Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning CDP-195 Sony

Buber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zaczynam dłubać w CD Sonego i chciałem o radę zapytać doświadczonych DIY'owców...

Schemacik toru analogowego (jeden kanał) załączam do postu (mam nadzieję ze nie pomieszałem czegoś, bo z płytki schemat rysowałem).

A prosić o pomoc chciałem w temacie wzm. operacyjnych, jakie by moża tu zastosować...

Wymyśliłem sobie że wezmę 2xAD825 na przelotkach i OPA2604... tylko który gdzie ?

Jestem otwarty również na inne propozycje.

Czy może wogóle któryś z tych filtrów wywalić ??

Zasilane te OP-AMP'y są tylko +/- 5 V i tego nie przeskoczę (AD825 i OPA2604 powinny pracować stabilnie przy takim zasilaniu... no chyba że nie...).

I jeszcze jedna sprawa, jako bypassy do zasilania tych OP-AMP'ów zastosowali jakieś kondensatorki ceramiczne kilka nF, czy może je zastąpić dobrymi elektrolitami jakieś 10-47uF ? czy lepiej zostawić te ceramiki (takie psiary jak rezystory wyglądają...) ??

[obrazekLUKASZ-260888_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/15595-tunning-cdp-195-sony/

Dużo chwilowo nie pomoge bo konfiguracja by zależała od preferencji dźwiękowych. Elektrolitów bym jednak nie polecał bo elektrolit jest wręcz niechciany przy stopniach wyjściowych itp. Raczej polecałbym wymiane na wyższej klasy pojemność ale nie elektrolit.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>Dreamer_1

zasugerowałem się opisem Gregaudio ze strony

Ukryta Zawartość

preferencji muzycznych jakiś specjalnych nie ma, najlepiej żeby było neutralnie... (wiem że to nieosiągalne w tym CD... :-) dlatego właściwie każde rozwiązanie z zastosowaniem wymienionych tam elementów powinno być poprawne...

bardziej zależy mi na opinii względem aplikacji elektrycznej... czy mi się to nie wykrzaczy przy tych 5V...

a z kondensatorami to mi się wydaje że jakaś oszczędność była, bo kilka schematów dużo lepszych kloców widziałem i zawsze były elektrolity przy zasilaniu OP-AMPów i to bardzo blisko nóżek układu, a ceramiki były najwyżej równolegle z tymi elektrolitami...

Ukryta Zawartość

nie, to wiadomo... te elektrolity na wyjściu to od razu do wylotu, to nawet nie podlega dyskusji... :-)

Zorro mi polecił AD8620 zamiast 2xAD825, próbował je ktoś przy 5V aplikować, w/g specyfikacji powinny robić... ??

zorro rzeczywiści podał fajny układ jednak głowy nie daję, że nie trzeba będzie przerabiać układu! Może poczekaj na płytkę veterana i zrób całego dac`a !

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo...

chyba oszalałeś... :-) do CD za 100zł nie wsadzę DAC'a ze scalakmi za 100 zł o BG-N już nawet nie wspominam...

staram się małym kosztem wycisnąć z tego CD co się da, bo kolega kasy nie ma na nowego CD, zresztą nowego też by trzeba od razu przerabiać... :-D

poza tym on nie ma wyjscia cyfrowego... a to już dla mnie trochę za dużo zabawy...

A co może się dziać z tym AD8620 ?? że napięcie za małe czy w takim układzie może źle pracować

(chyba bym go wymienił za TL082CP, bo pracuje ze wzmocnieniem V/V >> 1, a OPA2604 za RC4558P bo tu V/V będzie ok.1)

Buber chłopie ja tego małego cdeka rasowałem z 1,5 roku temu spoko jest wstawiałem OPA2604 było superowo ale te małe kondy wstaw 680nF do 1uF wimy MKT lub inne MKt nawet tanie z giełdy.

zreszto tam kilka innnych kondkow trzeba na MKT wymienic.

Troche nie mam czasu ale pisz to ci pomoge:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.