Skocz do zawartości
IGNORED

Harpia Audio ponownie w Delta Studio

osiek

Rekomendowane odpowiedzi

W imieniu Witka, milo jest zaprosic mi wroclawiakow i nie tylko na jutrzejszy odsluch monitorow Harpia Audio wraz ze wzmacniaczami Delta Studio. W roli żródla wystapi gramofon wraz z wkładka MC. Poczatek odsluchow w niedziele o godz 16. Z tego co wiem monitory pozostana do odsluchuprzez dwa tygodnie.

pozdrawiam

P.

https://www.audiostereo.pl/topic/15565-harpia-audio-ponownie-w-delta-studio/

Ostatni wątek z Harpia Audio chyba się nie udał.. Skoro już firma zaczyna albo pozwala przedstawiać się na forum to powinna odpowiedzieć chociażby na prozaiczne pytania. Tymczasem NIC. Może nie znają odpowiedzi ?

:-)

Witam wszystkich,

Dziekuje Pawle za wpis - wczoraj nie dysponowalem komputerem tylko telefonem.

Dzisiejsze spotkanie to zryw po wieczornej konferencji z Jurkiem Jezykiem z HARPIA ACOUSTIC

Przekazal mi do odsluchow dwie pary monitorow

jedne to juz odsluchiwane u nas ale po zmianach

drugie to nowosc - monitory "szerokopasmowe"

Na razie ogladalem tylko skrzynki wiec nic nie moge powiedziec (chyba ze ktos ze Szczecina napisze o wczorajszych odsluchach tamze???)

Jezeli dzisiejszy termin nie wszystkim pasuje to druga tura w sobote za tydzien (wstepnie - jeszcze do potwierdzenia).

Zpraszam

Witold Jaskulowski

Co nagle to jak mówia ... choróbska oraz inne niedyspozycje uniemozliwiły przeprowadzenie "normalnego" spotkania.

Ale nic straconego.

Zawitali do nas nowi Goście, tak więc przy następnym spotkaniu będzie jeszcze weselej.

Przy tej okazji wpadł mi do głowy może niezbyt oryginalny, ale zawsze, pomysł.

Chciałbym zrobić prezentację monitorów polskiej produkcji.

Proszę wszystkich polskich producentów kolumn aby podesłali do Wrocławia po dwie pary swoich wybranych wyrobów.

Z założenia powinny to być monitory, jedna para ze strefy do 2k - 2,5k zl oraz druga para drozsza. Bez ograniczeń.

Proponuję spotkanie monitorowe za dwa tygodnie w sobotę. Potwierdzenie - po zgłoszeniach producentów.

Producentów proszę o kontakt.

Pozdrawiam

Witold Jaskułowski

Niestety nie udało mi się dobic -dopadło też żonę i musiałem zostać - niezły Heysel tu mam. co do spotkania "monitorowego" super pomysł - w pewnym sensie mamy już dwie firmy bo Minima zostawiła też podłogowego dwudrożniaka. Mam natomiast sugestię - przydałby się równiez jakiś uznany wzmak tranzystorowy do porównania. Witek ma dyżurnego Densena B-100 ale to chyba niezbyt miarodajny klocek - może coś z innej beczki, bardziej na spoojnie - PMD - nie przywiózłbyś A3.2? No i jeszcze źródełko cyfrowe hmm nieco bardziej współczesne niz dyżurny AMC - moge tym razem podciągnąc swoją 17. Co wy na to?

Zegarmistrz,

to nie problem, chętnie zobaczęteżjak moja integra zagra z 17`ką. Mogę też zabrać CD, będzie można pokombinować. Czyli, co za dwa tygodnie? Czy za tydzień?

Ps.

Porszę nie reagowac na takie trolowe zagrywki,gdy ktoś pojawia się jak meteor, w osobie nic nie poda i jednym zdaniem podsumowuje coś. Tylko zaśmieca się temat. Jeśli ktoś ma coś mądrego do powiedzenia, wie jak to przekazać. Na takie wpisy nie warto reagować, za chwile będziemy mieli x wpisów do tej osoby, które niczego nie wnoszą.

Żebyśmy tylko nie przeholowali z iloscią elektroniki - wszak mamy przysłuchać się kolumną. Mnie pasuja oba terminy obyśmy tylko zdrowi byli.

A co do szanownego forumowicza grzebaka - 7 dni na forum dorobek to dwa wpisy oczerniające ludzi zajmujących się lampami - dla mnie to klon kogoś komu szczególnie zależy żeby innym uprzykrzyc życie pozostając anonimowym. W takiej mozna użyć pewnego z dawna nie używanego narzędzia (pewnie pojawi się znowu pod innym nickiem, ale jakiś czas będzie spokój).

Witam

1. z anonimowości korzystają wszyscy na tym forum (i na wielu innych); nie róbcie koledzy zatem z tej formy - zarzutu,

2. szanowny Zegarmistrzu napisałeś "dwa wpisy oczerniające ludzi"; Jeżeli chodzi o Pana F.S., któremu został poświęcony osobny wątek, to szereg osób opisało tego osobnika dosadniej ode mnie - zatem zastanów się, bo może mam odrobinę racji. Gdzie natomiast widzisz "oczernianie" w przypadku wzmacniacza DS. Jakiego człowieka tam oczerniłem? Wyraziłem w sposób oględny prostu swoje zdanie na temat sprzętu, którego słuchałem. Nie będę opisywal swoich wrażeń określeniami typu: ciepły ale cofnięty środek, piasek na górze, bas rozwlekły nie do końca kontrolowany itp itd, bo każdy z nas ma prawo do innych odczuć i nie da się ich opisać w sposób uniwersalny. Uważam i nie jest to tylko moje zdanie, że w tej klasie cenowej DS nie proponuje żadnej rewelacji. Wskaźnik cena/jakość dźwięku jest wręcz bardzo niekorzystny ponieważ wzmacniacze tej firmy podbarwiają znacząco dźwięk. Słychać to na bardzo dobrych kolumnach.

pozdrawiam

Zajrzałem do tego drugiego wpisu - tam gośc może i ma rację nawet, ale tu sytuacja jakby odwrotna. Witek zaproszał w swoje skromne progi niejednego niedowiarka - może i tym razem?

Witam

Moja niepochlebna opinia o wzmacniaczach Delta Studio wynika z doświadczenia a nie z wiary czy niewiary. Zapoznałem się z dostępnymi na forum opiniami innych kolegów i podobną do mojej wyraził już znacznie wcześniej ABs. Jeżeli producent tych wzmacniaczy poczuł się obrażony to przepraszam, nie było to moją intencją. Oddzieliłbym natomiast fascynację wielu słuchaczy tych produktów (co jednoznacznie wynika z postów) od ich jakości. Fascynacja taka wynika po prostu z możliwości bezpośredniego kontaktu z kimś kto to robi lub wręcz zażyłości koleżeńskich. Oczywiście to nic złego, wręcz przeciwnie, ale zupełnie traci na tym obiektywizm. A producent wzmacniaczy to wykorzystuje. Bezlitościwie. Ale takie są prawa rynku.

pozdrawiam

Jakis czas temu porównywaliśmy z Witkiem J (Delta Studio) KT-88 za 9999PLN i końcówke mocy PASS Labs X-250 za 30000 PLN + przedwzmacniacz lampowy DS. Niestety uznana końcówka PASS-a nie miała czego szukać przy Kt88.Różnica była na korzyść KT-88 byla bardzo słyszalna......!!!

Witam

Trudno porównywać wzmaczniacz lampowy z tranzystorowym. I nie chodzi o moc, ale o parametry. PASS ma pasmo lepsze co najmniej 6-7 razy, a zniekształcenia mniejsze 100-200 razy przy połowie mocy nominalnej od Delta Studio KT-88. PASS jest prawie "przezroczysty" dla dźwięku. Zatem jeżeli piszesz o wyraźnej różnicy to potwiedzasz moją tezę z poprzednich postów, że wzmacniacze Delta Studio bardzo wyraźnie podbarwiają dźwięk. Niestety. Oczywiście inną sprawą jest to, że zniekształcenia wnoszone przez KT-88 nie muszą być dla wszystkich nieprzyjemne dla ucha. Ale przecież nie o to chodzi w wyrobach, które (przynajmniej ceną) aspirują do (polskiego) Hi-End'u.

pozdrawiam

Pisales ze nie bedziesz opisywal w czym brzmienie DS jest gorsze od innych wzmacniaczy oprocz tego ze "podbarwiaja dzwiek" .Moze jednak pokusisz sie o taki opis? Na jakich kolumnach "nie podbrawiajacych dzwieku" sluchales jakiego kolwiek wzmacniacza Delta Studio??? Odnosze wrażenie ,że Twoje wypowiedzi nie są poparte odpowienim odsłuchem lecz są formułowane w celu podsycenia atmosfery na forum i checi pokazania wszystkim głuchym ludziom którzy chwala DS ze jednak nie maja racji.....

Witam

1. B&W 801

2. Tego się nie da opisać. To trzeba po prostu usłyszeć.

3. Forum służy do dyskusji i wymiany poglądów. Jeśli ktoś z kolegów chce odpowiedzieć to proszę najpierw dobrze przeczytać co napisałem. Ja nie krytykuję DS. Mam szacunek dla ludzi, którzy dłubią coś fajnego. Chcę tylko wskazać, że stosunek cena/jakość jest fatalny. Wzmacniacze tej manufaktury (bo jeśli robi się coś w pojedynczych sztukach to jest manufaktura) są dobrej klasy Hi-Fi. A kosztują jak Hi-End.

pozdrawiam

>grzebak

"Dajcie sobie spokój ze wzmacniaczopodobnymi produktami Delta Studio. Wyglądają wprawdzie jako tako oryginalnie, ale brzmieniowo to jest fajans"

Czy uważasz taki wpis za kulturalny ?

Widzę, że w ostanim poście już masz trochę więcej szacunku. Bez komentarza.

grzebak napisał: "Trudno porównywać wzmaczniacz lampowy z tranzystorowym. I nie chodzi o moc, ale o parametry. PASS ma pasmo lepsze co najmniej 6-7 razy, a zniekształcenia mniejsze 100-200 razy przy połowie mocy nominalnej od Delta Studio KT-88. PASS jest prawie "przezroczysty" dla dźwięku. Zatem jeżeli piszesz o wyraźnej różnicy to potwiedzasz moją tezę z poprzednich postów, że wzmacniacze Delta Studio bardzo wyraźnie podbarwiają dźwięk. Niestety. Oczywiście inną sprawą jest to, że zniekształcenia wnoszone przez KT-88 nie muszą być dla wszystkich nieprzyjemne dla ucha. Ale przecież nie o to chodzi w wyrobach, które (przynajmniej ceną) aspirują do (polskiego) Hi-End'u."

A o cóż to chodzi Panie grzebak? O parametry? Jak się mają twoje argumenty do wrażeń odsłuchowych , na które powołał się PMD? PMD pisze o tym jak wzmacniacze wypadły w bezpośredniej konfrontacji, a ty szanowny kolego wyjeżdżasz z parametrami.

Piszesz o swobodzie wymiany poglądów - ok. Tylko spójrz na swój pierwszy w tym wątku wpis. Czy on coś wartościowego wnosi do dyskusji? Nie mam nic przeciwko temu, abyś rzetelnie skrytykował wzmacniacze Delty, zrób to tylko dobrze. Inaczej reakcja forumowiczów będzie taka, a nie inna.

A tak na marginesie, aby nie być gołosłownym - czy bywalcy spotkań na Jaworowej pamiętają starcie szacownej skądinąd końcówki Gryphon Tabu 2/Onehundred z monoblokami Delty 6s33s? Kto pamięta, ten wie co się działo. Właściciel Gryphona również...

Szanowni Panowie - to sie nazywa "karmienie trolla" - zostawcie go w spokoju, niech sobie dalej ... grzebie. I tak kazdy rozsadny czlowiek sam poslucha, a jak juz poslucha to bedzie mial wlasne zdanie na temat wzmakow Witka.

pal55, masz rację. Po prostu po dłuższej nieobecności wracam na forum i tak tylko się rozgrzewam (nie tylko w tym wątku). Mam nadzieję, że spotkamy się znów we Wrocławiu :-))

Witam

Krytykę pozostawiam tym, którzy są do tego powołani - redaktorom stosownych działów w pismach audio, chociaż jak wieść niesie - a jej odpryski również i na tym forum się pojawiały - ich rzetelność jest odwrotnie proporcjonalna do kasy jaką otrzymują za recenzję.

Info o parametrach jest ważne dla zrozumienia istoty porównania dwóch różnych przedmiotów, które pomimo pełnienia tej samej funkcji są trudne do porównania. Jeżeli nie rozumiesz kolego Kubeł co pisałem wcześniej i piszę teraz, to użyję porównania: zachwycasz się samochodem Polonez który został polakierowany lakierem np. Audi i kosztuje 100.000 PLN. Ale w dalszym ciągu jest to Polonez niestety.

Mój pierwszy wpis ? Miał podnieść temperaturę - co nastąpiło. A ja próbuję zrozumieć fanów DS, chociaż widzę, że jest ich tylko niewielka garstka.

pozdrawiam

Sorry wszystkich że jeszcze trochę pociągnę tą jałową wymianę zdań.

Grzebak - ciekawe jaki jest prawdziwy cel Twoich wpisów??? Jedyna korzyść jaka płynie (podchodząc z ogromną dozą dobrej woli) z twoich wypowiedzi to to, że dowiedzieliśmy się, iż połączenie pewnego wzmaka Delty Studio z B&W 801(może były uszkodzone??) nie koniecznie daje dobre efekty.

Gdy kupowałem wzmacniacz tak krytykowanej przez ciebie manufaktury (co w tym złego??) jedynym kryterium, jakie brałem pod uwagę było to jak zgra się on z resztą mojego zestawu w moim pokoju odsłuchowym. Po nausznej weryfikacji miałem w głębokim poważaniu wyniki pomiarów tego wzmacniacza. Pomiary jakkolwiek ważne na etapie projektowania wielokrotnie okazywały się kompletnie nie oddającymi jakości dźwięku proponowanej przez dane urządzenie. Jestem całkowicie przekonany, że mój poprzedni wzmacniacz, grający znacznie gorzej od obecnego legitymował się zdecydowanie lepszymi wynikami pomiarów.

Wielu z nas było świadkami zupełnie nieudanych zestawień wzmacniaczy ( w tym Delta Studio) z rozmaitą elektroniką, czy głośnikami, ale czy na tej podstawie można wyciągnąć wniosek, że jakaś firma robi fatalnie brzmiące urządzenia? Może trzeba coś zmienić w nietrafionym zestawieniu? Sam miałem takie etapy w życiu, że sprzęt nie grał u mnie dobrze – prawie w ogóle nie słuchałem wówczas muzyki, czy to znaczyło że to kiepski sprzęt?? Przecież w poprzednim pomieszczeniu gdzie tego samego zestawu słuchałem było fantastycznie!! – tak bywa, i trzeba czasem coś zmienić. 801 to zapewne dobre kolumny (nie słuchałem niestety) ale biorąc pod uwagę mnogość sprzętu także podobnej klasy i znajomość wzmacniaczy Delty Studio – po takim doświadczeniu jak twoje, idąc twoim tokiem rozumowania musiałbym ogłosić że to kiepskie kolumny. Możesz powiedzieć – że nie zrobię tego bo B&W to uznana firma a 801 to uznany model – ok. – mógłbym tak powiedzieć o poprzednio prezentowanym podłogowcu Harpii, który ani znany, ani nie wypadł na poprzednim spotkaniu zbyt przekonująco. Ale czy to upoważnia do zdeprecjonowania firmy i jej wyrobu nawet w oględny sposób??? (sic!) Czuć, widać i słychać że te kolumny mają potencjał, a że raz się nie udało w 100% - mam nadzieję, że będą następne razy – i życzę żeby udało się kiedyś w 200%.

Co do ceny sprzętu to być może nie są one konkurencyjne w porównaniu do klocków montowanych przez naszych skośnookich braci – opłacanych po 2 centy za godzinę. Ale jak rozejrzysz się wśród produktów pochodzących z krajów normalniejszych okazują się całkiem normalnymi cenowo. Czy zawsze musimy kupować na promocjach? Amplifon, który też robi całkiem dobre wzmaki właśnie dopiero teraz kosztuje wg mnie normalnie, a że sporo mniej osób będzie na niego stać w Polsce – dla tego w Polsce nie sprzedają co mam nadzieję z czasem się zmieni.

Jest dużo polskich producentów, których nie znam osobiście, bądź znam bardzo słabo. Jest też kilku których znam trochę lepiej. Widzę też, że wszyscy ci producenci mają w swojej ofercie całkiem sporo udanych konstrukcji, które niestety mają problemy z wypłynięciem na szersze wody, a głównym problemem jest bardzo często nękająca je brzydka polska cecha – grzebactwo. Oby jak najmniej jej wśród miłośników muzyki i dobrego audio.

Pozostając wkurwionym

Forumowicz Zegarmistrz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.