Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Próbuję sobie Tidala na różne sposoby z Ifi i takie mam wnioski:

- parametry łącza: RoonReady 100%,Tidal Connect 100%, 2. Airplay 80% (tylko 44/16)

- stabilność działania: RoonReady 100%, Airplay 90%, Tidal Connect 85% (Windows) 50% (Smartfon)

- sterowanie: RoonReady 100%, Tidal Connect 90%, Airplay 80% (tylko iPhone i spore opóźnienie)

no i to co najważniejsze, ale wiadomo dla moich uszu:

- Airplay 100%, Tidal Connect 90%, Roonready 75% (dla materiałów 44/16)

Przy czym wszędzie te 100% jest względne i wiadomo, że nie jest to ideał absolutny.

Wychodzi mi na to, że każdy protokół ma coś do zaoferowania i żaden nie ma wszystkiego. Ale Airplay kusi mocno.....

Godzinę temu, m4tech napisał:

i to co najważniejsze, ale wiadomo dla moich uszu:

Zaraz wpadnie nawiedzony od izolacji i napisze Ci że to 0 i 1 i konfabulujesz, a Roon i tak ma najlepszą obsługę i takie tam... 

U mnie na sigu (mam go dalej 😉) jakość bym określił tak w kolejności;

1) Volumio Premium i natywny Qobuz (do 24/192)

2) Volumio Premium natywny Tidal (hifi 16/44,1) 

3) Moode i mconnect /bubble upnp (oba po upnp) 

4) Volumio Premium i Tidal connect (jakoś tak skrzypiąco i jazgotliwie) 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, m4tech napisał:

Próbuję sobie Tidala na różne sposoby z Ifi i takie mam wnioski:

- parametry łącza: RoonReady 100%,Tidal Connect 100%, 2. Airplay 80% (tylko 44/16)

- stabilność działania: RoonReady 100%, Airplay 90%, Tidal Connect 85% (Windows) 50% (Smartfon)

- sterowanie: RoonReady 100%, Tidal Connect 90%, Airplay 80% (tylko iPhone i spore opóźnienie)

no i to co najważniejsze, ale wiadomo dla moich uszu:

Przy czym wszędzie te 100% jest względne i wiadomo, że nie jest to ideał absolutny.

Wychodzi mi na to, że każdy protokół ma coś do zaoferowania i żaden nie ma wszystkiego. Ale Airplay kusi mocno.....

Masz może Amazon music i ipada. Niby wiadomo że airplay to 44.1 16bit jednak na amazon hd jak miałem i puszczałem utwór to w informacji kodowania faktycznie pisało 44.1 16 bit ale w nawiasie mp3. Do tej pory nie wiem czy to bzdura czy to prawda że traktuje airplay jako usługę stratna i nie jest to nawet flac tylko mp3. Ma ktoś może wiedzę;)?

10 minut temu, aldi18 napisał:

Masz może Amazon music i ipada. Niby wiadomo że airplay to 44.1 16bit jednak na amazon hd jak miałem i puszczałem utwór to w informacji kodowania faktycznie pisało 44.1 16 bit ale w nawiasie mp3. Do tej pory nie wiem czy to bzdura czy to prawda że traktuje airplay jako usługę stratna i nie jest to nawet flac tylko mp3. Ma ktoś może wiedzę;)?

Amazon Music unlimited mam i z Amazonem jest tak że skaluje wszystko pod max możliwości dac, czyli jak podłączysz dac 384/24 to przeskaluje wszystko w górę do 384/24 z Windowsa a z iPhone do 192/24. Jeśli grasz Airplay to przeskalowuje wszystkie materiały mp3 w górę do 44/16 , a wszystkie Hiresy w dół do 44/16.

Wg mnie po Airplay Tidal gra lepiej od Amazon Unlimited

Edytowane przez m4tech
14 minut temu, m4tech napisał:

Amazon Music unlimited mam i z Amazonem jest tak że skaluje wszystko pod max możliwości dac, czyli jak podłączysz dac 384/24 to przeskaluje wszystko w górę do 384/24 z Windowsa a z iPhone do 192/24. Jeśli grasz Airplay to przeskalowuje wszystkie materiały mp3 w górę do 44/16 , a wszystkie Hiresy w dół do 44/16.

Wg mnie po Airplay Tidal gra lepiej od Amazon Unlimited

Tak, wiem że pod Windowsem tak jest. Chodziło mi o to że skoro amazon ma flacki w 44.1 to po co dodają po airplay napis mp3 jak streamuje. To wygląda tak jakby obniżało jakość do mp3 czyli max 320kbit,/s

Amazon w tej wizualizacji pokazuje bzdury, na przykład to że Airplay wychodzi 44/24

Ale jeśli po drodze robią mp3 też bym się nie zdziwił,

generalnie Amazon ma w głębokim poważaniu coś takiego jak bit-perfect

36 minut temu, m4tech napisał:

Amazon w tej wizualizacji pokazuje bzdury, na przykład to że Airplay wychodzi 44/24

Ale jeśli po drodze robią mp3 też bym się nie zdziwił,

generalnie Amazon ma w głębokim poważaniu coś takiego jak bit-perfect

Dzięki za odpowiedź. Potwierdzam to samo. Szkoda bo w sumie można iść na słuch ale w głowie zawsze siedzi to mp3. Hehe

Zasada jest taka  ,jak sie nie chwalą to z  zasady jest wałek i traktuj to jako ten najniższy standard ,mp3 dobrze zrealizowane nie usłyszysz że gra to gorzej bo sie nie da tak naprawdę  ,ale jak mówisz jeśli portal nie daje nam tej gwarancji to dla mnie nara 😉

Amazon ma na pewno pełnokrwiste HD, przy ściąganiu widać to po wielkości plików, ale co z tego jeśli nie ma chyba sposobu grać na zewnętrznych DAC w trybie native bit-perfekt.

Przez ten cały Airplay zainteresowałem się następnym w kolejności serwisem, czyli Deezer na tapecie i co mnie uderza od razu, ... tak Tidal ma najbardziej syfną i ponurą aplikację, jak również chyba najmniej intuicyjną. W Amazon i Deezer czuć jakość oczami 😉

Mi natywna tidala pasuje nie lubię tej z roona ale znowu na roon gra tidal lepiej bardziej dojrzałe granie no i lubię dsp w roon bo jest inteligentne subtelne 

To mnie zainspirowaliście do testów, bo jak jakiś już czas temu sprawdzałem jak najlepiej gra Tidal, to Roon wygrał brzmieniowo. Może się coś zmieniło w tym czasie. Podwędziłem z firmy iPada to sprawdzę też AirPlay.

1 godzinę temu, iFi Audio napisał:

To mnie zainspirowaliście do testów, bo jak jakiś już czas temu sprawdzałem jak najlepiej gra Tidal, to Roon wygrał brzmieniowo. Może się coś zmieniło w tym czasie. Podwędziłem z firmy iPada to sprawdzę też AirPlay.

Może się uda po usb w trybie exclusive,,, 😉

Obiecanych kilka słów porównania zasilaczy Topping P50 vs. IfI iPower X

Wygląd i masa Toppinga, pierwsze wrażenie szczęka opada, kasuje IFI X, Sboostery i inne plastiki, aluminium robi robotę.

Dźwięk, różnica jest tak po 5 sekundach wyczuwalna, przestrzeń, separacja, czarne tło, ciemniej, cieplej, mniej cyfrowo itd.

Wiadomo P50 to przecież żadne mistrzostwo świata, ale nie spodziewałem się, że tak zdystansuje Xa, (czytaj pozamiata)

I nie mówimy tu o didaskaliach tylko takiej skali, że żeby takie różnice odczuć przy zmianie DACa trzeba przejść na  10 krotnie droższy przetwornik, np. z 2k na 20k.... tak mniej więcej żeby zobrazować skalę wg mojej subiektywnej jednak opinii.

Wniosek: IFI dostarcza urządzenie ZEN Stream z absolutnie nieadekwatnym zasilaniem, następna wersja powinna mieć zasilanie wysokiej klasy już na pokładzie, tylko broń boże impulsowe 🙂 

Wjechała też taka płytka, ale nic dobrego nie wniosła, chociaż nie wiem czy nie trzeba drugiego Couriosa, bo na przykład WW degraduje...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

19 minut temu, m4tech napisał:

Wygląd i masa Toppinga, pierwsze wrażenie szczęka opada, kasuje IFI X, Sboostery i inne plastiki, aluminium robi robotę.

Dźwięk, różnica jest tak po 5 sekundach wyczuwalna, przestrzeń, separacja, czarne tło, ciemniej, cieplej, mniej cyfrowo itd.

Wiadomo P50 to przecież żadne mistrzostwo świata, ale nie spodziewałem się, że tak zdystansuje Xa, (czytaj pozamiata)

I nie mówimy tu o didaskaliach tylko takiej skali, że żeby takie różnice odczuć przy zmianie DACa trzeba przejść na  10 krotnie droższy przetwornik, np. z 2k na 20k.... tak mniej więcej żeby zobrazować skalę wg mojej subiektywnej jednak opinii.

Wniosek: IFI dostarcza urządzenie ZEN Stream z absolutnie nieadekwatnym zasilaniem, następna wersja powinna mieć zasilanie wysokiej klasy już na pokładzie, tylko broń boże impulsowe 🙂 

Wjechała też taka płytka, ale nic dobrego nie wniosła, chociaż nie wiem czy nie trzeba drugiego Couriosa, bo na przykład WW degraduje...

Ukryta Zawartość

Dzięki za opinię. Masz na myśli iPower X ten biały? W standardzie sprzedajemy czarny iPower Mk2 który jest znacznie prostszy 🙂

Czy to przypadkiem nie jest ten nowy izolator USB od Texas Instruments? Myślałem, że jeszcze EVALe nie są dostępne.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, iFi Audio napisał:

Dzięki za opinię. Masz na myśli iPower X ten biały? W standardzie sprzedajemy czarny iPower Mk2 który jest znacznie prostszy 🙂

Porównywałem teraz z iPower X, ... mam też iPower MKI i miałem MKII

3 minuty temu, iFi Audio napisał:

Czy to przypadkiem nie jest ten nowy izolator USB od Texas Instruments? Myślałem, że jeszcze EVALe nie są dostępne.

Tak prosto z Texasu 😉 

15 minut temu, m4tech napisał:

Porównywałem teraz z iPower X, ... mam też iPower MKI i miałem MKII

Tak prosto z Texasu 😉 

Dzięki za sprostowanie 🙂

To jeszcze ciepły ten Eval złapałeś 😄 Z czym porównywałeś?

49 minut temu, iFi Audio napisał:

W standardzie sprzedajemy czarny iPower Mk2 który jest znacznie prostszy 🙂

co to znaczy w standardzie?, bo w pudełku ze streamerem go nie ma. Trzeba dokupić za okolice 300pln.

44 minuty temu, iFi Audio napisał:

To jeszcze ciepły ten Eval złapałeś 😄 Z czym porównywałeś?

Na razie porównałem z samym Curious'em 

niestety Tidal Connect przestał działać, tzn. widzę urządzenie IFI w Tidalu ale nic nie mogę odtworzyć..... czy to wina Tidala, czy raczej streamera?

37 minut temu, m4tech napisał:

czy to wina Tidala, czy raczej streamera?

Spróbuj usunąć wszystkie dane aplikacji z poziomu aplikacji w komórce. Mi to pomagało. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 godzin temu, m4tech napisał:

Ukryta Zawartość

Dzięki za testy. Kawał dobrej roboty. Sam stoję przed zakupem dedykowanego zasilania ale nie mam takich możliwości aby testować tak jak Ty. Może opre się o Twoje spostrzeżenia i pójdę też w kierunku, który Ty wybierzesz. Czy już wiadomo co zasili i zostanie z Toba cena/jakość, czy decyzją jeszcze nie podjęta. ? Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, aldi18 napisał:

czy decyzją jeszcze nie podjęta. ?

Wygląda na to, że Topping P50 raczej zostanie.

ZEN Stream jest wyjątkowo czuły na zasilanie. Być może zainwestowanie w Sboostera czy Farada przyniosłoby jeszcze jakiś przyrost. Wszystko jest kwestią kasy, można podłączyć zasilacz za 3000zł i z dużym prawdopodobieństwem będzie coś lepiej, ale jeśli te 3000zł zainwestowane w innym miejscu w systemie są bardziej wskazane, to ten zasilacz będzie bez sensu.

Miałem już kilka Sboosterów i daleko im było do przyrostów jakie zafundował ten Topping z ZENkiem, ale Sboostery łączyłem być może z mniej czułymi na zasilanie urządzeniami takimi jak DIGione SIg, USBridge Sig czy Chord Qutest. 

Zawsze najlepiej samemu sprawdzić i usłyszeć.

23 godziny temu, masterzomp napisał:

co to znaczy w standardzie?, bo w pudełku ze streamerem go nie ma. Trzeba dokupić za okolice 300pln.

Masz rację, mój błąd. Faktycznie w zestawie jest podstawowa kostka zasilająca.

49 minut temu, m4tech napisał:

ZEN Stream jest wyjątkowo czuły na zasilanie. Być może zainwestowanie w Sboostera czy Farada przyniosłoby jeszcze jakiś przyrost. Wszystko jest kwestią kasy, można podłączyć zasilacz za 3000zł i z dużym prawdopodobieństwem będzie coś lepiej, ale jeśli te 3000zł zainwestowane w innym miejscu w systemie są bardziej wskazane, to ten zasilacz będzie bez sensu.

Miałem już kilka Sboosterów i daleko im było do przyrostów jakie zafundował ten Topping z ZENkiem, ale Sboostery łączyłem być może z mniej czułymi na zasilanie urządzeniami takimi jak DIGione SIg, USBridge Sig czy Chord Qutest. 

Porządne zasilanie to podstawa! Dzięki, że dzielisz się swoimi wrażeniami. 

2 godziny temu, iFi Audio napisał:

Porządne zasilanie to podstawa! Dzięki, że dzielisz się swoimi wrażeniami. 

ZEN ma bardzo dobrą cenę, więc nie będę się czepiał tej kostki w standardzie udającej zasilacz,

w czasach gdy zwykła malina podchodzi pod 1000zł 

Godzinę temu, m4tech napisał:

ZEN ma bardzo dobrą cenę, więc nie będę się czepiał tej kostki w standardzie udającej zasilacz,

w czasach gdy zwykła malina podchodzi pod 1000zł 

Sam kiedyś zaczynałem od maliny, 3B wtedy.

21 godzin temu, m4tech napisał:

Potwierdzam Zenek czuły Keces P3 też daje radę.

Edytowane przez franek1
40 minut temu, iFi Audio napisał:

Chyba musimy zacząć produkcję zasilaczy liniowych jak tak czytam wasze wpisy 😄

Lepiej grabie, one nie potrzebują software tak więc nie będzie co spie.....ć.

Ten zasilacz impulsowy iFi mkII jeśli ma być podłączony do Zen Stream to moim zdaniem średnio się nadaje. Zen już sam z siebie gra mięsiście i trochę bułkowato (nawet na ustawieniu 5 czyli z włączonym jedynie DLNA). Zasiłka zbyt mocno dociepla i jest zbyt mało rozdzielcza choć poziom szumów jest tak niski, że obraz muzyczny wydaje się wybitnie "cichy" z "ciemnym tłem". W zasadzie najlepiej wychodzi mu prezentacja pierwszego planu wydarzeń muzycznych. Ponadto jest zbyt mało rozdzielczy i szczegółowy. Tutaj lepiej zatrudnić zasilacz liniowy.

Zasilacz mk2 za to wypada świetnie gdzieś w torze do zasilania np. switcha. Brzmienie staje się przejrzystsze, czystsze, wyraźniejsze z ładnymi, "czekoladowymi" wokalami. Jest znacznie lepiej niż ze zwykłą impulsówką i porównywalne w tym miejscu z zasilaniem liniowym.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

• Pokaż nowe odpowiedzi