Skocz do zawartości
IGNORED

Infinity Kappa 8.2i zamiana na monitory

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję monitorów, które będą w stanie zastąpić moje Kappy 8.2i w zakresie średnich i wysokich tonów. Chodzi mi o to żeby grały możliwie podobnie do Kapp. Bas nie musi być mocny i nie musi schodzić bardzo nisko. (byle był dobry jakościowo) ponieważ zestaw będzie uzupełniony subwooferem. Ale w tym wątku chciałbym skupić się na monitorach. Co do subwoofera to mniej więcej wiem czego szukać, choć oczywiście propozycje mile widziane.

Na monitory mogę przeznaczyć maks. 3-3.5 tys. Oczywiście jeśli będzie warto dopłacić parę stówek to dopłacę. Raczej sprzęt używany, chyba że za taką kwotę znajdzie się coś nowego dorównującego dźwiękowo Kappom, to wiadomo że wtedy lepiej nowe (bo i pewnie w razie czego możliwość zwrotu będzie) ale raczej wątpie. 

Kolumny będą współpracować ze wzmacniaczem lampowym w SE (ok. 3W na kanał) i tego póki co nie zmieniam. Lampa z Kappami zgrywa się bardzo dobrze. Średnica i wysokie tony brzmią dla mnie pięknie w tym połączeniu dlatego lampa póki co zostaje. Zależy mi po prostu na jak najlepszej górze i średnicy. Lubię dźwięk szczegółowy ale nie piskliwy, lubię dobrze oddane dźwięki instrumentów i ich bliskość, gitary, pianina oraz naturalny, bliski wokal. Wszystko to mam na Kappach i chciałbym teraz znaleźć podobnie brzmiące monitory. Zdaję sobie sprawę że nie znajdę raczej niczego co będzie grało 1:1 ale to nawet dobrze bo lubię odkrywać nowe brzmienia. Ważne żeby nie było znacząco gorzej.

Aha i nie chcę tutaj dyskutować na temat tego czy taka zmiana ma sens. W moim przypadku (chyba głównie przez akustyke) nie jestem w stanie uzyskać na Kappach zadowalającego mnie basu. Przy spokojnym jazzie jeszcze nie jest tak źle, Kappy potrafią zejść bardzo nisko i bas jest przyjemny choć czasem trochę buczący (znów tutaj pewnie akutyska płata figle). Natomiast perkusja brzmi dla mnie zdecydowanie za słabo. Nie ma takiego głębokiego a zarazem szybkiego uderzenia. Próbowałem różnych wzmacniaczy (od lampy 3W, przez polecane Parasoundy, po końcówkę ICEPower AS1200). Zawsze efekt jest ten sam. Zmiany może są słyszalne przy bardzo dużych poziomach głośności, dla mnie już nieakceptowalnych. Przestawianie kolumn również nie pomaga. Kolejna sprawa to to że lubię czasem posłuchać muzyki trochę ciszej, powiedzmy "w tle", ale dalej chciałbym aby bas był wyraźnie zaznaczony. Z Kappami nie ma takiej opcji, one grają dopiero jak dostaną trochę więcej mocy i podejrzewam że z większością zestawów stereo tak będzie.

To chyba tyle, będę wdzięczny za jakieś propozycje.

Pozdrawiam

Albo ":coś z całkiem innej beczki" 😉  - pozostanie przy podłogówkach z dobrą górą

pasma, łatwym ustawieniem bo BR na froncie i basem ... może nawet bez suba ...

Gdyby jednak okazał się niezbędny, można zatkać BR, a przy tym nie trzeba kupować

do nich standów 😉   Myślę tu o Quadral Rhodium 400/500 - 8 ohm więc i do lampy

mogły by się nadać. Są na wyprzedaży, więc dobra cena - ok. 2,5 kzł

Sądzę, że sprawdziły by się tu monitory na wstędze, jednak znakomita większość

ma BR z tyłu, jak choćby Quadral Chromium Style czy Dynavoice DM6 ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

JM Lab Electra 905.Są piekielnie szybkie, precyzyjne i tworzące wręcz holograficzną przestrzeń. Leciwe , ale nie ma się co obawiać , ponieważ w niektórych krajach dawano na nie wieczystą gwarancję z racji solidności budowy i użytych przetworników, te same co w Utopiach ( sandwich i tioxid) .Pomimo małych głośników bas jest solidny oczywiście ograniczony zejściem i tutaj sub jest konieczny jako uzupełnienie z odcięciem ok 45 Hz. Polecam bo sam takich używam od dawna  , a a lampą zgrają się idealnie. U mnie jest lampowy DAC i wzmacniacz hybrydowy. Jest para na OLX , już jakiś czas, mieszcząca się idealnie w twoim budżecie. Warte każdej złotówki. Warunek, musza mieć po ok metra przestrzeni z boków i z tyłu i dość silnie skręcone do środka ( oś przecięcia gdzieś 150 cm  za głową słuchającego)

Spendor A5, tyle że tu bas może nie występować, skoro z Kapp nie możesz go uzyskać.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

Dzięki za wszystkie sugestie. Wybrałem Focale Aria 906. Póki co jestem bardzo zadowolony, słuchałem ich wcześniej także nie brałem całkiem w ciemno. Poza tym udało mi się kupić nowe po sporo niższej cenie niż w salonach. Co do basu to mają go zaskakująca dużo. Może trudno w to uwierzyć ale Kappy tutaj nie mają jakiejś oszałamiającej przewagi a jednak mają głośniki 12 calowe a nie 6 czy 7. Myślę że jednak akustyka mojego pomieszczenia nie pozwala wyciągnąć z Kapp niczego więcej. Tak czy siak subwoofer będzie potrzebny ale nawet bez niego Focali słucha się bardzo przyjemnie.

Gratuluje zakupu . Generalnie jestem fanem Focali ale uważam że z JMlab Electra 905 przyniosłyby ci więcej radości. Pamiętam swoją zamianę Focali Chorus 816v na Electry 905. Średnica , ilość szczegółów, melodyjność i przestrzeń.... Tak czy inaczej  życzę  miłych wrażeń z słuchania muzyki

22 godziny temu, balcer90 napisał:

Jak oceniasz Focale względem Infinity, poza basem?

Pierwsze co rzuca się w oczy (a raczej uszy) to mocno wyeksponowana góra. Talerze perkusji, wszelkiego rodzaju przeszkadzajki perkusyjne, miotełki czy jak to się zwie, ale i wyższe partie instrumentów, pianina gitary wychodzą tutaj na przód. Przy czy nie jest to w żadnym wypadku metaliczne, ostre i suche brzmienie a żywe, detaliczne i przyjemne. Tutaj pewnie sporo zależy od wzmacniacza, być może na niektórych byłoby za ostro. U mnie na lampie jest w sam raz. Tworzy to fajną scenę i przestrzeń, dźwięk jest bardzo żywy. Z drugiej strony niższa średnia, niższe partie wokalu czy instrumentów nieco chowają się do tyłu, chciałoby się żeby były odrobinę bliżej ale nie jest źle. Są wystarczająco słyszalne i słychać je poprawnie. W infinity miałem wrażenie większego wyrównania pasma, zarówno góry jak i środka, wszystko było odtwarzana poprawanie, bardzo dobrze w zasadzie, barwa, scena, przestrzeń była na bardzo wysokim poziomie ale jednak  bardziej wyrównanie. Co nie znaczy gorzej, bo jednak to co w focalach jest trochę z tyłu na Infinity było jednak nieco bliżej. Ale różnica nie jest na tyle duża żebym żałował tej zmiany. Za to to zróżnicowanie i żywiołowość na górze focali bardzo mi odpowiada i wprowadza pewną świeżość względem infinity. Co do basu to w Focalach jest go na pewno trochę mniej i nie ma tej głębi i zejścia. Natomiast biorąc pod uwagę rozmiary przetworników w jednych i drugich kolumnach ta różnica jest bardzo mała niż mogłoby się sądzić. Dodatkowo bas wydaje się być bardziej kontrolowany i dobrze zaznaczony w całym paśmie, zarówno wyższy bas jak i niższy. Jak ma być stopa perkusji to jest, nie za mocna ale wyraźna, szybka i dobrze zaznaczona. Jak ma być przeciągnięty (ale tyle ile trzeba) niski kontrabas czy gitara basowa to też jest. Nic się nie rozciąga nie, zlewa, nie buczy. Fajnie brzmią też wyższe partie basu. W infinity miałem z tym problem, bas był albo zbyt buczący i przeciągnięty, albo było go za dużo albo z kolei za mało, za słabo tam gdzie powinno być mocniej. Czasem był w porządku ale tylko czasem, zależało to od utworu i tego skąd słuchałem. 

Nie powiem, które lepsze, bo obie pary kolumn prezentują wysoką klase. Natomiast jestem zadowolony ze zmiany bo przyniosła trochę świeżości a ten drobny minus na niższej średnicy nie jest aż tak znaczący w stosunku do kapitalnej moim zdaniem góry. 

18 godzin temu, Tyrion.L napisał:

Gratuluje zakupu . Generalnie jestem fanem Focali ale uważam że z JMlab Electra 905 przyniosłyby ci więcej radości. Pamiętam swoją zamianę Focali Chorus 816v na Electry 905. Średnica , ilość szczegółów, melodyjność i przestrzeń.... Tak czy inaczej  życzę  miłych wrażeń z słuchania muzyki

Dzięki, pewnie, możliwe że byłyby lepsze. Za jakiś czas jak będę znów zmieniał sprzęt to pomyślę, teraz już wiem, że Focal to firma, którą warto się zainteresować. Zakładam więc że wyższe modele mogą brzmieć jeszcze lepiej. Natomiast co to tych z olx, jeżeli myślimy o tych samych to są one w Bydgoszczy a to kawał drogi ode mnie (mieszkam na Śląsku) i z tego co sprzedający pisał odbór wyłącznie osobisty. Może trafią się jeszcze kiedyś bliżej lub z możliwością wysyłki.

Edytowane przez pawelcz