Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny sterownik

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

od jakiegoś czasu pracuję nad modułem sterownika (na STM32). Funkcjonalności:

-obsługa wyświetlacza OLED

-obsługa wejść audio (3x)

-obsługa zasilania (2x relay)

-obsługa regulacji głośności po SPI (mdac)

-możliwość sterownia modułem radiowym przez I2C (rda5807)

-obsługa pilota (w sumie czyta wszystkie piloty, ale konfiguracja na NEC)

-zegar, data

-enkoder obrotowy

-podtrzymywanie bateryjne ustawień

Mam trochę wolnych pinów i się zastanawiam co jeszcze byłoby fajnie w takim sterowniku mieć.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to VU meter, ale nie umiem tego zrobić :]

Jakieś pomysły?

https://www.audiostereo.pl/topic/155189-uniwersalny-sterownik/

Wybór wyjścia (x2)?

Dostępne z projektem źródła softu?

Obsługa wyświetlaczy matrycowych led? (lubię wygląd wyświetlaczy schowanych za jednolitym przyciemnianym panelem, oledy są zazwyczaj za mało jasne, chyba, że coś się zmieniło, lubię wygląd wyświetlaczy np. w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam też myślę, że dosyć rzadki problem: chcę w jednym przedwzmacniaczu zabudować 2 stopnie, jeden lampowy, a drugi tranzystorowy, u mnie potrzebuję tylko buforów. Do mało wymagającego słuchania grałby tranzystorowy, a czasami przełączałbym na lampowy. Czyli potrzebny by był routing odpowiedni. Pewnie sam będę musiał sobie zbudować taki sterownik 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pingwing

Ja się ostatnio zacząłem zastanawiać czy nie warto byłoby zrobić różnych przystawek np. do arduino. W końcu soft do arduino pisze się łatwo, kwestia dołożenia płytek z przekaźnikami, z motopotkiem albo innym zestawem tłumienia i z czym sobie człowiek zamarzy. 

W dniu 13.04.2021 o 09:58, leszczu napisał:

Mam trochę wolnych pinów i się zastanawiam co jeszcze byłoby fajnie w takim sterowniku mieć.

1. Oprócz przełączania wejść analogowych audio, dodatkowo przełączanie wejść cyfrowych SPDiF na jakimś multiplexerze

2. Sterowanie slinikiem potencjometru alternatywnie do potencjometru cyfrowego

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

W dniu 13.04.2021 o 11:32, pingwing napisał:

Mam też myślę, że dosyć rzadki problem: chcę w jednym przedwzmacniaczu zabudować 2 stopnie, jeden lampowy, a drugi tranzystorowy, u mnie potrzebuję tylko buforów. Do mało wymagającego słuchania grałby tranzystorowy, a czasami przełączałbym na lampowy. Czyli potrzebny by był routing odpowiedni. Pewnie sam będę musiał sobie zbudować taki sterownik 🙂

Mnie też chodzi po głowie takie rozwiązanie. Obecnie mam dwa pre i przekładam kabelki z tranzystora na lampkę i odwrotnie. Może czas to zmienić? 🙂

W dniu 13.04.2021 o 09:58, leszczu napisał:

Jedyne co przychodzi mi do głowy to VU meter, ale nie umiem tego zrobić

ADC na pokładzie STM jest? Jest.

Próbkujesz sygnał co jakiś czas, wystarczy co kilkadziesiąt ms i wyświetlasz wynik. Dla maniaków analogowych wycieraczek wyprowadzasz sygnał analogowy (z DAC lub nawet PWM). 

W międzyczasie poprzez prostą obróbkę próbek możesz niemal dowolnie kształtować skalę; liniowa, logarytmiczna z różnymi trybami (hold,...). 

Pewnie, że trzeba się pobawić ale da radę...

Pingwing, Mae - no to potrzebujecie 2 dodatkowe przekaźniki do bufora?

Wejść może być więcej, po prostu sobie pomyślałem, że 3 to i tak sporo :] Drugi powód to planuje użyć gotowe moduły wejścia RCA (3torowe).

Cyfrowe planowałem dodać jak będę miał jakiś DAC (często maja już wejścia coax,spdif,usb - więc sterowałbym DAC).

Tak, pewnie w pewnym momencie będzie open source, póki co zostało dużo kodu do napisania.

Sterowanie silnikiem potencjometru - o to faktycznie niezły pomysł, sprawdzę to.

Muzg - drabinka - czemu nie.

Obsługi innych wyświetlaczy nie planuje - chyba, że po tym samym interfejsie (4wireSPI), jest kilka modeli do wyboru.

Grzegorz, faktycznie jest ADC i nawet są projekty na których można się wzorować, więc na dalszym etapie pewnie to zrobię:)

Niestety mnogość funkcjonalności niesie ze sobą wzrost skomplikowania softu, albo mnożenie jego wersji czego chciałbym uniknąć (problem z utrzymaniem kodu).

Na ten moment widzę to tak, że będzie dostępna listwa 8-10pin. I w zależności od potrzeb, będzie się patchować kod.

Teraz mam do poprawy pierwszą wersję płytki i biorę się za soft.

Dzięki za pomysły:)

1 godzinę temu, leszczu napisał:

Cyfrowe planowałem dodać jak będę miał jakiś DAC (często maja już wejścia coax,spdif,usb - więc sterowałbym DAC).

Większość projektów  DAC DiY, nawet te naprawdę dobre, nie ma możliwości wyboru źródła sygnału, a jak już jest to jakimś przełącznikiem 😞  stąd ta propozycja.

Jeszcze jedno przyszło mi do głowy mianowicie sterowanie potencjometrem elektronicznym serii PGA23xx.