Skocz do zawartości
IGNORED

Nagra DAC vs AVIC Acutus + SME V + ZYX

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj miałem okazję do fajnego porównania CD vs analog. Mój znajomy kupił sobie właśnie gramofon AVID Acutus z ramieniem SME model V i wkładką ZYX (przynajmniej tak mi się wydaje, a właściciel nie był pewien :-) na "czole" widniał tylko napis R-100, w każdym bądź razie wkładka japońska od masta Szemisa).

Do porównanań dysponowaliśmy zestawem Sonic Frontiers Transport 3 + Procesor 3 oraz Nagra DAC, z tym że większości porównań dokonaliśmym na Nagrze.

Reszta systemu to pre z phonostagem (i zasilaniem bateryjnym !) Nagra PL-P, monobloki Nagra VPA (bodajże na lampach 211 albo 845) i kolumny ESA Profi 01. Całość w dedicated listening room.

W jednym zdaniu: analog po prostu ZNISZCZYŁ cd, i to w stopniu w którym tak na prawde nie było co porównywać ... no bo jak porównać VW Passata do Mercedesa klasy S ? W porównaniu do analogu, CD brzmiał szaro, płasko i był całkowicie wyprany z dynamiki - tak w skali mikro jak i makro.

Powiem szczerze, że poważnie zacząłem się zastanawiać nad zakupem gramofonu ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/15570-nagra-dac-vs-avic-acutus-sme-v-zyx/

Niestety materiał był różny. Niemnej jednak wszystkie CD były najwyższych lotów (Reference Recordings, Mobile Fidelity, Philips, Decca). Ale jak widać i to im nie pomogło.

Ciekawe jak wypadło by porównanie EMM Labs vs Acutus ... to już ostatnia deska ratunku dla CD :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W ramach poszukiwania gramofonu również trafiłem na wkładki ZYX i powiem jedno szczęka opada nawet przy podstawowej. Absolutnym hitem jest R 100 Fuji z dedykowany wstępnym wzmacniaczem bateryjnym to połączenie (wstępny wzmacniacz + wzmacniacz MM !) sprawdza się o wiele lepiej niż podłączenie przez MC. Na wkładkę Fuji trzeba niestety czekać bo sprzedały się wszystkie.

Jeszcze taka obserwacja - w torach lampowych a szczególności przy SE świetnie sprawdzą się klasyki jak LP 12 do tranzystorowego wybrałbym już otwarty ale tez miękki gramofon jak Gyro Se. Nie wiem jak to uzasadnić ale może skrzynki TT mają własny rezonans w jednej opcji pomocny a w drugiej szkodliwy.

Elberoth życzę owocnych poszukiwań.

Elberoth

Jeżeli usłyszałes brak mikro i makro dynamiki czy nawet "szarość"brzmienia z Nagry DAC to gratuluję[sic]!

Jedynym usprawiedliwieniem jest chyba tylko skrajnie złe dobranie komponentów toru sygnałowego....

====

Z moich doświadczen wynik jest zupełnie odmienny...

Odsłuchy były dokonywane za pomoca najwyższych Loganów i cyfrówka pokazała co analog przebarwia ..i co wybija.... o dziwo w wyzszych zakresach pasma analog grał mniej przyjemnie i szczegółowo.

Faktem jest tez to że znaczna ilośc płyt cd jest zle wykonana i odrazu jest to słyszalne,podczas gdy analog jest mniej rasistowski.

aha!Bym zapomniał...głośniki mogły tez zrobic sporo krzywdy...tych ESA nieznam...ale wiem że gdy speaki nie są "liniowe"to lepiej zachowuja sie z materiału analogowego..bo cyfra jest zatrudna..czy tez zbyt wymagająca.

Darkul -> nie wiem z jakim analogiem porównywałeś Nagra DAC bo o tym nie napisałeś. Może by to wiele wyjaśniło. Podejrzewam, że po prostu z niezbyt dobrym.

Jeżeli chodzi o sugerowany brak rzekomego dopasowania, to nie bardzo wiem o co ci chodzi ? Ciężko wyobrazić sobie bardziej naturalnego partnera dla Nagry jak sama Nagra.

Kolumn bym raczej w to nie mieszał - i analog i CD miały równą szansę ... a już na pewno nic nie przeszkadzało CD zabłysnąć taką dynamiką jak analog.

Po krótkim namysle dochodze ponadto do wniosku, że chyba ta Nagra DAC jest troche kiepawa. Gdy słuchałem jej przez pierwszą gdzinę bez uruchamiania analogu, brakowało mi właśnie tego żecia, kontrastów dynamicznych i oddania rytmu, do którego jestem przyzwyczajony korzystając z Thety Generation Va. Muszę zabrać Thetę do niego i wtedy porównać.

• 1 miesiąc później...

Tylko jako maly update. Nagra DAC zasilila obieg second-hand (w UK), a jej miejsce zajal najwyzszy model dCSa - Elbar Plus / Verdi LaScala. Bardzo dlugo sluchalismy rowniez mojego osobistego faworyta - EMM Labs - ale ku ogolnemu zaskoczeniu dCS zagral w ogolnym rozrachunku lepiej. Roznica pomiedzy Nagra a dCS jest kolosalna.

Mecz trzeba bedzie zatem powtorzyc :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.