Skocz do zawartości
IGNORED

Hk970 czy Onkyo Tx8150

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam od paru lat zestaw Hk970 i Tonsil Maestro II. Do tego słucham muzyki z laptopa przez Sound Blaster XFi z tunera sat lub tunera st-se500. Ogólnie mi to wystarcza ale ciekawi mnie jakby Harmana zamienił na Onkyo tx8150. Chodzi o wygodę, funkcje sieciowe i radio. Czy Onkyo zagra lepiej/gorzej porównywalnie? Jeśli gorzej to zastanowię się nad jakimś odtwarzaczem sieciowym choćby Technisatem Digitradio 143. Jeśli ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub doświadczenia chętnie przeczytam.

https://www.audiostereo.pl/topic/154574-hk970-czy-onkyo-tx8150/

Cześć,
Funkcjonalność będzie na plus ale niestety brzmieniowo obawiam się, że będzie to regres. Najlepiej samemu posłuchać i porównać z HK. Jeśli chciałbyś faktycznie zrobić krok do przodu to masz Marantz PM7000n, Cyrus One Cast czy Audiolab 6000a Play ale we wszystkich tych opcjach cena będzie zdecydowanie wyższa niż używanego Onkyo 8150. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 3 tygodnie później...

Dzięki za kom, tak mi się wydawało że ten hk970 to nie najgorszy kiedyś był, a Onkyo wizualnie i funkcjonalnie mi podobało się. No ten Marantz fajny ale nie na tą chwilę. Miałem wolne Raspberry pi 2 i dokupiłem dac iqAudio zainstalowałem Volumio i ...kopara opadła. Jak dobry plik lub streaming to Gra to dla mnie że wow. Także z harmanem na razie się chyba nie rozstanę

• Moderatorzy
W dniu 28.02.2021 o 20:05, Wikiwiki napisał:

Jeśli ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub doświadczenia chętnie przeczytam.

Ile cebulionów chcesz wydać ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masz jeszcze Yamahę, Denona i Onkyo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 2 miesiące później...
  • 3 lata później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może ktoś przeczyta

Szukałem jakiegoś Amplitunera do 'goscinnego' pokoju do monitorów Onkyo i na olx było do wyboru kilka w jednym miejscu blisko mnie. Podobało mi się ONKYO tx-nr509 ale na miejscu okazało się że załącza się na 2 sekundy i wyłącza.. Więc biorę tx 8020 i tego Pioneera, będzie do garażu. Ale zanim ustawie wszystko podepnę pod swoje maestro i porównam sobie. I kurde stwierdzam że to gra lepiej od harmana. Na Direct średnio ale jak podkrece bas na 3 (w harmanie nawet na 6 jest mniej) to jest dużo więcej fajnego basu, szczególnie w rocku typu GnR reszta pasma podobnie może w Onkyo nawet więcej szczegółów i totalny brak szumów w głośnikach w przerwach między utworami. Może w tym konkretnym harmanie coś nie tak jest z preampem bo jak tylko wyłączy się Direct to szum jest dość spory. Pioneer bez porównania bo chyba sporo starszy i niski model ale bass też miał fajny (bez loudness na godzinie 1) ale szczegółów brak i jakoś mniej instrumentów słychać. Jestem zaskoczony i chyba Onkyo zostanie na tą chwilę

Ukryta Zawartość

W dniu 28.02.2021 o 20:05, Wikiwiki napisał:

Witam

Posiadam od paru lat zestaw Hk970 i Tonsil Maestro II. Do tego słucham muzyki z laptopa przez Sound Blaster XFi z tunera sat lub tunera st-se500. Ogólnie mi to wystarcza ale ciekawi mnie jakby Harmana zamienił na Onkyo tx8150. Chodzi o wygodę, funkcje sieciowe i radio. Czy Onkyo zagra lepiej/gorzej porównywalnie? Jeśli gorzej to zastanowię się nad jakimś odtwarzaczem sieciowym choćby Technisatem Digitradio 143. Jeśli ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub doświadczenia chętnie przeczytam.

Hama 2100 ci podejdzie bardziej niż Onkyo.

W dniu 14.11.2024 o 00:13, quatross napisał:

Hama 2100 ci podejdzie bardziej niż Onkyo.

Z tym że on już wybrał z pięć razy pewnie bo to post przed czterech lat 🙂

3 godziny temu, quatross napisał:

A mi się teraz wyświetlił ;/

Bo Wikiwiki zamieścił nowy wpis w środę. To podbił też starego poprzedniego dużo wcześniejszego. 

No podbiłem bo nie chciałem nowego zakładać. Chodziło mi że ONKYO starsze niż to o którym był temat wg mnie w mojej konfiguracji fajniej gra niż Harman i się zastanawiam jak to możliwe czy może w moim egzemplarzu coś nie tak z przedwzmacniaczem. 

Muzyki słucham z CD HK980 lub volumio z dac.

W dniu 13.11.2024 o 23:52, Wikiwiki napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może ktoś przeczyta

Szukałem jakiegoś Amplitunera do 'goscinnego' pokoju do monitorów Onkyo i na olx było do wyboru kilka w jednym miejscu blisko mnie. Podobało mi się ONKYO tx-nr509 ale na miejscu okazało się że załącza się na 2 sekundy i wyłącza.. Więc biorę tx 8020 i tego Pioneera, będzie do garażu. Ale zanim ustawie wszystko podepnę pod swoje maestro i porównam sobie. I kurde stwierdzam że to gra lepiej od harmana. Na Direct średnio ale jak podkrece bas na 3 (w harmanie nawet na 6 jest mniej) to jest dużo więcej fajnego basu, szczególnie w rocku typu GnR reszta pasma podobnie może w Onkyo nawet więcej szczegółów i totalny brak szumów w głośnikach w przerwach między utworami. Może w tym konkretnym harmanie coś nie tak jest z preampem bo jak tylko wyłączy się Direct to szum jest dość spory. Pioneer bez porównania bo chyba sporo starszy i niski model ale bass też miał fajny (bez loudness na godzinie 1) ale szczegółów brak i jakoś mniej instrumentów słychać. Jestem zaskoczony i chyba Onkyo zostanie na tą chwilę

Oczywiście że onkyo zagra o wiele lepiej z tej całej wieży którą pokazałeś na fotce. A harman nie będzie miał z nim szans jak sam zauważyłeś. Kiedyś śmiałem się z onkyo a teraz w moim gronie znajomych większość przeszła z jakichś marantzów denonów i innych wynalazków na właśnie onkyo 😎

2 godziny temu, Wikiwiki napisał:

No podbiłem bo nie chciałem nowego zakładać. Chodziło mi że ONKYO starsze niż to o którym był temat wg mnie w mojej konfiguracji fajniej gra niż Harman i się zastanawiam jak to możliwe czy może w moim egzemplarzu coś nie tak z przedwzmacniaczem. 

Muzyki słucham z CD HK980 lub volumio z dac.

Najlepiej kieruj się własnym słuchem a nie opiniami bo jeszcze nieraz bardzo się zdziwisz 😁

Ukryta Zawartość