Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, lemo napisał:

Zmniejsza Szumy a zatem poprawia się czytelność głębia i dynamika.

Na forum pełno szpeców od IT, co nie wiedzą nawet co to IP, ale za to wiedzą że w streamerze zera i jedynki i każdy gra tak samo 😄 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, lemo napisał:

Zmniejsza Szumy a zatem poprawia się czytelność głębia i dynamika.

Niekoniecznie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

16 godzin temu, folab napisał:

to że rozłacza połączenie z Tidal to znaczy że jest stabilnie ?

U mnie nic nie rozłącza, 100% działa bez zarzutu. 

11 godzin temu, jaszcze1 napisał:

Lepszy zasilacz zmienia układ zer i jedynek? Czy co robi?

Mniejsze szumy, które ułatwiają prace detektorowi, którego zadaniem jest rozpoznać, co jest zerem, a co jedynką. Jakbyś na oscyloskopie popatrzył sobie na taki sygnał, wiedziałbyś o czy piszę. A wcale to nie jest takie łatwe.

Panowie... Jeżeli komuś jakieś zmiany w systemie, np. kable, zasilacze, wtyczki, podkładki, nakładki coś poprawiają, to przecież wszystko w porządku. Tylko się cieszyć. Dajmy sobie i innym takie prawo. Ja też jak coś tam pozmieniam lub wymieniam to uznaję, że jest lepiej. I już:)

1 godzinę temu, StachMuszel napisał:

Mniejsze szumy, które ułatwiają prace detektorowi, którego zadaniem jest rozpoznać, co jest zerem, a co jedynką. Jakbyś na oscyloskopie popatrzył sobie na taki sygnał, wiedziałbyś o czy piszę. A wcale to nie jest takie łatwe.

Mowisz, że między zwykłym SMPS a ultra hiper czystym LPS musi być istotna różnica w generowanym sygnale na coax?

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

Mowisz, że między zwykłym SMPS a ultra hiper czystym LPS musi być istotna różnica w generowanym sygnale na coax?

W którym miejscu widzisz, że coś takiego napisał? Przeczytaj jeszcze raz to co cytujesz.

Godzinę temu, jaszcze1 napisał:

W którym miejscu widzisz, że coś takiego napisał? Przeczytaj jeszcze raz to co cytujesz.

Przede wszystkim widzę, że nie do twojej wypowiedzi się odniosłem.

10 minut temu, ProjectPi napisał:

Przede wszystkim widzę, że nie do twojej wypowiedzi się odniosłem.

Do mojej, bo @StachMuszel odpowiadał na moje pytanie.

39 minut temu, jaszcze1 napisał:

Do mojej, bo @StachMuszel odpowiadał na moje pytanie.

Gdybym miał zamiar odpowiedzieć na twoje pytanie, pewnie bym to zrobił. A zamiast tego odniosłem się do jego wypowiedzi, zatem nie do twojego pytania.

5 godzin temu, ProjectPi napisał:

Odpowiadam.

W moim przypadku różnica zasilacz wtyczkowy Ifi vs LPS istnieje.  Czy istotna? Trudno mi na to odpowiedzieć. Dla każdego z nas będzie inna. U mnie gra łagodniej i płynniej.

6 minut temu, StachMuszel napisał:

Odpowiadam.

W moim przypadku różnica zasilacz wtyczkowy Ifi vs LPS istnieje.  Czy istotna? Trudno mi na to odpowiedzieć. Dla każdego z nas będzie inna. U mnie gra łagodniej i płynniej.

Zauważyłeś te różnice na oscyloskopie?

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

Zauważyłeś te różnice na oscyloskopie?

Sory, że zapytam, ale czy wiesz do czego służy oscyloskop? Albo niewiedza, albo pytanie z natury zaczepnych.

EOT

21 minut temu, StachMuszel napisał:

Sory, że zapytam, ale czy wiesz do czego służy oscyloskop? Albo niewiedza, albo pytanie z natury zaczepnych.

EOT

Wiem.

Wcześniej sam wspomniałeś rozpoznawanie różnic z użyciem oscyloskopu, więc skąd to wzburzenie?

25 minut temu, ProjectPi napisał:

Wiem.

Wcześniej sam wspomniałeś rozpoznawanie różnic z użyciem oscyloskopu, więc skąd to wzburzenie?

9 godzin temu, StachMuszel napisał:

U mnie nic nie rozłącza, 100% działa bez zarzutu. 

Nic takiego nie napisałem, o czym piszesz. Patrz jw.

Proponowałem jedynie, abyś popatrzył sobie na oscyloskopie na cyfrowe widmo przesyłane w kablu, aby uświadomić, że wcale nie jest ono tak zero jedynkowe, a wręcz analogowe i jak trudną robotę ma tutaj detektor aby ten sygnał prawidłowo zdekodować. 

Mniejsze szumy zasilacza to większy odstęp sygnału użytecznego do szumu, a tym samym łatwiejsza robota dla odbiornika/detektora. Jak myślisz może mieć to wpływ na jakość sygnału cyfrowego a w konsekwencji na to co na końcu słyszymy? Moim skromnym zdaniem tak. 

Edytowane przez StachMuszel

Jakie pliki udało się x ifi wysłać ?ja nie wiedzieć czemu mam problem z plikami PCM 192,/24 z tidal,dziek idzie parę sek i potem przycina jak by buforuje.Moze ma ktoś rozwiązanie? Ifi podłączone USB do gistard x26.

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

Nic takiego nie napisałem, o czym piszesz. Patrz jw.

Doslownie nie napisales. To wynika wprost z tego, co napisales. Skoro sa rozne poziomy szumu, ktory wplywa na przebieg sygnalu i jest to widoczne na oscyloskopie, to tenze oscyloskop pozwala na rozpoznawanie różnic.

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

Mniejsze szumy zasilacza to większy odstęp sygnału użytecznego do szumu, a tym samym łatwiejsza robota dla odbiornika/detektora.

Skoro tak, to pytam ponownie, czy między zwykłym SMPS a ultra hiper czystym LPS musi być istotna różnica w generowanym sygnale na coax? Jesli tak, bedzie to widoczne na oscyloskopie np. na eye pattern.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Skoro tak, to pytam ponownie, czy między zwykłym SMPS a ultra hiper czystym LPS musi być istotna różnica w generowanym sygnale na coax? Jesli tak, bedzie to widoczne na oscyloskopie np. na eye pattern.

To są szumy poza zakresem sygnału. One nie wpływają na sygnał a na pracę podłączonego urządzenia. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

18 minut temu, Piopio napisał:

To są szumy poza zakresem sygnału. One nie wpływają na sygnał a na pracę podłączonego urządzenia. 

Tutaj jest mowa o szumach, które ponoć wpływają na przebieg sygnału, utrudniając prawidłowe dekodowanie informacji cyfrowej.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Tutaj jest mowa o szumach, które ponoć wpływają na przebieg sygnału, utrudniając prawidłowe dekodowanie informacji cyfrowej.

😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

46 minut temu, ProjectPi napisał:

Może sprawdź sam , podłącz jeden i drugi zasilacz może uda Ci się coś usłyszeć. 

3 godziny temu, lemo napisał:

Może sprawdź sam , podłącz jeden i drugi zasilacz może uda Ci się coś usłyszeć. 

Może. Co mógłby wnieść taki eksperyment do tematu?

7 godzin temu, ProjectPi napisał:

Lepszą jakość brzmienia ?

10 godzin temu, ProjectPi napisał:

Nic, przecież muzykę sie mierzy, a nie słucha... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Nic, przecież muzykę sie mierzy, a nie słucha... 

Tak się składa, że na poziomie, o którym mowa, muzyki jeszcze nie ma.

Masz racje muzykę słychać chyba dopiero z glosnika. Tylko żeby ją usłyszeć musi być źródło i możliwie najlepsze. Wydaje mi się że celowo wymyślasz te prawdy objawione.

• 5 tygodni później...
15 minut temu, StachMuszel napisał:

Panowie, czy u Was też czasami Ifi Zen uruchamia się dwiema białymi diodami LED?

Na stałe mam zgaszone diody. Przy włączaniu po kilku sekundach mrugnie dwoma białymi.

Zdarzyło się kilka razy że jak mrugnęły to tak zostały świecące.

• Pokaż nowe odpowiedzi