciach wszytko wygląda miodnie. Sprzedający zszedł do 13.000.

Nikt nie będzie oceniał kolumn tylko po zdjęciach. Trzeba zobaczyć na żywo i posłuchać.

Kolumny to chyba najbardziej ryzykowny zakup gdy kupuje się sprzęt audio z drugiej ręki. Dlatego osobiście uważam, że jeśli kupować kolumny to tylko ze sklepu z pełną gwarancją z odpowiednim rabatem, tak jak to teraz oferuje Top HiFi z Elipasami czy Amati kosztującymi -50%... lub od pierwszego właściciela, który się znudził po kilku miesiącach i sprzedaje kolumny będące jeszcze na gwarancji. Znam kilka historii o kolumnach po różnych przygodach, które wyglądały perfekcyjnie a technicznie działy się z nimi różne rzeczy. Sprzedawane były przez swoich właścicieli jako niemal nówki...i nie mówię tu o handlarzach ale o audiofilach pełną gębą;-)

Od tego czasu nie kupię kolumn, które nie są na gwarancji i których nie posłucham przed zakupem.

....tak masz rację, również wolałbym, żeby kosztowały max 5000 PLN, bo to stare graty. Jednak trochę żal mi wydawać tyle kasy (20-30k) na dźwięk który i tak nie będzie deklasował 2,3 krotnie cremon. Bo zapewne takich głośników nie ma.

...przez moment mocno zastanawiałem się również nad ATC sm 40, ale uciekły sprzed nosa. Podobno bas zabija (pozytywnie) w tych głośnikach. Natomiast, mówię Wam. Takiego brzydactwa na oczy jeszcze nie widziałem (oczywiście to moja prywatna opinia). W stosunku do sonusów daleko w tyle jeśli chodzi o estetykę.

Magnepan

Nie bądź złośliwy dla nowego naszego kolegi z klubu ( może)

Czekamy na opis nowo zakupionych SF Chameleon być może nowego kolegi.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Robo8080

Magnepan

Nie bądź złośliwy dla nowego naszego kolegi z klubu ( może)

Czekamy na opis nowo zakupionych SF Chameleon być może nowego kolegi.

Pozdrawiam.

Nie jestem, piszę o faktach. Chcesz mnie skorygować tylko w czym ?

Wg oficialnej strony Sonus Faber to nie tylko cytuje:

absolutely made in Italy

ale do tego cytuje:

hand made.

Wyglada na to ze nie made in China.

Napewno po odsluchu podziele sie doswiadczeniem.

Pozdrawiam.

Do klubu nie moge nalezec bo nie mam nic z Sonus F.

Wg oficialnej strony Sonus Faber to nie tylko cytuje:

absolutely made in Italy

ale do tego cytuje:

hand made.

To plus dla Włochów i firmy Sonus Faber jeśli tak jest naprawdę. Całe szczęście że wreszcie ktoś ruszył głową chociaż nie za ciekawie się tam działo od kilku lat - tylko ciśnienie na sprzedaż i efekty finansowe bez dbania o sam produkt oraz na klienta który powinien być najbardziej zadowolony z zakupu. Daj znać jak grają i puść kilka fot abyśmy zobaczyli co to za cudeńka.

Edytowane przez Magnepan

Ok. Jeszcze biore pod uwage Vienna Bach ale jesli kupie dam znac.

Mam ogromny szacunek do VA - genialny produkt za rozsądne $. Jednak z sentymentu słucham SF i nie mogę przestać.

Tak. Ostatnio sluchalem Beethoven Baby Grand ze wzmacniaczem. Luxman i gdybym mogl sobie na nie pozwolic to bralbym bez zastanowienia. Bardzo mi sie taki dzwiek podoba.

Natomiast Bach jest bardziej na moja kieszen,

Niestety nie moge brace pod uwage uzywek z przyczyn ode mnie niezaleznych .

Ostatnio sluchalem Beethoven Baby Grand ze wzmacniaczem. Luxman

To jest kolumna którą bym sobie sprawił gdyby nie te SF. Nawet poczytne pismo audiofilskie z USA i najbardziej prestiżowe The Absolute Sound przyznało nagrodę roku 2014 BBG w swojej kategorii cenowej a recenzent dziwił się non stop jak to mozliwe aby za tak niewysoką cenę można było zrobić tak genialnie brzmiącą kolumienkę. Austriacy potrafią czasami nieźle zaskoczyć cały muzyczny świat - Opera Wiedeńska, VA, Kruder & Dorfmaister i Bossendorfer.

Edytowane przez Magnepan
  • 3 tygodnie później...

Sluchalem. SF chameleon oraz venere 2.5 ze wzmacniaczem Rega i Marantz, zrodlo CD player Cyrus.

Nie podobalo mi sie to zestawienie a nie mialem juz wiecej czasu aby posluchac w innym zestawieniu.

Trudno cos pisac bo chyba elementy Sie ze soba nie zgraly.

Venere troche lepsze od Chameleons ale spodziewalem sie cz egos wiecej.

Hej,

Reszta toru w o mnie do wglądu.

A dlaczego Electa Amator ?

Usłyszałem je 8 lat temu po raz pierwszy i tak już został ten dźwięk w głowie. Szukałem długo ale niestety nie spotkałem konstrukcji z bieżącej produkcji o podobnym charakterze brzmienia.

To są głośniki, które dobrze napędzone grają muzykę tak jak lubię, muzykę przez duże M.

----------------------------------------------------

Długo to trwało ale czas najwyższy dołączyć do klubu. Przyjmiecie ? :)

Gratulacje...

No po ProAcu to jest spora zmiana w dźwięku.

Jak Sugden zgrywa się z SF? Może spróbujesz dla ciekawości jakiś wzmak Krella?

Emil, Krzysiek, dzięki.

Z ProAcami spędziłem 8lat - dały mi dużo przyjemności ale Electa Amator to jednak trochę wyższa klasa i nie sądzę abym szukał czegokolwiek innego w najbliższym czasie.

Z Sugden'em nie jest źle ale zanim napisze cokolwiek więcej muszę trochę lepiej poznać to połączenie.

----------------------------------------------------

Emil, Krzysiek, dzięki.

Z ProAcami spędziłem 8lat - dały mi dużo przyjemności ale Electa Amator to jednak trochę wyższa klasa i nie sądzę abym szukał czegokolwiek innego w najbliższym czasie.

Z Sugden'em nie jest źle ale zanim napisze cokolwiek więcej muszę trochę lepiej poznać to połączenie.

Mój Drogi, też przyłączam się do gratulacji i życzę sporo radości ze słuchania muzy.

Napisz jak SF zgrywa się z Sugdenem i jakich interkonektów oraz głosnikowych używasz. Pozdrawiam.

Gratuluje Darek i życzę cierpliwości bo ja kilka lat temu poddałem się z electami ,sugdena nie słyszałem ale do tych monitorów potrzebny jest mocny piec a system bez zbędnych słodkości ,powodzenia i pozdrawiam

Magnepan, głośnikowe Shunyata Orion, IC Shunyata Antares, jak to razem gra to za jakiś czas.

Ok, powinieneś mieć bas, jeśli z tym będziesz miał problem daj znać. Czy to jest Elekta 1 czy 2 ?

Po zdjęciu widać, że Electa 1...

To może być mało basu ale tranzystor zwłaszcza Sugden powinien sobie poradzić. No i koniecznie dobre Transparenty,

przynajmniej do głośników. Kiedyś napędzałem Electę mocną lampą i było za mało basu.Ta sama lampa z Extremami

pokazała klasę i basu było pod dostatkiem. Fakt , że zmieniłem pre ARC Ls7 na Ls 22

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.